Zelf een Verzwaringsdeken Maken in 6 Stappen
zelf-verzwaringsdeken-maken

Zelf een Verzwaringsdeken Maken in 6 Stappen

Verzwaarde dekens zijn er in verschillende maten en bevatten een vulling die ze enkele kilo’s zwaarder maakt dan een gewone deken. Ze kunnen helpen om mensen te kalmeren die moeite hebben met slapen, ook mensen met speciale behoeften. Het gewicht voelt aan als een stevige knuffel, wat troostend kan zijn. Ergotherapeuten bevelen ze vaak aan voor mensen met een zintuiglijke verwerkingsstoornis, en mensen met slapeloosheid gebruiken ze ook. Deze dekens kunnen vrij duur zijn, maar je kunt er zelf een maken van knusse stof en een verzwaarde vulling. Het naaien zelf is een kwestie van eenvoudige rechte lijnen en het kost je ±3 uur, maar dit project is het meest geschikt voor gevorderde naaisters, omdat het verzwaren van de deken speciale aandacht vereist.

Wat je nodig hebt voor je begint:

  • Keukenweegschaal
  • Schaar
  • Liniaal
  • Kleermakerskrijt of uw favoriete markeergereedschap
  • Spelden
  • Naaimachine
  • Stevige tof voor de voor- en achterkant
  • Plastic kralen (zodat het deken wasbaar is)
  • Kwaliteits garen

De 6 stappen om zelf een verzwaringsdeken te maken

#1 Bepaal de grootte en het gewicht

Een verzwaarde deken hoeft niet zo groot te zijn als een dekbed of dekbedovertrek. Hij hoeft alleen maar de persoon te bedekken die hem gaat gebruiken. In de stof naai je vierkantjes waarin de gewogen vulling komt. Deze kunnen tussen de 3 en 5 cm2 groot zijn. Dat betekent dat de totale afmeting van de stof een veelvoud moet zijn van de vierkante afmeting plus 10 centimeter voor de randen.

In het algemeen moeten verzwaarde dekens ongeveer 10% van het lichaamsgewicht van de gebruiker wegen. Als je eenmaal weet wat het totale gewicht moet zijn, trek het gewicht van de stof daarvan af. Deel het resultaat door het aantal vierkanten in de deken. Dit is hoeveel gewicht je nodig hebt in elk vierkant. Het is normaal dat een deken zo meer dan 150 vierkanten heeft.

#2 Naai de voor- en achterkant aan elkaar

Markeer 2 centimeter van elke rand van de stof. Teken vervolgens een raster van vierkanten op basis van de vierkantgrootte die u hebt gekozen.

Naai de voor- en achterkantdelen met de goede kanten (de kanten die uiteindelijk naar buiten komen) op elkaar en een naadtoeslag van 7-20cm. Naai de twee lange zijden en één korte zijde. Laat de bovenkant open.

Keer de deken dan met de goede kant naar buiten en maak de naden open. Begin en eindig op een korte afstand van de open kant en stik door op 1/4 inch van de rand. Naai vervolgens, beginnend op 2 inches van de open kant, langs de gemarkeerde lijnen die 2 inches van de stofrand verwijderd waren. Naai de twee lange zijden en de bodem. Naai aan het begin en aan het eind terug. Dit binnenste doorstiksel zal het raster van gewogen vierkantjes bevatten.

#3 Naai de verticale strepen in de deken

Naai vervolgens alle verticale kanalen op de gemarkeerde lijnen. Begin bij de gesloten onderrand, begin met stikken net over de stiklijn die bijna 2 inches van het binnenste stiksel aan de bovenkant ligt. Eindig het stiksel net boven de bovenste 2-inch markering, en zorg ervoor dat u aan het begin en eind terugstikt.

Bij het naaien van deze lijnen is het handig om in het midden te beginnen en dan de volgende lijnen in de buurt van het midden van die delen te naaien en zo verder. Op deze manier voorkomt u dat het naaiwerk ontspoort en dat de stof gaat klitten.

#4 Vul een verticaal met kralen

Leg een afgemeten schep opvulkralen in een verticaal kanaal. Denk eraan dat het schepje het juiste gewicht moet hebben, gebaseerd op het aantal vierkanten dat in dat kanaal komt.

Schud de kralen, zodat er een gelijkmatige hoeveelheid in de goot is. Afhankelijk van de stof kunnen sommige kralen in de geulen blijven plakken (flanel plakt vaak), maar maak je daar niet te veel zorgen over.

#5 Naai horizontaal over het gevulde kanaal

Gebruik spelden om een lijn te vormen om de vulkralen op hun plaats te houden en weg van de gemarkeerde horizontale lijn voor uw vierkanten. U wilt niet per ongeluk over een van de kralen naaien, want dan zou uw naald kunnen breken.

Naai de gemarkeerde horizontale lijn. Begin net over de stiklijn die bijna 2 inches van het binnenste doorstiksel is. Eindig uw naaiwerk net over het binnenste doorstiksel aan de andere kant, en zorg ervoor dat u aan het begin en het einde terugstikt.

Ondersteun tijdens het naaien het gewicht van de deken, zodat deze niet aan uw steken trekt. Voel langs de gemarkeerde lijn als je gaat, en duw eventuele verdwaalde kralen uit de weg. Als je weerstand ondervindt tijdens het naaien, is de kans groot dat er een kraal in de weg zit.

Herhaal vervolgens het proces van het toevoegen van opvulling aan een verticaal kanaal en het horizontaal naaien om de rij gevulde vierkanten af te sluiten, totdat alle lijnen gestikt zijn.

#6 Stik het open uiteinde van de deken door

Wanneer u de bovenkant van de deken bereikt, naait u de laatste rij met vierkanten dicht. Dit stiksel moet samenkomen met de lijn van het binnenste doorstiksel, een klein beetje overlappend.

Vouw de randen van de open kant ongeveer een halve centimeter naar binnen. Begin en eindig waar het stiksel aan de zijkanten eindigde en stik door op een halve centimer van de rand.

Hopelijk is het nu gelukt je eigen verzwaringsdeken te maken! Wil je jezelf de moeite besparen, bekijk dan onze verzwaringsdeken productpagina voor de beste verzwaringsdekens.

Ga in discussie

1 reactie
  • Beste, het zou handig zijn mocht u bij de tekst ‘zelf een verzwaringsdeken maken in 6 stappen’ foto’s ter verduidelijking zou toevoegen.