Zweterig wakker worden: Hoe omgaan met zweetaanvallen ‘s nachts
zwetend-wakker-worden

Zweterig wakker worden: Hoe omgaan met zweetaanvallen ‘s nachts

Samenvatting

Nachtzweten, ook bekend als slaaphyperhidrose, is een aandoening die wordt gekenmerkt door overmatig zweten tijdens de slaap. Het kan ongemak veroorzaken, de slaap verstoren en het dagelijks leven beïnvloeden. De symptomen zijn doorweekte lakens, overmatige warmte, een klamme huid, rillingen en een snelle hartslag. Om het nachtzweten onder controle te krijgen, kunnen veranderingen in de levensstijl helpen, zoals het vermijden van heet of gekruid voedsel, het dragen van losse kleding van natuurlijke stoffen, een koele slaapkamertemperatuur houden en een lauwe douche nemen voor het slapen gaan. Natuurlijke remedies zoals lavendelolie, kamille- of valeriaanthee en het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie kunnen ook nuttig zijn. Medische behandelingen omvatten voorgeschreven medicatie, botoxinjecties, iontoforese-therapie, chirurgische verwijdering van overactieve zweetklieren, lasertherapie en cryotherapie. Een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken kunnen ook helpen om het nachtelijk zweten onder controle te houden.

Zweterig wakker worden is een veel voorkomend probleem dat slapeloze nachten kan veroorzaken en jouw dagelijks leven kan verstoren. Het is belangrijk dat je de details kent van zweterig wakker worden, de gevolgen en succesvolle technieken om ermee om te gaan. Nachtelijke zweetaanvallen zijn ongemakkelijk, maar met de juiste zorg goed te beheersen. Leer meer over dit probleem, zodat je weer op weg kunt naar een betere nachtrust!

Wat is zweten tijdens de nacht?

Nachtelijk transpireren, of slaap hyperhidrose, is een aandoening die wordt gekenmerkt door overmatig transpireren tijdens de slaap. Zwetend wakker worden is een aandoening die mensen van alle geslachten en leeftijden treft. Zwetend wakker worden kan ongemakkelijk zijn en een goede nachtrust verstoren. Dit overmatige zweten veroorzaakt vaak ongemak door het vocht op de huid of door een te warm gevoel.

De symptomen van zweterig waken zijn:

 • Doorweekt beddengoed en pyjama’s
 • Overmaat aan warmte
 • Een klamme huid
 • Rillingen
 • Moeite om de hele nacht door te slapen
 • Een versnelde hartslag bij het ontwaken
 • Ergernis (door slechte slaap) 

zweten-slaap-3

Hoe zweterig wakker worden aanpakken?

Levensstijl

Nachtelijke hyperhidrose of zweterig wakker worden kan het slaappatroon verstoren en ertoe leiden dat jij je overdag moe voelt. Om nachtelijke hyperhidrosis tegen te gaan, moet je jouw levensstijl veranderen:

 • Eet geen heet en gekruid voedsel of drinkt geen alcohol voordat je naar bed gaat
 • Trek loszittende kleding aan van natuurlijke stoffen, zoals katoen of linnen, zodat er luchtcirculatie is tijdens de slaap.
 • Houd een koele slaapkamertemperatuur aan en neem een lauwe douche voor het slapengaan. Een te hete douche voor het slapen kan de lichaamstemperatuur opdrijven, waardoor je meer gaat zweten.

Natuurlijk remedies

Natuurlijke remedies tegen zweterig wakker worden zijn er in overvloed, maar de meest voorkomende zijn:

 • Lavendelolie op je kussensloop of in een aromatherapie verstuiver
 • Het drinken van afgekoelde kamille of Valeriaan thee voor het slapengaan
 • Het eten van verkoelend voedsel zoals komkommers
 • Het beoefenen van yoga of meditatietechnieken voor het slapengaan

Medische behandeling

Een paar voorbeelden van medische behandelingen voor het tegengaan van zwetend wakker worden zijn:

 • Door een arts voorgeschreven medicijnen
 • Botox-injecties om de zenuwsignalen die de zweetklieren stimuleren te blokkeren
 • Iontoforese-therapie waarbij elektrische stroompjes op de aangetaste delen van de huid worden gebruikt
 • Chirurgische verwijdering van overactieve zweetklieren (sympathectomie)
 • Lasertherapie gericht op zweetkliercellen met energiestralen van laag niveau
 • Cryotherapie waarbij extreem koude temperaturen worden gebruikt

Bespreek deze behandelingen altijd eerst met een arts of specialist!

