Zoeken
Zoeken
acupressuur mat featured image

De 7 Best Geteste Acupressuur Matten van 2023

Slaapexpert Niels heeft in zijn zoektocht naar de beste acupressuur mat diverse acupressuur matten getest. Hij heeft bij elke mat gekeken naar het aantal acupressuur punten en de stevigheid ervan. Maar ook het comfort, de afmetingen, het design en de algehele kwaliteit is meegenomen in de beoordeling. De vijf acupressuur matten die het beste scoorden, staan in dit artikel.

De winnende acupressuur matten per categorie zijn:

Voor een optimaal effect is het belangrijk dat een acupressuur mat bij jouw behoeften en situatie past. We hebben daarom alle plus- en minpunten per acupressuur mat op een rijtje gezet. Daarnaast vind je hieronder een lijst met dingen waar je op moet letten als je een spijkermat koopt. Je weet hierdoor aan het einde van het artikel precies welke acupressuur mat de beste voor je is.

Beste acupressuur mat overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
FloweeSpijkermatSETMandalaGrijs Beste Algemene Keuze Check Prijs
Beste Duurzame Keuze Meest Luxe Keuze Check Prijs
Northwall Spijkermat Meeste Drukpunten Check Prijs
SS ZW BrellaVio Beste Prijs-Kwaliteitverhouding Check Prijs
Vitalic acupressuur mat Beste Ergonomische Keuze Check Prijs
FloweeSpijkermatECOSET Beste Duurzame Keuze Check Prijs
Beste prijs kwaliteit verhouding acupressuur mat Beste goedkope keuze Check Prijs

*Lees hoe we producten testen en beoordelen in onze onderzoeksverantwoording.

De voordelen van een acupressuur mat

 • Helpt tegen slaapproblemen: Veel slaapproblemen worden veroorzaakt door stress. Een acupressuur mat helpt je ontspannen. Er zijn verschillende studies gedaan naar de werking van acupressuur op de kwaliteit van slaap.
 • Opheffing van blokkades: Een acupressuur mat vermindert spanning in je lichaam. De plastic drukpunten die op de mat gemonteerd zitten, drukken op triggerpoints in het lichaam. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding en daarom ontspant het lichaam zich.
 • Overal te gebruiken: Een acupressuur mat gebruik je makkelijk thuis of onderweg. De mat is namelijk op te rollen.
 • Bewezen effectief: Acupressuur matten hebben een lange geschiedenis. Het is niet precies bekend wanneer de Chinezen met het gebruik zijn begonnen, maar sommige geleerden denken dat er 5000 jaar voor Chr. al gebruik van werd gemaakt.

Acupressuur en de wetenschap

De onderzoeken laten unaniem hetzelfde beeld zien: door gebruik van acupressuur slapen mensen beter. Dit lijkt voornamelijk twee hoofdoorzaken te hebben. Acupressuur ontspant het lichaam, en het zorgt voor een betere doorbloeding. Beide hebben een positief effect op de slaapkwaliteit.

Wat we ook terugzien in de onderzoeken is dat ouderen, en dialysepatiënten (mensen met een verminderde werking van de nieren), baat hebben bij acupressuur. Dit lijkt vooral te maken te hebben met doorbloeding van het lichaam. Deze is bij ouderen en nierpatiënten vaak verminderd.

Als 29 jarige die al 15+ jaar kampt met pijnlijke spieren had ik de hoop allang opgegeven. Je leert te leven met de pijn en laat het voor wat het is. Het is te duur om steeds een ontspanningsmassage te betalen, de fysio is niet helemaal geschikt voor klachten als de mijne. Toen ik de spijkermat van BrellaVio binnen kreeg had ik direct onwijs veel zin om het uit te proberen en dat was niet onterecht. Ik heb me nog nooit van m’n leven zo snel kunnen ontspannen! De eerste vijf minuten zijn onwennig maar niets vergeleken bij de pijn die ik gewend was. Toen m’n huid begon te tintelen merkte ik dat ook m’n ogen dichtvielen. Heerlijk om te ervaren hoe je compleet wegzakt in het matras. Tip van flip: zet een wekker. Ik viel de eerste paar keer in slaap! Ik gebruik de spijkermat ’s avonds als ik me wil ontspannen voor een fijne nachtrust. Het helpt echt te ontstressen. Kreeg er een ring bij om ook de vingers te behandelen. Die gebruik ik regelmatig omdat ik bureauwerk doe. Er is een fijn digitaal e-book bijgeleverd met uitleg en oefeningen. Ik vind dit super omdat BrellaVio het product kracht bij zet met een stukje educatie. Dat helpt enorm. Ik raad het product al bij familie aan en zal dat zeker doen bij anderen als ik daar de kans toe heb!”

