Koudschuim-matras

De 6 Beste Koudschuim Matrassen van 2023

Koudschuim matrassen zijn erg populair en geschikt voor de meeste mensen. Maar met honderden verschillende koudschuim matrassen kan het kiezen en kopen van een nieuw matras best lastig zijn. Wij hebben daarom de beste koudschuim matrassen getest, zodat jij dat niet hoeft te doen.

In onze koopgids hieronder lees je op welke punten je moet letten bij het kopen van een matras van koudschuim.

Beste koudschuim matras overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
slaap O2 Beste Algemene Keuze Check Prijs
beste matras cool motion 8 Beste luxe keuze Check Prijs
beste matras wave m line Beste Aanpasbare Model Check Prijs
Beste matras voor een hoger lichaamsgewicht Hoogste draagkracht Check Prijs
Beste koudschuim topper Goedkope keuze Check Prijs

Laatste update uitgevoerd op 23/08/2022 – Bedrest, O.M.M. vervangen door Mline Wave, Mline Cool Motion & Emma O2 matrassen

Beste koudschuim matrassen onderzocht

Beste Algemene Keuze
Emma O2 Matras
4.5

Dit matras is niet voor niets door de Consumentenbond in juni 2022 voor de 3e keer tot beste matras verkozen. Innovatieve technieken en verschillende schuimlagen garanderen een diepe en herstellende slaap.

Bij Slaapwijsheid vertrouwen we op de kwaliteit van Emma Sleep, daarom hebben we speciaal voor de lezers van Slaapwijsheid een -10% kortingscode ontvangen. Deze is gewoon te gebruiken in combinatie met de huidige deals (tot -50%!)

-10% Kortingscode: EMMASLAAP10

Voordelen:
 • Soepel en vochtregulerend
 • Consumentenbond "Groene Keuze" prijs
 • Super duurzaam fijn schuim
 • Optimale drukverdeling
 • Wasbare tijk (60°C)
 • 100 nachten proefslapen
 • 10 jaar garantie
Nadelen:
 • Geen extra zachte optie
Check Prijs op Emma-sleep.nl Check Alle Emma Deals!
Beste Luxe Keuze
Mline Cool Motion 8 Matras
4.0

De Cool Motion 8 is een écht premium matras. Het matras is gemaakt met een basis van pocketvering, dat je op de 7 belangrijkste zones volledig ondersteunt. Waar de M Line wave de voordelen van traagschuim en koudschuim combineert, gaat de Cool Motion een stukje verder. Zo heeft het matras naast de 7 zones-pocketvering en de koud- en traagschuim lagen ook speciale schuimbollen die het bewegen tijdens het slapen vergemakkelijken.

Voordelen:
 • Combineert de voordelen van koudschuim, pocketvering en traagschuim
 • Schuimbollen maakt bewegen comfortabeler
 • Extra ventilator door het Air Release systeem
 • Vormt zich perfect naar het lichaam
 • 7 verschillende ondersteuningszones
Nadelen:
 • Hoge prijs
Check Prijs
Beste Aanpasbare Model
Mline - Wave Matras
4.0

De wave serie van M Line is een hybride matras die de voordelen van koudschuim en traagschuim combineert. Zo geniet je van het luchtige en verkoelende gevoel van het koudschuim in de zomer en ben je lekker warm in de winter. De bovenste twee lagen van het matras zijn met elkaar om te wisselen, zo heb je voor elke temperatuur het perfecte matras!

Daarnaast wordt het matras volledig aangepast aan jouw wensen wanneer je je eigen voorkeuren zelf instelt.

Voordelen:
 • Goede ventilatie
 • Zowel koudschuim als traagschuim optie
 • Tot 130 kg draaggewicht
 • Samengesteld voor jouw persoonlijke situatie
 • 125 nachten proefslapen en 10 jaar garantie
Nadelen:
 • De stevigheid van het matras is even wennen
Check Prijs
Hoogste Draagkracht
Perfectmatras Koudschuim Matras tot 150 KG
4.0

Dit voordelige koudschuim matras van Perfectmatras is speciaal ontwikkeld en handgemaakt voor gebruikers tussen de 100 en 150 kg. De ingebouwde 502 m2 multi-pocketveren in 7 onafhankelijke comfortzones, in combinatie met het stevige koudschuim zorgen voor de perfecte drukverlichting en ondersteuning. De antibacteriële hoes is afrits-, en wasbaar. Verder is dit matras geschikt voor alle slaapposities, te bestellen in verschillende afmetingen en erg voordelig, zonder in te leveren op kwaliteit. 

