Beste-Dekbedovertrek

7 Beste Dekbedovertrekken (2022) Voor Een Perfecte Nachtrust

Het dekbedovertrek is vaak het eerste waar je oog op valt wanneer je een slaapkamer binnenkomt. Het is daarom belangrijk om een dekbedovertrek te kiezen die goed bij de stijl van jouw kamer past. Maar dat niet alleen. Het verschil tussen een heerlijke nachtrust en een slapeloze nacht kan al met het dekbedovertrek gemaakt worden. Kies een overtrek van het verkeerde materiaal en waarschijnlijk lig je nachtenlang onder een veel te warm of koud dekbed naar je wekker te staren. Het is dus erg belangrijk om een dekbedovertrek van een geschikt materiaal te kiezen, aangezien het jouw nachtrust kan beïnvloeden.

Beste dekbedovertrek overzicht

Wil je direct weten wat de beste dekbedovertrekken zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrondinformatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per dekbedovertrek.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
Beste- Algemene keuze- DekbedovertrekBeste algemene keuze Check Prijs
Beste-Luxueuze-dekbedovertrekBeste luxueuze keuze Check Prijs
Populairste-dekbedovertrekMeest populaire dekbedovertrek Check Prijs
Beste Warme Keuze Check Prijs
Meest-stijlvolle-dekbedovertrekMeest stijlvolle dekbedovertrek Check Prijs
Beste-Duurzame-dekbedovertrekMeest duurzame dekbedovertrek Check Prijs
Beste goedkoopste keuze Check Prijs

Voordelen van een goed dekbedovertrek

Het is erg belangrijk om na te denken over een goed dekbedovertrek. Het maken van een goede keuze heeft een aantal grote voordelen voor zowel het uiterlijk van jouw slaapkamer als jouw eigen slaapkwaliteit. Slaapwijsheid.nl kan jou hierbij adviseren.

De belangrijkste functie van een dekbedovertrek is het schoonhouden van jouw dekbed en het opfleuren van jouw kamer. De keuze voor een stijlvol dekbedovertrek bepaalt het uiterlijk van jouw gehele slaapkamer. Er zijn vele dekbedovertrekken beschikbaar in allerlei verschillende kleuren, verschillende patronen en van verschillende materialen, die allemaal van invloed zijn op het uiterlijk van het dekbedovertrek.

Vaak denken mensen dat alleen de stijl van het dekbedovertrek er toe doet. Maar dat is absoluut niet waar. Het is naast de stijl ook belangrijk om na te denken over het materiaal waarvan een dekbedovertrek gemaakt is. Het dekbedovertrek maakt direct contact met je huid en je moet daarom goed opletten welk materiaal je fijn aan vind voelen. Daarbij verschillen dekbedovertrekken ook in de mate waarop ze warmte en kou kunnen absorberen om een aangename temperatuur tijdens de nachtrust te behouden. Zo is bijvoorbeeld flanel een heerlijke stof voor in de winter, terwijl microvezel wat goedkoper, maar niet vochtopnemend is. 

Dekbedovertrek & betere slaap

De temperatuur onder je dekbed wordt mede bepaald door het materiaal van jouw dekbedovertrek. De wetenschap vertelt ons dat onze lichaamstemperatuur één van de meest invloedrijke aspecten van een goede nachtrust is. Dit boek over slaap legt dit bijvoorbeeld heel goed uit.

Zelfs de meest gezonde mensen ervaren een slechte of verstoorde slaap als hun lichaamstemperatuur te hoog of te laag is. Een té warme temperatuur betekent minder REM-slaap (diepe slaap) en meer alertheid gedurende de nacht. Je ontspant dan niet volledig en rust daarom niet genoeg uit. 

Kou beïnvloedt niet perse de slaapstadia, maar wel het cardiale autonome respons van een slapend persoon.

Personen met astma, eczeem of een allergie zouden in hun keuze voor een goed dekbedovertrek ook allergieën mee moeten nemen. Volgens deze studie zijn huisstofmijten, ook wel bedmijten genoemd, één van de meest voorkomende allergenen in een huis. Een anti-allergeen dekbedovertrek kan allergenen insluiten en afweren. Hierdoor zullen symptomen, die verband met een allergie houden, verminderd worden. Het is voor sommige mensen dus belangrijk om een dekbedovertrek te kiezen die allergenen tegenhoudt om van een meer comfortabele slaap te genieten.  

