Hoe te stoppen met snurken? Krijg de slaap die je nodig hebt met onze tips
stoppen met snurken

Hoe te stoppen met snurken? Krijg de slaap die je nodig hebt met onze tips

Samenvatting

Leer hoe je kunt stoppen met snurken met onze eenvoudige tips. Ontdek behandelingen, advies over slaaphygiëne, CPAP-machines en andere alternatieven.

Een goede nachtrust is belangrijk voor je gezondheid en welzijn, maar snurken kan het moeilijk maken om de rust te krijgen die je nodig hebt. Snurken verstoort niet alleen je eigen slaap, maar ook die van je omgeving. Als je worstelt met snurken, maak je dan geen zorgen want er zijn oplossingen! In dit artikel bekijken we hoeveel slaap we elke nacht nodig hebben, wat 4 voorkomende oorzaken zijn van het snurken en welke behandelingen en producten beschikbaar zijn om het snurken voor eens en altijd te stoppen.

We zullen ook tips bespreken over het verbeteren van de algemene slaap hygiëne en kijken naar CPAP-apparaten. Tot slot bespreken we ook alternatieve methodes die snurken tegen kunnen gaan.

Hoeveelheid slaap

Laten we beginnen door te kijken naar de hoeveelheid slaap die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren, want slaap is een essentieel onderdeel van het leven. Het helpt ons om gezond, alert en productief te blijven. De hoeveelheid slaap die we nodig hebben verschilt per persoon, maar de gemiddelde volwassene heeft 7-9 uur per nacht nodig om optimaal te kunnen functioneren. Kinderen en tieners hebben meer slaap nodig dan volwassenen; doorgaans zo’n 9-10 uur per nacht. Te weinig slaap kan negatieve gevolgen hebben voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Risico’s van te weinig slaap

Slaaptekort kan leiden tot een verhoogd risico op obesitas, diabetes, hartziekten, beroertes en depressies. Het kan ook de cognitieve functies aantasten, zoals het geheugen, het concentratievermogen en het vermogen om beslissingen te nemen. Te veel slaap heeft ook risico’s. Het kan een teken zijn van onderliggende medische aandoeningen zoals, depressie of chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Als je merkt dat je meer dan 10 uur per dag slaapt zonder dat jij je fris voelt wanneer je wakker wordt, kan je het beste je arts raadplegen over de mogelijke oorzaken van dit slaappatroon.

De sleutel zit hem in het vinden van de juiste balans tussen te weinig en te veel slaap om een goede lichamelijke gezondheid en geestelijk welzijn op lange termijn te behouden. De individuele behoeften van iedereen zijn verschillend, dus het is belangrijk naar de signalen van jouw lichaam te luisteren om te bepalen hoeveel rust je elke nacht nodig hebt. Voldoende slaap is namelijk essentieel voor je gezondheid en welzijn, dus zorg ervoor dat je elke nacht de juiste hoeveelheid slaap krijgt.

Laten we eens kijken naar enkele mogelijke oorzaken van snurken die jouw rustgevende nachten kunnen verstoren.

Oorzaken van snurken

Snurken kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder je slaaphouding, allergieën en medische aandoeningen. Inzicht krijgen in de oorzaken van snurken kan je helpen manieren te vinden om snurken te verminderen of volledig te stoppen. Hieronder gaan we wat dieper in op 4 oorzaken. 

1. Slaaphouding

Een van de meest voorkomende oorzaken van snurken is slapen in een positie die je luchtwegen blokkeert. Je kunt bijvoorbeeld op je rug liggen met je hoofd te ver naar voren of opzij gekanteld, waardoor je tong terugvalt in je keel en de luchtstroom wordt geblokkeerd. Als je geneigd bent te snurken als je op je rug slaapt, probeer dan een andere slaaphouding aan te nemen zoals je zij.

2. Allergieën

Allergieën kunnen ook bijdragen aan snurken, omdat ze ontstekingen veroorzaken in de neus- en keelholte en zo je luchtstroom vernauwen en beperken tijdens het ademen in je slaap. De behandeling van allergieën door middel van medicijnen zoals antihistaminica kunnen helpen bij het verminderen van de snurk gerelateerde symptomen als gevolg van je allergieën.

3. Medische aandoeningen

Bepaalde medische aandoeningen zoals astma of chronische obstructieve longziekte (COPD) kunnen ook leiden tot een beperkte luchtstroom tijdens de slaap, wat resulteert in luid gesnurk door geblokkeerde luchtwegen. De behandeling van deze onderliggende aandoeningen kan helpen bij het verminderen van snurken als gevolg van deze medische problemen, evenals andere gerelateerde gezondheidsproblemen, zoals moeite hebben met ademen tijdens het wakker zijn of slapen.

4. Obesitas

Obesitas is gekoppeld aan een verhoogd risico voor het ontwikkelen van bepaalde vormen van ademhalingsproblemen die kunnen leiden tot snurken en andere luide geluiden tijdens de slaap, in tegenstelling tot een gezond persoon zonder gewichtsproblemen en overgewicht.

