Traagschuim-matras

Beste Traagschuim Matrassen Van 2022 – Voor Een Betere Slaap

Mensen houden van traagschuim matrassen om hun karakteristieke, drukverlagende “knuffel”. Deze matrassen vormen zich dichter naar het lichaam dan andere matrassoorten, met als resultaat een betere uitlijning van de wervelkolom en meer verlichting van drukpunten. Het is geen verrassing dat deze matrassen favoriet zijn bij mensen met chronische pijn. Traagschuim isoleert ook bewegingsoverdracht en produceert weinig tot geen geluid bij het dragen van gewicht. Deze twee kwaliteiten maken traagschuim bedden geschikt voor koppels, vooral als een of beide slapers gemakkelijk wakker worden door beweging of lawaai.

Op basis van interne tests en klantervaringen hebben we een lijst samengesteld van de beste traagschuim matrassen van 2022. Daarnaast hebben we een diepgaande kopershandleiding geschreven om je te helpen uitzoeken of een traagschuimmatras geschikt is voor jou.

Beste traagschuim matras overzicht

Wil je direct weten wat de beste traagschuim matrassen zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per traagschuim matras.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
Beste keuze traagschuim matrasCheck Prijs
Beste prijs-kwaliteit keuzeCheck Prijs
Meest luxueuze keuzeCheck Prijs
Beste uit de consumentenbondCheck Prijs
Meest ondersteunende traagschuim matrasCheck Prijs

Wat maakt traagschuim zo comfortabel?

Visco-elastisch staat bekend als traagschuim omdat het schuim zich om je lichaam vormt en het onthoudt. Het heeft langzaam bewegende eigenschappen, dus nadat je er op gedrukt hebt en de druk loslaat, blijft het een paar seconden in die vorm liggen voor het weer opveert. Omdat het traagschuim naar beneden drukt en zich om je lichaam vormt, kan het drukpunten en pijnlijke gewrichten verlichten.

Top 6 traagschuim matrassen van 2022

Beste keuze traagschuim matras
Zwoong - Deluxe traagschuim matras

Het Zwoong Deluxe traagschuim matras is de beste algemene keuze. Het is een stevig matras en geeft daardoor goede ondersteuning voor je wervelkolom en bekken. Het matras voelt heel fris en koel aan en is tevens anti-allergeen.

Voordelen:
 • Ontspannen wakker worden
 • Geluiden lijken natuurgetrouw
 • Gebruiksvriendelijk
 • Fraai design
 • Anti allergie
Nadelen:
 • Matras is aan de harde kant volgens gebruikers
Check Prijs Bol
Beste prijs-kwaliteit
Perfectmatras - Nasa taagschuim matras - MemoryRelax©

We durven bij Slaapwijsheid te beweren dat dit voordelige Nasa traagschuim matras van Perfectmatras alle belangrijke kwaliteiten heeft van een matras. Dit 7 comfort pocketvering matras is omkeerbaar: Een zijde is gamaakt van een dikke laag traagschuim, heerlijk voor de winter. De andere zijde is van ventilerend comfortschuim, perfect voor de zomer. Beide zijden hebben een perfect ondersteunend vermogen met onafhankelijk werkende pocketveren in 7 comfort zones. Verder is de hoes wasbaar en antibacterieel.


Wij zijn in ieder geval groot fan van Perfectmatras. Zowel op deze pagina als andere matraspagina's.

Voordelen:
 • Voordelig & kwalitatief
 • 7 comfort pocketvering
 • 2-zijdig
 • 4-seizoenen matras
 • Kies zelf uit zachte, normale en harde variant
 • Perfecte stevigheid en stabiliteit door de 8cm koudschuim om de zijkanten
Nadelen:
 • Aanbevolen voor gebruikers met een lichaamsgewicht tot 95kg
Check Prijs Bol
Meest luxueuze keuze
M line - Cool motion hybride matras

Het Mline Cool Motion 7 matras is het meest premium geteste matras en staat garant voor optimale nachtrust. Dit hybride matras bestaat uit visco-elastisch schuim gecombineerd met pocketveren. De pocketveren hebben 7 verschillende zones om het hele lichaam te ondersteunen. De Cool Motion matrassen bieden allemaal extra ventilatie.