Niet alleen de feiten zijn belangrijk, maar ook de ervaringen van dekbedovertrekken. We nemen de tientallen en soms wel honderden reviews op Bol.com grondig door om erachter te komen welke dekbedovertrekken goed zijn en wat het effect is op slaap:

“Heerlijke zachte warme dekbedhoes van flanel. Kwaliteit super!”

Review van Vonez, over Beddinghouse Merino – Flanel – Dekbedovertrek

Het beste dekbedovertrek onderzocht

Beste Algemene Keuze
Beddinghouse Flanel Merino Dekbedovertrek

Het Beddinghouse dekbedovertrek Flanel Merino is een dekbedovertrek dat past in een landelijke slaapkamer. Het is gemaakt van zacht flanel (100% katoen), dat extra geschikt is voor koude winternachten. Flanel is een stof dat warmte beter vast kan houden dan andere materialen die bij dekbedovertrekken worden gebruikt. Er is namelijk gebruik gemaakt van dikke garens die zacht zijn gebrushed, waardoor het overtrek heel zacht en warm aanvoelt. Het is tevens een ademend dekbedovertrek en het heeft over de gehele breedte een dubbele instopstrook aan beide zijden.

Voordelen:
 • Geweldige kwaliteit
 • Goede beoordelingen
 • Fijne stof
 • Aangename prijs
 • Zacht
Nadelen:
 • Minder neutrale kleuren
Check Prijs op Bol.com
Beste Luxueuze Keuze
Coco & Cici Dekbedovertrek

Het dekbedovertrek van COCO & CICI is gemaakt van 100% TENCEL. Dit betekent dat dit beddengoed 100% natuurlijk en plantaardig is. Tencel is super zacht, sterk en soepel en heeft van nature een luxe glans. Daarbij is het beddengoed ook nog eens super duurzaam.

Voordelen:
 • Zeer goed ademend
 • Minder last van transpiratie​
 • Snel droog
 • Temperatuur regulerend:
 • Koel in zomer & warm in winter
Nadelen:
 • Prijzig
Check Prijs op Bol.com
Meest Populaire Dekbedovertrek
Zensation Dekbedovertrek

Het Zensation Twee Kleuren-dekbedovertrek is de populairste keuze op Bol.com en dat is niet voor niets. Het zachte en comfortabele overtrek is gemaakt van 100% microvezel. Deze stof staat bekend als kreukvrij, dus behoort strijkwerk van een dekbed tot de verleden tijd. 

Vanwege zijn neutrale kleur past het dekbedovertrek in de stijl van veel verschillende slaapkamers. Daarbij kun je de kleuren veranderen door het overtrek om te slaan. Het heeft namelijk twee kleuren, die tevens erg kleurvast zijn door reactieve wassing.

Voordelen:
 • Populaire keuze
 • Vochtregulerend
 • Kreukvrij
 • Neutrale kleur
Nadelen:
 • Mindere kwaliteit
Check Prijs op Bol.com
Beste Warme Keuze
VISION Flanellen Dekbedovertrek

Dit dekbedovertrek van VISION is gemaakt uit 100% flanel, wat bekend staat als een perfecte stof voor in de winter. Vanwege de losser gespannen garen in deze stof kan warmte beter binnen gehouden worden. Hierdoor blijft je lichaamstemperatuur ook tijdens koude winternachten op peil! Het leuke aan dit VISION dekbedovertrek is dat het twee kleuren heeft. Je kunt het dekbedovertrek omkeren om van kleur te veranderen. Dankzij de neutrale kleuren past dit in elke interieurstijl. VISION home biedt kwaliteitsvol textiel aan.

