Zoeken
Zoeken
Wat Te Doen Tegen Snurken? 8 Tips!

Wat Te Doen Tegen Snurken? 8 Tips!

Samenvatting

Snurken kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals obstructieve slaapapneu en kan ook hinderlijk zijn voor degenen die in de buurt zijn. Natuurlijke oplossingen en veranderingen in levensstijl kunnen helpen om het snurken te stoppen, zoals het veranderen van de slaaphouding, het verliezen van gewicht, het vermijden van alcohol, het voorkomen van slechte slaapgewoonten, het openen van neusgaten en holtes, het vervangen van kussens en dekbedden en het gebruik van een snurkbeugel. Anti-snurk keeloefeningen kunnen ook helpen. In geval van ernstig snurken kan een operatie overwogen worden.
Voor degenen die last hebben van een snurkende partner, kunnen dezelfde strategieën worden toegepast en kan ook overwogen worden om in een aparte slaapkamer te slapen.

Snurken – een onderwerp dat vaak naar boven komt als we het over slaap hebben. Vaak genoeg worden er grappen gemaakt of vertellen we aan onze vrienden en familie ‘hoe de buurman ons wakker gehouden heeft gisteren’ of ‘Dat er iemand hout aan het zagen was vannacht’. Ondanks dat we er vaak luchtig over doen, kan snurken wel degelijk een groot probleem zijn. 

Wat veroorzaakt snurken?

  1. Overgewicht: Bij mensen met overgewicht kan de hoeveelheid vet rond de nek de luchtwegen vernauwen, wat de luchtstroom kan belemmeren en tot snurken kan leiden.
  2. Roken: Roken kan de luchtwegen irriteren en ontsteken, wat kan leiden tot een vernauwing van de luchtwegen en snurken kan veroorzaken.
  3. Alcoholgebruik: Alcohol kan de spieren in je keel ontspannen, waardoor ze meer kunnen trillen en snurkgeluiden kunnen produceren.
  4. Allergieën: Allergieën kunnen leiden tot ontsteking en zwelling in de luchtwegen, wat de luchtstroom kan belemmeren en snurken kan veroorzaken.
  5. Verstopte neus: Een verstopte neus door bijvoorbeeld een verkoudheid of een allergische reactie kan het moeilijk maken om door de neus te ademen en de lucht kan dan turbulent door de keel stromen, wat kan leiden tot snurken.
  6. Slaapapneu: Dit is een aandoening waarbij de luchtweg periodiek volledig wordt geblokkeerd tijdens de slaap. Wanneer dit gebeurt, kan het harde snurken veroorzaken.
  7. Genderspecifieke redenen: mannen snurken sneller doordat ze een vrouwen minder brede luchtwegen hebben. Toch zijn er ook specifieke oorzaken waarom vrouwen snurken welke ook in deze lijst voorkomen.
  8. Zwangerschap: zwangere vrouwen snurken door hormonale veranderingen, gewichtstoename en een andere slaaphouding.
  9. Ouder worden: Naarmate mensen ouder worden, verliezen de spieren in de keel hun stevigheid, wat kan leiden tot snurken.
  10. Slaaphouding: Snurken kan erger zijn bij het slapen op de rug, omdat de zwaartekracht op de keel inwerkt en deze kan vernauwen waardoor de luchtstroom belemmerd wordt.

Elke oorzaak vereist mogelijk een andere aanpak om het snurken te verminderen of te stoppen, dus het is belangrijk om te begrijpen welke factoren bijdragen aan het probleem voordat je een oplossing probeert.

Wat doet snurken met jou?

Snurken kan niet alleen hinderlijk zijn voor degenen die in de buurt slapen, maar het kan ook invloed hebben op de kwaliteit van slaap van de snurker zelf. Mensen die snurken, hebben vaak een lager slaaprendement en kunnen zich overdag slaperiger voelen dan mensen die niet snurken.