Snurken kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder leeftijd, gewicht, allergieën en anatomische problemen. Het kennen van de oorzaak is belangrijk bij het bepalen van de beste behandeling voor snurken.

osa-obstructief-slaap-apneu-syndroom

Behandelingen voor snurken

Snurken kan storend zijn voor zowel de snurker als voor de partner en kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals slaapapneu. Gelukkig zijn er behandelingen beschikbaar voor snurken die het geluid kunnen verminderen of volledig stoppen.

Veranderingen in je levensstijl

Het maken van eenvoudige veranderingen in je levensstijl kan vaak al helpen bij het verminderen of zelfs helemaal stoppen van snurken. Het vermijden van alcohol voor het slapen gaan, op je zij slapen in plaats van op je rug, afvallen als je overgewicht hebt en het vermijden van bepaalde medicijnen, zoals kalmeringsmiddelen, kunnen allemaal helpen om snurkklachten te verminderen. Als veranderingen in je levensstijl niet werken, zijn er (medische) producten beschikbaar om snurken effectief te behandelen. Bijvoorbeeld het gebruik van een neusstrip of spray die de luchtwegen in de neus openen, een snurkbeugel en CPAP-apparaten die zuurstof onder druk leveren terwijl je slaapt.

Er zijn ook enkele huismiddeltjes die effectief kunnen zijn bij het verminderen of stoppen van snurk symptomen. Zo kan je eens kijken naar het gebruik van oliën zoals eucalyptusolie of pepermuntolie in je slaapkamer, het proberen van kruidenthee zoals kamillethee voor het slapen gaan, het eten van honing voor het slapen gaan, het drinken van veel water gedurende de dag en het gebruik van een extra kussen onder je hoofd wanneer je op je rug slaapt, zodat je niet plat tegen het matrasoppervlak ligt.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk tegen snurken, zoals veranderingen in levensstijl en medische ingrepen. Maar als je het risico op snurken wilt verminderen, is het belangrijk om goede slaap hygiënische gewoontes te hanteren.

Producten tegen snurken

Als je op zoek bent naar een manier om het snurken te stoppen, zijn er verschillende producten beschikbaar die kunnen helpen. Enkele van de meest populaire opties zijn:

  1. Anti-snurk kussen: deze kussens zijn ontworpen om je hoofd en nek in een optimale positie te houden tijdens het slapen, wat helpt bij het verminderen van snurken. Deze kussens zijn er in verschillende vormen en maten, dus het is belangrijk om er eentje te vinden die bij je lichaamstype en slaapstijl past.
  2. Neusstrips: dit zijn plakstrips die over je neusbrug gaan en de neusholte openen zodat er tijdens de slaap meer lucht kan stromen. Dit kan het snurken, dat veroorzaakt door verstopping of blokkades in de neus of keel, helpen te verminderen.
  3. Kinbanden: een kinband is een eenvoudig hulpmiddel dat tijdens de slaap rond he hoofd en je kin wordt gedragen om je kaak strak en gesloten te houden, zodat deze geen belemmering vormen bij het ademen door je mond ‘s nachts. Dit kan vooral handig zijn als je problemen hebt met mondademhaling door allergieën of sinusproblemen die neusverstopping veroorzaken voor het slapen gaan.
  4. Orale hulpmiddelen: er zijn tegenwoordig verschillende soorten orale hulpmiddelen op de markt die ervoor zorgen dat je onderkaak iets naar voren komt (mandibulaire schuif spalk) of dat je tong niet terugvalt in uw keel (tongklem).

Welk product je ook kiest, zorg ervoor dat het comfortabel voor je is, zodat je niet de hele nacht ongemakkelijk wakker wordt.

Tips voor slaaphygiëne

Een goede slaaphygiëne is essentieel voor een goede nachtrust. Een slechte slaaphygiëne kan leiden tot snurken, wat je eigen slaap en die van je partner kan verstoren. Hieronder volgen enkele tips om je slaaphygiëne te verbeteren:

1. Stel een regelmatig slaapschema op: probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en wakker te worden, ook in het weekend of op vrije dagen. Zo reguleer je de natuurlijke klok van je lichaam en valt je gemakkelijker in slaap. Als je echt moeite hebt met uit jezelf op staan, schaf dan een wekker aan. Wil je toch liever iets natuurlijker wakker worden? Ga dan voor een wake up light.

2) Vermijd stimulerende middelen voor het slapengaan: cafeïne, nicotine, alcohol en andere stimulerende middelen moet je vermijden in de uren voor het slapengaan, omdat ze het snel in slaap vallen kunnen tegenhouden.

3) Beweeg regelmatig: lichaamsbeweging bevordert een betere slaapkwaliteit doordat het stressniveau daalt en de vermoeidheid overdag toeneemt, zodat de kans groter is dat je snel in slaap valt als het bedtijd is. Vermijd echter wel je te dicht op je bedtijd gaat sporten, want dat kan een averechts effect hebben en je langer dan gewenst weer wakker houden.

