traagschuim-matras-koopgids

Beste traagschuim matras 2021

Mensen houden van traagschuim matrassen om hun karakteristieke, drukverlagende “knuffel”. Deze matrassen vormen zich dichter naar het lichaam dan andere matrassoorten, met als resultaat een betere uitlijning van de wervelkolom en meer verlichting van drukpunten. Het is geen verrassing dat deze matrassen favoriet zijn bij mensen met chronische pijn. Traagschuim isoleert ook bewegingsoverdracht en produceert weinig tot geen geluid bij het dragen van gewicht. Deze twee kwaliteiten maken traagschuim bedden geschikt voor koppels, vooral als een of beide slapers gemakkelijk wakker worden door beweging of lawaai.

Op basis van interne tests en klantervaringen hebben we een lijst samengesteld van de beste traagschuim matrassen van 2021. Daarnaast hebben we een diepgaande kopershandleiding geschreven om je te helpen uitzoeken of een traagschuimmatras geschikt is voor jou.

Beste traagschuim matras overzicht

Wil je direct weten wat de beste traagschuim matrassen zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per traagschuim matras.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
beste-traagschuim-matrasBeste algemene keuze Check Prijs
traagschuim-matrasGoed & goedkoop Check Prijs
traagschuim-toplaagGratis hoofdkussen Check Prijs
pocketvering-traagschuimMeest premium matras Check Prijs
traagschuim-matras-consumentenbondBeste volgens de consumentenbond Check Prijs
goedkoopste-traagschuim-matrasGoedkoopst Check Prijs

Wat maakt traagschuim zo comfortabel?

Visco-elastisch staat bekend als traagschuim omdat het schuim zich om je lichaam vormt en het onthoudt. Het heeft langzaam bewegende eigenschappen, dus nadat je er op gedrukt hebt en de druk loslaat, blijft het een paar seconden in die vorm liggen voor het weer opveert. Omdat het traagschuim naar beneden drukt en zich om je lichaam vormt, kan het drukpunten en pijnlijke gewrichten verlichten.

Top 7 traagschuim matrassen van 2021

1️⃣ Beste traagschuim matras

Het Zwoong Deluxe traagschuim matras is het beste matras wat we getest hebben. Het is een stevig matras en geeft daardoor goede ondersteuning voor je wervelkolom en bekken. Het matras voelt heel fris en koel aan en is tevens anti-allergeen.

VoordelenNadelen
✔️ Ontspannen wakker worden 🚫 Iets prijziger
✔️ Geluiden lijken natuurgetrouw
✔️ Gebruiksvriendelijk
✔️ Fraai design

2️⃣ Nasa Traagschuim matras

Een goed en goedkoop traagschuim matras. Dit matras heeft een koudschuim basis en een zachte traagschuim toplaag. Het matras komt met 5 jaar garantie en 30 nachten proefslapen.

VoordelenNadelen
✔️ Goede ondersteuning🚫 Niet volledig traagschuim
✔️ Niet te zacht/ te hard
✔️ Goede ondersteuning rug en schouders
✔️ Goede prijs/kwaliteitsverhouding

3️⃣ Maxifoam traagschuim

VoordelenNadelen
✔️ Goedkoopste traagschuim matras🚫 Geen
✔️ Goede kwaliteit
✔️ Goede ondersteuning rug en schouders
✔️ Gratis hoofdkussen

4️⃣ Mline hybride pocketvering met traagschuim

Het Mline Cool Motion 7 matras is het meest premium geteste matras en staat garant voor optimale nachtrust. Dit hybride matras bestaat uit visco-elastisch schuim gecombineerd met pocketveren. De pocketveren hebben 7 verschillende zones om het hele lichaam te ondersteunen. De Cool Motion matrassen bieden allemaal extra ventilatie.

VoordelenNadelen
✔️ Goede ondersteuning en drukverlaging🚫 Redelijk prijzig matras
✔️ Goede temperatuurcomfort
✔️ Combinatie pocketvering en schuim
✔️ Geschikt voor iedereen
✔️ Extra koel en ventilerend

5️⃣ Beste traagschuim matras Consumentenbond

Het Emma O2 matras komt als beste uit de matrassentest februari 2021 van de Consumentenbond. Het scoort een 8,6 op ligeigenschappen. Als je een comfortabel traagschuim matras zoekt voor redelijke prijs, dan is dit matras een aanrader! Bij Beter Bed kun je dit matras bekijken en proefliggen.

