Zoeken
Zoeken
Vaak Plassen ’s Nachts: Wat Kan Je Er Tegen Doen?

Vaak Plassen ’s Nachts: Wat Kan Je Er Tegen Doen?

Samenvatting

Dit artikel geeft 8 tips om vaak plassen ’s nachts te verminderen of te voorkomen. We bespreken ook 7 mogelijke oorzaken van dit probleem, waaronder medicijnen en blaasproblemen. Enkele do’s en don’ts omvatten het vermijden van cafeïne en alcohol voor het slapengaan en het vermijden van te veel vochtinname voor het slapengaan. Door deze tips te volgen en mogelijke onderliggende oorzaken aan te pakken, kan je ’s nachts beter slapen zonder voortdurend te moeten opstaan om te plassen!

Niets is zo vervelend om wakker te worden uit een diepe slaap, terwijl je heerlijk in je warme dekbed ligt gerold, omdat je weer eens moet plassen… Het is voor veel mensen een bron van frustratie en ongemak. Zelf heb ik hier veel last van en begrijp ik daarom hoe lastig het is om voortdurend wakker te worden omdat je moet plassen.

In dit artikel wil ik graag enkele van de mogelijke oorzaken met je bespreken, samen met de oplossingen en manieren om hiermee om te gaan.

7 mogelijke oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waarom je vaak moet plassen ’s nachts. Hieronder vind je een lijst met veel voorkomende oorzaken:

 1. Teveel drinken voor het slapen gaan: als je teveel vocht inneemt voor het slapen, kan dit leiden tot een verhoogde urineproductie en daarom moet je vaker plassen.
 2. Urineweginfectie: dit kan de blaas irriteren en leiden tot vaak plassen, inclusief ’s nachts.
 3. Overactieve blaas: dit is een medische aandoening waarbij je blaas overmatig samentrekt en signalen naar je hersenen stuurt dat het tijd is om te plassen, zelfs als je blaas niet vol is en je dus niet moet.
 4. Prostaatproblemen: mannen kunnen plas problemen ervaren als gevolg van een vergrote prostaat, wat de urinestroom kan beïnvloeden en vaak plassen kan veroorzaken.
 5. Diabetes: diabetes kan leiden tot een verhoogde urineproductie en vaak moeten plassen, vooral ’s nachts.
 6. Slaapapneu: is een aandoening waarbij de ademhaling tijdens het slapen stopt en weer begint, waardoor een verhoogde urineproductie kan ontstaan.
 7. Medicijnen: sommige medicijnen, zoals diuretica, kunnen de urineproductie verhogen en vaak moeten plassen veroorzaken.

Kijk ook eens naar de onderstaande video, waarin dieper wordt ingegaan op vaak moeten plassen.

Slaap Tip!
Checklist: 13 factoren die desastreus voor je slaap zijn
Gratis

Simpele, makkelijk toepasbare dingen waarmee jij voorkomt dat je je slaap saboteert, zonder in te leveren op je welzijn overdag.

Voordelen:
 • Binnen 30 dagen resultaat: gemiddeld 1 uur extra slaap per nacht
 • Op basis van wetenschappelijk gevalideerd onderzoek
 • Elke week een gratis tip in je mailbox
 • Al meer dan 27.000 lezers gingen je voor
Download de Gratis Checklist

Voorkomen of verminderen: 8 tips

 1. Beperk je vochtinname voor het slapen gaan: teveel drinken, te kort op het slapen gaan, kan ervoor zorgen dat je vaak moet plassen. Bij mij is een kop thee voor het slapen gaan de grootste boosdoener. Beperk de inname van je vocht enkele uren voordat je gaat slapen om de urineproductie te verminderen.
 2. Vermijd alcohol- en cafeïne voor het slapengaan: omdat beide vochtafdrijvend werken en ervoor zorgen dat je vaker moet plassen.
 3. Train je blaas: wanneer je langere periodes je plas ophoudt, train je jouw blaas. Probeer dit regelmatig te doen, zodat je het aantal keren dat je ’s nachts moet plassen kan verminderen.
 4. Behandel urineweginfecties en medische aandoeningen: als je last hebt van je blaas, behandel dit dan zo snel mogelijk! Maak een afspraak met jouw dokter om dit probleem op te lossen.
 5. Ga op tijd naar de wc: zorg ervoor dat je vlak voordat je gaat slapen naar de wc gaat om je blaas volledig leeg te maken. Het is belangrijk dat je volledig uitplast. Blijf dus iets langer zitten om ervoor te zorgen dat je blaas echt leeg is!
 6. Vermijd te zware maaltijden: vermijd grote of zware maaltijden vlak voor het slapen gaan omdat deze de spijsvertering kunnen verstoren en het verlangen om te plassen kunnen verhogen.
 7. Maak gebruik van ontspanningstechnieken: door gebruik te maken van ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, yoga en progressieve spierontspanning (PMR), is het mogelijk om een gevoel van kalmte te creëren waardoor je sneller in slaap valt zonder dat je ’s nachts vaak moet plassen.
 8. Overweeg medicijnen: in sommige gevallen kan je arts medicijnen voorschrijven om je overactieve blaas te behandelen en het aantal keren dat je ’s nachts moet plassen te verminderen. Let op, dit is echt als een laatste redmiddel!   