Voordelen:
 • Uitstekende dekking voor maximale ondersteuning
 • Ingebouwde temperatuur regulatie
 • Schuimbollen maakt het bewegen extra comfortabel
 • Vormt zich volledig naar het lichaam
 • 10 jaar garantie
Nadelen:
 • Hoge prijs
Check Prijs op Bol.com
Goedkope Keuze
Perfectmatras Koudschuim Topper
4.0

Deze koudschuim topper is een ideale keuze als je geen behoefte hebt om een geheel nieuw matras te kopen. De topper is in meer dan 41 afmetingen beschikbaar. Je hebt dus altijd het perfecte formaat! Je plaatst de topper eenvoudig over je oude matras, waardoor je alsnog heerlijk comfortabel slaapt. De topper geeft de juiste ondersteuning en heeft een antiallergische afritsbare hoes.

Voordelen:
 • Voordelig
 • Comfortabel
 • Antiallergisch
 • Gemakkelijk mee te nemen
 • Hele sterke prijs-kwaliteit verhouding
 • In 41 afmetingen beschikbaar
Nadelen:
 • Stevigheid is wennen
Check Prijs op Bol.com

De beste koudschuim matras

Award Beste Algemene Keuze Beste Luxe Keuze Beste Prijs-Kwaliteitverhouding Meest Comfortabele Matras Stevigste Keuze Hoogste Draagkracht Goedkope Keuze
slaap O2 beste matras cool motion 8 beste matras wave m line massaga tachnogolie zwaar matras Beste algemene keuze 2 Beste matras voor een hoger lichaamsgewicht Beste koudschuim topper
Product Emma O2 Matras Consumentenbond Winnaar Juni 2022 MLine Cool Motion 8 Matras MLine Wave Matras Perfectmatras Koudschuim Matras met Massage Technologie Perfectmatras Koudschuim Orthopedisch Matras Purefoam© Perfectmatras Koudschuim Matras tot 150 KG Perfectmatras Koudschuim Topper
Overall Score 5/5 4,5/5 4.5/5 4,5/5 4/5 4/5 4/5
Stevigheid 5/5 5/5 5/5 4/5 5/5 5/5 3/5
Temperatuurregulatie 5/5 5/5 4/5 4/5 4/5 4/5 5/5
Duurzaamheid 5/5 5/5 5/5 5/5 5/5 4/5 5/5
Comfort 5/5 5/5 5/5 5/5 3,5/5 3,5/5 3/5
Vulling Koudschuim Traagschuim, koudschuim & pocketvering Koudschuim & traagschuim Koudschuim Koudschuim Koudschuim Koudschuim
Prijs

€€

€€€

€€

€€

€€

€€

Waarom je Slaapwijsheid kunt vertrouwen

Waarom je ons kunt vertrouwen 1

We spitten tientallen, soms wel honderden reviews door, zodat jij het beste koudschuim matras koopt. We houden rekening met verschillende factoren als prijs, kwaliteit, stevigheid, garantie en samenstelling. Daarnaast stellen wij vragen als “Hoe comfortabel is dit matras van koudschuim nu daadwerkelijk?” en “Wat is de beste keuze voor iemand die een hoger lichaamsgewicht heeft?” zodat jij dit niet meer hoeft te doen. Wij nemen andere reviews objectief mee in onze selectie, zoals de testresultaten van de Consumentenbond. Zo zijn wij er zeker van dat we voor jou de beste keuze maken. Komt het matras bij Slaapwijsheid de check niet door? Dan vind je deze ook niet in onze lijst.

Koudschuim matras – Waarop letten?

