beste-matrassen-getest-2021

Beste Matras | Matrassentest 2022

Het beste matras verbetert jouw slaap en hoeft niet enorm kostbaar te zijn. Wij testen doorlopend allerlei soorten matrassen op onder andere de lichaamsondersteuning, het doorlaten van vocht en levensduur. Een goed matras hoeft niet duur te zijn. De laatste testresultaten zijn van 1 januari 2022.

Een nieuw matras is een belangrijke aankoop en verdient het om van tevoren goed over na te denken. Een matras is belangrijk voor een goede nachtrust zodat je overdag beter kunt functioneren. In 2022 zijn er duizenden matrassen te koop waaruit je kunt kiezen. We hebben een koopgids samengesteld met de beste matrassen van 2022. Van zachte traagschuim matrassen tot ondersteunende pocketvering matrassen. Hieronder staan de beste matrassen van 2020, 2021 en 2022.

Beste matras overzicht

Wil je direct weten wat de beste matrassen zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per matras.

MatrasAwardActuele Prijs
beste-matras-consumentenbondBeste matras volgens de consumentenbond Check Prijs
beste-koudschuim-matrasBeste koudschuim matras Check Prijs
beste-traagschuim-matrasBeste traagschuim matras Check Prijs
beste-pocketvering-matrasBeste pocketvering matras Check Prijs
beste-latex-matrasBeste latex matras Check Prijs
beste-hybride-matrasBeste hybride matras Check Prijs
beste-latex-matrasBeste latex matras Check Prijs
beste-topdekmatrasBeste topdekmatras Check Prijs
beste-matras-rugklachtenBeste matras tegen rugklachten en beste matras voor de zijslaper Check Prijs
beste-matras-rugslaperBeste matras voor de rugslaper Check Prijs
beste-matras-zware-mensenBeste matras voor zware mensen Check Prijs
beste-matras-kindBeste matras voor kinderen Check Prijs

Wat is het beste matras?

Het beste matras is voor iedereen verschillend. We hebben duizenden matrassen onderzocht en getest. De matrassen die we hier hebben geselecteerd zijn de beste per matrassoort op basis van hun prestaties, constructie, waarde en beoordelingen. Het beste matras hangt heel erg af van je slaaphouding. Het nut van een goed matras is om jouw ruggengraat in een neutrale positie te houden, zodat er minder druk komt te staan op de drukpunten zoals uw schouders, heupen en knieën.

Consumentenbond matrassen test

De Consumentenbond is een onafhankelijke tester van matrassen en doet ieder jaar een matrassentest om te bepalen wat de beste matrassen van Nederland zijn. Veel mensen die een goed matras willen kopen bekijken vaak eerst de testresultaten van de consumentenbond. De matrassentest test tientallen matrassen en test ze op lichaamsondersteuning, hardheid, ventilatie en levensduur.

“Consumentenbond kiest een supermarkt matras van de Lidl met slechte reviews als beste koop.”

Chris Nederhorst – Matrassen expert

Er is vanuit matrassen producenten wel wat kritiek op de resultaten van de matrassentest. Vreemde uitkomsten, want de prijs wordt heel belangrijk in het verhaal. Het materiaal van de matrassen wordt niet meegenomen. Of er wel of geen gifstoffen voorkomen in de matras materialen. Een mechanische test geeft geen goede uitkomsten voor een product dat door mensen warm/ vochtig wordt gebruikt. Dan reageert een matras anders. Eerder kwam een goedkoop traag schuim van Kwantum-Voyager rechtstreeks uit China. Emma Matras is al 3 keer verkozen tot het matras. Lidl matras komt uit de schappen van de supermarkt en komt maar in 1 hardheid.

Het beste geteste matras volgens de Consumentenbond

De matrassentest van de Consumentenbond verkozen het Emma O2 matras tot “beste uit de test”. Het Emma matras scoort een 7,7. Op het onderdeel ligeigenschappen scoort het Emma O2 matras meer dan een 8. Vooral de drukverlaging is zeer goed. Veel mensen zullen lekker op dit matras liggen. Op ondersteuning scoorde het Emma matras gemiddeld een 6. Niet een heel hoog cijfer voor het beste matras. Synthetische verlijming zorgt voor slechte vocht doorlating. Bekijk hier de testresultaten Consumentenbond.