Voordelen:
 • Geweldige kwaliteit
 • Extra warm in de winter
 • Fijne stof
 • Aangename prijs
 • Neutrale kleuren
Nadelen:
 • Geen insteekflap aan de onderkant
Check Prijs op Bol.com
Meest Stijlvolle Keuze
Sleeptime Beauty Skin Care Dekbedovertrek

Het Sleeptime Beauty skin care-dekbedovertrek is een eenvoudige, maar zeer stijlvolle keuze! Het overtrek is gemaakt van microvezel dat heerlijk zacht en soepel aanvoelt, strijkvrij en niet duur in aanschaf is. SLIK Micropercal werkt anti-allergisch en heeft een polijstende werking. Het bestrijdt acne en andere huidaandoeningen en werkt tevens verkoelend. Je staat dankzij dit overtrek altijd weer goed uitgerust op!

Voordelen:
 • Lage prijs
 • Stijlvol ontwerp
 • Neutrale kleuren
 • Werkt anti-allergeen
Nadelen:
 • Mindere kwaliteit
 • Slijtage
Check Prijs op Bol.com
Beste Duurzame Keuze
Dindi Home Plain Beauty Dekbedovertrek

Het Plain Beauty dekbedovertrek is goed te combineren met vele stijlen en is volgens is de meest duurzame keuze. Het is gemaakt uit minimaal 70% gerecycled katoen en 30% virgin BCI katoen. Tevens heeft het merk een milieuvriendelijke productie en maakt het gebruik van duurzame verpakkingen. Verder is het dekbedovertrek gemaakt 70% gerecycled katoen & 30% virgin BCI katoen. Zo maak je voor jezelf én onze wereld een mooie keuze!

Voordelen:
 • Duurzaam!
 • Goede kwaliteit
 • Goed te combineren
 • Voelt fijn aan
Nadelen:
 • Kreukgevoelig
Check Prjis op Bol.com
Beste Goedkope Keuze
Ambiante Vacation Dekbedovertrek

Het dekbedovertrek “Vacation” van het merk Ambiante is één van de meest goedkope dekbedovertrekken op Bol.com. Het is gemaakt van 100% microvezel, wat bekend staat als een soepel en kreukherstellende stof. Op het overtrek is een afbeelding van een stad te zien. Het is volgens ons een mooie, maar uitdagende keuze. Niet echt te combineren met veel verschillende huisstijlen.

Voordelen:
 • Goedkoop
 • Goede kwaliteit
 • Kreukvrij
 • Voelt fijn aan
Nadelen:
 • Lastig combineren
 • Niet vochtopnemend
Check Prijs op Bol.com

Dit zijn onze keuzes voor dekbedovertrekken! We hopen dat er een goede keuze voor jou bij zit. Overtuigd? Geniet alvast van een goede nachtrust.

Dekbedovertrek maten

Dekbedovertrek 1 persoon

Wat zijn de maten van dekbedovertrekken? Voor een 1 persoons bed heb je vaak een dekbed overtrek 140×200 nodig. Als je wat groter bent, of het matras is breder kun je een dekbedovertrek maat van 160cm breed kiezen. Als je in een 1 persoon bed slaapt, langer bent en een lang matras hebt, kies je het beste voor een dekbedovertrek 140×220. Je kunt het beste een standaard dekbedovertrek maat kiezen, omdat het aanbod groter is. Bekijk hier het beste dekbedovertrek 1 persoons.

Dekbedovertrek 2 persoon

Voor een 2 persoons bed heb je waarschijnlijk een dekbed overtrek 200×200 nodig. Voor mensen die langer zijn dan 185 cm raden we een extra lang dekbed overtrek 200×220 aan. De lengte van een dekbedovertrek dient circa 20 cm langer zijn dan jouw lichaamslengte. Dat betekent dat mensen tot 180 cm lang een 200 cm dekbed nodig hebben. Mensen die langer zijn dan 180 cm kiezen het beste een dekbedovertrek van minimaal 220 cm. De breedte van jouw dekbed en dekbedovertrek dient circa 60 cm breder te zijn dan je matras.

Voor een lits-jumeaux heb je een dekbed overtrek 240×200 nodig. Deze zijn geschikt voor lits-jumeaux bedden of twee enkele eenpersoonsbedden. 

Als je langer bent dan 185 cm adviseren we een extra lang dekbed overtrek 240×220. Als je een brede lits-jumeaux hebt, dan kies je voor XL optie: dekbedovertrek 260×220.