Snurken kan er ook voor zorgen dat de snurker niet voldoende zuurstof krijgt tijdens de slaap, vooral als het gepaard gaat met obstructieve slaapapneu (OSA). OSA is een aandoening waarbij de luchtwegen tijdens de slaap worden geblokkeerd, waardoor de snurker gedurende korte perioden stopt met ademen. Dit kan leiden tot slaperigheid overdag, vermoeidheid en zelfs gevaarlijke situaties, zoals het in slaap vallen tijdens het rijden.

Het kan ook invloed hebben op relaties en het dagelijks leven. Snurkers hebben vaak moeite om partners te vinden of met anderen te slapen vanwege het storende geluid. Het kan leiden tot slapeloosheid bij anderen in de buurt, wat de relatie met huisgenoten of partners kan beïnvloeden.

Bovendien kan snurken schaamte of verlegenheid veroorzaken bij de snurker, vooral als het gepaard gaat met ongepaste of onaangename geluiden. Dit kan leiden tot isolatie en angst voor sociale situaties.

Wat te doen tegen snurken? 

Er zijn uiteraard genoeg middeltjes om snurken te voorkomen, maar deze zijn niet altijd even onschuldig. Probeer in plaats daarvan een van de onderstaande wijsheden tegen snurken: natuurlijke oplossingen of veranderingen in je levensstijl die je zullen stoppen met snurken. 

Pssssst: is het jouw partner die snurkt en heb je last van slapeloze nachten? Wij hebben de beste slaap oordoppen en anti snurkgeluid oordoppen voor jou getest.

Snurken partner

1. Verander je slaaphouding

Als je op je rug ligt, klappen de tongbasis en het zachte gehemelte tegen de achterwand van je keel, waardoor je tijdens je slaap een trillend geluid hoort. Op je zij slapen kan dit helpen voorkomen.

Een zijslaapkussen (of lichaamskussen) is de perfecte oplossing om ervoor te zorgen dat je, zoals de naam al zegt, op je zij slaapt in plaats van op je rug. Dit kan een dramatisch verschil maken en zorgen voor een geluidloze nachtrust. 

Wil je liever geen nieuw kussen kopen? Geen probleem: we hebben een andere do-it-yourself-oplossing!

Het tapen van tennisballen aan de achterkant van je pyjama kan ook voorkomen dat je op je rug slaapt. Misschien een tikje minder comfortabel, maar zeker niet minder effectief. 

2. Verlies gewicht

Gewichtsverlies helpt bij sommige mensen, maar niet bij iedereen. Deze oplossing werkt met name wanneer je bent aangekomen en sindsdien het snurken begonnen is. Dat zit namelijk zo: als je aankomt in de nek, wordt de inwendige diameter van de keel dichtgedrukt, waardoor deze tijdens de slaap eerder inzakt en snurken in de hand werkt. Het kan dus een goede oplossing zijn om op dieet te gaan. 

Als je besluit om af te vallen om snurkklachten aan te pakken, is het belangrijk om te beseffen dat het resultaat niet altijd direct merkbaar zal zijn. Het kan soms weken of zelfs maanden duren voordat er merkbare verbeteringen optreden in het snurkgedrag. Bovendien werkt gewichtsverlies niet voor iedereen, dus het kan zijn dat er nog andere oplossingen nodig zijn om het snurken te verminderen. Het is daarom altijd verstandig om advies te vragen aan een arts of specialist voordat je begint met afvallen om snurkklachten aan te pakken.

3. Vermijd alcohol

Alcohol, andere kalmerende middelen en een goede nachtrust gaan over het algemeen niet samen. Deze middelen helpen ook zeker niet bij een snurkprobleem.

Alcohol en kalmerende middelen verminderen de rustzones van de spieren achter in je keel, waardoor de kans groter wordt dat je gaat snurken. Veel mensen die normaal niet snurken, snurken wél wanneer zij gedronken hebben. 

Daarnaast kan alcohol ook uitdroging veroorzaken, wat slijmvliesirritatie in de neus- en keelholte kan veroorzaken en de kans op snurken vergroot. Bovendien kan het drinken van alcohol vlak voor het slapengaan ook de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden en ervoor zorgen dat je minder uitgerust wakker wordt.

