Zoeken
Zoeken
Slecht Slapen Tijdens Volle Maan? Dit Moet Je Weten

Slecht Slapen Tijdens Volle Maan? Dit Moet Je Weten

Samenvatting

De maan heeft een bewezen invloed op onze slaap. Er is wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat de maancyclus onze slaap kan beïnvloeden en we ervaren vaak vermoeidheid bij volle of nieuwe maan. Onze biologische klok is afgestemd op de maancyclus en de extra helderheid van de volle maan kan ons vermogen om in slaap te vallen en te blijven belemmeren, omdat het de hoeveelheid afgescheiden melatonine vermindert. Dit kan ons alerter of rustelozer maken dan op andere momenten van de maand.

Heb jij moeite met slapen tijdens volle maan? Het is niet alleen jouw verbeelding, er is wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat de maancyclus onze slaap kan beïnvloeden. We onderzoeken dit fenomeen van ‘slecht slapen bij volle maan’ en kijken waarom het gebeurt, wat maanfasen zijn en of ze een effect hebben op onze slaap. We onderzoeken ook of kinderen andere effecten ondervinden van de maancyclus dan volwassenen en of de volle maan nog extra gevolgen heeft voor vrouwen!

Wat zijn maanfasen?

First things first, wat zijn maanfasen? Het verlichte gebied van de maan gezien vanaf de aarde staat bekend als een maanfase. Deze wordt bepaald door de hoeveelheid zonlicht die op het oppervlak weerkaatst en verandert gedurende een 29-daagse maancyclus. Gedurende deze periode zijn er acht verschillende fasen: nieuwe maan, wassende maansikkel, eerste kwartier, wassende maan, volle maan, afnemende maan, laatste kwartier en afnemende halve maan.

De nieuwe maan markeert het begin van elke maancyclus wanneer zij volledig donker aan de nachtelijke hemel verschijnt. Dit gebeurt wanneer de maan recht tussen de aarde en de zon staat en er geen zonlicht van zijn oppervlak weerkaatst dat vanaf onze planeet te zien is. Naarmate de dagen verstrijken in deze fase van zijn baan om de aarde – die ongeveer twee tot drie dagen duurt – begint er aan één kant een klein stukje te verschijnen tot de helft verlicht is; dit wordt een wassende sikkel of eerste kwartier genoemd, afhankelijk van welke kant meer licht weerkaatst.

maan-fasen-2

Op het hoogtepunt van haar maandelijkse reis rond onze planeet kan een volle maan twee tot drie nachten duren, afhankelijk van atmosferische omstandigheden; wolken of mist kunnen een deel van de lichtstralen die door de atmosfeer van de aarde worden weerkaatst, tegenhouden, waardoor een optische illusie ontstaat en we de indruk krijgen dat we iets anders zien dan wat er in werkelijkheid in de ruimte gebeurt. Naast de wassende halve maan en de eerste kwartier waarin de helft van de maan gedurende enkele dagen verlicht is, is er ook een wassende maan, waarin meer dan de helft, maar niet het hele oppervlak verlicht is gedurende ongeveer vier dagen.

Kunnen maanfasen de slaap beïnvloeden?

Nu we weten wat een maanfasen is, kunnen we dieper ingaan op het effect op jouw slaap! Al eeuwenlang wordt er gespeculeerd over het verband tussen maanstanden en slaappatronen, maar pas recentelijk hebben wetenschappelijke bevindingen bewijs geleverd voor dit verband. Het is bekend dat de maan de getijden en andere natuurlijke verschijnselen beïnvloedt, dus het is logisch dat de cycli ook ons lichaam kunnen beïnvloeden. Studies hebben aangetoond dat mensen de neiging om meer rustgevende slaap te ervaren tijdens bepaalde maanfasen dan anderen.

Ons lichaam is afgestemd op de maancyclus en daarom ervaren we vaak vermoeidheid bij volle of nieuwe maan. Dit komt door de manier waarop onze interne klok werkt – de ‘biologische klok’ van ons lichaam houdt daglengte, temperatuur, lichtintensiteit en andere omgevingsfactoren bij om te bepalen wanneer het wakker of slapend moet zijn. Wanneer de maan op haar volste of donkerste punt staat (volle/nieuwe maan), worden deze signalen sterker dan normaal – wat onze natuurlijke slaappatronen kan verstoren als we geen maatregelen nemen om ze te verzachten.