Het best geteste matras van 2022 met het predicaat “beste koop” is volgens de Consumentenbond de Meradiso van de Lidl. Het Meradiso matras is een koudschuimmatras dat gecomprimeerd in een doos wordt geleverd. Het is het matras met de beste prijs-kwaliteit verhouding en scoort een 7,2. Uit de test blijkt dat de drukverdeling niet goed is. Dit blijkt ook de vele negatieve reviews. Veel mensen klagen over de hardheid en het comfort van dit matras. Als je naar de testresultaten kijkt scoort het niet hoog en is vooral de prijs aantrekkelijk. Het Meradiso koudschuimmatras van de Lidl is één van de goedkoopste matrassen die er nu te koop is.

Beste matras Consumentenbond

Consumentenbond Winnaar (Dec 2021)
Emma O2 Matras

Het beste matras van 2021 (voor het tweede jaar op rij) was volgens de Consumentenbond de Emma O2. In de matrassentest scoor het Emma O2 matras het hoogst op levensduur, ligeigenschappen en drukverdeling. 

Voordelen:
  • Comfortabel
  • Prettige stevigheid
  • Lekker dik
  • 100 nachten proefslapen wanneer je bij Emma bestelt
Nadelen:
  • Iets harder matras
Check Prijs Emma

De beste matrassen van 2022 per categorie

De beste matrassen van 2022 staan hieronder. We hebben ze uitvoerig getest. Het beste matras voor zijslapers en rugslapers is een stevig koudschuimmatras of een pocketveringmatras. Het beste matras voor buikslapers is vaak een combinatie tussen een pocketveringmatras met zachte schuim toplaag. De zachte toplaag zorgt ervoor dat er niet teveel harde druk op de buik komt.

Beste koudschuim matras

Een koudschuim matras is het beste matras voor de meeste mensen. De beste koudschuim matrassen hebben een ondersteunende basislaag met open cellen die de luchtstroom bevordert en een comfortlaag die jouw lichaam omsluit. Om het ’s nachts koeler te houden, kies je voor een koudschuim matras met verkoelende eigenschappen en eigenschappen die vocht en warmte afvoeren. Bekijk hier alle koudschuim matrassen. Met het Atlas koudschuim matras ben je verzekert van een comfortabele slaaphouding het matras wordt geroemd om de prettige stevigheid.

1️⃣ Suitebeds Atlas koudschuim matras Luxe HR50

VoordelenNadelen
✔️ Voelt fijn aan
✔️ Goede prijs-kwaliteit verhouding
✔️ Veerkrachtig

Beste traagschuim matras

Traagschuim matrassen passen zich goed aan jouw lichaam en zorgt dat je op veel drukpunten comfortabel en zacht slaapt. Een groot voordeel van traagschuim is dat het de bewegingsoverdracht beperkt wanneer jij of je partner onrustig slaapt. Bekijk alle traagschuim matrassen.

1️⃣ Zwoong traagchuimmatras

VoordelenNadelen
✔️ Aangenaam nestgevoel🚫 Je zakt iets meer weg
✔️ Ondersteuning bij rugklachten
✔️ Heerlijk zacht

Dit traagschuim matras past zich goed aan jouw lichaam, is lekker dik en comfortabel. Het Zwoong traagschuimmatras is behoorlijk stevig. Het matras kun je eenvoudig online kopen en komt met 10 jaar garantie en 100 nachten proefslapen. De Mline matrassen en Tempur matrassen met Nasa schuim zijn wat duurdere, maar zeer comfortabele traagschuimmatrassen om te overwegen.

De beste matrassen van 2021. We hebben de beste getest op basis van comfort en prijs-kwaliteit.
De beste matrassen van 2022. We hebben de beste getest op basis van comfort en prijs-kwaliteit.

Beste pocketvering matras

Een goed pocketvering matras ondersteunt ieder deel van je lichaam met spiraalveren. Dit betekent dat de veren onder jouw heupen een andere druk kunnen geven dan die onder uw benen. Pocketveren kunnen zich aanpassen aan de natuurlijke rondingen van uw lichaam en zorgen voor een betere uitlijning van de wervelkolom en drukverlaging dan andere matrassen op de markt. Eén conclusie blijft in elk geval onveranderd: een goede matras hoeft niet peperduur te zijn. Voor €500 of minder (in de maat 90 x 200 cm) heb je al een prima exemplaar.

