Zoeken
Zoeken
goedkoop featured image

De 7 Beste Goedkope Matrassen van 2023

Een goedkoop matras vinden dat tevens voldoende comfort en ondersteuning biedt, is geen gemakkelijke opgave. Een goede nachtrust vereist echter wel een goed matras. Mensen met een beperkt budget moeten bij belangrijke aankopen vaak de juiste balans vinden tussen prijs en kwaliteit. Er zijn bovendien vele soorten matrassen, waardoor er ook nog eens een flinke prijsvariatie is.

Ben je op zoek naar een goedkoop matras van een betere kwaliteit? Bekijk dan de beste matrassen voor een goede prijs.

Emma heeft de -10% kortingscode “slaapwijsheid10“.
* Alle exclusieve kortingscodes lopen t/m 25-9-2023.

De 7 beste budget matrassen overzicht

Wil je direct weten wat de beste goedkope matrassen zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle benodigde informatie over de diverse soorten matrassen die beschikbaar zijn in een lagere prijsklasse en de voor- en nadelen hiervan.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste prijs kwaliteitverhouding Beste algemene keuze Check Prijs
beste luxueuze keuze emma Beste luxueuze keuze Check Prijs
Beste goedkope keuze traagschuim Beste prijs-kwaliteitverhouding Check Prijs
Beste budget koudschuim matras Beste budget koudschuim matras Check Prijs
Beste goedkope koudschuimmatras Beste goedkope orthopedische matras Check Prijs
Beste matras voor een hoger lichaamsgewicht Hoogste Draagkracht Check Prijs
Beste kindermatras Beste goedkope kindermatras Check Prijs

*Lees hoe we producten testen en beoordelen in onze onderzoeksverantwoording.

b4295464f814d8e37b041f20d66d53b2?s=96&d=mm&r=g
Advies van de expert:

Let op de dikte van het matras. Hoewel een dikker matras niet altijd beter is, kan het vaak meer ondersteuning en comfort bieden dan een dunner matras, vooral voor zwaardere personen of zijslapers.

Wat zijn de voordelen van de verschillende soorten matrassen?

Voor je een matras gaat kopen, is het altijd handig om te weten welke soorten er zijn. De eigenschappen van de diverse materialen zijn namelijk van invloed op jouw uiteindelijke keuze. Een beperkt budget sluit bovendien vaak de luxere versies al uit. Als je een echt goedkope oplossing zoekt, dan loont het soms om een topper bovenop de je oude matras te leggen.

Een waterbed is bijvoorbeeld geen optie, gezien de gemiddelde prijs en de bijbehorende energiekosten. Ook het luxere latex behoort tot de hogere prijsklassen. Welke matras materialen zijn er wel beschikbaar?

 • Polyether: Polyether matrassen zijn de goedkoopste matrassen. Het voordelige prijskaartje is het enige grote voordeel van polyether matrassen, want ze bieden nauwelijks steun, gaan niet lang mee en zijn minder comfortabel. Deze matrassen worden vaak voor kinderbedden gebruikt.
 • Traagschuim: Matrassen van het stevige traagschuim, gemaakt van polyurethaan, vormen zich naar je lichaam. Het wordt ook wel memory foam (: na het opstaan duurt het even voor het matras weer in de originele staat is) of NASA-schuim (vanwege het drukverlagende karakter) genoemd. Een nadeel is wel dat traagschuim niet goed ventileert en je daardoor ook eerder zweet.
 • Koudschuim: Koudschuim matrassen zijn ook gemaakt van polyurethaan, maar geven meer weerstand dan traagschuim. Ze zakken dus minder in en zijn dus wat steviger. Door de open celstructuur ventileren ze goed en kan vocht snel worden doorgelaten.
 • Pocketvering: Een pocketvering matras is een matras met een heleboel veren die afzonderlijk in zakjes zijn verpakt. Deze zakjes kunnen apart van elkaar functioneren, waardoor het matras zich goed kan aanpassen aan de contouren van je lichaam. Dit zorgt voor een comfortabele ondersteuning. Hoewel pocketvering matrassen goed kunnen ventileren, zijn ze minder hygiënisch omdat er toch veel stof in kan komen
b4295464f814d8e37b041f20d66d53b2?s=96&d=mm&r=g
Advies van de expert:

Kijk naar de garantie en het retourbeleid. Ook bij goedkopere matrassen is het belangrijk dat je beschermd bent tegen fabricagefouten en dat je het matras kunt retourneren als het niet aan je verwachtingen voldoet.