Type bedStandaard dekbed maatExtra lang dekbed maat
1-persoons bed140×200140×220
Twijfelaar160×200160×220
2-persoons200×200200×220
Lits-jumeaux240×200240×220
Lits-jumeaux260×200260×220
standaard en lange dekbedovertrek maten

Dekbedovertrek soorten

Iedere stof van een dekbedovertrek heeft bepaalde voor- en nadelen. Bepalen welk materiaal het beste bij jouw behoeften past kan je helpen het beste dekbedovertrek te kiezen

Gedetailleerde dekbedovertrek koopgidsen:

Waar moet je op letten bij het kopen van een dekbedovertrek?

 • Materiaal: Het materiaal is hét belangrijkste aspect om op te letten bij het zoeken naar een dekbedovertrek. Wanneer je het verkeerde materiaal kiest, zou dit zomaar je nachtrust kunnen beïnvloeden. Veel dekbedovertrekken zijn gemaakt van microvezel. Deze stof staat bekend als kreukvrij en scherp geprijsd, maar het werkt daarentegen niet echt vochtopnemend en ook warmteregulering is niet op en top. Stoffen als katoen en flanel doen dit veel beter en ze staan ook bekend als zacht en warm. Een stof als satijn doet het ook goed voor het uiterlijk van een dekbedovertrek, alleen is het van mindere kwaliteit.
 • Afmetingen: Natuurlijk is het belangrijk om te letten op de afmetingen van een dekbedovertrek. Het is niet de bedoeling dat je een dekbedovertrek voor twee personen bestelt, terwijl je zelf in een eenpersoonsbed ligt. De maten voor een enkel dekbedovertrek zijn over het algemeen 140 x 200 en 140 x 220 en voor een dekbedovertrek voor twee personen zijn dat 200 x 200, 200 x 220, 240 x 220 en 260 x 220
 • Kleur en design: Een dekbedovertrek is bepalend voor de uitstraling van jouw slaapkamer. Daarom is het belangrijk om goed op te letten op de kleur en het dessin (patroon) van jouw dekbedovertrek. Vaak is een egaal, grijs dekbedovertrek een keuze die altijd wel te combineren is in jouw slaapkamer. Maar een meer uitdagendere keuze voor de amateur binnenhuisarchitect kan natuurlijk ook heel leuk zijn!

Dekbedovertrekken van andere merken

In de top 7 beste dekbedovertrekken zijn alleen de merken meegenomen met de beste reviews. Deze vonden wij op bol.com. Verder hebben we gekeken naar merken zoals IKEA, HEMA, Smulders, Zeeman en Leen Bakker. Echter, hebben deze merken de top 7 niet behaald doordat de variatie, kwaliteit of service onvoldoende blijkt.

IKEA

Ten eerste willen we stellen dat IKEA over het algemeen een goed merk is voor verschillende producten. Echter hebben we ondervonden dat IKEA er met slaapartikelen er niet tussenuit springt. Zo blijken de IKEA dekbedovertrekken snel te krimpen in de was, voelt de stof niet prettig aan en vervaagd de kleur sneller dan verwacht.

HEMA

Dekbedovertrekken van de HEMA lijken in eerste instantie een goede budget optie. Helaas vonden we te veel gebruikers die teleurgesteld waren in de kleur en “gekke maat” van de dekbedovertrekken.

Smulders

In het algemeen zijn gebruikers vrij tevreden over de dekbedovertrekken van Smulders. Smulders heeft een goede variatie tussen dekbedden met een prima kwaliteit. Echter vonden we andere merken die het op prijs/kwaliteit verhouding net iets beter deden dan Smulders textiel.

Leen Bakker

Over de dekbedden van Leen Bakker kregen we verschillende meldingen over een teleurstellende kwaliteit. Verder kreeg de service een 1,5 ster van de 5.

Zeeman

De dekbedden van Zeeman zijn goedkoop, maar ook oncomfortabel, niet slijtvast en de kleuren vervagen na 1 wasbeurt.

Reviews van de topmerken

“Dit is mijn tweede keer dat ik een dekbedovertrek van het merk Beddinghouse heb gekocht. Weer ben ik hier super enthousiast over. Geweldige kwaliteit. De vorige is 3 jaar oud en is volop gebruikt, maar kan nog een mooi poosje mee omdat deze ook nog steeds hartstikke goed is.”

