Zoeken
Zoeken
Gids Voor Diverse Soorten Zwangerschapskussens
zwangerschaps-kussen

Gids Voor Diverse Soorten Zwangerschapskussens

Samenvatting

Zwangerschapskussens kunnen comfort en ondersteuning bieden aan zwangere vrouwen. Er zijn verschillende soorten op de markt die zijn ontworpen om te voldoen aan iedere zwangere vrouw haar specifieke behoeften en voorkeuren. Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals je slaaphouding, de hoeveelheid verwachte kinderen en specifieke kwaaltjes tijdens de zwangerschap, bij het kiezen van het juiste kussen. Zwangerschapskussens bieden voordelen zoals verbeterde slaapkwaliteit, verminderde rug- en heuppijn, verhoogde bloedsomloop en vermindering van druk op de blaas. Ze kunnen ook na de zwangerschap worden gebruikt voor ondersteuning tijdens het herstel na de bevalling.

Zwanger zijn kan de meest opwindende, maar ook de meest stressvolle tijd in het leven van een vrouw zijn. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om zorg te dragen voor de gezondheid en welzijn van de moeder, als voor de baby. Één van de manieren waarop vrouwen tijdens de zwangerschap comfort en ondersteuning kunnen vinden, is door gebruik te maken van een zwangerschapskussen. Er zijn verschillende soorten zwangerschapskussens op de markt die zijn ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften en voorkeuren van elke vrouw.

In dit artikel zullen we de meest voorkomende soorten zwangerschapskussens bespreken en hoe ze kunnen helpen bij het verlichten van pijn, het verbeteren van je slaapkwaliteit en het bieden van ondersteuning tijdens en na je zwangerschap.

Het juiste zwangerschapskussen kiezen

Bij het kiezen van een geschikt type kussen op basis van je individuele behoeften, is het belangrijk om rekening te houden met factoren als je slaaphouding, of je een tweeling verwacht en of je last hebt van specifieke kwalen zoals nekpijn.

De slaaphouding

De American Pregnancy Association raadt zwangere vrouwen aan om op hun linkerzij te slapen om brandend maagzuur, misselijkheid en kramp te voorkomen. Deze positie bevordert ook een betere bloedstroom tussen de organen van jou en je baby in de baarmoeder. Afhankelijk van je favoriete slaaphouding kunnen bepaalde soorten zwangerschapskussens beter passen bij jou:

 • Zijslapers: C en U-vormige kussens bieden uitstekende ondersteuning voor wie liever op de zij slaapt.
 • Rugslapers: een lichaamskussen over de hele lengte kan voldoende steun bieden aan de rug terwijl je toch een comfortabele zijligging kunt behouden.
 • Buikslapers: als je zwanger bent en toch af en toe met je gezicht naar beneden wilt slapen, is het beter om een wigvormig kussen onder de heup of schouder te gebruiken voor extra demping.

Meerdere zwangerschappen of speciale gezondheidsproblemen

 • Meerdere kinderen: U-vormige lichaamskussens zijn ideaal voor zwangere vrouwen die een tweeling verwachten, omdat ze voldoende steun bieden aan beide zijden van het lichaam.
 • Nekpijn: als je last hebt van nekpijn, kies dan voor een zwangerschapskussen gevuld met polyestervezel in plaats van traagschuim. Dit materiaal belast je nek en schouders minder snel.
 • Spanning van het bekken: een C- of J-vormig kussen kan de druk op de bekken helpen verlichten door gerichte ondersteuning te bieden rond de heupen en de onderrug tijdens de slaap.

Soorten zwangerschapskussens

Er zijn verschillende soorten zwangerschapskussens op de markt, elk ontworpen om steun en comfort te bieden aan verschillende delen van je lichaam tijdens de zwangerschap. Om een goede beslissing te nemen, is het belangrijk de verschillende vormen van de zwangerschapskussens te begrijpen en te kijken welke het beste bij jou past.

Zwangerschapskussens uit één stuk

Een zwangerschapskussen uit één stuk, ook wel lichaamskussens genoemd, zijn ontworpen om algehele steun te bieden van top tot teen. Deze lange, rechte kussens kunnen langs beide zijden van je lichaam worden gelegd als je op je zij slaapt, of als een gewoon kussen, als je liever op je rug slaapt. Ze zijn vooral nuttig voor zwangere vrouwen die extra steun nodig hebben tussen de knieën en enkels.

C en U-vormige kussens voor zijslapers

Als je zwanger bent en liever op je zij slaapt, zijn C of U-vormige hoofdkussens ideaal. Beide kussens vormen zich rond de contouren van je lichaam en bieden volledige ondersteuning van je hoofd tot je benen, terwijl je wervelkolom in de juiste houding blijft. Door de gebogen vorm kun je het kussen gemakkelijk aanpassen als je tijdens je slaap van kant wilt veranderen, zonder dat je het hele kussen hoeft te verplaatsen.

