Schapenwollen dekbed

De 7 Best Verkozen Wollen Dekbedden – Koopgids 2022

Dekbedden zijn te vinden in alle soorten en maten. Dit is goed, want iedereen prefereert wat anders. Een populair materiaal om het dekbed mee te vullen is wol. Je kunt het hele jaar door van je wollen dekbed genieten. Van plan te kiezen voor een dekbed van wol? Mooi, maar dan ben je er nog niet. In dit artikel informeren we je over de 7 beste wollen dekbedden van 2022. Elk dekbed heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Zo helpen we je het wollen dekbed te kiezen die perfect bij jouw slaapwensen past.

Beste wollen dekbedden overzicht

Wil je direct weten wat de beste wollen dekbedden zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per dekbed van wol.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
Beste-algemene keuze-schapenwollen dekbedBeste algemene Keuze Check Prijs
Beste-Luxueuze-lamswollen dekbedBeste luxueuze Keuze Check Prijs
Duurzaamste-Lamswollen-dekbedDuurzaamste (lams)wollen dekbed Check Prijs
Beste-Schapenwollen-dekbedBeste schapenwollen dekbed Check Prijs
Beste-Alpacawollen dekbedBeste alpacawollen dekbed Check Prijs
Beste-Kinderdekbed-schapenwolBeste wollen kinderdekbed Check Prijs
Beste-Voordelige-wollendekbedBeste goedkope keuze Check Prijs

Voordelen van een wollen dekbed

 • Een schapenwollen dekbed is super duurzaam. Wol is een 100% natuurlijk product, hierdoor is dit materiaal volledig bio-afbreekbaar. Verder groeit schapenwol continu. Schapen produceren elk jaar een nieuwe vacht, wat vervolgens weer prima afgeschoren en gebruikt kan worden.
 • Een schapen dekbed heeft van nature waterafstotende eigenschappen en is daardoor erg resistent tegen vuil. Hierdoor hoef je je dekbed minder heet en vaak te wassen.
 • Wollen dekbedden zijn van nature heerlijk zacht en warm.
 • Door de vochtregulerende eigenschappen van de wol, is het een heerlijk ademend dekbed. Dit zorgt voor een droog slaapklimaat.
 • Wol heeft een anti-allergische werking. Schimmelvorming is haast onmogelijk in een dekbed gevuld met wol. Schimmel heeft warmte en vocht nodig. Door het ademende en vochtregulerende karakter heeft schimmel bijna geen kans.
 • Wol heeft een hoog stikstof- en vochtgehalte, wat voor een hoge ontbrandingstemperatuur zorgt. Hierdoor is wol een relatief beschermend materiaal bij brand.  
 • Wol neigt altijd terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm. Hierdoor is een dekbed van wol vormvast en behoud zijn isolerende werking.

Dekbed van wol voor een betere slaap: de wetenschap

Het is wetenschappelijk bewezen dat wollen vezels meer dan 20.000 keer terug in hun oorspronkelijke staat terug kunnen keren, zonder te breken. Om je een beeld te geven van deze uitzonderlijke eigenschap: Katoen breekt gemiddeld na 3200 keer. Hierdoor zijn wollen dekbedden zeer resistent en slijtvast.

Verder is wetenschappelijk vastgesteld dat wol vezels 40-50% van hun eigen gewicht aan vocht op kunnen nemen, zonder vochtig aan te voelen. Wol geeft vocht langzaam weer aan de lucht af.

Daarnaast bestaat wol uit een eiwit keratine dat schadelijke stoffen uit de lucht aan zich bindt. Hierdoor heeft een wollen dekbed een luchtzuiverend effect.

Niet alleen de feiten zijn belangrijk, maar juist hoe je je erbij voelt! We doorspitten de tientallen en soms wel honderden reviews op bol om erachter te komen welke wollen dekbedden goed zijn en wat het effect is jouw welverdiende nachtrust:

Super fijn warm dekbed! Had ook 15 jaar geleden al moeten kopen. Ik had het altijd koud, en altijd een elektrische deken aan. Nu echt niet meer nodig! En nu in deze hitte houd het eerder koel dan warm. Heerlijk!

Review over Cinderella Lana Dekbed

De 7 beste wollen dekbedden onderzocht:

Beste algemene keuze
TIMZO - vierseizoenen 100% schapenwollen dekbed

Dit wollen 4 seizoenen dekbed is gevuld met 100% zuivere scheerwol, waarbij extra zorg is besteed aan het selecteren van de vulling. Dit om een zo hoog mogelijke garanderen. Het dekbed bestaat uit een zomer- en herfstdeel. Deze twee delen zijn door middel van drukknoopjes aan elkaar te bevestigen en vormen samen het wollen winterdekbed.