Review van de BrellaVio Acupressuur Mat

De 7 beste acupressuur matten onderzocht

Beste Algemene Keuze
Flowee Spijkermat Set
4.7

Het Flowee set bestaat uit een spijkermat en een kussen. Dit model kwam bij ons het beste uit de test.

Wat deze mat onderscheidt van andere merken is de hoge hoeveelheid drukpunten en scherpe spikes. We ervoeren de mat als intensiever dan andere exemplaren, wat prettig was voor ervaren gebruikers, maar iets te veel van het goede was voor een beginner.

Alle matten van Flowee zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals de hoes van canvas katoen of de kussenvulling van boekweitkaf. We pasten de dikte van het kussen eenvoudig aan door vulling te verwijderen, wat we erg handig vonden. Deze mat is iets minder duurzaam dan de Eco-variant van Flowee, omdat de vulling van deze mat uit schuim in plaats van kokosvezels bestaat. Verder is de mat hetzelfde en zorgen de gesmolten spikes voor een langere levensduur.

Je kiest uit twee kleuren (grijs met wit of groen met grijs), profiteert van 5 jaar garantie en kunt voor al je vragen terecht bij de snelle klantenservice van Flowee.

We raden dit model aan als je ervaring hebt met spijkermatten en op zoek bent naar een model met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Voordelen:
 • Extra veel drukpunten en scherpe spikes
 • Hoogwaardige materialen
 • Gesmolten spikes voor langere levensduur
 • Klantenservice reageert snel
 • Inclusief gebruiksbeschrijving met tips
 • 5 jaar garantie
Nadelen:
 • Draagtas ontbreekt
 • Intens voor beginnende gebruiker
Check Prijs op Flowee.nl
Meest Luxe Keuze
BrellaVio Eco Spijkermat Set
4.4

Deze duurzame spijkermat van Brelliavio is ideaal als je graag zo milieubewust mogelijk wil shoppen. Dit komt door dat de mat gemaakt is van ecologische kokosvulling. Bovendien wordt er voor de buitenlaag 100% duurzaam gewonnen linnen gebruikt. Ook deze set van BrellaVio bevat 9.702 drukpunten, wat relatief erg hoog is. Je weet dus zeker dat je een effectieve behandeling krijgt met deze acupressuur mat!

Voordelen:
 • Gevuld met duurzame kokosvezels die de spijkermat nog intenser maken
 • Gemaakt van duurzaam linnen dat niet geverfd is
 • 2 jaar garantie
 • spijkermat set bevat 9.702 drukpunten
 • Zowel op harde als zachte ondergrond te gebruiken
 • BrellaVio compenseert twee keer zoveel CO2-uitstoot als dat er vrijkomt tijdens het transport.
 • Set bestaande uit spijkermat en spijkerkussen
Nadelen:
 • Je betaalt iets meer voor de ecologische keuze
 • De lichte kleur wordt sneller zichtbaar vuil
 • Geen "topper" of opbergtas bijgeleverd
Check Prijs op Bol.com
Meeste Drukpunten
Northwall Spijkermat Met Kussen
4.6

Deze spijkermat met kussen van Northwall heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, is gemaakt van duurzame materialen en heeft een grote hoeveelheid drukpunten.

De materialen van deze mat voelden hoogwaardig aan en we vonden het een pluspunt dat alles van duurzame afkomst is. Zo is het kussen gevuld met milieuvriendelijk rubber van de rubberboom, de mat met natuurlijk geperste kokosvezels en is het stof een mix van katoen en linnen. Een nadeel van de materialen is dat de mat iets zwaarder is dan andere modellen.

