Vermoeidheid: Informatie & Tips Voor Een Frisse Start!
vermoeidheid-1

Vermoeidheid: Informatie & Tips Voor Een Frisse Start!

Samenvatting

Heb je er genoeg van om je uitgeput te voelen? Leer wat vermoeidheid is, welke symptomen er bij vermoeidheid komen kijken, wat de oorzaken zijn en hoe je het kunt overwinnen door middel van handige tips.

Vermoeidheid is een veel voorkomend probleem dat grote gevolgen kan hebben op jou leven. Het is belangrijk te begrijpen wat vermoeidheid is, wat de oorzaken zijn en hoe je het kunt voorkomen of behandelen. Vermoeidheid is niet alleen een moe gevoel; het is een algemeen gevoel van uitputting dat jouw vermogen om normaal te functioneren bij dagelijkse activiteiten aantast. In deze blogpost verkennen we verschillende soorten vermoeidheid, hun symptomen en geven we tips om er effectief mee om te gaan, zodat jij je weer energiek kunt voelen.

Wat is vermoeidheid?

Vermoeidheid, uitputting en uitgeputte kracht zijn allemaal synoniemen voor vermoeidheid; een toestand van gebrek aan energie. Het kan fysiek, mentaal of beide zijn. Vermoeidheid kan je concentratie– en beslissingsvermogen aantasten en je overweldigd en geïrriteerd doen voelen.

Vermoeidheid is een onprettig gevoel van oververmoeidheid dat leidt tot verminderde prestaties, veroorzaakt door langdurige fysieke of mentale inspanning, slaapgebrek, verstoorde slaapcycli, ziekte of andere oorzaken. Het wordt vaak beschreven als een overweldigend gevoel van vermoeidheid waardoor zelfs eenvoudige taken moeilijk en vermoeiend lijken.

Post-exertionele malaise (PEM) is een ernstige uitputting die kan optreden na elke vorm van fysieke inspanning, gaande van licht wandelen tot intensieve sporttraining. Het kan dagen duren om volledig te herstellen van dit soort vermoeidheid, afhankelijk van de intensiteit en de duur van de inspanning.

Mogelijke symptomen van vermoeidheid

vermoeidheid-2
 • Concentratie- en herinneringsproblemen
 • Verminderd enthousiasme voor activiteiten
 • Hoofdpijn
 • Sufheid
 • Lichaamspijn met inbegrip van broze en gespannen spieren
 • Gevoelens van droefheid en prikkelbaarheid
 • Versterkte gevoeligheid voor geluid en licht
 • Slaapstoornissen, zoals slapeloosheid
 • Verminderd libido
 • Misselijkheid
 • Gebrek aan eetlust

Als het te lang onbehandeld blijft, kan men gaan lijden aan depressie of angstgerelateerde problemen, samen met een verzwakte immuniteit, die leidt tot verschillende gezondheidscomplicaties.

Oorzaken van vermoeidheid

Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben, van fysieke tot mentale en omgevingsfactoren. Voordat je jouw vermoeidheid aan wilt pakken, is het belangrijk eerst te achterhalen wat de mogelijk oorzaak zou kunnen zijn.

Fysiek

melatonine-slapen-slaap
Val je slecht in slaap? Melatonine helpt met gemakkelijker in slaap vallen.

Fysiek wordt vermoeidheid meestal veroorzaakt door onvoldoende slaap. Slapeloosheid, jetlag of wisselende diensten kunnen leiden tot onvoldoende rust. Andere fysieke oorzaken van vermoeidheid zijn bloedarmoede, hypothyreoïdie en bepaalde chronische ziekten zoals diabetes of hartaandoeningen; medicijnen die gebruikt worden om deze aandoeningen te behandelen kunnen ook tot vermoeidheid leiden.

Mentaal

Problemen op het gebied van geestelijk welzijn, zoals verdriet en onbehagen, kunnen leiden tot buitengewone vermoeidheid. Stressvolle gebeurtenissen in het leven, zoals baanverlies of echtscheiding, kunnen ook een rol spelen bij een voortdurend gevoel van vermoeidheid. Rouw om het overlijden van een dierbare is een andere mogelijke oorzaak van extreme vermoeidheid die weken of maanden achtereen kan aanhouden.

Omgevingsoorzaken 

daglichtllamp-1
Geen tijd om naar buiten te gaan? Een daglichtlamp kan de oplossing bieden.