4) Creëer een ontspannende omgeving: zorg ervoor dat je slaapkamer donker genoeg is om in te slapen en niet te warm of te koud. Houd daarnaast ook het geluidsniveau laag en zorg voor comfortabele kussens en dekbeddengoed. Ten slotte is het belangrijk felle schermen te vermijden, zoals tv’s, telefoons en computers.

5) Vermijd laat op de avond eten: laat op de avond eten kan indigestie (problemen met de spijsvertering) veroorzaken, wat het moeilijk maakt om te ontspannen en om snel in een diepe sluimerstand te komen wanneer je het bed ingaat. Probeer dus eerder op de avond te eten!

Door deze slaaphygiëne tips te volgen, kan je jouw algehele slaapkwaliteit verbeteren en snurken verminderen.

Gebruik van een CPAP-apparaat

Het gebruik van een CPAP-apparaat wordt vaak aanbevolen door artsen voor mensen die aan slaapapneu lijden. Een CPAP-apparaat (Continuous Positive Airway Pressure) helpt om je luchtwegen tijdens het slapen open te houden, waardoor er meer zuurstof in je longen komt en je gemakkelijker kan ademen tijdens het slapen.

CPAP-apparaten zijn er in verschillende maten en vormen, maar ze werken uiteindelijk allemaal hetzelfde. Deze machine bestaat uit een masker dat over je neus of mond past en is verbonden met een buis die naar het apparaat zelf leidt. Het apparaat pompt vervolgens lucht onder druk door de buis en uit het masker, waardoor je luchtwegen de hele nacht open blijven. Dit kan helpen het snurken te verminderen, de kwaliteit van je ademhaling te verbeteren en het algemene energieniveau tijdens het ontwaken te verhogen.

De voordelen van het gebruik van een CPAP-apparaat zijn onder andere dat het vermoeidheid als gevolg van een slechte nachtelijke ademhaling vermindert, daarnaast kan het ook de bloeddruk verlagen en het kan zelfs hoofdpijn als gevolg van zuurstofgebrek tijdens de slaap verminderen. Ten slotte suggereren sommige studies dat het gebruik van een CPAP-apparaat, mensen zelfs kan helpen gewicht te verliezen!

Als je overweegt een CPAP-apparaat te gebruiken, moet je rekening houden met een paar factoren zoals de prijs. CPAP-machines variëren in prijs van € 200 tot € 1000. Houd ook rekening met het comfort van het dragen van een masker tijdens het slapen. Slapen met dit masker kan voor mogelijke bijwerkingen zorgen zoals een droge mond of huidirritatie. Ook is het belangrijk om te letten op het geluidsniveau. Sommige modellen zijn stiller dan andere. Het gebruik van een CPAP-apparaat is een effectieve manier om het snurken te stoppen.

Alternatieven voor CPAP- apparaten

Als het gaat om de behandeling van snurken, zijn CPAP-apparaten vaak het eerste wat opkomt, maar voor sommige mensen is een CPAP-apparaat geen optie vanwege ongemak, budget of andere factoren. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven die het snurken net zo goed kunnen verminderen, zonder dat een CPAP-apparaat nodig is.

  • Apparaten voor positietherapie: apparaten voor positietherapie zijn ontworpen om te voorkomen dat je op uw rug slaapt, wat een van de meest voorkomende oorzaken van snurken is. Deze hulpmiddelen zijn er in verschillende vormen, zoals banden die rond je borst of middel worden bevestigd of kussens met speciale vormen die ontworpen zijn om je niet op je rug te laten rollen tijdens het slapen.
  • Snurkbeugels: snurkbeugels zijn een populaire oplossing. Een snurkbeugel houdt je luchtwegen open, waardoor snurken wordt voorkomen en je beter kan slapen. Deze beugels zijn er in verschillende vormen en maten, dus het is belangrijk om er een te vinden die aan jouw individuele behoeften voldoet. Ook kan het gebruik van een snurkbeugel helpen de algehele ademhaling tijdens het slapen te verbeteren, wat zorgt voor een betere slaapkwaliteit Ten slotte helpt het gebruik van een snurkbeugel ook tegen het tandenknarsen, wat na verloop van tijd schade aan je tandglazuur kan veroorzaken als dit niet wordt behandeld.

Conclusie

Snurken kan storend zijn voor zowel jou als je partner, maar er zijn behandelingen en hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen het snurken te stoppen. Inzicht in de oorzaken van snurken, zorgen voor een goede slaaphygiëne, het gebruik van CPAP-apparaten of andere alternatieven die kunnen je helpen de slaap te krijgen die je nodig hebt. Vergeet niet, als je wilt stoppen met snurken is het belangrijk om met je arts te praten over welke opties het beste voor jou zijn, want iedere snurker is anders.

Geschreven door
Josephine Roepel