Voordelen:
 • Goede ondersteuning en drukverlaging
 • Goede temperatuurcomfort
 • Combinatie pocketvering en schuim
 • Geschikt voor iedereen
 • Extra koel en ventilerend
Nadelen:
 • Het duurste matras in de lijst
Check Prijs Bol
Beste uit de consumentenbond
Emma - O2 Matras

Het Emma O2 matras komt als beste uit de matrassentest januari 2022 van de Consumentenbond. Het scoort een 8,6 op ligeigenschappen. Als je een comfortabel traagschuim matras zoekt voor redelijke prijs, dan is dit matras een aanrader! Bij Beter Bed kun je dit matras bekijken en proefliggen.

Voordelen:
 • Beoordeeld als beste matras door de Consumentenbond
 • Comfortabel en zachte oppervlak
 • 100 dagen proefslapen
 • Goede bewegingsdemping voor koppels
 • Duits kwaliteitsproduct 
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
Nadelen:
 • Minder geschikt voor zwaardere mensen
 • Het matras heeft een 'nieuwe matras' geur als het net uitgepakt wordt. Eerst moet het dus even luchten.
Check Prijs Emma Check Prijs Bol
Meest ondersteunende traagschuim matras
Rustmatrassen - Relax traagschuim matras

Een goed en goedkoop traagschuim matras. Dit matras heeft een koudschuim basis en een zachte traagschuim toplaag. Het matras komt met 5 jaar garantie en 30 nachten proefslapen.

Voordelen:
 • Goede ondersteuning voor het hele lichaam
 • Niet te zacht of te hard
 • Goede prijs/kwaliteitsverhouding
 • 30 nachten proefslapen. Niet goed of fijn? Geld terug!
 • Ook nog eens 5 jaar garantie
Nadelen:
 • Niet volledig traagschuim (deels HR koudschuim)
Check Prijs Bol

Voor wie is een traagschuim matras geschikt?

Traagschuim matrassen werken meestal het beste voor: zijslapers en anderen die drukverlichting nodig hebben. Mensen met chronische pijn. Koppels die een goede bewegingsisolatie willen, zodat de één tijdens het draaien de ander niet wakker maakt.
Je kunt beter voor een ander matras gaan als je het ’s nachts snel te warm hebt of als je veel beweegt tijdens je slaap. Mensen met een hoger lichaamsgewicht wordt een traagschuim matras afgeraden.

traagschuim matras ookwel nasa of memory foam genoemd
traagschuim wordt ook wel nasa schuim of memory foam genoemd

Wanneer kies ik voor een traagschuim matras?

Kies traagschuim als: Je diepe contouren en omhelzing van een matras wilt. Je een bed deelt en gemakkelijk verstoord wordt door de bewegingen van iemand anders. Je een zijslaper bent of scherpe drukpunten heeft. Koop geen traagschuim matras als: je de neiging hebt warm te slapen. Als je niet het gevoel wilt hebben dat je wegzakt in een matras. Je de voorkeur geeft om makkelijk en vrij te bewegen bovenop het bed, ook voor seks.

beste traagschuim matras 2021 getest en vergeleken

Voordelen traagschuim

Traagschuim matrassen zijn om vele redenen populair. Mensen kopen ze omdat: Traagschuim verdeelt het lichaamsgewicht gelijkmatig, wat je lichaam goed ondersteunt en geen pijnlijke druk veroorzaakt. Traagschuim vermindert het woelen en draaien. Matrassen van traagschuim kunnen blessures sneller helpen genezen, omdat het schuim geen druk uitoefent op pijnlijke punten in het lichaam. Traagschuim is bestand tegen allergenen, in tegenstelling tot andere matrassen die na een paar jaar gebruik tot 10 miljoen stofmijten binnenin kunnen bevatten.

Nadelen traagschuim

Traagschuim heeft ook een paar nadelen die je moet weten. Warmte. Sommige eigenaars van een traagschuim matras klagen dat traagschuim ’s nachts warm wordt, wat prettig kan zijn in de winter, maar anders ellendig, vooral als je van nature een warme slaper bent. Sommige traagschuim matrassen zijn nu echter voorzien van een koelsysteem.

