Zoeken
Zoeken
‘S Nachts Wakker? Check Je Lever!
lever-pijn-slapen

‘S Nachts Wakker? Check Je Lever!

Samenvatting

De lever is van vitaal belang voor ons lichaam en heeft een essentiële functie in het ontgiftingsproces, de regulering van de bloedsuikerspiegel en de productie van gal. Een slecht functionerende lever kan leiden tot slaapstoornissen en een verminderde levenskwaliteit. NAFLD is een veelvoorkomende aandoening die de lever aantast en nachtelijk ontwaken kan veroorzaken. De oorzaak van NAFLD is niet duidelijk, maar bepaalde levensstijlelementen, genetica en overmatig alcoholgebruik kunnen een rol spelen. Symptomen van NAFLD zijn onder andere vermoeidheid, buikpijn, geelzucht, gewichtsverlies en verwardheid. Als NAFLD niet behandeld wordt, kunnen de symptomen ernstiger worden en mogelijk fatale gevolgen hebben.

Heeft je lever invloed op je slaap? Jazeker! De lever speelt een cruciale rol in ons lichaam en is essentieel voor de ontgifting van ons lichaam, het reguleren van de bloedsuikerspiegel en de productie van gal. Een slecht functionerende lever kan leiden tot slaapstoornissen en een verminderde levenskwaliteit. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) is een veelvoorkomende aandoening die de lever aantast en nachtelijk ontwaken kan veroorzaken waardoor je onrustig slaapt. In deze blog gaan we dieper in op de rol van de lever bij nachtelijk ontwaken, de tekenen van een ongezonde lever, de oorzaken en symptomen van NAFLD en de gevolgen als deze aandoening niet tijdig behandeld wordt.

Inzicht in de rol van de lever bij nachtelijk ontwaken

De lever is een essentieel orgaan in het ontgiftingsproces van ons lichaam. In de uren dat jij slaapt, is de lever bezig met het verwijderen van gifstoffen en het afbreken van eiwitten tot afzonderlijke aminozuren. Omgekeerd, als de lever niet optimaal werkt, kan dit leiden tot een verstoorde slaap in de vroege ochtenduren.

De lever helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel tijdens de slaap. Dit doet hij door opgeslagen glycogeen vrij te geven in de bloedbaan voor energiebehoeften. De lever speelt ook een rol bij de afbraak van vetmoleculen en de productie van gal, die helpt bij de opname van voedingsstoffen uit voedsel dat we gedurende de dag eten. Bovendien elimineert het toxines die eerder op de dag zijn ingenomen, zoals alcohol of drugs.

Tekenen van een ongezonde lever

Als het gaat om onze algehele gezondheid, speelt de lever een cruciale rol. Als je lever niet optimaal functioneert, kan dat leiden tot slaapstoornissen en een verminderde levenskwaliteit. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen die erop wijzen dat je een ongezonde lever hebt (fysiek):

 • Uitputting
 • Buikpijn in de rechterbovenhoek
 • Huidverkleuring (geelzucht)
 • Verduistering van de urine
 • Jeuk of uitslag door galophoping in het lichaam
 • Verminderde eetlust en/of gewichtsverlies. 

In ernstigere gevallen kan er sprake zijn van zwelling in de benen of buik door het vasthouden van vocht als gevolg van een slechte doorbloeding van het orgaan.

Een slechte leverfunctie kan zich ook uiten in gedragsveranderingen zoals depressie of angst, waardoor ’s nachts moeilijk kan worden geslapen. Bovendien hebben mensen met een verzwakte lever vaak moeite om zich tijdens hun wakkere uren op hun taken te concentreren, door een gebrek aan energie en mentale helderheid. Ze kunnen ook geïrriteerd zijn ten opzichte van anderen in hun omgeving, wat hun vermogen om ’s nachts rustig te slapen verder aantast, omdat ze zich voortdurend zorgen maken over interpersoonlijke conflicten in plaats van tot rust te komen voor het slapengaan.

Niet-alcoholische leverziekte (NAFLD)

Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD) is een aandoening die de lever aantast en tot aanzienlijke gezondheidsproblemen kan leiden. Een opeenhoping van vet in de levercellen veroorzaakt ontstekingen en vernietiging van het orgaan, wat resulteert in NAFLD. NAFLD is een van de meest voorkomende oorzaken van nachtelijk ontwaken vanwege de invloed op de goede werking van de lever.

Oorzaak NAFLD 

De precieze oorzaak van NAFLD is niet duidelijk, maar het is in verband gebracht met bepaalde levensstijlelementen zoals obesitas, diabetes, een verhoogd cholesterolgehalte en onverstandige voedingsbeslissingen. Andere risicofactoren zijn genetica en overmatig alcoholgebruik. Bovendien kunnen bepaalde medicijnen de kans op het ontwikkelen van deze aandoening vergroten.

Symptomen van NAFLD

 1. Vermoeidheid: een algemeen gevoel van uitputting vermoeidheid en slapeloosheid kan een symptoom zijn van NAFLD.
 2. Pijn of ongemak in het rechter bovengedeelte van de buik: dit gebied komt overeen met de locatie van de lever en pijn of ongemak kan wijzen op ontsteking of vergroting van de lever.
 3. Geelzucht: geelverkleuring van de huid en ogen kan optreden als gevolg van een verminderde leverfunctie bij NAFLD.
 4. Gewichtsverlies: onverklaarbaar gewichtsverlies kan een symptoom zijn van gevorderde NAFLD of niet-alcoholische steatohepatitis (NASH), een meer ernstige vorm van de aandoening.
 5. Verminderde eetlust: een verminderde eetlust kan optreden als gevolg van leverontsteking of andere veranderingen in de leverfunctie.
 6. Gezwollen buik: een opgezette buik kan wijzen op vochtophoping in de buikholte, wat kan optreden bij gevorderde NAFLD of NASH.
 7. Donkere huidvlekken: hyperpigmentatie of donkere huidvlekken, vooral in de nek of oksels, kunnen een teken zijn van insulineresistentie, wat vaak geassocieerd wordt met NAFLD.
 8. Verwardheid of verminderde mentale helderheid: in gevorderde stadia van NAFLD kunnen gifstoffen zich ophopen in de bloedbaan, wat kan leiden tot verwardheid of verminderde mentale helderheid.

Gevolgen van NAFLD

Als de symptomen van NAFLD worden verwaarloosd, kunnen ze met de tijd ernstiger worden en mogelijk uitmonden in mogelijk fatale gevolgen (zoals cirrose). Daarom is snel ingrijpen essentieel om mogelijk ernstige gevolgen te voorkomen en de gezondheid op peil te houden.

Als NAFLD het niet behandeld wordt, kan niet-alcoholische leverziekte ernstiger worden; daarom is het essentieel om snel medische hulp te zoeken als je een van de symptomen ervaart. Vroege opsporing en interventie zijn essentieel bij het omgaan met niet-alcoholhoudende leverziekte, omdat het kan leiden tot meer ernstige aandoeningen in de toekomst als er niet onmiddellijk iets aan wordt gedaan.

Conclusie

Een gezonde lever is essentieel voor een goede nachtrust en algehele gezondheid. NAFLD is een veelvoorkomende aandoening die de lever aantast en nachtelijk ontwaken kan veroorzaken. Het is belangrijk om te letten op tekenen van een ongezonde lever en tijdig medische hulp te zoeken als symptomen van NAFLD worden ervaren. Het aanpassen van levensstijl, zoals een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging, kan helpen om de lever gezond te houden en het risico op NAFLD te verminderen.



Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Niels Zee

Menu