1️⃣ Prince de luxe pocketveringmatras

VoordelenNadelen
✔️ Goede prijs/kwaliteit🚫 Minder geschikt voor buikslapers
✔️ Stevig matras
✔️ Voelt fijn aan

Beste hybride matras

Als je een matras zoekt dat stevig, zacht en veerkrachtig is, dan is het Emma Hybrid de overweging waard. Uit onze test blijkt dat dit het beste hybride matras is. Het Emma Hybrid matras combineert op een slimme manier de zachte eigenschappen van traagschuim, met de stevigheid van pocketvering en de veerkracht van koudschuim. Dit hybride matras is door de Consumentenbond als 2e gekozen in Oktober 2021. Het Emma Hybrid matras is een goede keuze voor mensen die een steviger matras zoeken of voor mensen die onrustig zijn in bed en veel slaapposities aan nemen gedurende de nacht. 

emma hybrid pocketvering matras
VoordelenNadelen
✔️ Prettige stevigheid🚫 Minder geschikt voor buikslapers
✔️ Stevig matras
✔️ Goede testservice van 100 dagen

Beste latex matras

Als je een comfortabele matras zoekt die druk verlicht, de ruggengraat in lijn brengt, en een uitstekende temperatuurregeling heeft, dan is latex waarschijnlijk het juiste materiaal voor jou. Deze matrassoort biedt superieure bewegingsisolatie en is bovendien milieuvriendelijk. Latex matrassen zijn niet alleen duurzaam, maar ze zijn ook geweldig om gewrichts- en rugpijn te verlichten. Bovendien kunnen ze allergieën voorkomen, bieden ze verdere ondersteuning van de rug, meer veerkracht, en zorgen ze voor blijvende duurzaamheid. Dit materiaal is een van de modernere opties die vandaag op de markt zijn, en het heeft veel te bieden.

VoordelenNadelen
✔️ Geeft steun zonder te hard te zijn🚫 Mist koelende toplaag
✔️ Goede prijs-kwaliteit verhouding
✔️ Voelt fijn aan

Beste topdekmatras

Met een topdekmatras kun je de levensduur van je oude matras met nog een paar jaar verlengen. De meeste matrassen missen na 5 tot 7 jaar hun veerkracht en stevige ondersteuning. In plaats van een compleet nieuw matras te kopen, kun je er ook voor kiezen om een stevig en comfortabel matrastopper te kopen. Hieronder staat de beste topper voor als je rugklachten hebt. Het koudschuim zorgt voor veel stevigheid, zodat je rug en nek goed worden ondersteund.

1️⃣ Topdekmatras koudschuim deluxe

VoordelenNadelen
✔️ Lekker zacht🚫 Let goed op de lengte en breedte maat
✔️ Dikke topper (8 cm dik)
✔️ Goede ondersteuning

Beste matras Ikea

Welk Ikea matras is het beste van 2022? Ikea verkoopt zeer veel goedkope matrassen. De meeste matrassen van de Ikea zijn behoorlijk dun. Wat zorgt voor minder veerkracht en meer kuilvorming. Misschien is het handig om te weten dat de hardheid van de Ikea matrassen over het algemeen worden beoordeeld als Stevig tot Medium. Dit betekent dat als je een zijslaper bent, je je misschien niet zo comfortabel voelt, maar als je strikt een buikslaper bent, kun je misschien wel iets vinden dat je bevalt. De volgende matrassen van Ikea worden goed beoordeeld en hebben het predikaat “goede koop” van de Consumentbond gehad. De beste Ikea matrassen zijn: Morgedal, Malvik Malfors, Matrand en Myrbacka. Je kunt een Ikea matras goed proefslapen. Je kunt het ongebruikte matras binnen 3 maanden op vertoon van kassabon retourneren.

