Zoeken
Zoeken
Mag Je Slaapwandelaars Wakker Maken?
Slaapwandelen

Mag Je Slaapwandelaars Wakker Maken?

Samenvatting

Je mag slaapwandelaars nooit wakker maken, omdat dit desoriëntatie en onrust kan veroorzaken en mogelijk leidt tot letsel. In plaats daarvan kun je het beste de slaapwandelaar observeren en beschermen, voorzichtig terugleiden naar bed en zorgen voor een veilige omgeving.

Slaapwandelen, ook bekend als somnambulisme, is een vorm van parasomnie (een gedraging) die optreedt tijdens de diepe slaap. We kennen allemaal wel iemand die hier vaak mee te maken heeft, of misschien heb jij hier zelf wel eens last van. Maar wat is de beste aanpak wanneer je iemand door het huis ziet dwalen? Maak je dat persoon wakker, of laat je hem of haar met rust? We geven je hier het antwoord!

Mag je een slaapwandelaar wakker maken?

Nee. Het wekken van een slaapwandelaar kan gevaarlijk zijn, omdat het desoriëntatie en onrust kan veroorzaken. Dit kan leiden tot letsel of schade als de persoon zich niet in een veilige omgeving bevindt. Bovendien kan het wekken van iemand die diep in zijn slaap is, vaker slaapwandelen veroorzaken. Slaapwandelen treedt op tijdens bepaalde fasen van de diepe slaap. Het gebeurt meestal wanneer iemand van kwaliteit rust is beroofd of lijdt aan onderliggende medische aandoeningen, zoals obstructieve Slaapapneu of andere soorten slaapstoornissen. Het is belangrijk dat degenen in de omgeving van de persoon van wie bekend is dat hij somnambulisme heeft, waakzaam blijven en mogelijke risico’s in de gaten houden als hij ’s nachts rondloopt – zelfs als je weet hoe voorzichtig je denkt te zijn door te proberen hem wakker te maken.

Wat wel doen als je iemand ziet slaapwandelen

We weten nu dat het gevaarlijk kan zijn een slaapwandelaar wakker te maken. Als je de dwaler toch wil helpen, probeer dan de volgende dingen:

  1. Observeer en bescherm: houd de slaapwandelaar in de gaten om te voorkomen dat hij of zij gewond raakt. Verwijder obstakels en gevaarlijke voorwerpen uit hun pad om ongelukken te voorkomen.
  2. Begeleid terug naar bed: spreek zachtjes en rustig tegen de slaapwandelaar en leid ze voorzichtig terug naar hun bed. Je kunt een lichte aanraking op hun schouder of arm gebruiken om ze in de juiste richting te sturen, maar wees voorzichtig en gebruik geen geweld.
  3. Zorg voor veiligheid: neem maatregelen om ervoor te zorgen dat de slaapwandelaar veilig is in hun omgeving. Dit kan het plaatsen van een kinderhekje bij de trap, het vergrendelen van ramen en buitendeuren en het verwijderen van scherpe of breekbare voorwerpen uit de omgeving omvatten.

Neem de controle over jouw slaap met Slaapwijsheid.nl! Onze innovatieve oplossingen zullen jouw helpen een betere nachtrust te bereiken en de risico’s van slaapwandelen te verminderen.Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Niels Zee

Menu