Blootstelling aan bepaalde milieutoxines, zoals schimmel of luchtvervuiling, is in verband gebracht met verhoogde niveaus van uitputting bij sommige personen. Blootstelling aan extreme temperaturen kan leiden tot gevoelens van lusteloosheid en traagheid, omdat het lichaam worstelt met het handhaven van het temperatuurevenwicht. Onvoldoende verlichting of oncomfortabel meubilair op de werkplek kan leiden tot concentratieproblemen, wat uiteindelijk resulteert in geestelijke vermoeidheid.

Behandelingen voor vermoeidheid

Om vermoeidheid te bestrijden zijn aanpassingen in de levensstijl essentieel en kunnen zeer effectief zijn. Het is belangrijk om een regelmatig slaapschema aan te houden en te voorkomen dat je te laat opblijft of te vaak uitslaapt. Vermijd cafeïne, alcohol, nicotine en andere stimulerende middelen rond bedtijd. Bovendien kan lichaamsbeweging overdag het gevoel van vermoeidheid helpen verminderen door het energieniveau te verhogen.

Het eten van een evenwichtige voeding met volle granen, fruit en groenten kan essentiële vitaminen en mineralen leveren die vermoeidheidssymptomen helpen verminderen. Het vermijden van bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende snacks, zoals snoeprepen of frisdrank, wordt aanbevolen. Drink genoeg water gedurende de dag om je hydratatie op peil te houden, wat de mentale scherpte en waakzaamheid bevordert.

In sommige gevallen kunnen medicijnen nodig zijn om vermoeidheidssymptomen te beheersen als veranderingen in levensstijl alleen niet voldoende lijken. Neem hier voor contact op met je huisarts.

Vermoeidheid voorkomen

Slaaphygiëne

Slaaphygiëne, wat? Dit is een van de belangrijkste strategieën om vermoeidheid te voorkomen. Slaaphygiëne is een reeks gewoonten en gedragingen die een gezond slaappatroon bevorderen. Deze omvatten:

 • Regelmatige bedtijden
 • Het creëren van een comfortabele slaapomgeving
 • Het vermijden van cafeïne laat op de dag
 • Het beperken van blootstelling aan blauw licht van elektronische apparaten voor het slapen gaan
 • Het vermijden van alcohol in de buurt van bedtijd

Het handhaven van goede slaapgewoonten kan helpen om ‘s nachts voldoende rust te krijgen, waardoor je overdag minder uitgeput raakt.

Proactieve maatregelen

Proactieve maatregelen nemen om stressniveaus te beheersen kan een krachtig middel zijn om vermoeidheid te voorkomen. De hele dag door een pauze inlassen van werk of activiteiten wanneer je zich overweldigd voelt. Ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling of meditatie voor het slapengaan, kunnen ervoor zorgen dat je elke nacht voldoende rust krijgt. Naar muziek luisteren of tijd buiten doorbrengen, vermindert niet alleen stress, maar brengt ook vreugde en plezier.

Lichaamsbeweging en voeding

Lichaamsbeweging en gezonde voeding zijn een goede manier om uitputting tegen te gaan, omdat ze de vitaliteit de hele dag op peil houden. Regelmatige lichaamsbeweging bevordert de bloedsomloop, waardoor er meer zuurstof door jouw lichaam stroomt. Dit zorgt ervoor dat je je energieker voelt.

Het eten van voedzaam voedsel dat rijk is aan vitaminen en mineralen levert essentiële brandstof voor de lichaamscellen, waardoor deze optimaal blijven functioneren; dit resulteert in een betere energieproductie.

vermoeidheid-rennen

Veelgestelde vragen over vermoeidheid

Is vermoeidheid een copingmechanisme?

Nee, vermoeidheid is geen copingmechanisme. Uitputting door stress of overwerk kan leiden tot lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Toch is uitputting geen geschikte manier om met moeilijke emoties of omstandigheden om te gaan, omdat het geen duurzame remedies biedt voor het primaire probleem. Bovendien kan langdurige vermoeidheid leiden tot slaaptekort en depressie als er niets aan gedaan wordt. Daarom moet vermoeidheid worden gezien als een waarschuwingssignaal dat aanpassingen vereist om het mentale en fysieke welzijn te handhaven.

Conclusie

Veel mensen hebben last van uitputting en daardoor is het een veel voorkomend probleem. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder keuzes in levensstijl en onderliggende medische aandoeningen. Gelukkig zijn er behandelingen en preventieve strategieën om vermoeidheid onder controle te houden. Als je jouw eigen individuele behoeften op het gebied van slaap en energie begrijpt, kun je vermoeidheid effectief bestrijden en een optimale gezondheid behouden.

Geschreven door
Niels Zee