VoordelenNadelen
✔️ Beste matras Consumentenbond🚫 Minder geschikt voor zware mensen
✔️ Comfortabel en zachte oppervlak
✔️ 100 dagen proefperiode
✔️Goede bewegingsdemping voor koppels
✔️ Duits kwaliteitsproduct 
✔️ Goede prijs-kwaliteitverhouding

6️⃣ Goedkoopste nasa traagschuim matras

VoordelenNadelen
✔️ Prettige stevigheid
✔️ Zachte boven laag
✔️ Voelt fijn aan
✔️ Goede kwaliteit

Voor wie is een traagschuim matras geschikt?

Traagschuim matrassen werken meestal het beste voor: zijslapers en anderen die drukverlichting nodig hebben. Mensen met chronische pijn. Koppels die een goede bewegingsisolatie willen, zodat de één tijdens het draaien de ander niet wakker maakt.
Je kunt beter voor een ander matras gaan als je het ’s nachts snel te warm hebt of als je veel beweegt tijdens je slaap. Mensen met een hoger lichaamsgewicht wordt een traagschuim matras afgeraden.

traagschuim matras ookwel nasa of memory foam genoemd
traagschuim wordt ook wel nasa schuim of memory foam genoemd

Wanneer kies ik voor een traagschuim matras?

Kies traagschuim als: Je diepe contouren en omhelzing van een matras wilt. Je een bed deelt en gemakkelijk verstoord wordt door de bewegingen van iemand anders. Je een zijslaper bent of scherpe drukpunten heeft. Koop geen traagschuim matras als: je de neiging hebt warm te slapen. Als je niet het gevoel wilt hebben dat je wegzakt in een matras. Je de voorkeur geeft om makkelijk en vrij te bewegen bovenop het bed, ook voor seks.

beste traagschuim matras 2021 getest en vergeleken

Voordelen traagschuim

Traagschuim matrassen zijn om vele redenen populair. Mensen kopen ze omdat: Traagschuim verdeelt het lichaamsgewicht gelijkmatig, wat je lichaam goed ondersteunt en geen pijnlijke druk veroorzaakt. Traagschuim vermindert het woelen en draaien. Matrassen van traagschuim kunnen blessures sneller helpen genezen, omdat het schuim geen druk uitoefent op pijnlijke punten in het lichaam. Traagschuim is bestand tegen allergenen, in tegenstelling tot andere matrassen die na een paar jaar gebruik tot 10 miljoen stofmijten binnenin kunnen bevatten.

Nadelen traagschuim

Traagschuim heeft ook een paar nadelen die je moet weten. Warmte. Sommige eigenaars van een traagschuim matras klagen dat traagschuim ’s nachts warm wordt, wat prettig kan zijn in de winter, maar anders ellendig, vooral als je van nature een warme slaper bent. Sommige traagschuim matrassen zijn nu echter voorzien van een koelsysteem.

Het drijfzand effect. Omdat traagschuim zich naar het lichaam vormt, klagen sommige mensen dat ze zich vastgeplakt voelen, en alsof ze in hun bed wegzakken. Terwijl het voor sommigen misschien comfortabel is om letterlijk in bed weg te zakken, vinden anderen het benauwend. Temperatuurgevoelig traagschuim is de ergste boosdoener van deze veel voorkomende klacht.

Traagschuim versus koudschuim

Er zijn voor- en nadelen aan elk type schuim. Het ideale type schuim is heel persoonlijk, en veel mensen zullen het meeste baat hebben bij een hybride matras dat twee of zelfs alle drie de categorieën schuim bevat. Koudschuim matrassen zijn het beste voor mensen met een budget die niet van plan zijn hun matras vaak of vele jaren achtereen te gebruiken. Dit type schuim is beter geschikt als een onderdeel van een matras dan als het enige bestanddeel.

Traagschuim matrassen zijn ideaal voor mensen die een matras willen die zich aanpast aan hun lichaamsvorm. Dit vermogen om zich aan te passen is goed voor mensen die op hun zij slapen of die pijn hebben als ze wakker worden. Traagschuim is niet goed voor mensen die warm slapen, vooral niet als u in een warm klimaat zonder airconditioning woont.

Matrassen van latexschuim zijn het beste voor mensen die op zoek zijn naar een beetje meer ondersteuning en respons dan ze zouden vinden bij koudschuim en traagschuim, maar die graag willen genieten van een betere drukverlichting en bewegingsisolatie dan u krijgt bij een traditioneel matras met binnenvering.