Beste goedkope matras

Hoe kies je een “goed en goedkoop matras? Niet iedereen heeft hetzelfde te besteden voor een goed matras. Probeer van te voren uit te zoeken op welk soort matras je wilt slapen. Er zijn goedkope comfortabele traagschuim matrassen. Let behalve prijs altijd op de matras dikte. Als een matras dunner is dan 20 cm, mis je goede ondersteuning voor je rug en schouders. Kijk ook naar koudschuim matrassen. Een koudschuim matras komt in verschillende diktes en is heel erg betaalbaar. Als je een goedkoop koudschuim matras vindt, kies dan altijd een matras van minimaal 20 cm dik of met een HR-waarde van 50.

Beste matras voor rugklachten

Dus, wat is de beste matras tegen rugpijn? Het beste matras voor rugpijn en drukpuntverlichting is er een die zowel comfortabel als ondersteunend is. Een goede ondersteuning super belangrijk voor wie aan chronische rugpijn lijdt. Ik moet opmerken dat ondersteuning en stevigheid niet hetzelfde zijn – je kunt een zachte matras hebben die ultra-ondersteunend is en een stevige die het lichaam helemaal niet ondersteunt.

beste matras bij rugklachten en nekpijn

Er zijn 2 soorten matrassen die rugpijn en nekpijn verminderen:

  • Traagschuim matrassen zijn een goede eerste keuze voor mensen met rugklachten. Traagschuim heeft drukverlagende eigenschappen.
  • Pocketveringsmatrassen met comfortzones. Pocketveren zijn individueel en kunnen precies ondersteunen waar nodig. Als je last hebt van rugklachten, kan een pocketvering matras met verschillende comfortzones extra ondersteuning bieden. Comfortzones zijn namelijk zones in een matras die zachter zijn bij bepaalde plekken. Zo is het gedeelte bij de schouders en heupen bijvoorbeeld zachter waardoor je hierdoor bijpassende ondersteuning hebt.
VoordelenNadelen
✔️ Goede kwaliteit
✔️ Voelt fijn aan
✔️ Comfortabel voor rug
✔️ Een zachte en harde kant

Beste matras voor zijslapers

Ben jij een zijslaper? Dat zou goed kunnen. Want de meeste mensen slapen op hun zij (75%). Bij het zijslapen slaap je met je benen opgetrokken in een foetushouding. Als zijslaper is het belangrijk dat jouw schouders, heupen en knieën goed in het matras wegzakken. Waardoor je ruggengraat in een rechte lijn blijven, van je nek tot aan je staartbeen. Het is belangrijk dat jouw matras niet te hard of te zacht zijn. Als je wat zwaarder bent, kun je iets harder matras nemen. In het beste geval zakt het matras iets weg rond de schouders en de nek en ondersteunt het je hoofd. 💡Tip: Als jouw gewicht boven de ± 80 kg is: kies dan een hardere matras. Is je gewicht onder ± 80 kg: dan is een zachtere matras de beste keus.

VoordelenNadelen
✔️ Fijn matras voor zijslapers
✔️10 jaar garantie
✔️ Goede ondersteuning

Beste matras voor rugslapers

Slaap je het liefst op je rug? Zo’n 15% van alle Nederlanders slaapt op de rug. Als rugslaper heb je een matras nodig dat vooral steun geeft aan de onderrug en knieholtes. Je schouders, bekken en billen moeten iets wegzakken in het matras, zonder dat de ondersteuning minder wordt.

Een matras met als basislaag stevig schuim biedt uitkomst voor rugslapers. Matrassen met stevig schuim als basislaag bieden zowel conform als stabiliteit. Nog even een tip voor een kussen. Het beste kussen voor zijslapers, hangt af van de kromming in je rug. Hoe meer je rug kromt, hoe hoger het kussen moet zijn.

VoordelenNadelen
✔️ Zeer comfortabel matras
✔️ Fraai design
✔️ Geen rugklachten meer
✔️ Goede prijs/kwaliteit

Beste matras voor zware mensen

Wat is het beste type matras voor een zwaar persoon? Pocketvering matrassen en hybride matrassen zijn de beste matrassen voor een zwaar persoon. Veren bieden meer ondersteuning dan het schuim in een volledig schuimmatras, en ze moeten meer gewicht aankunnen. Waar moet een zwaar persoon aan denken bij het kopen van een matras?
Mensen die meer dan 100 KG wegen moeten op zoek gaan naar een matras waarin ergens in de constructie veren zijn verwerkt; dit betekent dat ze zich moeten concentreren op hybride matrassen en matrassen met binnenvering. Het gebruik van veren moet ervoor zorgen dat zware mensen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