Het is daarom aan te raden om alcohol en andere kalmerende middelen te vermijden als je last hebt van snurken. Probeer in plaats daarvan te ontspannen op andere manieren, zoals door meditatie of ademhalingsoefeningen, en kies voor een gezonde levensstijl met regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding om je slaap te verbeteren.

Wist je dat…

…het woord “snurken” is afgeleid van het Oudnoorse woord “snarka”, wat “snurken” of “snurken in slaap” betekent? Het woord is in de loop van de tijd in verschillende talen overgenomen en aangepast, zoals in het Engels “snore”, het Duits “schnarchen” en het Frans “ronfler”. Het is een onomatopee, wat betekent dat het woord klinkt als het geluid dat het beschrijft.

4. Voorkom slechte slaapgewoonten

Verrassend genoeg kunnen slechte slaapgewoonten kunnen een soortgelijk effect hebben als het drinken van alcohol. Als je bijvoorbeeld lange uren werkt zonder voldoende slaap of jezelf extreem uit put op een andere manier, ben je oververmoeid als je eindelijk wel gaat slapen. Hierdoor slaap je een stuk dieper dan normaal, waardoor je spieren nóg verder verslappen dan deze zouden doen wanneer je niet oververmoeid bent. Deze extra verslapte spieren veroorzaken, je raadt het al: snurken.  

snurken-slechte-slaapgewoonten

Daarom is het belangrijk om een regelmatig slaapritme te hebben en voldoende rust te nemen. Zorg voor een slaapomgeving die rustig en ontspannend is en vermijd activiteiten die je opwinden of stress veroorzaken vlak voor het slapengaan. Daarnaast is het goed om overdag voldoende te bewegen, dit kan helpen om beter te slapen ’s nachts. Het is belangrijk om te beseffen dat langdurig slecht slapen niet alleen zorgt voor snurken, maar kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen op de lange termijn, zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en depressie. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en een gezonde slaapgewoonte te ontwikkelen. Als het snurken aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen zoals ademhalingsproblemen, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

5. Open je neusgaten en holtes

Als je neus verstopt zit door een verkoudheid, kan er minder lucht naar binnen of naar buiten. Dit kan leiden tot snurken doordat de luchtstroom sneller door je neus gaat: dit veroorzaakt geluid. 

Wat te doen tegen snurken in dit geval? 

  • Neem een warme douche voordat je gaat slapen 
  • Gebruik een stoombadje om je holtes open te maken en benauwdheid te verminderen
  • Gebruik een (knijp)flesje zoutwaterspoeling om je neus van binnen schoon te maken. Dit kan tijdens het douchen of over de wasbak. 

Als de bovenstaande tips niet helpen om je neusgaten open te houden kunnen neusstrips ook helpen. Deze tillen de neusholtes op en zorgen er voor dat ze open gaat. Dit werkt alleen als het snurkprobleem voortkomt vanuit de neus, en niet het gehemelte. 

In sommige gevallen kan het nodig zijn om medische hulp in te schakelen, vooral als het snurken een onderliggende oorzaak heeft zoals slaapapneu. Een arts kan je doorverwijzen naar een slaapcentrum voor verdere diagnose en behandeling. Zo kan er bijvoorbeeld een CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) apparaat worden voorgeschreven om de luchtwegen open te houden tijdens het slapen. Dit kan effectief zijn in het verminderen van snurken en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

6. Vervang je kussens en dekbedden 

Allergenen in je slaapkamer en in je kussen kunnen snurken veroorzaken. Dit heeft weer te maken met je luchtwegen. Bedenk je eens, wanneer heb je voor het laatst de plafondventilator afgestoft? Of je beddengoed compleet vervangen?

Huisstofmijt hoopt zich op in kussens en kan allergische reacties veroorzaken die kunnen leiden tot snurken. Ook het toestaan van huisdieren op je bed veroorzaakt je om dierlijke huidschilfers in te ademen, een andere irriterende stofjes.

Pro tip: zet je kussens eens in de paar weken buiten in de zon om te luchten en vervang ze om de zes maanden om huisstofmijt en allergenen tot een minimum te beperken. En hou huisdieren uit de slaapkamer.