Voordelen:
 • Veerkrachtig
 • Vochtregulerend
 • Het hele jaar te gebruiken
Nadelen:
 • zwaarder
Check Prijs Bol
Beste luxueuze keuze
Cinderella Lana - schapenwollen 4 seizoenen dekbed

Cinderella Lana wollen 4 seizoenen dekbed is perfect geschikt voor een goede nachtrust het hele jaar door. Je kunt de temperatuur in elk seizoen op jouw voorkeur en situatie afstemmen. Beide delen worden via 2 ritsen aan de zijkant met elkaar verbonden i.p.v. knopen. De vulling blijft op zijn plek en vermindert niet in volume. Verder kent Cinderella een garantietermijn van 5 jaar op fabricagefouten. 

Voordelen:
 • Comfortabel
 • Soepel
 • Delen kun je samen voegen met een rits
Nadelen:
 • Prijzig
Check Prijs Bol
Beste duurzame wollen dekbed
Texeler tencel - lamswollen dekbed

Texeler tencel lamswollen dekbed belooft het hele jaar door de perfecte slaaptemperatuur. Koel in de zomer en warm in de winter. Daarbij je ook tijdens de frissere lente- en herfstnachten van een aangenaam comfort. Het schapen dekbed zorgt voor een perfecte regulatie van vocht en lichaamswarmte, daarbij ademt de Tencel tijk optimaal. Tencel is een plantaardige vezel die zijdezacht aanvoelt, is stevig en onderhoudsvriendelijk. Bij de verwerking van de vezel worden geen schadelijke producten gebruikt. Zo weet je zeker dat jouw wollen dekbed duurzaam en op een verantwoorde manier geproduceerd is. 

Voordelen:
 • Duurzaam
 • Comfortabel
 • Hele jaar te gebruiken
Nadelen:
 • Prijzig
Check Prijs Bol
Beste schapenwollen dekbed
Texels schapenwol - 100% zuiver schapenwollen dekbed

Dit 100% zuivere schapenwollen dekbed is ventilerend en isolerend. Het zorgt voor een goede lucht en vochtregulatie. De katoenen tijk is ademend en bied optimaal comfort tijdens de warme en koude nachten. Het dekbed bestaat uit 2 delen. Een zomer- en een herfstdeel, die aan elkaar verbonden kunnen worden door middel van drukknopen. 

Voordelen:
 • Comfortabel
 • Ademend
 • Hele jaar door te gebruiken
Nadelen:
 • Kan als zwaar ervaren worden
Check Prijs Bol
Beste alpacawollen dekbed
AlpacaCOMFORT - alpacawollen 4-seizoens dekbed

Een alpacawollen dekbed zorgt voor de optimale warmtespreiding en isolatie. Transpiratievocht wordt snel opgenomen door de Alpaca wol en vervolgens snel afgegeven aan de buitenlucht. Het dekbed komt in 2 delen. Het eerste deel is een alpacawollen zomerdekbed en het tweede deel is een lente/ herfstdekbed. Wanneer je deze delen aan elkaar ritst, heb je een perfect 4 seizoenen dekbed gevuld met alpacawol! 

Voordelen:
 • Licht van gewicht
 • Zacht en soepel
 • Optimale isolatie
 • Diervriendelijk
Nadelen:
 • Prijzig
Check Prijs Bol
Beste schapenwollen kinderdekbed
iSleep - kinderdekbed schapenwol

Dit kinderdekbed is gevuld met 100% zuivere schapen scheerwol. Daarbij is de tijk gemaakt van 100% fijn geweven katoen. Het dekbed heeft de perfecte vochtregulatie, hierdoor voelt het bed niet klam aan. Dit schapenwollen dekbed bestaat uit een zomer- en herfstdeel die aan elkaar bevestigd kunnen worden door middel van drukknopen. 

Voordelen:
 • Goed ventilerend
 • Levensduur van +/- 10 jaar
 • 4 seizoenen schapendekbed
Nadelen:
 • Kan iets warm zijn in de zomermaanden
Check Prijs Bol
Beste goedkope keuze
PlanB - 100% schapenwollen dekbed

Dit zuiver scheerwollen dekbed van plan B is een perfecte voordelige keuze. Door een schoonheidsfoutje of overproductie is dit 100% schapenwollen dekbed bij planB terecht gekomen. Het dekbed is isolerend, ademend en heeft een perfecte vochtregulatie. Bij het aanschaffen van dit dekbed help je afval te reduceren, recyclen en duurzamer te leven.

Voordelen:
 • Duurzaam
 • Comfortabel
 • Vochtregulerend
Nadelen:
 • Klein schoonheidsfoutje
Check Prijs Bol

Hopelijk zit het perfecte wollen dekbed er voor je tussen!

