Snurken Tijdens De Zwangerschap: 5 Oorzaken En 6 Tips

Snurken Tijdens De Zwangerschap: 5 Oorzaken En 6 Tips

Veel zwangere vrouwen hebben last van snurken en het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Er zijn verschillende manieren waarop je het snurken kunt verminderen en jij en je partner een betere nachtrust krijgen.

In dit artikel zullen we enkele oorzaken van snurken als vrouw tijdens de zwangerschap bespreken en enkele tips delen om het snurken te verminderen, zodat je kunt genieten van een goede nachtrust en een gezonde zwangerschap. Dus ga er lekker voor zitten en laten we deze snurksessies stoppen!

Oorzaken van snurken tijdens de zwangerschap

  • Hormonale veranderingen: tijdens de zwangerschap vinden er belangrijke hormonale veranderingen plaats die de spieren en weefsels in de luchtwegen kunnen ontspannen. Dit kan leiden tot snurken.
  • Gewichtstoename: tijdens de zwangerschap neemt je gewicht vaak toe. Dit kan bijdragen aan snurken omdat het extra gewicht druk uitoefent op de luchtwegen en daardoor de ademhaling belemmert.
  • Verstopte neus: tijdens de zwangerschap kan de zwelling van de neus- en keelholte toenemen, wat kan leiden tot een verstopte neus. Dit kan je snurken verergeren.
  • Slaaphouding: je slaaphouding kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan ​​van snurken. Als je tijdens de zwangerschap op je rug slaapt, kan dit leiden tot snurken. Dit komt omdat je op je rug liggend extra druk uitoefent op de luchtwegen. Kijk daarom eens naar de juiste slaappositie voor jou.
  • Slaapapneu: sommige zwangere vrouwen ontwikkelen slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling stopt en weer begint tijdens de slaap. Dit kan ook leiden tot snurken.

6 tips om snurken te verminderen

Snurken zorgt er uiteindelijk voor dat je tijdens je al zware zwangerschap ook nog eens vermoeid raakt of vroeg wakker wordt. Ga dit tegen door snurken te verminderen of helemaal te voorkomen met onderstaande tips.

1. Verander van slaaphouding

Op je zij slapen helpt de luchtwegen open te houden en vermindert snurken. Daarnaast is het belangrijk om een kussen te gebruiken dat je hoofd en nek ondersteunt als je op je zij of rug slaapt. We hebben ook een special artikel geschreven over anti snurk kussens.

2. Gebruik een luchtbevochtiger

Droge lucht kan je neus- en keelholte irriteren en het snurken verergeren. Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in de slaapkamer te verhogen. Ook een luchtreiniger is een goed hulpmiddel en gaat luchtvervuiling tegen in je slaapkamer.

3. Verminder stress

Stress kan ervoor zorgen dat je spieren in de luchtwegen aanspannen, wat het snurken kan verergeren. Probeer daarom goed te ontspannen voordat je gaat slapen met bijvoorbeeld een meditatie, yoga of een warm bad. Ook ontspanningsoefeningen voor het slapengaan kunnen je helpen minder stress te ervaren.

4. Probeer zwaardere kussens

Door het gebruik van zwaardere kussens, wordt het hoofd en de nek hoger geplaatst, waardoor de luchtwegen verder open gaan. Dit kan helpen om het snurken te verminderen. Ook bestaan er speciale anti snurk kussens om het snurken te verminderen.

5. Gebruik orale hulpmiddelen

Er zijn verschillende orale hulpmiddelen die kunnen helpen bij het verminderen van snurken, zoals een anti-snurkbeugel. Raadpleeg wel eerst je arts voordat je een hulpmiddel gebruikt.

6. Houd je neus vrij

Als je neus verstopt is, kan dit het snurken verergeren. Probeer een neusspray of strips te gebruiken om je neus open te houden.

Lees ook ons artikel ‘Hoe Te Stoppen Met Snurken?‘.

Conclusie

Snurken is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap en kan bijdragen aan slaaptekort en vermoeidheid. Door enkele veranderingen in je levensstijl en slaapgewoonten aan te brengen, kan jij jouw snurkproblemen aanpakken en zo genieten van een goede nachtrust en een gezonde zwangerschap. Dus probeer enkele van deze tips en zeg vaarwel tegen die vervelende snurksessies!

Mocht er nou niks te doen zijn aan jouw nachtelijks gesnurk, schaf dan een paar oordoppen tegen snurken aan voor je partner.

Veelgestelde vragen

Waarom snurken vrouwen vaker tijdens de zwangerschap?

Dit komt door hormonale veranderingen, gewichtstoename, een verstopte neus, slaaphouding en slaapapneu.

Hoe kan ik snurken tijdens mijn zwangerschap verminderen?

Overweeg te slapen op je zij, gebruik een luchtbevochtiger, orale hulpmiddelen en houd je neus vrij.

Hoe beïnvloeden hormonale veranderingen snurken tijdens de zwangerschap?

Hormonale veranderingen kunnen de spieren en weefsels in de luchtwegen ontspannen, wat kan leiden tot snurken.

Kan gewichtstoename tijdens de zwangerschap snurken veroorzaken?

Ja, gewichtstoename kan druk uitoefenen op de luchtwegen en de ademhaling belemmeren, wat snurken kan veroorzaken.

Kan gewichtstoename tijdens de zwangerschap snurken veroorzaken?

Ja, gewichtstoename kan druk uitoefenen op de luchtwegen en de ademhaling belemmeren, wat snurken kan veroorzaken.

Hoe kan een verstopte neus bijdragen aan snurken tijdens de zwangerschap?

Zwelling van de neus- en keelholte kan toenemen tijdens de zwangerschap, wat kan leiden tot een verstopte neus en verergerd snurken.

Is het veilig om orale hulpmiddelen te gebruiken tegen snurken tijdens de zwangerschap?

Er zijn verschillende orale hulpmiddelen die kunnen helpen bij het verminderen van snurken, zoals een anti-snurkbeugel. Het is echter belangrijk om eerst een arts te raadplegen.

Hoe kan stress snurken tijdens de zwangerschap verergeren?

Stress kan de spieren in de luchtwegen aanspannen, wat snurken kan verergeren. Ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga, of een warm bad kunnen helpen.

Wat zijn de gevolgen van snurken tijdens de zwangerschap?

Snurken kan bijdragen aan slaaptekort en vermoeidheid, wat de gezondheid van zowel de moeder als de baby kan beïnvloeden.

Zijn er speciale kussens die kunnen helpen tegen snurken tijdens de zwangerschap?

Ja, er zijn speciale anti-snurk kussens die het snurken kunnen verminderen door het hoofd en de nek in een optimale positie te plaatsen.

Menu