Het drijfzand effect. Omdat traagschuim zich naar het lichaam vormt, klagen sommige mensen dat ze zich vastgeplakt voelen, en alsof ze in hun bed wegzakken. Terwijl het voor sommigen misschien comfortabel is om letterlijk in bed weg te zakken, vinden anderen het benauwend. Temperatuurgevoelig traagschuim is de ergste boosdoener van deze veel voorkomende klacht.

Traagschuim versus koudschuim

Er zijn voor- en nadelen aan elk type schuim. Het ideale type schuim is heel persoonlijk, en veel mensen zullen het meeste baat hebben bij een hybride matras dat twee of zelfs alle drie de categorieën schuim bevat. Koudschuim matrassen zijn het beste voor mensen met een budget die niet van plan zijn hun matras vaak of vele jaren achtereen te gebruiken. Dit type schuim is beter geschikt als een onderdeel van een matras dan als het enige bestanddeel.

Traagschuim matrassen zijn ideaal voor mensen die een matras willen die zich aanpast aan hun lichaamsvorm. Dit vermogen om zich aan te passen is goed voor mensen die op hun zij slapen of die pijn hebben als ze wakker worden. Traagschuim is niet goed voor mensen die warm slapen, vooral niet als u in een warm klimaat zonder airconditioning woont.

Matrassen van latexschuim zijn het beste voor mensen die op zoek zijn naar een beetje meer ondersteuning en respons dan ze zouden vinden bij koudschuim en traagschuim, maar die graag willen genieten van een betere drukverlichting en bewegingsisolatie dan u krijgt bij een traditioneel matras met binnenvering.

Traagschuim versus pocketvering

Uit mijn ervaring blijkt dat traagschuim over het algemeen beter drukverlagend werkt dan verende matrassen, en ze passen zich ook beter aan de rondingen van het lichaam aan, wat mogelijk een betere uitlijning van de wervelkolom bevordert. Dit kan traagschuim aanzienlijk beter maken voor mensen met pijnklachten. Verende matrassen hebben de neiging koeler te slapen omdat de spiralen de luchtstroom door de matras kunnen bevorderen, terwijl de chemische aard van traagschuim maakt dat die matrassen gemakkelijker warmte kunnen vasthouden. Verende matrassen hebben over het algemeen meer veerkracht; afhankelijk van ieders voorkeur kan dit positief of negatief zijn.

Waar op te letten bij het kopen van een traagschuim matras?

 • Kies het meest comfortabele traagschuim matras voor jouw slaapstijl: Als je vaak wakker wordt met rug-, nek-, of schouderpijn, is het waarschijnlijk dat je op de verkeerde matras slaapt. Over het algemeen is traagschuim een goede manier om dit probleem op te lossen, maar het kiezen van de juiste hardheid van de matras voor jouw slaapstijl is ook belangrijk. Mensen die op hun rug slapen hebben meestal een matras met een gemiddelde hardheid nodig om hun pijnlijke ruggengraat te ondersteunen. Mensen die op hun buik slapen, vinden matrassen met steviger schuim het beste. Mensen die op hun zij slapen, geven meestal de voorkeur aan zachte matrassen.
 • Kies een type traagschuim: Op het eerste gezicht zou je kunnen denken dat alle traagschuim hetzelfde is, maar er zijn eigenlijk meerdere soorten traagschuim, en elk biedt unieke voordelen. Traditioneel traagschuim ondersteunt jouw lichaam door te reageren op jouw vorm en gewicht, waardoor ook drukpunten worden geminimaliseerd en de bloedsomloop wordt bevorderd. Latexschuim is technisch gezien geen soort traagschuim, en het vormt zich niet naar de slaper zoals traagschuim dat doet, maar het is pluche en comfortabel. Het belangrijkste voordeel van latexschuim is dat het hypoallergeen en antimicrobieel is, dus het is geweldig voor mensen met stofallergieën.Je kunt echter beter geen latex matras nemen als je allergisch bent voor latex.
 • Bepaal hoe dik jouw traagschuim matras moet zijn: De dikte van een traagschuim matras varieert van 15 cm tot wel 35 cm. Over het algemeen zijn dikke matrassen zachter dan dunne matrassen. Als je echter voor een dunnere optie kiest, neemt je het natuurlijke comfort van een traagschuimmatras niet weg. Het basisschuim is de belangrijkste ondersteunende structuur, en elk extra niveau voegt extra zachtheid toe. Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat het toevoegen van een traagschuim matras topper kan helpen de totale dikte en het comfort van jouw matras te verhogen.
 • Betaalbare traagschuim matras: Als je een matras koopt, koopt je in feite een goede nachtrust. Daarom kan het nooit kwaad om een beetje uit te geven en voor een kwaliteitsmatras te gaan. Gelukkig zijn niet alle traagschuimopties duur. De prijs van een traagschuimmatras hangt af van de dikte, de grootte en het type schuim, maar de opties variëren van een paar honderd tot enkele duizenden euro’s.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voor- en nadelen van traagschuim matrassen?