De hoge hoeveelheid drukpunten – 10.272 verdeeld over het kussen en de mat – zorgden voor voldoende druk en ontspanning. Met name van het kussen waren we onder de indruk, omdat het iets groter is dan de meeste rolkussens en daardoor comfortabeler is voor het hoofd.

De mat wordt geleverd in drie mooie kleuren: blauw, grijs en groen. Daarnaast ontvang je een handige draagtas, waardoor je de mat makkelijk opbergt of meeneemt onderweg.

We vonden dit model van Northwall met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding een echte aanrader voor wie een duurzame en betaalbare spijkermat zoekt voor extra ontspanning en rust.

Voordelen:
 • Kussen gevuld met milieuvriendelijk rubber van de rubberboom
 • Vulling mat van natuurlijk geperste kokosvezels, ook duurzaam
 • Hoge hoeveelheid drukpunten met goede verdeling over kussen en mat
 • Comfortabele vorm kussen voor meer ontspanning
 • Keuze uit 3 aantrekkelijke kleuren
Nadelen:
 • Vrij zwaar vergeleken met andere modellen
Check Prijs op Bol.com
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding
BrellaVio Spijkermat Set
4.6

Naast de uitstekende kwaliteit haal je met dit product niet alleen een mat in huis, maar ook een bijpassend spijkerkussen. De gehelde set bevat 9702 BPA-vrije acupressuur drukpunten en voelen stevig genoeg aan. De set is goedgekeurd door gezondheidsexperts met een bewezen werking voor mentaal en fysiek welzijn. Nog nooit eerder een acupressuur mat geprobeerd? Je kunt deze mat tot 30 dagen gratis uitproberen. De klantenservice is bovendien goed te bereiken en helpt je met alle vragen die je hebt.

Voordelen:
 • Volledige set, dus ook perfect voor ontspanning voor je nek
 • 30 dagen op je gemak uitproberen
 • 2 jaar garantie
 • Meer dan 9702 drukpunten
 • BrellaVio spijkermatten worden duurzaam in Europa geproduceerd
Nadelen:
 • Exclusief "topper" of opbergtas.
Check Prijs op Bol.com
Beste Ergonomische Keuze
Vitalic Acupressuur Mat
4.5

De acupressuur mat met kussen van Vitalic heeft een S-vorm om je gehele rug te stimuleren. Het product hielp mij om te ontspannen en om nek-, spier- en rugpijn tegen te gaan.

De functie die deze acupressuur mat onderscheidt is de S-vorm. Dit zorgt ervoor dat de mat aansluit op de vorm van mijn rug en ook mijn rugholte gestimuleerd wordt. Dit blijkt in onze test, in combinatie met het XL-kussen, te zorgen voor mentale en fysieke ontspanning. Het product wordt geleverd inclusief een massagebal voor de doelgerichte massage van specifieke pijnlijke spieren.

De uitstekende prijs-kwaliteitverhouding maakt dit product tot een populaire keuze. We vinden de kwaliteit hoog vergeleken met andere producten in deze prijscategorie, met name door de onderscheidende eigenschappen zoals de massagebal, het XL-kussen en de S-vorm.

Deze acupressuur mat van Vitalic scoort in onze test hoog op comfort en ontspanning dankzij de unieke vorm en het grote kussen. De kwaliteit voldoet aan onze verwachtingen. De meegeleverde massagebal zorgt ervoor dat pijn in specifieke spieren makkelijk verlicht wordt, terwijl de S-vorm voor comfort en ontspanning zorgt.

Deze acupressuur mat is ideaal voor wie op zoek is naar een comfortabele manier om nek- of rugpijn te verlichten en te ontspannen na een drukke dag. De mat heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en wordt geleverd inclusief handige extra’s.

Voordelen:
 • S-vorm waardoor ook onderrug gestimuleerd wordt
 • XL-kussen zorgt voor extra comfort
 • Massagebal voor doelgerichte massage specifieke spieren
 • Materialen voelen hoogwaardig aan
 • Ergonomisch design
Nadelen:
 • Aan de korte kant voor lange mensen
 • S-vorm maakt oprollen en meenemen lastiger
Check Prijs op Bol.com
Beste Duurzame Keuze
Flowee Spijkermat ECO Set
4.8

Deze spijkermat van Flowee is een luxe keuze en bestaat uit zowel een mat als een kussen.