Het is belangrijk om je arts te raadplegen als je ’s nachts vaak moet plassen, om de oorzaak vast te stellen zodat je de juiste behandeling krijgt.

dos and donts
DoDon’t
Raadpleeg een arts om de onderliggende oorzaak te achterhalen en een behandeling te krijgen.Beperk de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan suiker en zout, omdat deze de urineproductie kunnen stimuleren.
Train je bekkenbodemspieren om de blaas te helpen controleren.Wacht niet te lang om naar de wc te gaan als je aandrang voelt, want dit kan leiden tot overrekking van de blaas en urineweginfecties veroorzaken.
Probeer te ontspannen en stress te verminderen, omdat angst en stress kunnen leiden tot verhoogde urineproductie.Vermijd het nemen van diuretica, tenzij voorgeschreven door een arts.
Beperk de inname van cafeïne en alcohol, omdat deze de urineproductie kunnen stimuleren.Beperk fysieke activiteiten en lichaamsbeweging in de avond, omdat deze de urineproductie kunnen stimuleren en het moeilijker kunnen maken om in slaap te vallen.

Veelgestelde vragen

Is het gezond om ’s nachts vaak te plassen?

Het is niet per se ongezond om ’s nachts vaak te plassen. Hoewel het over het algemeen goedaardig is, kan veelvuldig plassen ’s nachts wijzen op medische problemen zoals diabetes of een vergrote prostaat; als dit je slaap verstoort, kan het verstandig zijn om met een arts te praten over mogelijke behandelingen. Als je moeite hebt met slapen omdat je ’s nachts vaak naar het toilet moet, kan het verstandig zijn je arts te raadplegen voor verdere evaluatie en behandelingsmogelijkheden.

Hoe vaak is normaal om ’s nachts te plassen?

Het is normaal om ’s nachts één of twee keer te plassen. Als je meer dan twee keer per nacht wakker wordt om naar het toilet te gaan, kan dit wijzen op een onderliggende medische aandoening zoals diabetes of een urineweginfectie. Als dit een aanhoudend probleem is, is het verstandig om medisch advies te zoeken.

Hoe kan ik stoppen met elke 2 uur plassen ’s nachts?

Het is mogelijk om ’s nachts niet meer om de twee uur te plassen door een aantal veranderingen in uw levensstijl aan te brengen. Begin met ’s avonds minder vloeistoffen te drinken, vooral die met cafeïne of alcohol. Probeer ’s avonds laat de maaltijden licht te houden en zoek manieren om te ontspannen voor het slapen gaan, zoals een boek lezen of een warm bad nemen. Doe de hele dag door aan lichaamsbeweging en houd je aan een vaste slaaproutine, met elke dag dezelfde tijden om naar bed te gaan en op te staan. Als deze methoden niet werken, overleg dan met je arts over andere mogelijke therapieën.

Conclusie

Vaker plassen ’s nachts kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder een overactieve blaas, te veel drinken voor het slapen gaan, bepaalde medicijnen of medische aandoeningen zoals diabetes en urineweginfecties. Het is essentieel om een arts te raadplegen als je ’s nachts zo vaak naar de wc moet, dat het je nachtrust verstoort!

Ontdek de oplossingen voor je nachtelijke plas en slaapproblemen en leer hoe je beter kunt slapen met Slaapwijsheid.nl! Onze experts geven advies op maat om de kwaliteit van jou slaap te verbeteren.

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu