Zoeken
Zoeken
luchtbevochtiger featured image

De 7 Beste Luchtbevochtigers van 2024

Een luchtbevochtiger zorgt voor een hogere vochtigheidsgraad en aangename lucht in huis. De luchtkwaliteit gaat achteruit wanneer je een kamer niet goed ventileert of de verwarming aanstaat. Een luchtbevochtiger brengt schone damp de kamer in. Dit heeft meerdere gezondheidsvoordelen en zorgt ervoor dat je schonere lucht inademt. Een luchtbevochtiger is geschikt voor in de slaapkamer, maar ook voor andere plekken in huis.

De beste luchtbevochtigers per categorie:

In de zomer kun je last hebben van een te hoge luchtvochtigheid in de kamer. Hierdoor zweet je meer, waardoor je wellicht sneller wakker wordt. Daarnaast zorgt een te hoge luchtvochtigheid voor een fijne verzamelplek voor stofmijten en kan er in de ergste gevallen zelfs schimmel ontstaan.

Voor een goede nachtrust, denk je niet direct aan een luchtvochtigheidsmeter voor in je slaapkamer. Toch kan de mate van luchtvochtigheid in je kamer van grote invloed zijn op de kwaliteit van je slaap. De ideale luchtvochtigheid is lastig zelf in te schatten. Een luchtvochtigheidsmeter biedt daarom de oplossing. 

De beste luchtvochtigheid apparaten overzicht

Wil je direct weten wat de beste luchtbevochtiger is? Hieronder vind je een handig overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per humidifier.

Afbeelding Award Actuele Prijs
Aironex Luchtbevochtiger Beste Algemene Keuze Check Prijs bij Bol
Beste voor Grote Kamers luchtbevochtigers 1 Beste Luxe Keuze Check Prijs bij Bol
Auronic Luchtbevochtiger Groot Beste voor grote ruimtes Check Prijs bij Bol
Homezie Luchtbevochtiger Sunset Lamp Beste Keuze Met Sunset Lamp Check Prijs bij Bol
Beste algemene luchtbevochtigers Beste Prijs-Kwaliteitverhouding Check Prijs bij Bol
Auronic Luchtbevochtiger Klein Beste stille keuze Check Prijs bij Bol
Living Smart Luchtbevochtiger Beste goedkope keuze Check Prijs bij Bol

*Lees hoe we producten testen en beoordelen in onze onderzoeksverantwoording.

bb5eb794bf01db873f1d7fed1169d99a?s=96&d=mm&r=g
Advies van de expert:

Let op de grootte van de watertank. Kies voor een luchtbevochtiger met een watertank die voldoende capaciteit heeft om de gewenste bevochtigingsduur te bereiken. Een grotere watertank betekent dat de luchtbevochtiger langer kan werken zonder bijvulling, waardoor het gebruiksgemak wordt vergroot.

De voordelen van een luchtbevochtiger:

 • Hogere vochtigheidsgraad en versere lucht: een luchtbevochtiger brengt schone lucht de kamer in. Dit zorgt voor een aangename omgeving, verse lucht en heeft meerdere gezondheidsvoordelen.
 • Ververst lucht tijdens het slapen: tijdens het slapen ademen we constant dezelfde lucht in. Een luchtverspreider brengt verse lucht de kamer in, zodat we niet constant dezelfde lucht inademen tijdens het slapen. Dit zorgt voor een betere slaapkwaliteit.
 • Effectief bij droge ogen, droge huid en geïrriteerde luchtwegen: droge lucht leidt bij sommige mensen tot droge ogen en huid en andere klachten. Een goede luchtbevochtiger helpt deze klachten te voorkomen door de vochtigheidsgraad te verhogen. Dit vermindert de kans op klachten.
 • Vermindert snelheid virusverspreiding: een kamer die niet goed ventileert zorgt ervoor dat je constant dezelfde (vervuilde) lucht inademt. Dit vergroot de kans op ziekteverspreiding.
 • Goed voor ontspanning: schone lucht zorgt voor een aangename omgeving en geeft ontspanning. Sommige luchtvochtigheid apparaten zijn ook geschikt voor aromatherapie.
 • Goed voor planten en dieren: een luchtbevochtiger is ook goed voor planten en dieren. Beide hebben baat bij schone en goede kwaliteit lucht.

Een luchtbevochtiger voor een betere slaap: de wetenschap

Tijdens verschillende onderzoeken is onderzocht of luchtbevochtigers van invloed zijn op de luchtkwaliteit en op onze gezondheid.1 Hieruit bleek dat de luchtvochtigheidsgraad daadwerkelijk omhoog gaat met een luchtbevochtiger. Tijdens een ander onderzoek werd onderzocht welke luchtvochtigheidsgraad het best is.2 De uitkomst: een luchtvochtigheid tussen 40% tot 60% heeft het meest positieve effect op onze gezondheid. Bij andere onderzoeken wordt bevestigd dat schone lucht goed is voor de gezondheid.3

Daarnaast is het belangrijk om je luchtbevochtiger regelmatig te reinigen. Een vervuilde luchtbevochtiger is niet goed voor de luchtkwaliteit en je gezondheid.