7. Voorkom een allergische reactie

Daarnaast kunnen ook andere allergenen in de slaapkamer snurken veroorzaken. Bijvoorbeeld pollen die via open ramen naar binnen waaien, huisstof die zich ophoopt op meubels en vloeren, schimmel die groeit in vochtige omstandigheden en zelfs huisparfums en luchtverfrissers die chemicaliën bevatten die de luchtwegen kunnen irriteren. Al deze allergenen kunnen de luchtwegen vernauwen, waardoor het ademen tijdens de slaap moeilijker wordt en snurken kan ontstaan.

Het is dus belangrijk om regelmatig de slaapkamer schoon te maken en goed te ventileren. Stofzuig regelmatig het tapijt en meubels, en was het beddengoed minstens één keer per week op hoge temperatuur om huisstofmijt te doden. Zorg er ook voor dat de slaapkamer niet te vochtig is, bijvoorbeeld door een luchtontvochtiger te gebruiken. En vermijd het gebruik van luchtverfrissers en andere chemische producten die de luchtwegen kunnen irriteren.

Opzoek naar nieuw beddengoed? Lees dan onze artikelen over de Beste Kussensloop Koopgids van 2023 en de Beste Matrassenhoezen van 2023. 

8. Gebruik een snurkbeugel

Een snurkbeugel is een perfecte oplossing. Een snurkbeugel (ook wel antisnurkbeugel). Een snurkbeugel zet lichte spanning op de onderkaak waardoor deze naar voren getrokken wordt. Daardoor komen zowel de tongspieren als het weefsel van het onder kaakgebied onder spanning te staan, en kunnen daarom niet naar achter in de keel zakken. Hierdoor blijven luchtwegen vrij en is er geen snurkgeluid meer te horen.

Er zijn verschillende soorten snurkbeugels op de markt, zoals beugels die op maat gemaakt worden door een tandarts of orthodontist en beugels die je zelf kunt aanpassen door deze te verwarmen en te vormen naar je gebit. Er zijn ook beugels die je over je tong schuift, waardoor deze naar voren blijft tijdens de slaap.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een snurkbeugel rekening te houden met factoren zoals comfort, materiaal en pasvorm. Sommige mensen ervaren bijvoorbeeld ongemak of irritatie in de mond of kaak, terwijl anderen geen enkel probleem ervaren. Het is ook belangrijk om te bedenken dat een snurkbeugel niet voor iedereen geschikt is en dat het verstandig kan zijn om een arts te raadplegen voordat je een beugel aanschaft.

Ten slotte is het belangrijk om te weten dat een snurkbeugel een effectieve oplossing kan zijn, maar dat het geen garantie biedt voor een goede nachtrust. Het kan zijn dat er meerdere oorzaken zijn voor het snurken en dat een combinatie van oplossingen nodig is om het probleem te verhelpen. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts of specialist.

Ben je op zoek naar een snurkbeugel? Voor onze favorieten, ga naar de best geteste snurkbeugel pagina.

9. Gebruik van een CPAP-apparaat

Het gebruik van een CPAP-apparaat wordt vaak aanbevolen door artsen voor mensen die aan slaapapneu lijden. Een CPAP-apparaat (Continuous Positive Airway Pressure) helpt om je luchtwegen tijdens het slapen open te houden, waardoor er meer zuurstof in je longen komt en je gemakkelijker kan ademen tijdens het slapen.

CPAP-apparaten zijn er in verschillende maten en vormen, maar ze werken uiteindelijk allemaal hetzelfde. Deze machine bestaat uit een masker dat over je neus of mond past en is verbonden met een buis die naar het apparaat zelf leidt. Het apparaat pompt vervolgens lucht onder druk door de buis en uit het masker, waardoor je luchtwegen de hele nacht open blijven. Dit kan helpen het snurken te verminderen, de kwaliteit van je ademhaling te verbeteren en het algemene energieniveau tijdens het ontwaken te verhogen.