VoordelenNadelen
✔️ Zeer stevig matras🚫 Matras heeft géén handvatten
✔️ Betaalbaar matras bij overgewicht
✔️ Goede ondersteuning

Beste matras voor kind

Zoek je het beste kindermatras? Elk kind heeft andere voorkeuren als het gaat om de stevigheid, dikte, en het algemene gevoel van een matras. Deze voorkeuren hangen vaak samen met de slaaphouding en het lichaamsgewicht, maar ze kunnen ook in de loop van de tijd veranderen – vooral bij kinderen die flinke groeispurten doormaken. Geeft je kind de voorkeur aan een matras die dempt en zich naar het lichaam vormt? dan is een traagschuim matras waarschijnlijk het beste matras. Latex matrassen zijn beter geschikt voor kinderen die wel wat meer stevigheid willen. Kinderen die van houding veranderen of rondrollen terwijl ze slapen hebben misschien een binnenvering of pocketvering matras nodig. Het beste kindermatras is een pocketveringmatras met verschillende comfortzones voor extra ondersteuning.

VoordelenNadelen
✔️ Niet te hard en niet te zacht🚫 Eerste paar dagen synthetische geur
✔️ Goede ondersteuning
✔️ Voelt fijn aan

Hoe wij matrassen testen

Wij testen doorlopend verschillende typen en merken matrassen. Daarbij kijken we naar de
lichaamsondersteuning, de ventilatie en de levensduur. Dit gebeurt allemaal in een
gespecialiseerd en onafhankelijk laboratorium. Wil je weten hoe dit precies in zijn werk gaat
en hoe wij onze predicaten uitdelen?

Veelgestelde vragen matrassen

Wanneer moet ik mijn matras vervangen?

Hoe heb je vannacht geslapen? Als je rug- en nekpijn hebt is het waarschijnlijk tijd om je matras te vervangen. Hoe lang gaat een matras mee? De meeste matrassen dienen om de 5 tot 7 jaar vervangen te worden.

Wat is het beste matras bij rugklachten?

Het beste matras bij rugklachten is een traagschuimmatras. Een traagschuimmatras vormt zich naar jouw lichaam en verlaagt de druk op je schouders, rug, nek en heupen.

Wat is het beste matras voor zware mensen?

Het beste matras voor zware mensen is een koudschuim matras met een minimale HR-waarde van 50. Een koudschuim matras heeft veel veerkracht, waardoor een zwaar persoon minder doorzakt en het matras de wervelkolom gelijkmatig ondersteund.

Welke maat matras heb ik nodig?

Als je korter bent dan 1 meter 80 dan volstaat ieder matras van 200 cm lang. Ben je langer dan 1 meter 80 dan kies je heb beste voor een matras van 210 cm of 220 cm.

Wat is het beste matras van de Consumentenbond?

Het best beoordeelde matras in 2020 was de Emma O2. Het testoordeel was een 7.7 en had goede scores voor ondersteuning en levensduur, en uitstekende ligeigenschappen. Een prima allrounder dus

Is het een goed idee om je matras online te kopen?

Het voordeel van online een matras kopen is dat ze vaak goedkoop zijn en je ruime voorwaarden hebt om thuis je matras uit te proberen. Bij de meeste online aanbieders mag je tijdens een proefperiode van 30 tot 125 dagen het matras proef slapen. Als het matras niet bevalt, wordt ie vaak gratis thuis opgehaald en krijg je het aankoopbedrag terug.

Wat is het beste matras voor mensen met een stofallergie?

Het beste matras voor mensen met een stofallergie is een koudschuimmatras. De open cel structuur van koudschuim zorgt ervoor dat het matras goed ventileert en bacteriën, huismijt en bed wantsen niet blijven zitten. Voor mensen met stofallergie raden we aan om een matrastijk te kiezen die je op 60°C kunt wassen om de stofmijt en eitjes te doden.

Bronnen


Wat vinden onze lezers van dit artikel over Matrassen?
4.9 sterren rating gebaseerd op 106 reviews.
Schrijf een review

Ga in discussie

Menu