Beste koudschuim matras koopgids 2021

Koudschuim matrassen zijn erg populair en geschikt voor de meeste mensen. Maar met honderden verschillende koudschuim matrassen kan het kiezen en kopen van een nieuw matras best lastig zijn. Wij hebben daarom de beste koudschuim matrassen getest, zodat jij dat niet hoeft te doen. In onze koopgids hieronder lees je op welke punten je moet letten bij het kopen van een koudschuim matras. We hebben ook een koopgids voor het beste traagschuim matras en beste pocketvering matras.

Beste koudschuim matras overzicht

Wil je direct weten wat de beste koudschuim matrassen zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per matras.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
beste-koudschuim-matrasBeste algemene keuze Check Prijs
Meest zachte matras Check Prijs
beste-matras-zware-mensenMeest dikke matras (beste voor zware mensen) Check Prijs
Steviger matras Check Prijs
Goede kwaliteit Check Prijs
Beste koudschuim topdekmatras Check Prijs

Wat is koudschuim?

Koudschuim of polyurethaanschuim is een veel voorkomend bestanddeel van matrassen. Koudschuim wordt ook wel High Resilience (HR) schuim genoemd omdat het schuim is met een hoge veerkracht. Door de open celstructuur veert koudschuim sneller terug naar zijn oorspronkelijke vorm dan andere schuimsoorten. Door de veerkracht ontstaat er geen kuilvorming bij de heupzone of matras moeheid. Goede koudschuim matrassen bieden zelfs na intensief gebruik goede ondersteuning aan rug en nek en hebben een lange levensduur. Dat is de reden waarom alle ziekenhuizen in Nederland koudschuim matrassen gebruiken. Daarnaast zijn koudschuim matrassen anti-allergeen en blijven bacteriën, huismijt en bed wantsen niet zitten. De open celstructuur van koudschuim laat matrassen ademen en geeft ze de mogelijkheid om lichaamswarmte weg te leiden van de slaper, wat resulteert in een koelere nachtrust.

Voordelen koudschuim matras

  • Goede ventilatie, voert warme goed af
  • Veerkrachtig, stevig, biedt goede ondersteuning
  • Gelijkmatige ondersteuning wervelkolom
  • Anti-allergeen en allergievrij
  • Duurzaam, gaat circa 12 tot 15 jaar mee

Nadelen koudschuim matras

  • Zeer veer verschil in kwaliteit van het matras
  • Behoorlijk dikke en zware matrassen, moeilijker te verplaatsen
  • Hoog ventilerend vermogen in de winter wordt soms als koud ervaren
  • Geen comfortzones en minder geschikt voor mensen met rugklachten.

Kwaliteit koudschuim matras (HR-waarde)

De kwaliteitsverschillen tussen koudschuim matrassen kunnen groot zijn. Daardoor is het moeilijker een goed matras te kiezen. Je moet bij een koudschuim matras letten op de HR-waarde. HR-waarde. HR staat voor High Resilience en geeft het gewicht van het schuim per kubieke meter aan. High Resilience wordt uitgedrukt in een aantal kilo’s per vierkante meter. De beste koudschuimmatrassen hebben een HR-waarde van HR 50, 55, 60 of 65. Vaak hoe dikker het matras, hoe hoger de HR-waarde. Een goed koudschuim matras (90cm x 200cm) met een HR-waarde van 50 is vaak meer dan 20 cm dik en kost minimaal € 400,-. Van te voren is het gewicht moeilijk te controleren. Als u het koudschuim matras online koopt, is het handig om de proefperiode te controleren, zodat u het matras kan proefliggen en kan wegen.

Beste koudschuim matras

De beste koudschuim matrassen zijn gekozen op basis van de kwaliteit van het koudschuim, de HR-waarde en door het vergelijken van duizenden reviews van klanten.


1️⃣ Bestrest koudschuim matras HR 50

Dit koudschuim matras is het beste koudschuim matras. Het matras beschikt over alle goede eigenschappen die je van een goed koudschuim matras mag verwachten. Het matras heeft een prettige stevigheid en voelt fijn aan. Dit matras is uitermate geschikt voor mensen die iets zwaarder zijn.

Koudschuim matras maten: (90×200) (160×200), (140×200)

VoordelenNadelen
✔️ Goede ventilatie
✔️ 7 comfortzones
✔️ Goede ondersteuning rug en schouders
✔️ Veerkrachtig

2️⃣Slaaploods Galaxy koudschuim matras HR45

Het zachtste koudschuim matras uit onze test is de Galaxy van Slaaploods. Het matras komt met een hoogwaardige HR 45 koudschuim kern. Het is een heerlijk zacht en ventilerend matras voor mensen die het snel warm hebben in bed.