De voordelen van het gebruik van een CPAP-apparaat zijn onder andere dat het vermoeidheid als gevolg van een slechte nachtelijke ademhaling vermindert, daarnaast kan het ook de bloeddruk verlagen en het kan zelfs hoofdpijn als gevolg van zuurstofgebrek tijdens de slaap verminderen. Ten slotte suggereren sommige studies dat het gebruik van een CPAP-apparaat, mensen zelfs kan helpen gewicht te verliezen!

Als je overweegt een CPAP-apparaat te gebruiken, moet je rekening houden met een paar factoren zoals de prijs. CPAP-machines variëren in prijs van € 200 tot € 1000. Houd ook rekening met het comfort van het dragen van een masker tijdens het slapen. Slapen met dit masker kan voor mogelijke bijwerkingen zorgen zoals een droge mond of huidirritatie. Ook is het belangrijk om te letten op het geluidsniveau. Sommige modellen zijn stiller dan andere. Het gebruik van een CPAP-apparaat is een effectieve manier om het snurken te stoppen.

Extra: anti-snurk keeloefeningen


Door bepaalde oefeningen te doen kan je snurken voorkomen. Door bepaalde klinkerklanken uit te spreken en je tong op specifieke manieren te krullen worden de spieren in de bovenste luchtwegen worden versterkt en daardoor het snurken verminderd. De volgende oefeningen kunnen helpen:

  • Herhaal elke klinker (a-e-i-o-u) hardop gedurende drie minuten, een paar keer per dag
  • Plaats het puntje van je tong achter je bovenste voortanden. Schuif je tong drie minuten per dag naar achteren
  • Sluit je mond en trek je lippen op. Houd dit 30 seconden vol.
  • Beweeg met open mond je kaak naar rechts en houd 30 seconden vast. Herhaal dit aan de linkerkant.
  • Trek met je mond open de spier achter in je keel gedurende 30 seconden herhaaldelijk samen. Tip: Kijk in de spiegel om je huig op en neer te zien bewegen.
  • Je kunt ook gewoon gaan zingen. Zingen kan de controle over de spieren in de keel en het zachte gehemelte vergroten, waardoor snurken als gevolg van slappe spieren wordt verminderd.

Wist je dat…

snurkende kinderen

snurken bij kinderen veel vaker voor komt dan je zou denken? Ongeveer 10% van de kinderen snurkt regelmatig. Dit komt meestal doordat de luchtwegen smaller zijn dan bij volwassenen. Het snurken bij kinderen is meestal niet ernstig en verdwijnt vaak vanzelf, maar het kan ook een teken zijn van een onderliggend probleem.

Snurk producten op een rijtje

  1. Snurkbeugels: deze beugels houden de kaak in een voorwaartse positie, waardoor de luchtweg open blijft en snurken wordt verminderd.
  2. Neuspleisters: deze pleisters openen de neusgaten en vergemakkelijken de ademhaling door de neus, waardoor snurken wordt verminderd.
  3. Anti-snurk kussens: deze kussens zorgen voor een betere hoofd- en nekondersteuning en houden de luchtweg open, waardoor snurken kan verminderen.
  4. CPAP-apparaten: deze apparaten blazen lucht onder druk in de luchtwegen, waardoor de luchtweg open blijft en snurken wordt verminderd.
  5. Tongstabilisatoren: deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat de tong niet naar achteren zakt en de luchtweg blokkeert, waardoor snurken wordt verminderd.
  6. Throat sprays: deze sprays bevatten ingrediënten zoals pepermuntolie en vitamine E, die de weefsels in de keel smeren en verzachten, waardoor trillingen die snurken veroorzaken worden verminderd.

Conclusie

Hoewel snurken vaak als een onschuldig probleem wordt beschouwd, kan het ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van slaap van zowel de snurker als degenen in de buurt. Snurken kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgewicht, allergieën, verstopte neus en slaapapneu. Gelukkig zijn er verschillende natuurlijke remedies die kunnen helpen om snurken te voorkomen, zoals het veranderen van slaaphouding, afvallen, het vermijden van alcohol en het vermijden van slechte slaapgewoonten. Andere oplossingen zijn het openen van neusgaten en holtes, het vervangen van kussens en dekbedden, het gebruik van een snurkbeugel en het doen van anti-snurk keeloefeningen. Het is belangrijk om te onthouden dat niet elke oplossing voor iedereen werkt en dat het verstandig kan zijn om een arts of specialist te raadplegen voordat je een oplossing kiest.