Luister niet alleen naar ons en de wetenschap. Wij doorspitten soms wel honderden reviews om te bepalen welk product het best is en wat de voordelen zijn. Dit hebben we nu ook gedaan:

‘‘Geweldig! Het lost de droogheid, die steeds vaker in huis optreedt, perfect op. Apparaat is makkelijk in gebruik en werkt zeer verfrissend. Ideaal ook voor wanneer het in de zomer weer zo warm wordt.’’

Review van Qumax Luchtbevochtiger met Aromatherapie

De 7 beste luchtbevochtigers onderzocht:

Beste Algemene Keuze
Aironex Luchtbevochtiger
4.8

Deze luchtbevochtiger van Aironex is met zijn aantrekkelijke ontwerp en hoge gebruiksgemak een goede keuze voor dagelijks gebruik.

Dit model heeft een inhoud van 3,5 liter, wat bovengemiddeld is en het product ideaal maakt voor dagelijks gebruik in gemiddelde ruimtes. We vonden het apparaat stil in gebruik, ook in de slaapkamer, en merkten dan onze leefruimte een rustgevende vochtigheid kreeg. Pluspunten scoort dit model op het ontwerp: aantrekkelijk, zonder aan gebruiksgemak te verliezen.

We vonden dit model gebruiksvriendelijk en navigeerden moeiteloos door de instellingen. We kozen uit verschillende niveaus om de hoeveelheid mist af te stemmen op onze behoeften. 

Kortom, een gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke keuze die je ook in de slaapkamer kunt gebruiken dankzij het lage geluidsniveau.

Voordelen:
 • Effectief tegen droge ogen en een droge huid
 • Groot waterreservoir van 3,5 liter, minder vaak bijvullen
 • Aantrekkelijk ontwerp, zeker niet storend in de ruimte
 • Stil in gebruik, ook voor in de slaapkamer
 • Handig parfum vakje om geur toe te voegen
Nadelen:
 • Geen azijn gebruiken om te ontkalken
 • Minder effectief in erg grote ruimtes
Check Prijs op Bol.com
Beste Luxe Keuze
Clean Air Optima® Luchtbevochtiger met Ionisator voor Luchtzuivering

Dit is een multifunctionele en krachtige luchtbevochtiger met een groot bereik en meerdere standen. Deze luchtbevochtiger heeft een groot waterreservoir, maakt weinig geluid, heeft een handige timer en produceert warme en koude damp. Dit product is niet geschikt voor aromatherapie. Deze luchtbevochtiger is op afstand bedienbaar met een afstandsbediening.

Voordelen:
 • Energiezuinig
 • 2-1 model
 • Makkelijk in te stellen
 • Koud en warm verneveling
 • Geen vervangfilters nodig
Nadelen:
 • Prijzig
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Grote Ruimtes
Auronic Luchtbevochtiger Groot
4.5

Deze luchtbevochtiger van Auronic is een goede keuze om grote ruimtes tot maar liefst zestig vierkante meter te bevochtigen.

Deze krachtige luchtbevochtiger heeft een tankcapaciteit van 6 liter, wat uitzonderlijk hoog is vergeleken met veel andere modellen. Met zijn kracht en capaciteit bevochtigt hij grote ruimtes (tot 60 vierkante meter), waarbij je kiest uit drie vernevelingsstanden. De continue gebruiksduur is 11 tot 60 uur, afhankelijk van de stand.

Qua gebruiksgemak scoort dit model goed, onder andere dankzij de afstandsbediening, het lage geluidsniveau en de eenvoudige bediening op het apparaat zelf. We vonden het zwarte ontwerp aantrekkelijk en de ingebouwde aroma diffuser is een mooie toevoeging. Met een kinderslot en oververhittingsbeveiliging is dit model ook nog eens veilig in gebruik.

Kortom, ideaal voor het efficiënt bevochtigen van grote ruimtes, al dan niet met een heerlijk geurtje.

Voordelen:
 • Tankcapaciteit van 6 liter, goed voor 11-60 uur
 • Geschikt voor grote ruimtes tot 60 vierkante meter
 • Met afstandsbediening voor extra gebruiksgemak
 • Watertank makkelijk af te nemen en vullen
 • Ingebouwde aroma diffuser
 • Zeer veilig in gebruik
Nadelen:
 • Groter formaat, waardoor wellicht minder mooi in de ruimte
 • Slechts 1 filter meegeleverd (geen extra exemplaren ter vervanging)
Check Prijs op Bol.com - Zwart Check Prijs op Bol.com - Wit
Beste Keuze Met Sunset Lamp
Homezie Luchtbevochtiger & Sunset Lamp
4.5

Deze Sunset Lamp van Homezie heeft een prachtig ontwerp en is daarmee de aantrekkelijkste luchtbevochtiger in deze lijst.

Het apparaat bevochtigt niet alleen de lucht, maar projecteert ook zonsondergangen. Dit zorgt voor een prachtig spel van schaduw en licht in de ruimte. We vonden dit ontspannend en maakten prachtige foto’s in het licht. Daarnaast is het ontwerp minimalistisch en is de bevochtiger compact, wat bijdraagt aan de award.

