Zoeken
Zoeken
Mag Je Op Je Buik Slapen Als Je Zwanger Bent?

Mag Je Op Je Buik Slapen Als Je Zwanger Bent?

Samenvatting

Tijdens de zwangerschap is het veilig om op je buik te slapen in de vroege stadia, maar het kan oncomfortabel worden naarmate de buik groeit. Slapen op de rug wordt afgeraden vanwege verminderde bloedtoevoer naar de baby en mogelijke problemen met ademhaling en spijsvertering. De aanbevolen slaaphouding is op je zij, bij voorkeur op de linkerzij. Gebruik van kussens en zwangerschapskussens kan helpen bij comfort en ondersteuning. Raadpleeg je zorgverlener voor specifieke adviezen.

We kunnen het ons voorstellen als zwangerschap veel vragen oproept, zo ook over je slaaphouding. Want als je zwanger bent, wat is dan de beste slaaphouding? Rug, linkerzij, rechterzij of buik slapen? Is de een gevaarlijker dan de ander, of mag het allemaal? En wat is comfortabel?

Wanneer je lichaam verandert, kun je niet meer (zo gemakkelijk) slapen zoals je prettig vindt. Dit heeft zowel met comfort als met veiligheid te maken, want er zijn wel degelijk slaaphoudingen die risicovol zijn. 

Slapen op de buik tijdens de zwangerschap

We beginnen met goed nieuws voor de buikslapers onder ons: buikslapen als je zwanger bent is veilig! Vooral in de eerste dagen van de zwangerschap, wanneer je buik nog niet zo groot is. 

Hoewel het veilig is en dat ook tot in het tweede trimester zo blijft, zal het waarschijnlijk niet comfortabel blijven naarmate buik groeit. Je zult merken dat je slaaphouding natuurlijk meer naar de zij of rug zal gaan. 

Ondanks dat het in het begin gewoon kan, raden we je aan om vanaf het derde trimester niet meer op je buik te liggen. In dit geval wordt je baby gewoon beschermd, maar jouw organen minder wanneer je op je buik ligt. Omdat je buik ‘hard’ wordt als deze groeit, duw je je bult terug naar binnen en plet je als het ware je ingewanden. Op je buik liggen voor deze slaaphouding zal dan ook niet prettig aanvoelen vanaf trimester drie.

buik slapen zwanger

Op je rug liggen slapen de zwangerschap

Hoewel op je rug slapen misschien wel het handigst lijkt, kan een rug slaaphouding veel problemen veroorzaken tijdens je zwangerschap.

De meest problematische en potentieel onveilige houding is op je rug liggen vanaf ongeveer 20 weken (gemiddeld), omdat het gewicht van de baby en de baarmoeder in dit stadium je aorta kan samendrukken en de bloedtoevoer naar je baby kan verminderen. Daarnaast komt er door zwaartekracht veel druk op je organen te staan (op je buik liggen geeft het druk-effect veel minder). 

Het is een populaire gedachte dat op je rug slapen kan zorgen voor een doodgeboorte, maar dit is niet waar. Wat wél gebeurt, is dat je baby een verminderde bloedtoevoer kan krijgen, wat voor problemen kan zorgen. 

Rugslapen tijdens de zwangerschap kan ook leiden tot problemen met je ademhalings- en spijsverteringsstelsel, rugpijn en zelfs aambeien.

Hoe voorkom ik dat ik op mijn rug lig? 

Om een rug slaaphouding te voorkomen kun je tennisballen op je rug tapen of aan je pyjama naaien. Op deze manier kun je er niet opdraaien, of word je wakker als je er toch bovenop gaat liggen. 

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van onze pagina over de beste zijslaapkussens of best geteste zwangerschapskussens

De beste slaaphouding tijdens de zwangerschap: op de zij

De aanbevolen slaaphouding tijdens de zwangerschap is slapen op je zij.

De meeste aanstaande moeders vinden op de zij liggen de meest comfortabele houding, maar het is ook de veiligste positie.

Vooral een zijligging aan de linkerkant verhoogt de hoeveelheid bloed en voedingsstoffen die je baby via de placenta bereikt.

De positie van de baby wordt ook beïnvloed door de manier waarop je slaapt en daarom is het belangrijk dat je probeert op je linkerzij te slapen

Slapen op de rechterzij wordt ook als veilig en comfortabel beschouwd. Er zijn weinig verschillen tussen slapen op je linker- of rechterzij. 

Pro tip: Extra kussens kunnen ook worden gebruikt om te helpen bij sommige veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Voor een pijnlijke rug kunt je er een onder je buik leggen en voor brandend maagzuur kun je je bovenlichaam met extra kussens ondersteunen tot je in een comfortabele positie bent. Na de geboorte van je kind, kun je het kussen gebruiken als voedingskussen.