Review van Silvia, over Beddinghouse Merino – Flanel

“Heerlijk zacht en glad net als zijde, maar lekkerder want het blijft koel.”

Review van Maria (30-39 jaar), over Coco & Cici zacht, luxe en duurzaam beddengoed

“Hele fijne zachte stof en handige instopstrook! Heel blij mee dus.”

Review van Frijke (30-39 jaar) over Zensation Twee Kleuren Dekbedovertrek

“Zacht, knus en warm heb nu een vrouw die niet meer koukleumend in bed kruipt”

Review van Bowsat (60-69 jaar), over VISION Flanel Dekbedovertrek

“Het is zeer goedkoop en perfect, ik geniet enorm als ik eronder lig.”

Review van Semaniska (50-59 jaar) over Sleeptime Beauty Skin Care Dekbedovertrek 

“erg mooie en zachte dekbedovertrek. De kleur zit meer tussen groen en blauw in, maar dat vind ik juist heel erg mooi! Je krijgt er ook een handig tasje bij. Over het algemeen ben in dus erg blij met mijn aankoop!”

Review van Angie (20-29 jaar), over Dindi Home Dekbedovertrek Plain Beauty

“Zeer degelijke dekbedovertrek”

Review van Marian, over Ambiante Vacation Multi

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik mijn dekbedovertrek het beste wassen?

Na een week zit jouw dekbedovertrek boordevol huidschilfers, haren en andere vieze stofjes. Het is daarom belangrijk om je dekbedovertrek regelmatig te wassen. Zo zorg je ervoor dat je ‘s nachts onder schoon en fris beddengoed in slaap kunt vallen.  Neem als leidraad altijd de wasvoorschriften op het waslabel! Daarin staat precies aangegeven hoe je je overtrek kunt wassen en op welke temperatuur je dat kunt doen.  

Heeft een dekbedovertrek een keurmerk?

Je zou in jouw dekbedovertrek het oeko-tex® keurmerk tegen kunnen komen. Oeko-tex® standaard 100 is een test- en certificeringssysteem dat zich richt op het beperken van schadelijke stoffen, die worden gebruikt bij de productie van textiel, voordat een product bij de consument binnenkomt.

Worden kussenslopen ook meegeleverd bij de dekbedovertrekken?

Haast altijd worden bij dekbedovertrekken kussenslopen meegeleverd. Het aantal kussenslopen is logischerwijs afhankelijk van het soort dekbedovertrek dat je bestelt. Oftewel één kussensloop bij een dekbedovertrek voor één persoon; twee kussenslopen bij een dekbedovertrek voor twee personen.

Heb ik per seizoen een dekbedovertrek nodig?

Dit is niet perse nodig, maar is volledig afhankelijk van jouw voorkeur. Katoenen overtrekken zijn over het algemeen ieder seizoen te gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld in de winter wel voor kiezen om dekbedovertrek van flanel te gebruiken, omdat deze stof warmte iets beter vast kan houden.

Wat is een instopstrook?

Een instopstrook is het laatste uiteinde van je dekbedovertrek waarmee je het dekbed ‘in’ het overtrek ‘stopt’. Meestal stop je de instopstrook ook onder je matras om je voeten lekker warm te houden.  Je hebt verschillende instopstroken: Enkele instopstrook: De bovenzijde van je overtrek is langer dan de onderzijde. Er bevindt zich een extra strook die aan het voeteneinde is vastgestikt. Dubbele instopstrook: Zowel de bovenzijde als de onderzijde van je overtrek is langer dan het dekbed. Deze extra strook van 20 tot 40 cm. gebruik je om je dekbed in te stoppen. Drukknopen: Je kunt hiermee de onderkant van je overtrek dichtmaken met drukknopen. Flessenhals: Het overtrek is naar binnen vastgestikt. Het dekbedovertrek blijft hierdoor goed op zijn plek liggen.

Gerelateerde berichten


Wat vinden onze lezers van dit artikel over Dekbedovertrek?
5 sterren rating gebaseerd op 132 reviews.
Schrijf een review

Menu