Beste Latex Matras In 2021 – Koopgids

Het latex matras is populair bij heel wat verschillende type slapers. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de unieke feel die het latexmateriaal biedt. Er is veel keuze, maar wat is het beste latex matras?

Latex matrassen zijn druk verlagend en passen zich goed aan je houding aan. In die zin lijken ze op de schuimmatrassen. Het verschil is dat het latex matras een stuk meer koeling geeft en zich beter aanpast aan veranderingen in slaappositie gedurende de nacht. Het gemiddelde latex matras gaat zo’n acht jaar mee, best een poos dus. Het matras maakt minder geluid dan matrassen met vering. Dat betekent dat je redelijk ongestoord kunt draaien zonder dat je partner wakker wordt. Een ander voordeel is dat nare geurtjes nauwelijks hechten in het matras.

Onderstaand sommen we de beste latex matrassen voor je op. Bekijk ook onze grote beste matrassen test. De selectie komt enerzijds voort uit een mix van gebruikerservaringen. Anderzijds doken we in de wereld van het latex matras voor een grondige research.

Beste latex matrassen 2021

1️⃣ Latex matras O.M.M

Het beste latex matras is van O.M.M. Het matras geeft goede steun, zonder hard te zijn. Dit latex matras heeft een uitstekende drukverlaging en is ontworpen voor een betere luchtstroom. In tegenstelling tot latex bedden die te stevig kunnen aanvoelen heeft dit matras een comfortabele gemiddelde hardheid.

2️⃣ Latex matras van Bedworld

Het latex matras van Bedworld heeft ademend, responsief latex tegen een goede prijs. Dit matras scoorde tijdens onze tests hoog op responsiviteit en drukverlaging. Dit is een goed latex matras met hoge prijs-kwaliteit verhouding.

3️⃣ Meest luxe latex matras

Het natuurlatex matras van Zwoong is het meest luxe latex matras. Het matras heeft 7 zones en geeft royale steun en drukverlichting. Als je op zoek bent naar een comfortabele matras die de druk verlicht, de wervelkolom beter uitlijnt en de temperatuur uitstekend reguleert, dan is dit latex matras waarschijnlijk de beste keuze.

4️⃣ Beste goedkope latex matras

Dit is een goed en goedkoop natuurlijk latex matras van Zwoong. Hierboven

het beste latex matras biedt veerkracht, comfort en duurzaamheid
Latex staat bekend om zijn veerkracht en duurzaamheid

Voordelen latex matras

Wat zijn de voordelen van een latex matras.

 • Het latex matras vormt zich naar de contouren van je lichaam en geeft je ruggengraat bovengemiddeld veel steun, wat een uitkomst is bij rugklachten.
 • Latex isoleert en dempt bewegingen in je slaap, waardoor koppels zonder frustratie naast elkaar kunnen slapen.
 • Dit doet het latex matras geruisloos.
 • Het latexmateriaal heeft een anti-/hypoallergene werking. Dat betekent dat huisstof en schimmels als meeldauw nauwelijks hechten aan latex matrassen.

Nadelen latex matras

Waarom zou een latex matras niet de beste keuze zijn?

 • Een latex matras kan wat kunstmatig ruiken, bij zowel de organische, natuurlijke latex matrassen als die van synthetisch latex. Iedereen kent wel die geur van ‘nieuw’. De één houdt ervan, de ander niet.
 • Latex matrassen veren meer terug dan het schuimmatras, maar minder dan een matras met vering. En dat is iets dat niet voor alle koppels ideaal is tijdens de seks.
 • Latex matrassen hebben geen extra ondersteuning bij de randen. We krijgen van gebruikers soms terug dat op plekken waar je vaak zit, om je sokken ‘s ochtends aan te doen bijvoorbeeld, verzakkingen ontstaan na verloop van tijd.
 • Latex matrassen zitten in de wat hogere prijssegmenten en zijn niet altijd goed verkrijgbaar.

Latex matras koopgids

Voor wie is een latex matras geschikt?

Een latex matras is de beste keuze voor veel consumenten. Vooral mensen die een matras willen dat zich aanpast aan de contouren van hun lichaam, zonder het ontstaan van kuilen, zijn goed af met een latex matras. Het matras veert dan ook enigszins terug wanneer je een andere slaappositie aanneemt of wanneer je seks hebt.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een latex matras?

De overwegingen om een bepaald type latex matras wel of niet te nemen zijn vrij persoonlijk. Daarom sommen we een paar aandachtspunten voor je op. Aan jou om te bepalen welke op jou het meest van toepassing zijn.Prijs. Het is een beetje een dooddoener, maar het blijft natuurlijk belangrijk dat het prijskaartje past bij het budget dat je hebt. Latex matrassen zijn redelijk prijzig, hoewel we de laatste jaren ook een prijsdaling zien. En dat gaat niet ten koste van de kwaliteit doorgaans. Wellicht is het de moeite waard om aanbiedingen en kortingen in de gaten te houden.