Tips 

1. Let op je voeding

Een gezond en evenwichtig dieet is essentieel om nachtelijk zweten te verminderen. Het vermijden van bewerkt voedsel, geraffineerde suikers en cafeïne kan helpen om de lichaamstemperatuur op natuurlijke wijze te verlagen. Het vaker eten van kleinere maaltijden gedurende de dag helpt de stofwisseling te reguleren en voorkomt pieken in de bloedsuikerspiegel die kunnen leiden tot meer transpiratie. Het consumeren van voedingsmiddelen met een hoog magnesiumgehalte, zoals bladgroenten of noten, kan helpen om de spieren te ontspannen en nachtelijk zweten te verminderen.

2. Meer lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken

Regelmatige lichaamsbeweging overdag helpt je lichaam ‘s nachts koel te houden door de interne temperatuur te regelen. Naast lichaamsbeweging kunnen ontspanningsoefeningen, zoals diepe ademhaling of yoga, helpen om een rustiger slaap te bereiken en nachtelijk zweten te verminderen. Diepe ademhalingsoefeningen of yogahoudingen zijn goede manieren om tot rust te komen voordat je naar bed gaat, zodat je niet wakker wordt met een oververhit gevoel door zweetaanvallen.

3. Creeër een fijne slaapomgeving

Ook de slaapkameromgeving speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van nachtelijk zweten. Zorg ervoor dat je kamer goed geventileerd is met veel luchtcirculatie; dit zorgt ervoor dat de kamer koel blijft, zelfs als de temperaturen buiten stijgen tijdens de zomer of een hittegolf. Gebruik beddengoed van natuurlijke vezels zoals katoen, linnen, of bamboe omdat deze materialen zorgen voor ademend vermogen. Synthetische materialen die de warmte tegen de huid houden, leiden tot overmatige transpiratie tijdens het slapen. Vermijd bovendien strakke kleding tijdens het slapen, omdat dit de luchtstroom rond het lichaam beperkt, waardoor het zweet zich gedurende de nacht ophoopt.

Wanneer naar de dokter bij zweterig wakker worden?

Als je ‘s avonds vaak en hevig zweet, kan het tijd zijn om een arts te bezoeken. Nachtelijk zweten kan vele oorzaken hebben, variërend van onschuldige oorzaken, zoals angst of stress, tot meer ernstige medische problemen, zoals hyperthyreoïdie of diabetes. Het is belangrijk om de tekenen te begrijpen die aangeven wanneer het tijd is om professionele hulp te zoeken voor uw nachtelijk zweten.

Als je plotselinge en intense episodes van nachtelijk zweten ervaart, in combinatie van andere symptomen zoals koorts, koude rillingen, vermoeidheid, duizeligheid of pijn op de borst, dan moet je meteen naar een dokter gaan. Afhankelijk van wat de arts vermoedt dat de oorzaak is van de zweterige wakkere episodes kan hij/zij de volgende onderzoeken adviseren:

 • Een bloedonderzoek (om de hormoonspiegels te controleren)
 • Een röntgenfoto maken (om te kijken of er infecties zijn)
 • Een MRI-scan (om tumoren uit te sluiten)
 • Een endoscopie (inspectie van het inwendige orgaan)
 • Een biopsie (weefselafname voor microscopisch onderzoek)

Het is belangrijk om actie te ondernemen wanneer je tijdens de slaap last krijgt van abnormaal zweten, omdat dit kan wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen. Een bezoek aan een arts zorgt ervoor dat mogelijke oorzaken snel worden opgespoord, zodat onmiddellijk met een passende behandeling kan worden begonnen en verdere verstoring van de slaap door nachtelijke zweetaanvallen kan worden beperkt.

zweten-slaap-2

Conclusie

Zwetend wakker worden kan een frustrerende en ongemakkelijke ervaring zijn, maar er zijn stappen die je kunt nemen om de frequentie van deze episodes te verminderen. Als je jouw levensstijl deels verandert, zoals het vermijden van alcohol voor het slapengaan, het ‘s nachts koel houden van jouw slaapkamer of het gebruik van absorberende materialen in jouw lakens en matrashoezen, kun je verlichting krijgen van zweterig wakker worden.

Geschreven door
Niels Zee