Traagschuim versus pocketvering

Uit mijn ervaring blijkt dat traagschuim over het algemeen beter drukverlagend werkt dan verende matrassen, en ze passen zich ook beter aan de rondingen van het lichaam aan, wat mogelijk een betere uitlijning van de wervelkolom bevordert. Dit kan traagschuim aanzienlijk beter maken voor mensen met pijnklachten. Verende matrassen hebben de neiging koeler te slapen omdat de spiralen de luchtstroom door de matras kunnen bevorderen, terwijl de chemische aard van traagschuim maakt dat die matrassen gemakkelijker warmte kunnen vasthouden. Verende matrassen hebben over het algemeen meer veerkracht; afhankelijk van ieders voorkeur kan dit positief of negatief zijn.

Bronnen

Ancuelle, Victor, et al. “Effects of an adapted mattress in musculoskeletal pain and sleep quality in institutionalized elders.” Sleep Science 8.3 (2015): 115-120.

Kim, Young-Hee, and Hong-In Cheng. “A Comparative Study on Body Pressure and Subjective Comfort for the Mattress Forms.” Journal of the Ergonomics Society of Korea 37.1 (2018): 75-82.

Cao, Huijuan, et al. “Cupping therapy for acute and chronic pain management: a systematic review of randomized clinical trials.” Journal of Traditional Chinese Medical Sciences 1.1 (2014): 49-61.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voor- en nadelen van traagschuim matrassen?

Wat de voordelen betreft zijn traagschuim matrassen erg comfortabel en kunnen ze de druk bijzonder goed verlichten; ze kunnen ook heup- en rugpijn helpen verlichten. Wat nadelen betreft staan traagschuim matrassen er soms om bekend dat ze warm slapen en ze kunnen het ook moeilijker maken om ’s nachts van houding te veranderen.

Wat is de beste goedkope traagschuim matras?

Wie een goedkope traagschuim matras zoekt, doet er goed aan het Zwoong Deluxe Matras of het Nasa traagschuim matras te overwegen. Voor minder dan 700 euro heb je een goed traagschuim matras.

Wat is het verschil tussen koudschuim en traagschuim?

Traagschuim reageert veel trager op druk dan koudschuim en doet er langer over om zijn vorm te behouden nadat het samengedrukt is. Koudschuim is veerkrachtiger dan traagschuim. Traagschuim biedt een betere drukverlichting en polyfoam betere temperatuurneutraliteit en bewegingsgemak.

Hoeveel kost een traagschuim matras?

Traagschuim matrassen variëren sterk wat prijs betreft. Sommige modellen kosten zo weinig als 400 euro, terwijl high-end en luxe traagschuim matrassen meer dan 3000 euro zullen kosten. Schuimdichtheid is een factor die de prijs beïnvloedt; schuim met lage dichtheid zal het goedkoopst zijn, terwijl schuim met hoge dichtheid meestal het duurst is.

Hoe lang gaan traagschuim matrassen mee?

De meeste traagschuim matrassen zijn ontworpen om minstens vijf jaar mee te gaan bij regelmatig gebruik. Om de levensduur van jouw traagschuimmatras te maximaliseren, moet je zorgvuldig kijken naar de materiaalsamenstelling van de matras – met name de verhouding tussen traagschuim en goedkopere soorten polyfoam in de comfortlaag en de ondersteunende kern.

Slapen traagschuim matrassen warm?

Een traagschuim matras absorbeert warmte. Dit merkt je vooral als je een aantal uur hebt geslapen. De nieuwste generatie traagschuim matrassen zijn wel een stuk koeler. Het gebruik van plantaardig schuim is zeer effectief gebleken, net als het lamineren van een gellaag op het schuim. Producenten kunnen ook nieuw “open-cellig” schuim gebruiken, dat meer lucht doorlaat – dat type schuim is nieuwer en kan effectief zijn in het helpen van een matras om meer ademend te zijn.

Zijn traagschuim matrassen goed voor mijn rug?

Traagschuim past zich aan de contouren van je lichaam aan, zodat je kunt gaan slapen in een houding die je druk verlicht en je perfect ondersteunt. Een traagschuim matras geeft gelijkmatige steun. Je zult bij een traagschuim matras minder druk voelen op je schouders, rug en heupen dan bij een pocketvering of koudschuim matras.