Opmerkelijk aan de acupressuur mat van Flowee is de hoge hoeveelheid drukpunten die zorgen voor een beter resultaat. Tijdens onze test ervoeren we de hoge intensiteit van de scherpe spikes. Dit was vooral prettig voor ervaren spijkermat gebruikers, terwijl nieuwe gebruikers de mat iets te intens vonden.

De mat is gemaakt van hoogwaardige materialen, zoals een vulling van natuurlijke kokosvezels, een hoes van canvas katoen en spikes van ABS-plastic. Vooral het kussen gevuld met boekweitkaf viel in de smaak, omdat we de vezels naar wens konden verwijderen, waardoor het kussen exact de juiste dikte had. Omdat de spikes gesmolten in plaats van verlijmd zijn, gaat de acupressuur mat extra lang mee.

We kozen uit twee kleuren: groen met grijs of grijs met wit, allebei met een mandala ontwerp. We misten een draagtas om de mat makkelijk mee te kunnen nemen op reis. De klantenservice van Flowee is goed, we kregen snel antwoord op onze vragen en profiteren van 5 jaar garantie op de mat.

We raden deze spijkermat van Flowee aan als je op zoek bent naar een hoogwaardig model gemaakt van duurzame materialen. Voor beginnende gebruikers kan deze mat iets te intens zijn.

Voordelen:
 • Extra veel drukpunten voor beter resultaat
 • Spikes gesmolten in plaats van verlijmd voor langere levensduur
 • Dikte kussen is aanpasbaar
 • Hoogwaardige en duurzame materialen
 • Goede klantenservice van Flowee
 • 5 jaar garantie
Nadelen:
 • Prijziger dan concurrerende modellen
 • Hoge intensiteit is wennen
 • Geen opbergtas meegeleverd
Check Prijs op Flowee.nl
Beste Goedkope Keuze
LifeGoods Acupressuur Mat met Kussen
4.6

De acupressuur mat van LifeGoods is een uitstekende mat voor zowel onderweg of als je thuis bent. De mat komt namelijk met een handige opberg tas. Bovendien krijg je er bij dit model naast een spijkerkussen ook twee triggerpoint ballen bij. Hiermee kun je een stuk gerichter bepaalde pijnlijke zones behandelen. Net zoals bij de Flowee set krijg je bij deze set ook een handige boekje met oefeningen.

Voordelen:
 • Twee extra triggerpoint ballen voor een gerichte behandeling
 • Comfortabel kussen gevuld met extra dik schuim
 • Spijkerpads zijn gemaakt van speciaal ABS plastic dat niet schadelijk is
 • Handig boekje met een tal van oefening om je op weg te helpen
 • Uitstekend voor onderweg dankzij de fijne draagtas
Nadelen:
 • Iets minder drukpunten (7.371)
 • Enkel met de hand wasbaar
Check Prijs op Bol.com

Alle acupressuur matten vergeleken

Product Algemene score Stevigheid Vulling Duurzaamheid Gebruiksvriendelijkheid Design Prijs
Flowee Spijkermat Set 4.7/5 4.8/5 5/5 4.5/5 4.5/5 4,5/5 €€€
BrellaVio Eco Spijkermat Set 4.4/5 4.1/5 4.7/5 5/5 4.3/5 4.5/5 €€€
Northwall Spijkermat 4.6/5 4.5/5 4.3/5 5/5 4,5/5 5/5 €€
BrelliaVio Spijkermat Set 4.6/5 4.6/5 4.2/5 4.3/5 4/5 4.9/5 €€
Flowee Spijkermat ECO Set 4.8/5 4,8/5 5/5 5/5 4,5/5 4.5/5 €€€
Vitalic S-Vorm Acupresssuur Mat 4.5/5 4,6/5 4,3/5 4,2/5 4,8/5 4,3/5 €€
LifeGoods Acupresuur Mat met Kussen 4.6/5 4.1/5 4.6/5 4/5 4.7/5 4.4/5
bb5eb794bf01db873f1d7fed1169d99a?s=96&d=mm&r=g
Advies van de expert:

Begin langzaam. Als je nog nooit eerder een acupressuurmat hebt gebruikt, kan de sensatie in het begin wat intens zijn. Het kan verleidelijk zijn om direct voor de mat met de meeste naalden te gaan, maar het is vaak beter om langzaam te beginnen en je lichaam te laten wennen aan de sensatie van acupressuur.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een acupressuur mat?