Een comfortabel matras helpt bij het voorkomen van slaapproblemen

De uiteindelijke keuze voor een matras heeft grote invloed op de slaapkwaliteit.

Uit onderzoek is gebleken dat een goed ondersteunend en comfortabel matras resulteert in een betere diepe slaap, slaapefficiëntie (de tijd dat je slaapt terwijl je in bed ligt) en slaap latentie (de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen).1

Wij kunnen wel enkele goedkope topmatrassen adviseren, maar het belangrijkste is uiteraard je eigen ervaring en voorkeuren. Lig je daadwerkelijk comfortabel en met de juiste ondersteuning op het gekozen budget matras?

“Heerlijk matras waar ik geweldig op slaap. Aanrader voor mensen die zwaarder zijn en een steviger matras willen hebben”

Review van SanneC, over Koudschuim Matras tot 150 kg 180 x 200 cm – HR+ Technologie – Multi Pocketvering

De beste goedkope matrassen onderzocht

Beste Algemene Keuze

Perfectmatras - Pocketvering matras - PureMulti+©

Dit goedkope 7-zone pocketvering matras van Perfectmatras beloofd de perfecte ondersteuning voor jouw lichaam. De combinatie tussen de ingebouwde pocketvering en de polyurethaanschuim laag zorgen voor de juiste support voor je spieren, terwijl het tegelijkertijd een heerlijk zacht gevoel geeft. Dit voordelige matras wordt geleverd met een afritsbare hoes die gewoon in de wasmachine kan. Te bestellen in verschillende maten en varianten.

Voordelen:
 • Voordelig
 • 7 zone pocketvering
 • Comfortabel
 • Antibacterieel
 • Te bestellen in verschillende maten en varianten
Nadelen:
 • Niet “slaapklaar” geleverd
Check Prijs op Bol.com
Beste Luxe Keuze

Emma Hybrid Lite Matras

4.5

Dit hybride matras van Emma is een uitstekend instapmodel voor een betere nachtrust. Het is de verbeterde opvolger van het populaire Emma 02 matras.

Naast een ondersteunende onderlaag en een ademende hoes bestaat dit matras uit pocketvering, stevig schuim en verkoelend schuim. We merkten dat het matras ons lichaam goed ondersteunde en bewegingen gedempt werden, waardoor we dieper sliepen. Tijdens onze test bleek het matras voor sommige slapers teveel warmte te onttrekken, maar het was erg geschikt voor mensen die het snel warm krijgen ‘s nachts.

Het matras is stevig en biedt de juiste ondersteuning. We vonden het matras hoogwaardig aanvoelen en zijn onder de indruk van de hoge levensduur. Door de kernlaag van pocketveren van staal is het matras duurzamer en hoef je het minder snel te vervangen.

Je kiest uit vijf verschillende maten bij dit 22 centimeter hoge matras. De hoes is overtrekbaar en wasbaar, wat we hygiënisch vonden.

We raden dit hybride matras van Emma voornamelijk aan als je het snel warm krijgt en op zoek bent naar een combinatie van pocketveren en schuim. Als je van zachte matrassen houdt of het snel koud hebt, is dit wellicht niet de beste keuze.