Slaappositie. Je slaappositie is cruciaal bij de keuze voor een matras. In het geval van het latex matras maakt dat minder uit. Latex matrassen zijn ideaal voor verschillende soorten slapers. De rug- en buikslapers zullen minder snel rugklachten ervaren, omdat er geen kuilen ontstaan in een latex matras. Ben je een zijslaper, dan zou je erop kunnen letten dat je een latex matras kiest met een extra zacht oppervlak.

Type latex matras. In onze zoektocht naar het beste latex matras hebben we twee types opgenomen. Het matras waar voornamelijk latex gebruikt wordt en het matras waar verschillende materialen gemengd worden. Kwalitatief zien we weinig verschil. Een zogenaamd ‘all-latex’ matras gaat meestal wat langer mee. Een hybride matras met verschillende materialen zal bijvoorbeeld wel extra ondersteuning aan de randen hebben.

latex matras drukverlagende werking
 Een latex matras past zich aan je lichaam en heeft een drukverlagende werking. 

Vormbaarheid. Een latex matras vormt zich niet zo naar je lichaam als een traagschuimmatras. In de praktijk zie je wel dat de zogenaamde ‘Talalay’-latex matrassen iets meer op traagschuim lijken, dan de ‘Dunlop’-latex matrassen.

Materiaalkwaliteit. De meeste latex matrassen zijn gemaakt van hoogwaardige latex materialen. Vaak wordt ook natuurlijk materiaal gebruikt. Zoal je zou verwachten vertaalt zich dat in een langere levensduur.

Stevigheid. De stevigheid van een matras is cruciaal voor het comfort dat je ervan geniet. Weet je niet wat bij je past, kies dan bijvoorbeeld voor een model waarop je mag proefslapen.

Nachtelijk bewegen. Latex matrassen absorberen bewegingen niet zo als traagschuim, maar wel bovengemiddeld. Dat betekent dat de meeste koppels niet wakker worden van elkaar.

Verlichting drukpunten. Met een goede ondersteuning zul je geen drukpunten ervaren en blijft je lichaam in een gezonde positie tijdens je slaap. Het latex matras is voor de meeste slapers een uitkomst.

Ondersteuning randen. Een latex matras geeft meer ondersteuning aan de randen van het matras dan traagschuimmatrassen. Je kunt dus makkelijker op de rand van het bed gaan zitten. We zien dat een hybride latex matras, dus vervaardigd uit meerdere materialen dan alleen latex, vaak wat meer steun aan de randen geeft.

Temperatuurregulatie. Een latex matras geeft een stuk meer verkoeling dan de traagschuimmatrassen. De meeste producenten zorgen voor kleine ventilatiegaatjes in je latex matras. Een hybride latex matras met vering levert nog betere prestaties, omdat er meer ruimte voor luchtcirculatie is.

Geluid. Een matras dat volledig van latexmaterialen gemaakt is maakt in principe geen geluid. Een hybride matras met vering kan wel iets van geluid maken, maar niet veel.

Hoe voelt het om op een latex matras te slapen?

Om je een idee te geven hebben we de belangrijkste kenmerken van het beste latex matras voor je opgesomd.

 • Het ideale latex matras veert steeds terug in zijn oorspronkelijke positie. Hoe en waar je ook ligt. Je zult dus makkelijk kunnen draaien en ook tijdens de seks heeft dit kenmerk zo zijn voordelen, als we de recensies mogen geloven.
 • De meeste consumenten ervaren comfort en geborgenheid van een latex matras, doordat je er een klein beetje in wegzakt en doordat de materialen zacht zijn.
 • Je zult onder de meeste omstandigheden een koele nacht beleven met het beste latex matras, doordat er genoeg ruimte is voor een goede luchtcirculatie.

Veelgestelde vragen

Waarom op een latex matras slapen?

Latex matrassen staan bekend om hun drukverlangende werking en aanpassing aan de vorm van het lichaam.

Wat is een goed latex matras?

Het beste latex matras wat we getest hebben is het latex matras van O.M.M. Het matras is veerkrachtig, biedt goede ondersteuning en ligt zalig.

Wat kost een latex matras?

Een goed latex matras kost tussen de €399 en  €1300. Latex matrassen zijn iets duurder dan traag- en koudschuim matrassen. Dit komt door de natuurlijke materialen, duurzaamheid en arbeidsuren.

Wat is Dunlop latex?

Over het algemeen is Dunlop latex steviger en dichter dan Talalay latex. Vaak betekent dit dat Dunlop wordt gebruikt voor de ondersteunende kern in latex matrassen, terwijl Talalay wordt gereserveerd voor de bovenste comfortlagen. Beide versies kunnen echter in verschillende hardheidsgraden worden gemaakt.

Bronnen

Low, Fan-Zhe, et al. “Effects of mattress material on body pressure profiles in different sleeping postures.” Journal of chiropractic medicine 16.1 (2017): 1-9.