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een dekbed van wol?

Het verschil tussen Machine wasbare wol en chemisch te reinigen wol:

Het verschil tussen machinewasbare wol en chemisch te reinigen wol is heel eenvoudig. Machinewasbare wol ondergaat een extra proces waarbij de wol wordt voorgekrompen en vervolgens van een laagje hars wordt voorzien om krimp te voorkomen als je je wollen product in een huishoudelijke wasmachine wilt wassen. Dit is een geweldige optie voor gezinnen, vooral als je kinderen! Sommige mensen daarentegen geven er de voorkeur aan hun dekbedden met wol gewoon van tijd tot tijd te wassen. Als je niet in de bovenstaande 2 categorieën valt, raden we je aan te kiezen voor chemisch reinigen en de algemene onderhoudsinstructies te volgen, namelijk je wollen dekbed af en toe te luchten.

Gewicht, loft en Stiksel

Quilts worden gemeten in GSM en hoewel je de term misschien al eerder hebt gezien, weet je misschien niet precies wat het betekent. Het staat voor gram per vierkante meter en geeft aan hoe zwaar of licht een dekbed met wol aanvoelt. Hoe hoger de GSM, hoe zwaarder de wollen dekbed zal aanvoelen! Het is belangrijk om het verschil tussen gewicht en warmte te herkennen en er niet automatisch van uit te gaan dat alle winterdekbedden zwaar zijn en alle zomerdekens licht. Controleer beide om er zeker van te zijn dat ze perfect bij u passen. Loft daarentegen verwijst naar de hoeveelheid vulling in je wollen dekbed en heeft niet noodzakelijk betrekking op gewicht of warmte. Dit is een andere overweging voor zowel comfort als esthetiek, die verwijst naar hoe hoog of laag een dekbed op uw bed ligt.

Budget

Het is niet altijd haalbaar is om zowel een zomerdeken als een winterdekbed te hebben. Met eenvoudig te volgen warmtegidsen en de individuele warmteklassen op alle wollen dekbedden, is het gemakkelijk om een schapenwollen dekbed te vinden die in het midden ligt. Wol is altijd een goede keuze, niet alleen de Luxueuze wollen dekbedden. Natuurlijke Wol is ongelooflijk ademend en temperatuur regulerend! Vergeet niet om altijd de beste wollen dekbed te kopen die je je kunt veroorloven en zorg ervoor dat je kwaliteit niet opoffert aan kwantiteit.

Andere dekbed materialen

Beste artikelen voor de koude slaper en de winter

Veel gestelde vragen

Wat is het voordeel van een wollen dekbed?

Het is wetenschappelijk bewezen dat wollen dekbedden je helpen om langer en dieper te slapen. Onderzoek toont aan dat de REM-slaap toeneemt, waardoor ze een echte boost zijn voor je gezondheid en welzijn. Omdat wol supersterk, hypoallergeen en machinewasbaar is, is het ideaal voor kinderen en mensen met een allergie.

Zijn wollen dekbedden beter dan andere natuurlijke dekbedden?

Wol ademt en absorbeert water weg van het lichaam, wat zorgt voor een gelijkmatige warmte en een comfortabelere slaapomgeving. Wollen dekbedden liggen vlakker en voelen zwaarder aan dan dekbedden van ganzendons en microvezels, hierdoor zijn wollen dekbedden ideaal voor de koelere maanden.

Wat maakt een wollen dekbed zo speciaal?

Een wollen dekbed is door de structuur van de vezels ongeveer 50% beter in het beheersen van het vocht dat je lichaam produceert door oververhitting dan een dekbed van polyester, dons of veren. Wol lijkt dus het meest natuurlijke van alle natuurlijke materialen om een dekbed van te maken.

Houdt een dekbed van wol je koel?

Wol is een licht, ademend en vocht afvoerend materiaal, waarvan bewezen is dat het je koel houdt, zelfs als het warm is. Uit een recent onderzoek is zelfs gebleken dat wollen dekbedden effectiever zijn dan veren /dons of polyester om een goede nachtrust te krijgen!

Wat is het verschil tussen een lams- en schapenwollen dekbed?

Over het algemeen is lamswol warmer dan schapenwol. Daarbij kriebelt het iets meer dan schapenwol. Dit komt omdat de uiteinden van de vezel dikker zijn.

Wat is het verschil tussen schapen en alpacawol?

Vergeleken met schapenwol is alpaca zachter, sterker, warmer, en houdt minder water vast. Het is ook een duurzamere optie voor het milieu wanneer je kijkt naar de totale impact.

Gerelateerde berichten

Ga in discussie