-10% Kortingscode: SLAAPWIJSHEID10

Voordelen:
 • Instapmodel voor optimale rust
 • Hoogwaardige pocketveren verlengen levensduur matras
 • Dempt bewegingen tijdens je slaap
 • 7 zones voor de juiste ondersteuning op de juiste plek
Nadelen:
 • Minder geschikt als je van zachte matrassen houdt
 • Onttrekt teveel lichaamswarmte voor sommige slapers
Check Prijs op Emma-sleep.nl Check Alle Emma Matras Deals!
Beste Prijs-kwaliteitverhouding

Perfectmatras - Nasa traagschuim matras - PureMulti+©

We durven bij Slaapwijsheid te beweren dat dit voordelige Nasa traagschuim matras van Perfectmatras alle belangrijke kwaliteiten heeft van een top matras. Dit 7 comfort pocketvering matras is omkeerbaar: Een zijde is gamaakt van een dikke laag traagschuim, heerlijk voor de winter. De andere zijde is van ventilerend comfortschuim, perfect voor de zomer. Beide zijden hebben een perfect ondersteunend vermogen met onafhankelijk werkende pocketveren in 7 comfort zones. Verder is de hoes wasbaar en antibacterieel. Te bestellen in verschillende maten.

Voordelen:
 • 7 comfort pocketvering
 • 2-zijdig
 • 4seizoenen matras
 • Perfecte stevigheid en stabiliteit door de 8cm koudschuim om de zijkanten
Nadelen:
 • Aanbevolen voor gebruikers tot 95kg
Check Prijs op Bol.com
Beste Budget Koudschuim Matras

Mister Sandman - koudschuim matras

Heeft een koudschuim matras jouw voorkeur? Kies dan dit matras met meerdere ondersteunende comfortzones voor een optimale slaapervaring. Het vermogen van het matras om zich zodanig aan te passen aan het lichaam dat het lichaam voldoende ondersteuning krijgt daar waar dat nodig is. Ook biedt koudschuim de beste progressieve tegendruk (hoe meer je het schuim indrukt, hoe meer tegendruk het geeft).

Voordelen:
 • 7 comfortzones voor een goede ondersteuning
 • Hoog corrigerend vermogen: het matras past zich zodanig aan het lichaam aan, waardoor het op de benodigde plaatsen de juiste ondersteuning krijgt
 • Luxe en wasbare matrashoes (100% polyester)
 • Huisstofmijtwerend
 • Goede ventilatie
Nadelen:
 • Het is een wat stugger matras dat dus meer weerstand geeft
Check Prijs op Bol.com
Beste & Goedkoopste Orthopedische Matras

Perfectmatras - Orthopedisch koudschuim - Purefoam©

Dit orthopedische koudschuim matras van Perfectmatras is speciaal ontwikkeld voor gebruikers met een gewicht tussen de 70 en 120kg. De combinatie tussen de 7 ingebouwde comfortzones en het koudschuim zorgen voor drukverlichting op de juiste plekken. Dit matras is te bestellen in een gemiddelde (gebruiker 70 tot100kg) en stevige variant (100 tot 120kg). Beide matrassen worden geleverd met een antiallergische hoes die afneembaar en wasbaar is. De matrassen zijn super voordelig én van hoge kwaliteit. 

Voordelen:
 • Speciaal voor het lichaamsgewicht van de gebruiker ontwikkeld
 • Perfecte ondersteuning
 • Te bestellen in verschillende maten en varianten
 • Antiallergisch
 • 30 dagen bedenktijd en gratis retour
 • Heel sterk in prijs-kwaliteit
Check Prijs op Bol.com
Hoogste Draagkracht

Perfectmatras Koudschuim Matras

4.2

Dit koudschuim matras van Perfectmatras is speciaal ontworpen om optimale ondersteuning te bieden bij een lichaamsgewicht van 100 tot 150 kilo.

Het matras heeft twee lage koudschuim en een kern van pocketveren. Deze combinatie biedt de juiste ondersteuning. We vonden het matras zowel stevig als comfortabel bij het beoogde lichaamsgewicht. Het matras is ideaal voor zij- als rugslapers. Onze lichtere proefslapers vonden het matras te stevig en lagen niet lekker.

Het matras wordt in Nederland ontwikkeld en gemaakt. Ieder matras is volledig handgemaakt en we zijn onder de indruk van de duurzaamheid. Omdat alle matrassen handgemaakt worden, kies je uit meer dan 40 maten. Zo heb je altijd het gewenste formaat, of je nu een eenpersoons- of tweepersoonsbed hebt. Om het matras zit een antibacteriële hoes die afneembaar en wasbaar is.