De extra helderheid van de volle maan, veroorzaakt door de zon die reflecteert op haar oppervlak, kan het moeilijk maken om in slaap te vallen door de verminderde melatonine productie. De extra helderheid van een volle maan kan ons vermogen om in slaap te vallen en te blijven belemmeren, omdat het de hoeveelheid afgescheiden melatonine vermindert, die essentieel is voor het beheer van onze circadiane cycli. Daarom kunnen we ons bij volle maan alerter of rustelozer voelen dan op andere momenten van de maand. 

Heeft de maanfase invloed op de slaap bij kinderen?

kind-slapen

Kinderen zijn bijzonder gevoelig voor de maancycli en hun effecten op de slaap. Terwijl volwassenen zich gemakkelijker kunnen aanpassen, worstelen kinderen vaak met verstoorde slaappatronen wanneer de maan vol is of in haar verschillende fasen. Als je begrijpt hoe deze fasen de slaap van jouw kind beïnvloeden, kun je hun rust beter sturen. Elke maanfase duurt doorgaans twee tot drie dagen, afhankelijk van de huidige cyclus; als je rond die tijden veranderingen in het energieniveau van jouw kind opmerkt, kan er meer aan de hand zijn dan gewone uitputting of enthousiasme

Slapen tijdens volle maan voor vrouwen

Er wordt al lang beweerd dat de maan de vruchtbaarheid van vrouwen beïnvloedt door haar invloed op de menstruatiecyclus en de hormonen. Met dit in gedachten is het logisch dat de maan ook invloed heeft op de slaap van vrouwen. Maar is er wetenschappelijk bewijs voor deze theorie?

Uit een studie van 15 jaar blijkt dat de menstruatiecycli van de deelnemers af en toe synchroon lopen met de maanfase, waarbij de menstruatie vlak voor volle of nieuwe maan plaatsvindt. Recenter onderzoek heeft echter tegenstrijdige resultaten opgeleverd over de vraag of er een geslachtsspecifiek effect is van de maancyclus op de slaapkwaliteit en duur voor vrouwen in het bijzonder.

maan-vrouwen

Bijvoorbeeld, een kleine studie met 18 gezonde vrijwilligsters vond geen significant verschil tussen slaapkwaliteit tijdens volle versus nieuwe manen, maar een andere studie met een grotere steekproef vond wel statistisch significante verschillen in de totale wektijd en fase 2 niet REM (NREM) slaap tijdens verschillende fasen van de maancyclus.

Met andere woorden, hoewel sommige studies suggereren dat er geslachtsspecifieke effecten zijn van maanfasen op bepaalde aspecten van slaapkwaliteit en kwantiteit voor vrouwen specifiek – moet er meer onderzoek worden gedaan voordat definitieve conclusies worden getrokken over deze mogelijke relatie

Ontdek met Slaapwijsheid.nl hoe je beter kunt slapen tijdens volle maan! Onze hulpmiddelen geven tips en trucs om je slaapgewoonten te verbeteren en een meer rustgevende nachtrust te bereiken.

Veelgestelde vragen

Wat is het verband tussen de maancyclus en slaap?

De maan heeft een bewezen invloed op onze slaap. Mensen ervaren vaak vermoeidheid bij volle of nieuwe maan, en de extra helderheid van de volle maan kan het vermogen om in slaap te vallen en te blijven belemmeren.

Wat zijn maanfasen?

Maanfasen zijn de verschillende verlichte gebieden van de maan gezien vanaf de aarde, bepaald door de hoeveelheid zonlicht die op het oppervlak weerkaatst. Er zijn acht verschillende fasen gedurende een 29-daagse maancyclus.

Hoe beïnvloeden maanfasen de slaap?

Ons lichaam is afgestemd op de maancyclus. De extra helderheid van de volle maan kan de melatonineproductie verminderen, wat essentieel is voor het beheer van onze circadiane cycli.

Heeft de maanfase invloed op de slaap bij kinderen?

Ja, kinderen zijn bijzonder gevoelig voor de maancycli en hun effecten op de slaap. Ze kunnen worstelen met verstoorde slaappatronen wanneer de maan vol is of in haar verschillende fasen.

Hoe beïnvloedt de volle maan de slaap van vrouwen?

Er wordt gesuggereerd dat de maan de vruchtbaarheid van vrouwen beïnvloedt door haar invloed op de menstruatiecyclus en hormonen. Sommige studies suggereren geslachtsspecifieke effecten van maanfasen op bepaalde aspecten van slaapkwaliteit voor vrouwen, maar er is meer onderzoek nodig.

Geschreven door
Niels Zee

Menu