C-vormig zwangerschapskussen:

Beste-Cvorm-zwangerschapskussen
 • Ideale keuze voor gerichte ondersteuning van nek, buik, heupen en benen
 • Gemakkelijk verstelbaar wanneer je ’s nachts van positie verandert
 • Bevordert een betere bloedcirculatie tijdens de ontwikkelingsfasen van de groeiende baby

U-vormig kussen voor het hele lichaam:

goedkoop-u-vorm-zwangerschapskussen
 • Biedt rondom ondersteuning voor hoofd, nek, rug, heupen en benen
 • Goede optie voor zwangere vrouwen met een tweeling of vrouwen die extra ondersteuning nodig hebben tijdens hun slaap
 • Helpt bij het handhaven van een goede uitlijning van de wervelkolom en bevordert het herstel na de bevalling

J-vormige kussen

Beste-zwangerschapskussen-met-een-partner

Een J-vormig zwangerschapskussen is ontworpen om gerichte ondersteuning te bieden rond de romp. Dit type kussen kan langs één kant van je lichaam worden gelegd als je op je zij slaapt, of onder je hoofd als je liever op je rug slaapt. De gebogen vorm helpt drukpunten te verlichten en biedt extra comfort gedurende de nacht

Voordelen van een zwangerschapskussen

 1. Verbeterde slaapkwaliteit: een zwangerschapskussen biedt extra ondersteuning en comfort tijdens het slapen, op deze manier helpt het de slaapkwaliteit van zwangere vrouwen te verbeteren.
 2. Verminderde rugpijn: een zwangerschapskussen kan helpen om rugpijn tijdens de zwangerschap te verminderen door de rug te ondersteunen en de druk te verminderen.
 3. Verminderde heuppijn: het gebruik van een zwangerschapskussen kan helpen om heuppijn tijdens de zwangerschap te verminderen door de heupen te ondersteunen en de druk hierop te verminderen.
 4. Verminderde druk op de blaas: door het bieden van extra ondersteuning aan de buik, kan een zwangerschapskussen helpen om de druk op de blaas te verminderen en het aantal keren dat zwangere vrouwen ’s nachts moeten opstaan om te plassen te verminderen.
 5. Verminderde zwelling: een zwangerschapskussen kan helpen om de zwelling tijdens de zwangerschap te verminderen door de bloedsomloop te verbeteren en de druk op de benen te verminderen.
 6. Verhoogde bloedsomloop: door het bieden van extra ondersteuning en comfort, kan een zwangerschapskussen helpen om de bloedsomloop van zwangere vrouwen te verbeteren.
 7. Verbeterde houding: een zwangerschapskussen kan helpen om de houding van zwangere vrouwen te verbeteren door de ruggengraat uit te lijnen en de druk op de nek, schouders en rug te verminderen.
 8. Veelzijdigheid: een zwangerschapskussen kan worden gebruikt om op verschillende manieren te ondersteunen, afhankelijk van de behoeften van de zwangere vrouw. Het kan worden gebruikt om te slapen, te lezen of te ontspannen.
 9. Kan ook worden gebruikt na de zwangerschap: een zwangerschapskussen kan ook worden gebruikt na de zwangerschap om de baby te voeden of als ondersteuning tijdens het herstel na de bevalling.

Conclusie

Kortom, tijdens de zwangerschap is het belangrijk om goed voor jezelf en je baby te zorgen. Een zwangerschapskussen kan helpen om deze zorg te bieden door comfort en ondersteuning te bieden tijdens deze periode. Met verschillende soorten zwangerschapskussens op de markt, is er voor elke zwangere vrouw een optie die past bij haar individuele behoeften en voorkeuren.

Of je nu op zoek bent naar ondersteuning voor je nek, rug of heupen, of gewoon wilt genieten van een betere nachtrust, er is een zwangerschapskussen voor jou. Bovendien, omdat deze kussens ook kunnen worden gebruikt tijdens en na de bevalling, bieden ze langdurige en veelzijdige voordelen voor jou en je baby. Investeer dus in een zwangerschapskussen en geniet van een comfortabele en rustgevende nachtrust tijdens deze bijzondere periode in je leven!Meetbaar beter slapen met de SlaapID thuismeting

*de Slaap-ID aanvragen is geheel vrijblijvend.

Benieuwd naar hoe anderen de SlaapID meting ervaren? Lees het artikel van Jasper en Marlies

Geschreven door
Josephine Roepel

Menu