We raden dit koudschuim matras van Perfectmatras aan als je een lichaamsgewicht tussen 100 en 150 kilo hebt, omdat het dan optimaal ondersteunt. Bij een lager lichaamsgewicht raden we een minder stevig matras aan voor extra comfort.

Voordelen:
 • Speciaal ontworpen voor een lichaamsgewicht van 100-150 kilo
 • Koudschuim biedt drukverlichting en ondersteuning
 • Pocketveren zorgen voor de juiste stevigheid
 • Antibacteriële en wasbare hoes
 • Geschikt voor alle slaapposities
 • Verkrijgbaar in meer dan 40 maten
Nadelen:
 • Te hard voor een lichaamsgewicht onder 100 kilo
 • Slechts 1 jaar fabrieksgarantie
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Kindermatras

Dreambedden - Lucy koudschuim kinder matras

Dit Lucy kindermatras van Dreambedden heeft een afritsbare anti allergische tijk. Daarbij is Koudschuim perfect geschikt voor kinderen omdat het wat steviger materiaal is. Dit zorgt voor optimale ondersteuning tijdens de groei van het kind.

Voordelen:
 • Goede kwaliteit
 • Afritsbare tijk
 • Snelle levering
 • Speciaal voor kinderen
Nadelen:
 • Maar 1 jaar garantie
Check Prijs op Bol.com

Hopelijk heeft een van onze 7 goedkope matrassen je interesse gewekt en hebben we je geholpen bij het vinden van een goed betaalbaar matras! Of weet je nu in ieder geval hoe je met een beperkt budget toch een kwaliteitsmatras voor jouw specifieke behoeften kunt vinden.

Een goed betaalbaar matras kopen? Let dan hierop.

De keuze voor een matras is zeer persoonsgebonden. Elk lichaam is uniek en heeft dan ook verschillende eigenschappen van een matras nodig. Waar moet je nu op letten bij de aankoop van een matras?

Gewichtsklasse vs weerstand

Mensen die wat zwaarder wegen (>80 kg) hebben vaak meer weerstand nodig om niet weg te zakken in het matras en om eventueel gemakkelijk te kunnen draaien in bed.

Ventilerend of isolerend

Ben je een koukleum of heb je het juist snel warm? Als je het vaak koud hebt, biedt een isolerend matras van traagschuim uitkomst. Toch wordt over het algemeen een ventilerend matras aanbevolen. Isolerende matrassen worden namelijk erg warm, waardoor je gaat zweten en het matras is ook minder vochtdoorlatend.

Lichamelijke klachten

Als je last hebt van fysieke ongemakken, zoals rugpijn, kan een stevig matras er juist voor zorgen dat je meer pijn ervaart en minder goed kunt slapen. Een pocketvering matras biedt de juiste ondersteuning voor mensen met rugklachten.

Eventuele allergieën

Een allergie voor huisstofmijt komt vaak voor. Een matras dat stof verzamelt, is dan uiteraard geen optie. Kies in dit geval dus voor een ventilerende en anti-allergenen matras.

Goedkopere matrassen van andere merken

Bij het selecteren van de beste budget matrassen is er specifiek gekeken naar leveranciers die gespecialiseerd zijn in beddengoed en het materiaal van de matrassen. Er zijn uiteraard goedkopere matrassen te vinden van woondiscounters, zoals het eerder genoemde Kwantum 90×200 matras. Deze matrassen voldoen echter niet aan de gestelde kwaliteitseisen, zoals ook een branchespecialist aangaf bij zijn oordeel over het Kwantum Voyager matras:

“Ik werk inmiddels al 20 jaar in de matrassenindustrie en heb een geweldige positieve ontwikkeling in de kwaliteit gezien. Alleen die Aziatische schuimen en ook die van die geel-blauwe bouwpakkettenreus…. wat een nepbagger is dat! Ook een consumentenbondtest zegt niet alles. Wanneer de Kwantum-Voyager zo’n test wint, dan zakt spontaan mijn broek af…. goedkoop polyetherschuim met een kwalitatief bedenkelijk iets trager schuimlaagje, prima voor zeer lichte personen en kinderen, verder niet.”

