Zwanger zijn kan over het algemeen een beetje overweldigend zijn. Wat kan- en mag wel, wat niet? En nu je buik week na week groeit, wat is de veiligste slaaphouding?
Geen zorgen, we got you covered. In dit artikelen leggen we precies uit wat wel- en niet beste is voor jou en je kindje en welke slaaphouding het veiligste is.
Inhoudsopgave
Zijwaarts slapen: Links versus rechts
Artsen raden over het algemeen aan om tijdens de zwangerschap op je zij te slapen, vooral naarmate de tijd vordert.
Waarom? De bloedstroom! Naarmate de foetus groter wordt, is er meer kans op compressie van de bloedtoevoer naar de baarmoeder. Om dit te voorkomen is slapen op je zij perfect.
Linkerzij
Slapen op je linkerzij wordt vaak het “ideale” scenario genoemd tijdens de zwangerschap.
Als je op de linkerzijde van je lichaam ligt, kan het bloed van de vena cava inferior (IVC) optimaal stromen. Dit is een grote ader die parallel loopt met je ruggengraat aan de rechterkant en voert bloed naar je hart en, zo ook, naar je baby.
Op je linkerzij slapen vermindert ook de druk op je lever en nieren. Dit betekent meer ruimte om goed te functioneren en helpt bij zwellingsproblemen in je handen, enkels en voeten.
Rechterzij
Dus als de linkerkant ideaal is, moet je dan de rechterkant vermijden? Niet noodzakelijk.
Slapen op zowel de linker- en rechterkant is even veilig. Het is vooral een kwestie van waar je je prettig voelt.
Slapen op zowel je rechter- als je linker zijn veilig.
Manieren om zijslapen fijner te maken
Als zijslapen niets voor jou is maar je wilt het wel graag, hebben wij een aantal tips om slapen op je zij fijner- of natuurlijker te maken.
Eerste trimester
In het begin is slapen in elke houding meestal prima. Maar als je er een gewoonte van wilt maken om op je zij te slapen, kun je proberen om een kussen tussen je benen te schuiven. Dit kan het ongemak in je heupen en onderlichaam verlichten.
Om te wennen aan een zijslaap houding kan een zijslaap kussen heel goed helpen.
Tweede trimester
Naarmate je buik groeit, wil je ervoor zorgen dat je matras wat stevig is zodat je rug niet doorzakt. Als je matras te zacht is, kun je overwegen om een plank tussen je matras en je boxspring te schuiven.
Een voedingskussen kan ontzettend prettig zijn met een ronde buik en helpen om de slaaphouding een stuk comfortabeler te maken. Bekijk onze geteste voedingskussens hier.
Derde trimester
Vooral voor het derde trimester is het eerder genoemde zwangerschapskussen fijn: dit geeft namelijk ondersteuning aan jou en je buik.
Als je er maar niet aan kunt wennen om op je zij te slapen, probeer dan kussens te gebruiken om je bovenlichaam in een hoek van 45 graden te houden. Op die manier ligt je niet plat op je rug en wordt je IVC ontlast.
Je kunt ook proberen het hoofdeinde van je bed een paar centimeter hoger te zetten met boeken of blokken.
Slapen op je buik
Kun je op je buik slapen als je zwanger bent? The answer is yes!
Het is gewoon veilig om op je buik te slapen als je zwanger bent, totdat je buik te groot wordt.
De eerste weken zal je buik nog niet te groot zijn om te kunnen slapen. Tussen de 16 en 18 weken zul je merken dat je buik flink groeit en een buik slaaphouding steeds minder comfortabel wordt. Het kan een beetje aanvoelen alsof je op een watermeloen probeert te slapen en dat ligt natuurlijk niet lekker, wat kan resulteren in slechte slaap, rug- of nekpijn.
Pas hier goed mee op! Behalve comfort is er verder niet veel om je zorgen over te maken als je op je buik ligt. Buikslapen is niet gevaarlijk omdat de wanden van de baarmoeder en het vruchtwater beschermen je baby tegen pletten.
Vanaf week 30 is het verstandig om niet langer op je buik te liggen maar liever op je zij te slapen: dit draagt bij aan een betere doorbloeding voor jou en je kindje. Daarnaast zet je door op je zij te liggen minder druk op je organen.
Slapen op de rug
Je hebt vast wel eens gelezen over het gevaar van op je rug slapen tijdens zwangerschap. Allereerst: slapen op je rug wordt over het algemeen als veilig beschouwd tijdens het eerste trimester.
Daarna heb je misschien gehoord dat er een verband gelegd wordt tussen de hele nacht op je rug slapen en doodgeboorte. Voor je je al te veel zorgen maakt over het gevaar van op je rug slapen, bedenk dan dat er andere factoren kunnen zijn zoals slaapapneu.
Toch is het wel verstandig om rugslapen te voorkomen. Waarom? Als je na je eerste trimester op je rug slaapt, rust het hele gewicht van je groeiende baarmoeder en baby op je rug en je ingewanden. Dit is ongezond voor jullie beiden en kan daarom dus gevaarlijk zijn.
Moet je zich zorgen maken als je midden in de nacht op je rug wakker wordt? Waarschijnlijk niet, maar het is een goed idee om een andere houding te proberen.
Als je een stevige slaper bent en vaak op je rug ligt, kunt je overwegen een wigkussen achter je te leggen. Als je dan op je rug probeert te rollen, stop je in een hoek waarin het bloed nog steeds kan stromen en je baby gevoed wordt.
Op zoek naar een fijn matras voor tijdens je zwangerschap? Kijk dan eens naar onze favorieten traagschuimmatrassen voor de meest comfortabele slaaphouding!
Veelgestelde vragen
Hoelang mag je op je rug liggen zwanger?
Je kunt tijdens het eerste trimester veilig op je rug slapen, maar naarmate de zwangerschap vordert, wordt het afgeraden om op je rug te slapen vanwege het gewicht van de groeiende baarmoeder en baby dat op de rug en organen drukt. Dit kan ongezond zijn voor zowel de moeder als de baby.
Kan je op je buik liggen tijdens zwangerschap?
In de eerste weken van de zwangerschap is het veilig om op je buik te slapen. Naarmate de zwangerschap vordert, kan het steeds moeilijker en oncomfortabeler worden om op je buik te liggen vanwege de grootte van de baarmoeder en de baby. Vanaf week 30 wordt het afgeraden om op je buik te slapen en wordt het aangeraden om op je zij te slapen.
Waarom niet op rug liggen tijdens zwangerschap?
Na het eerste trimester wordt het afgeraden om op je rug te slapen vanwege het gewicht van de groeiende baarmoeder en baby dat op de rug en organen drukt. Dit kan leiden tot ongezonde situaties voor zowel de moeder als de baby, zoals verminderde bloedstroom en ademhalingsproblemen. Het wordt aangeraden om op je zij te slapen, bij voorkeur op de linkerzijde omdat dit de bloedstroom van de moeder en de baby bevordert.