Veelgestelde vragen

Wat te doen bij een snurkende partner?

– Zorg voor een gezonde levensstijl: zwaarlijvigheid, roken, overmatig alcoholgebruik en inactiviteit kunnen allemaal bijdragen aan snurken, dus het is belangrijk om een ​​gezonde levensstijl te bevorderen.
Probeer van slaaphouding te veranderen: als je partner op de rug slaapt, kan het snurken worden verergerd. Probeer hem of haar op de zij te laten slapen.
Gebruik oordopjes: als het snurken te luid is, kun je oordopjes gebruiken om te helpen het geluid te verminderen
Overweeg een aparte slaapkamer: als het snurken te storend is, kan het overwegen om in een aparte slaapkamer te slapen.

Hoeveel snurken is te veel?

Veel gevallen van snurken zijn goedaardig, maar het is belangrijk om met een arts te praten als er tekenen zijn van mogelijke slaapapneu: Snurken dat drie of meer keer per week voorkomt. Zeer luid of hinderlijk snurken. Snurken met hijgende, verstikkende of snuivende geluiden.

Hoe kom ik van snurken af?

– Veranderingen in levensstijl: zorg voor een gezonde levensstijl, zoals afvallen, stoppen met roken, verminderen van alcoholgebruik, en meer lichaamsbeweging.
Aanpassingen van de slaaphouding: Probeer op de zij te slapen in plaats van op de rug.
Neusspreiders of -strips: Deze hulpmiddelen kunnen helpen om de luchtwegen open te houden en het snurken te verminderen.
CPAP-apparaten: Deze worden vaak gebruikt om slaapapneu te behandelen, maar kunnen ook effectief zijn bij snurken.
Chirurgische ingrepen: Als het snurken ernstig is en niet wordt verbeterd met andere methoden, kan een operatie worden overwogen om de luchtwegen te openen.

Wat betekenen de verschillende snurkgeluiden?

De trilling van verschillende delen van de keel produceert verschillende soorten geluid tijdens snurken. Als het zachte weefsel van de neus-keelholte betrokken is, is het geluid zacht en nasaal van kwaliteit. Trillingen van het zachte verhemelte en de huig daarentegen, produceren een keelklank en een luid gesnurk dat kenmerkend keelachtig is. De verschillende geluiden komen dus vanuit verschillende gedeeltes van het lichaam.

Wat is slaapapneu?

Apneu betekent letterlijk ‘geen ademhaling’. Slaapapneu is een aandoening waarbij je luchtwegen zich tijdens de slaap steeds sluiten, waardoor je geen zuurstof meer krijgt totdat je hijgend wakker wordt. Het is een letterlijke tekortkoming van lucht.

Wat betekent AHI?

AHI staat voor “apneu-hypopneu index” en is een maat voor de intensiteit van slaapapneu. Het geeft een waarde aan voor het aantal apneu/hypopneu-gebeurtenissen per uur, waarbij de ademhaling volledig/gedeeltelijk stopt gedurende meer dan 10 seconden.

0-5 voorvallen per uur – normaal
5-15 voorvallen per uur – lichte slaapapneu
15-30 voorvallen per uur – matige slaapapneu
30+ voorvallen per uur – ernstige slaapapneu

Is snurken genetisch bepaald?

Er is niet zoiets als een snurk-gen, maar er kunnen wel een aantal dingen genetisch bepaald zijn waardoor het meer waarschijnlijk is dat je snurkt. Denk hierbij aan dingen als:

– Kleine neusgaten
– Ingezakte kin
– Kleine kaak
– Smalle luchtwegen
– Grote tong
– Groot zacht verhemelte
– Een neiging tot gewichtstoename

Geschreven door
Marc van Dijk

Menu