 • Prijs/Budget: bij elke belangrijke aankoop is het essentieel om te weten hoeveel je wilt uitgeven. Koudschuim matrassen kunnen, net als traagschuim matrassen, drastisch in prijs variëren, van een paar honderd euro tot een paar duizend. Als je de waarde van jouw matras op basis van materialen kent, kun je weten hoeveel waar je voor jouw geld krijgt.
  Nadat je het juiste onderzoek hebt gedaan, zorg ervoor dat je merken vergelijkt die soortgelijke modellen hebben om ervoor te zorgen dat je het best mogelijke koopje krijgt.
 • Aanpassingsperiode: De meeste bedrijven bieden klanten een proefperiode aan. Deze kan variëren van een maand tot een heel jaar. Het is belangrijk dat klanten van deze periode gebruik maken en de juiste hoeveelheid tijd nemen voordat ze een aankoop proberen terug te sturen.
  Koudschuim matrassen hebben niet alleen tijd nodig om in te slapen, maar het lichaam van de slaper moet zich ook aanpassen van het ene bed naar het andere. Door zichzelf minstens 30 tot 40 dagen de tijd te geven om de matras in te werken, doen klanten zichzelf een plezier door het risico te minimaliseren dat ze hun product moeten terugsturen.
 • Dichtheid van de lagen: Niet alle koudschuim is gelijk en één van de manieren waarop schuimen verschillen is de dichtheid. De dichtheid wordt beschouwd als de bepalende factor voor een lange levensduur in viscosematerialen. Hoe meer kleine schuimcellen er in het materiaal zitten, hoe dichter het meestal is. Als er meer schuimcellen zijn om het gewicht te dragen, zou het materiaal niet zo snel moeten afbreken. Dit zie je terug in de vorm van een HR codering. Hoe hoger het cijfer achter de HR, hoe dichter het materiaal.
 • Dikte: De dikte van het koudschuim zal een grote invloed hebben op hoe jouw bed aanvoelt. Een dikker schuim kan meer druk verlichten, maar het kan ook ten koste gaan van de ondersteuning.
 • Stevigheid: Elke slaper heeft andere voorkeuren en de hardheid van een matras is misschien wel de voorkeur die het vaakst van persoon tot persoon verschilt. De meeste bedden worden beoordeeld als ofwel zacht, medium, stevig of een andere variatie van deze drie termen, zoals extra pluche, pluche, en luxe stevig.
  Een steviger matras kan geschikt zijn voor iemand die wat zwaarder is. Dit komt omdat deze bedden meer ondersteuning bieden, waar een zachter matras de slaper misschien te diep laat wegzakken.

De wetenschap achter koudschuim

Schuim matrassen zijn voor veel mensen de uitkomst voor een comfortabele nachtrust. Doordat deze matrassen het gewicht van je lichaam evenredig verdeelt over het matras, zorgt dit ervoor dat je minder druk uitoefent op mogelijke pijnpunten zoals je heupen. Het matras is daarom ideaal voor zijslapers. Daarnaast heeft je partner een stuk minder last wanneer je beweegt.

Een matras van koudschuim wordt daarom ook dikwijls door doktoren aangeraden wanneer een patiënt aangeeft dat deze wakker wordt met pijn in gewrichten. Dit duidt namelijk op teveel druk op bepaalde lichaamsdelen. Vooral voor senioren zijn matrassen van koudschuim daarom een interessante keuze.

Vrijwel alle ziekenhuizen in Nederland gebruiken koudschuim matrassen. Daarnaast zijn deze matrassen anti-allergeen en blijven bacteriën, huismijten en bed wantsen niet zitten. De open celstructuur van koudschuim laat matrassen ademen en geeft ze de mogelijkheid om lichaamswarmte weg te leiden van de slaper, wat resulteert in een koelere nachtrust.

Voordelen koudschuim matras

 • Goede ventilatie, voert warme goed af
 • Veerkrachtig, stevig, biedt goede ondersteuning
 • Gelijkmatige ondersteuning wervelkolom
 • Anti-allergeen en allergievrij
 • Duurzaam, gaat circa 12 tot 15 jaar mee

Zoek je meer stevigheid? Wist je dat een topper een goedkope oplossing is om je oude matras wat meer stevigheid te geven? Voor extra ondersteuning kies je het beste voor een koudschuim topper.

Met een matrasbeschermer houd je jouw matras fris en kun je de levensduur van je matras nog verder verlengen.

Nadelen koudschuim matras

 • Zeer veer verschil in kwaliteit van het matras
 • Behoorlijk dikke en zware matrassen, moeilijker te verplaatsen
 • Hoog ventilerend vermogen in de winter wordt soms als koud ervaren
 • Geen comfortzones en minder geschikt voor mensen met rugklachten.

Wat is koudschuim?

Koudschuim of polyurethaanschuim is een veel voorkomend bestanddeel van matrassen. Koudschuim wordt ook wel High Resilience (HR) schuim genoemd omdat het schuim is met een hoge veerkracht. Door de open celstructuur veert koudschuim sneller terug naar zijn oorspronkelijke vorm dan andere schuimsoorten. Door de veerkracht ontstaat er geen kuilvorming bij de heupzone of matras moeheid. Goede matrassen van koudschuim bieden zelfs na intensief gebruik goede ondersteuning aan rug en nek en hebben een lange levensduur.

Koudschuim versus traagschuim

Wanneer je op zoek bent naar een kwalitatief goed matras, zul je regelmatig zowel koudschuim en traagschuim matrassen tegenkomen. Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze twee matrassen? Koudschuim is vooral ideaal als je op zoek bent naar een steviger matras. Dit soort is wat veerkrachtiger en sluit niet om je lichaam heen zoals traagschuim dat doet. Traagschuim is dan ook wat warmer dan koudschuim. Als je dus liever een zachter, warmer matras hebt, dan is traagschuim een betere keuze.