Voor meer informatie, kijk eens naar ons artikel: De Veiligste Slaaphouding Als Je Zwanger Bent

veilige slaaphouding zwanger uniek
Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van slapen op je buik als je zwanger bent?

Kan een betere slaap bevorderen
Als je het beste op je buik slaapt, weet dan dat je veilig kunt rusten in de houding van je voorkeur. Slaap is niet altijd gemakkelijk te verkrijgen wanneer je een baby op komst heeft. Of je nu bang bent om een ouder te worden of overweldigd wordt door zwangerschapsgerelateerde vermoeidheid, alles wat je kunt doen om de rust te krijgen die je nodig heeft, helpt.

Is buik slapen je favoriet, maar is dat moeilijk met je babybuik in de weg? Probeer dan kussens of een bolster te gebruiken voor ondersteuning. Ga op een zijlig kussen liggen, zodat je bult wat ruimte heeft om naar beneden te hangen.

Kan je helpen onveilige houdingen te vermijden
Op je buik slapen is prima tijdens de zwangerschap, maar er zijn andere houdingen die niet altijd veilig zijn naarmate je zwangerschap vordert. De buikligging kan je helpen voorkomen dat je in andere, onveilige houdingen ligt.

Kan spierpijn verlichten
Als je de hele dag rechtop staat of zit met het gewicht van je babybuik die je bovenlichaam naar voren trekt, kunt je last krijgen van een pijnlijke onderrug en gespannen heupen. Als je in buikligging gaat liggen, kunt je je pijnlijke spieren losmaken en wat verlichting vinden.

Hoe vind ik een andere slaaphouding tijdens de zwangerschap?

Mensen die het ongemakkelijk vinden om op hun zij te slapen, kunnen proberen een stevig, ondersteunend kussen onder de buik te leggen om de belasting van de onderrug te verminderen.
Een stevig kussen achter de rug en de benen kan het ook moeilijker maken om ’s nachts op de rug om te draaien.
Mensen die het moeilijk vinden om rechtop te slapen, kunnen proberen kussens achter hun bovenrug te plaatsen om een comfortabele hoek te vinden.

Is mijn buik slaaphouding veilig voor mijn baby?

Over het algemeen kan op je buik liggen tijdens je zwangerschap geen kwaad voor je baby. Dus als dit je favoriete slaaphouding is, of als je graag op je buik ligt om te ontspannen, dan kun je er zeker van zijn dat jullie allebei veilig zijn. De baarmoeder beschermt de baby namelijk. Maar als je buik groeit, kan het zijn dat je deze houding niet meer kunt aannemen.

Op de buik liggen kan ongemak veroorzaken voor je lichaam als je baarmoeder groeit, maar het heeft geen invloed op de foetus.

Waarom mag je niet op je rug slapen als je zwanger bent?

Wanneer je zwanger bent, wordt het afgeraden om op je rug te slapen, vooral na het eerste trimester. Dit heeft te maken met de druk die je groeiende baarmoeder op je bloedvaten en organen uitoefent wanneer je op je rug ligt. Dit kan leiden tot verminderde bloedtoevoer naar de placenta en het veroorzaken van problemen zoals lage bloeddruk, duizeligheid en kortademigheid. Het wordt aanbevolen om op je zij te slapen, bij voorkeur op je linkerzij, omdat dit de beste doorbloeding naar de placenta bevordert.

Hoe ga je liggen met een zwangerschapskussen?

– Plaats het kussen op je bed in een U-vormige of C-vormige positie.
– Ga aan één zijde van het kussen liggen en plaats je hoofd op het bovenste deel van het kussen.
– Breng je benen omhoog en buig je knieën lichtjes. Plaats het onderste deel van het kussen tussen je benen, zodat het je buik en onderrug ondersteunt.
– Wikkel je arm om het kussen of plaats deze erbovenop om extra ondersteuning te krijgen.
– Pas de positie van het kussen aan totdat je je comfortabel voelt en een goede ondersteuning ervaart voor je buik, rug en benen.

Hoe gebruik je een voedingskussen om te slapen?

– Plaats het voedingskussen in een U-vorm rond je lichaam terwijl je op je zij ligt.
– Plaats je hoofd op het bovenste deel van het kussen en zorg ervoor dat het je nek en schouders ondersteunt.
– Breng je benen omhoog en buig je knieën lichtjes. Plaats het onderste deel van het kussen tussen je benen voor extra ondersteuning.
– Wikkel je arm om het kussen of leg deze erbovenop om een goede ondersteuning te krijgen.
– Pas de positie van het kussen aan totdat je je comfortabel voelt en een goede ondersteuning hebt voor je hoofd, nek, rug en benen.

Geschreven door
Niels Zee

Menu