 • De extra’s: Sommige matten worden met leuke extra’s geleverd zoals een handige draagtas, een app met oefeningen, of triggerballen. Hiermee bereik je aparte gedeeltes van je lichaam.
 • Het aantal drukpunten: Bij een acupressuur mat draait het om de ‘spikes’ die op de mat zitten. Het aantal spikes verschilt per product. Kijk bij aankoop goed naar het aantal drukpunten van de mat. Zorg in ieder geval dat je geen mat koopt die er minder dan duizend heeft.
 • Lengte van de mat: Ben jij langer dan de gemiddelde persoon, of vind je het gewoon fijn om een langere mat te hebben, kijk dan eerst goed naar de afmetingen bij de producteigenschappen.

Acupressuur matten van andere merken

Lidl en Aldi verkopen ook acupressuur matten. Wij hebben deze producten niet meegenomen. Hieronder leggen we uit waarom. 

Acupressuur mat Lidl 

De mat van Lidl is op dit moment uitverkocht. Deze budget mat lijkt niet snel meer in de schappen terug te komen. 

Acupressuur mat Aldi

De mat van Aldi is op dit moment uitverkocht en lijkt ook niet meer snel in het assortiment te komen.

bb5eb794bf01db873f1d7fed1169d99a?s=96&d=mm&r=g
Advies van de expert:

Luister naar je lichaam. Hoewel acupressuurmatten veilig zijn voor de meeste mensen, zijn ze misschien niet voor iedereen geschikt. Als je bijvoorbeeld een huidaandoening hebt, zwanger bent of een lage bloeddruk hebt, moet je medisch advies inwinnen voordat je een acupressuurmat gebruikt.

Veelgestelde vragen

Hoe gebruik ik een acupressuur mat?

Je gebruikt een spijkermat voor verschillende delen van je lichaam. Je gebruikt de mat bijvoorbeeld voor je voeten door er bovenop te staan. Meestal ga je bovenop de mat liggen. Het is mogelijk dat dit in het begin pijn doet. Daarom wordt aangeraden nog een laag kleding te dragen, of een topper te gebruiken. Naarmate je de mat vaker gebruikt, verdwijnt het ongemak. 

Op welke ondergrond gebruik ik een spijkermat?

De mat is op verschillende ondergronden te gebruiken. Hoe harder de ondergrond, hoe scherper de spikes drukken. In de beginfase van gebruik is het daarom raadzaam om eerst een zachte ondergrond, zoals een bed of bank, te gebruiken.

Hoe lang moet ik de mat per sessie gebruiken?

Dit verschilt per lichaamsdeel. Vaak verdraagt je rug de druk van de spikes het beste. Houd hierbij een sessie van 20 minuten aan Voor de voeten, benen en buik is 5 á 10 minuten voldoende.

Welke voordelen heeft een acupressuursessie?

De twee grootste voordelen van acupressuur zijn een verbeterde doorbloeding en het tegengaan van stress. Beide voordelen zijn wetenschappelijk bewezen. Het bijkomende voordeel van stressvermindering is dat je ’s avonds beter slaapt.

Op welke momenten gebruik ik een acupressuur mat?

Dat is helemaal aan jou. Net zoals bij ontspanningsoefeningen en yoga is het vaak fijn om tijdens of na stressvolle momenten een sessie te doen. Bijvoorbeeld voor of na je werk. Of neem de mat mee naar je werk en zoek daar een rustige plek.

Bronnen

1 Effect of an Inflatable Air Mattress with Variable Rigidity on Sleep Quality

2 Clinical evidence for acupressure with the improvement of sleep disorders in hemodialysis patients: A systematic review and meta-analysis

3 The effect of acupressure on sleep quality in hemodialysis patients

Gerelateerde producten

Menu