Kwaliteit koudschuim matras (HR-waarde)

De kwaliteitsverschillen tussen koudschuim matrassen kunnen groot zijn. Daardoor is het moeilijker een goed matras te kiezen. Je moet bij een matras van koudschuim letten op de HR-waarde. HR-waarde. HR staat voor High Resilience en geeft het gewicht van het schuim per kubieke meter aan. High Resilience wordt uitgedrukt in een aantal kilo’s per vierkante meter.

De beste koudschuim matrassen hebben een HR-waarde van HR 50, 55, 60 of 65. Vaak hoe dikker het matras, hoe hoger de HR-waarde. Een goed koudschuim matras (90cm x 200cm) met een HR-waarde van 50 is vaak meer dan 20 cm dik en kost minimaal € 400,-. Van tevoren is het gewicht moeilijk te controleren. Als je het koudschuim matras online koopt, is het handig om de proefperiode te controleren, zodat u het matras kan proefliggen en kan wegen.

Koudschuim matras Ikea

Welk koudschuim matras van Ikea komt als beste uit de test? Ikea verkoopt zeer veel goedkope matrassen van koudschuim. Deze zijn over het algemeen van betere kwaliteit dan bijvoorbeeld een koudschuim matras van de Lidl. Wij raden je echter aan om iets meer geld te investeren voor de aankoop van je koudschuim matras. De koudschuim matrassen van de Ikea zijn behoorlijk dun. Wat zorgt voor minder veerkracht en meer kuilvorming. De volgende matrassen van Ikea worden goed beoordeeld en hebben het predicaat “goede koop” van de Consumentbond gehad: Morgedal, Malvik Malfors, Matrand en Myrbacka. Je kunt een Ikea matras goed proefslapen. Je kunt het ongebruikte matras binnen 3 maanden op vertoon van kassabon retourneren.

Veelgestelde vragen

Wat is een koudschuim matras?

Een koudschuim matras is gemaakt van veerkrachtig HR schuim. Koudschuim heeft een open cel structuur en zorgt voor veerkracht, warmte afvoer en verkoeling.

Hoe lang gaat een koudschuim matras mee?

Koudschuim matrassen hebben een levensduur van 12 tot 15 jaar. Een koudschuim matras gaat doorgaans langer mee dan een pocketvering of traagschuim matras.

Wat is het verschil tussen een traagschuim en koudschuim matras?

Een koudschuim matras is wat steviger dan een traagschuim matras. Dit zorgt ervoor dat je wat dieper wegzakt in het matras. Daarnaast warmen traagschuim matrassen sneller op, waardoor deze vooral goed zijn voor mensen die het snel koud hebben in de winter. Koudschuim matrassen zijn daarentegen vooral geschikt voor in de zomer en als je het sneller warm krijgt.

Voor wie is een koudschuim matras geschikt?

Een koudschuim matras is voor iedereen geschikt. Vooral mensen die het snel warm hebben in bed kiezen voor een koudschuim matras vanwege de goede warmte afvoer en de koele eigenschappen.

Hoe dik moet een koudschuim matras zijn?

De beste koudschuim matrassen hebben een HR waarde van 50 en zijn vaak minimaal 25 cm dik.

Voor welke lattenbodem is een koudschuim matras geschikt?

Koudschuim matrassen zijn het beste op een lattenbodem te gebruiken. Maar zijn ook geschikt op boxspring, schotelbodems en spiraalbodems.

Wat is beter: een pocketvering of koudschuim matras?

Het verschil tussen een pocketvering en koudschuim matras, ligt voornamelijk aan je voorkeur. Zo zijn pocketvering matrassen wat luchtiger, omdat er meer ruimte binnen het matras is voor circulatie. Daarentegen verslijten pocketvering matrassen over het algemeen wat sneller dan schuimmatrassen. Daarnaast zie je bij pocketvering matrassen dat je niet altijd een egale tegendruk hebt over het gehele matras, terwijl dat bij koudschuim matrassen wel het geval is.

Waarom kiezen voor een koudschuim matras?

Een koudschuim matras is een goede keuze wanneer je op zoek bent naar een relatief stevig matras waar je snel aan went. Pocketvering matrassen zijn over het algemeen steviger en traagschuim matrassen over het algemeen zachter. Een koudschuim matras is dus de perfecte combinatie. Daarnaast gaan koudschuim matrassen langer mee dan andere soorten matrassen.

Bronnen

1 How to Choose a Mattress

Related Posts