Wat de voordelen betreft zijn traagschuim matrassen erg comfortabel en kunnen ze de druk bijzonder goed verlichten; ze kunnen ook heup- en rugpijn helpen verlichten. Wat nadelen betreft staan traagschuim matrassen er soms om bekend dat ze warm slapen en ze kunnen het ook moeilijker maken om ’s nachts van houding te veranderen.

Wat is de beste goedkope traagschuim matras?

Wie een goedkope traagschuim matras zoekt, doet er goed aan het Zwoong Deluxe Matras of het Nasa traagschuim matras te overwegen. Voor minder dan 700 euro heb je een goed traagschuim matras.

Wat is het verschil tussen koudschuim en traagschuim?

Traagschuim reageert veel trager op druk dan koudschuim en doet er langer over om zijn vorm te behouden nadat het samengedrukt is. Koudschuim is veerkrachtiger dan traagschuim. Traagschuim biedt een betere drukverlichting en polyfoam betere temperatuurneutraliteit en bewegingsgemak.

Hoeveel kost een traagschuim matras?

Traagschuim matrassen variëren sterk wat prijs betreft. Sommige modellen kosten zo weinig als 400 euro, terwijl high-end en luxe traagschuim matrassen meer dan 3000 euro zullen kosten. Schuimdichtheid is een factor die de prijs beïnvloedt; schuim met lage dichtheid zal het goedkoopst zijn, terwijl schuim met hoge dichtheid meestal het duurst is.

Hoe lang gaan traagschuim matrassen mee?

De meeste traagschuim matrassen zijn ontworpen om minstens vijf jaar mee te gaan bij regelmatig gebruik. Om de levensduur van jouw traagschuimmatras te maximaliseren, moet je zorgvuldig kijken naar de materiaalsamenstelling van de matras – met name de verhouding tussen traagschuim en goedkopere soorten polyfoam in de comfortlaag en de ondersteunende kern.

Slapen traagschuim matrassen warm?

Een traagschuim matras absorbeert warmte. Dit merkt je vooral als je een aantal uur hebt geslapen. De nieuwste generatie traagschuim matrassen zijn wel een stuk koeler. Het gebruik van plantaardig schuim is zeer effectief gebleken, net als het lamineren van een gellaag op het schuim. Producenten kunnen ook nieuw “open-cellig” schuim gebruiken, dat meer lucht doorlaat – dat type schuim is nieuwer en kan effectief zijn in het helpen van een matras om meer ademend te zijn.

Zijn traagschuim matrassen goed voor mijn rug?

Traagschuim past zich aan de contouren van je lichaam aan, zodat je kunt gaan slapen in een houding die je druk verlicht en je perfect ondersteunt. Een traagschuim matras geeft gelijkmatige steun. Je zult bij een traagschuim matras minder druk voelen op je schouders, rug en heupen dan bij een pocketvering of koudschuim matras.

Gerelateerde berichten

Bronnen

Ancuelle, Victor, et al. “Effects of an adapted mattress in musculoskeletal pain and sleep quality in institutionalized elders.” Sleep Science 8.3 (2015): 115-120.

Kim, Young-Hee, and Hong-In Cheng. “A Comparative Study on Body Pressure and Subjective Comfort for the Mattress Forms.” Journal of the Ergonomics Society of Korea 37.1 (2018): 75-82.

Cao, Huijuan, et al. “Cupping therapy for acute and chronic pain management: a systematic review of randomized clinical trials.” Journal of Traditional Chinese Medical Sciences 1.1 (2014): 49-61.


Wat vinden onze lezers van dit artikel over Traagschuim Matrassen?
3.8 sterren rating gebaseerd op 187 reviews.
Schrijf een review

Product - Slaapwijsheid

Menu