VoordelenNadelen
✔️ Zacht matras met prettige stevigheid🚫 Iets duurdere wake up light
✔️ Comfortabel
✔️ Veerkrachtig

3️⃣ Suitebeds koudschuim matras HR50

Dit stevige koudschuim matras biedt een goede drukverdeling en is het beste koudschuim matras voor zware mensen. Zware mensen hebben meer ondersteuning nodig en dan zoek je een matras dat veerkrachtig en stevig is. De meeste matrassen voor mensen met overgewicht zijn zeer duur. Met dit matras krijg je veel waar voor je geld.

VoordelenNadelen
✔️ Vrij dik matras🚫 Matras heeft géén handvatten 
✔️ Prettige stevigheid
✔️ Geschikt voor zware mensen
✔️ Goede ondersteuning

4️⃣ O.M.M koudschuim matras HR55

Dit is het beste koudschuim matras met de hoogste HR waarde (HR55). De beste HR-waarde voor koudschuimmatrassen is HR50 of hoger. HR staat voor High Resilience en dat betekent “hoge veerkracht”. Dit kwalitatief goede koudschuimmatras is zacht en heeft een hoog corrigerend vermogen. Dat is het vermogen van de matras om zich zodanig aan te passen aan het lichaam dat het lichaam overal voldoende steun krijgt. 

VoordelenNadelen
✔️ Stevig maar zacht🚫 Iets steviger matras
✔️ Goede kwaliteit
✔️ HR-waarde is hoog (55)

5️⃣ Perfectmatras koudschuim HR45

Dit koudschuim matras slaapt comfortabel en is stevig, zodat je de juiste steun krijgt tijdens het slapen. Er is ook nog een koudschuim HR 50 versie voor mensen vanaf 120 KG.

VoordelenNadelen
✔️ Comfortabel🚫 Vervorming door opgerolde verzending
✔️ Goede kwaliteit
✔️ Voelt fijn aan

Koudschuim matras Ikea

Welke koudschuim matras van Ikea komt als beste uit de test? Ikea verkoopt zeer veel goedkope koudschuim matrassen. Ik raad je eerlijk gezegd aan om iets meer geld te investeren voor de aankoop van je koudschuim matras. De koudschuim matrassen van de Ikea zijn behoorlijk dun. Wat zorgt voor minder veerkracht en meer kuilvorming. De volgende koudschuim matrassen van Ikea worden goed beoordeeld en hebben het predikaat “goede koop” van de Consumentbond gehad: Morgedal, Malvik Malfors, Matrand en Myrbacka. Je kunt een Ikea matras goed proefslapen. Je kunt het ongebruikte matras binnen 3 maanden op vertoon van kassabon retourneren.

Koudschuim topper

Een topdekmatras of topper van koudschuim wordt vaak over het gewone matras neergelegd. Een koudschuim topper wordt vaak aangeschaft als het huidige matras steun en veerkracht mist. Door een koudschuim topper te kopen kun je op je huidige matras comfortabel slapen en verleng je de levensduur van je oude matras met 2 tot 3 jaar. Een koudschuim topper voelt lekker koel aan in de zomer. Als je bij je huidige matras wat stevigheid mist, is het kopen van een koudschuim topper een goede keuze.

1️⃣ Topdekmatras koudschuim

VoordelenNadelen
✔️ Vormt zich naar lichaam🚫 Geen
✔️ Goede ondersteuning
✔️ Dikke topper (8 cm)
koudschuim is veerkrachtig

Veelgestelde vragen

Hoe lang gaat een koudschuim matras mee?

Koudschuim matrassen hebben een levensduur van 12 tot 15 jaar. Een koudschuim matras gaat doorgaans langer mee dan een pocketvering of traagschuim matras.

Wat is het verschil tussen koudschuim en traagschuim?

Een koudschuim matras is wat steviger. Een traagschuim is wat zachter, wat ervoor zorgt dat je wat dieper wegzakt in het matras.

Voor wie is een koudschuim matras geschikt?

Een koudschuim matras is voor iedereen geschikt. Vooral mensen die het snel warm hebben in bed kiezen voor een koudschuim matras vanwege de goede warmte afvoer en de koele eigenschappen.

Hoe dik moet een koudschuim matras zijn?

De beste koudschuim matrassen hebben een HR waarde van 50 en zijn vaak minimaal 25 cm dik.

Voor welke lattenbodem is een koudschuim matras geschikt?

Koudschuim matrassen zijn het beste op een lattenbodem te gebruiken. Maar zijn ook geschikt op boxspring, schotelbodems en spiraalbodems.

Wat is een koudschuim matras?

Een koudschuim matras is gemaakt van veerkrachtig HR schuim. Koudschuim heeft een open cel structuur en zorgt voor veerkracht, warmte afvoer en verkoeling.

Gerelateerde berichten