Meubelklaas – Radar AVRO/TROS Forum 2009

Reviews van de topmerken

We hebben uitsluitend gekeken naar de betere matras materialen. Polyether matrassen zijn daarom niet meegenomen in de test. Hiernaast zijn alleen leveranciers die gespecialiseerd zijn in beddengoed geselecteerd.

“Ik had vroeger erg last van mijn rug. Daardoor ben ik op mijn buik beginnen slapen. Sinds ik op dit matras slaap, heb ik nergens last meer van. Niet te hard, niet te zacht, eigenlijk ideaal!

Review van SonjaLS (30-39 jaar) uit Utrecht over Perfectmatras pocketvering matras

“Ik ben een weduwnaar op leeftijd en een slechte slaper:

’s nachts regelmatig eruit en daarna maar heen-en-weer draaien tot ik eindelijk weer in slaap val….. tot de nieuwe O2 matras van Emma werd bezorgd!

De matras maakt alle verwachtingen waar: voegt zich naar het lichaam, is lekker dik en comfortabel en bovendien…ik slaap weer heerlijk door! Sterker nog, ik heb me nu alweer 2x verslapen…. ik moet dus weer als vanouds de wekker zetten bij vroege afspraken! Complimenten nog voor de snelle bezorging: binnen een paar dagen stond Emma al voor de deur!”

Review van “70+ jaar” uit Bennekom over het Emma Hybrid Lite matras

 “Prima matras.vanaf eerste nacht goed op geslapen. Ben niet de allerslankste. Geeft prima ondersteuning.stevig maar niet te hard.”

Review van EML75 (40-49 jaar) uit Tynaarlo over Perfectmatras Nasa Schuim 7-zones matras

“Voor de redelijke prijs is het een geweldige matras, niet te hard en niet te zacht. Slaap lekker zonder rugproblemen.”

Review van Laetia over het Sandman 7-zones matras

“Tot nu toe lijkt het een prima koop met een uitstekende prijs kwaliteit verhouding.”

Review van Yvonne11 (20-29 jaar) over het Perfectmatras Orthopedische Matras

“Heerlijk matras waar ik geweldig op slaap. Aanrader voor mensen die zwaarder zijn en een steviger matras willen hebben..

Review van PockkieP uit Dinteloord, (50-59 jaar) over Perfectmatras HR+ technologie koudschuim matras

“Levertijd stond dinsdag aangegeven maar we hadden het zaterdag (2 dagen na bestelling) al in huis. Heel fijn matrasje van goede kwaliteit en lekker dik. De hoes zit er mooi strak omheen.

Review van Avola08, (20-29 jaar) over de Lucy kinder koudschuim matras

Veelgestelde vragen

Wat is het voornaamste verschil tussen een goedkoop en een duur matras?

Goedkopere matrassen zijn vaak dunner en van kwalitatief minder goede materialen gemaakt, zoals polyether. Duurdere matrassen bestaan vaak ook uit meer natuurlijke materialen in plaats van alleen synthetische. Denk bijvoorbeeld aan zijde, wol, bamboe of zelfs paardenhaar. Natuurlijke vezels zijn flink duurder.

Is goedkoop ook duurkoop: wanneer moet ik een goedkoop matras vervangen?

De meeste matrassen gaan 7 tot 10 jaar mee. Als je een matras van een goedkoper materiaal hebt, is de levensduur aanzienlijk korter. Polyether matrassen moet je waarschijnlijk al na 4 tot 6 jaar vervangen.

Wat is de gemiddelde prijs van een goedkoop matras versus de duurdere matrassen?

De gemiddelde prijs van een een polyether matras is ongeveer €200.
Een pocketvering matras kost gemiddeld €500,-, een koudschuim matras €700,-, een traagschuim matras €900,- en een latex matras: €1300,-

Bronnen

1The Relationship between Sleep Quality and Mattress Types

Gerelateerde producten

Menu