Als luchtbevochtiger scoort dit model iets minder dan concurrerende modellen, wat met name komt door het kleine reservoir dat vaak bijgevuld moet worden. Ook is het iets minder krachtig en beschikt het niet over bevochtigingsstanden. Voor kleine ruimtes is dit model ideaal, maar voor grotere kamers vonden we het minder geschikt.

De bediening is eenvoudig met één knop voor bevochtigen en één knop voor de projectie. De bevochtiger is draadloos te gebruiken en daardoor makkelijk te verplaatsen naar de gewenste locatie. Let er wel op dat je af en toe op moet laden.

We raden deze Sunset Lamp en Luchtbevochtiger in één van Homezie aan als je niet alleen vochtige lucht, maar ook een sfeervolle ruimte wilt.

Voordelen:
 • Kan zonsondergangen projecteren voor prachtig lichtspel
 • Projector verstelbaar qua hoek
 • Makkelijke bediening op het apparaat zelf met twee knopjes
 • Aantrekkelijk en simpel ontwerp past in ieder interieur
 • Draadloos te gebruiken, op iedere gewenste plek
Nadelen:
 • Klein reservoir van slechts 300 ml, vaak bijvullen
 • Geen standen voor luchtbevochtiging
 • Af en toe opladen nodig
Check Prijs op Bol.com Check Prijs op Homezie.nl
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding
Qumax Luchtbevochtiger Met Aromatherapie

Dit is een stille luchtbevochtiger met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze luchtbevochtiger gaat lang mee, heeft een mooi ontwerp, is geschikt voor grote ruimtes en heeft verschillende standen. Ook geschikt om etherische oliën toe te voegen voor aromatherapie. Deze luchtbevochtiger schakelt automatisch uit na afloop van het programma.

Voordelen:
 • Groot waterreservoir
 • Geschikt voor grote kamers tot 59 m2
 • Geschikt voor etherische oliën
 • Maakt bijna geen geluid
Nadelen:
 • Geen led lampjes voor sfeer
Check Prijs op Bol.com
Beste Stille Keuze
Auronic Luchtbevochtiger Klein
4.5

Als je een stille luchtbevochtiger zoekt, bijvoorbeeld voor in de slaapkamer of babykamer, is dit compacte model van Auronic een goede keuze.

Met een waterreservoir van 1,5 liter is dit model niet bijzonder groot, wat het vooral geschikt maakt voor kleinere ruimtes, zoals de slaapkamer. Daar komt bij dat dit model fluisterstil is en je slaap dus niet verstoort. Sterker nog, het verbetert je slaap door de droge winterlucht te bevochtigen. Hierbij kies je uit twee nevelstanden en is de gebruiksduur tot bijvullen 12-25 uur.

Een handige functionaliteit voor in de slaapkamer is de ingebouwde nachtlamp. We vonden het ontwerp met ronde vormen aantrekkelijk. Dit model wordt geleverd met een ingebouwd kalkfilter en is eenvoudig in gebruik.

We raden deze luchtbevochtiger van Auronic aan vanwege het lage geluidsniveau dat ideaal is voor de slaapkamer.

Voordelen:
 • Ideaal voor slaapkamer dankzij fluisterstille ontwerp
 • Ingebouwde nachtlamp voor licht in het donker
 • Aantrekkelijke ronde vormen
 • Ingebouwd kalkfilter
Nadelen:
 • Iets kleiner waterreservoir dan andere modellen
 • Niet voor ruimtes groter dan 25 vierkante meter
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze
Living Smart Luchtbevochtiger

Deze luchtbevochtiger van Living Smart is een slimme keuze die je ook op afstand bedient met de bijbehorende app.

Dankzij het grote waterreservoir van 2,2 liter hoef je dit model minder vaak bij te vullen en is het geschikt voor langdurig gebruik. We vonden het handig dat het apparaat automatisch uitschakelt als het reservoir leeg is en dat er een indicatielampje is. Het bijvullen was uiterst eenvoudig, omdat we dit van bovenaf deden.

Je kiest uit drie modi die je met één knop instelt op het apparaat zelf, waardoor ook minder technische mensen die apparaat goed kunnen gebruiken. Bediening via de app is een andere optie, waardoor je op afstand instellingen aanpast. We vonden dit handig, zeker omdat dit ook via spraakbesturing kon.

Het model heeft een vrij laag gewicht en een aantrekkelijk ontwerp dat in iedere ruimte past. Hoewel het product wordt geadverteerd als geschikt voor ruimtes tot 40 m², bleek tijdens onze test dat beter werkt in kleinere ruimtes van zo’n 20 m².

We raden dit model aan als je op afstand je luchtbevochtiger wilt bedienen, zodat je bij perfecte luchtkwaliteit thuiskomt na een lange dag.

Voordelen:
 • Bediening op afstand via Living Smart app en met spraakbesturing
 • Makkelijk bij te vullen aan de bovenkant
 • Bediening op apparaat zelf met slechts 1 knop
 • Strak en modern ontwerp voor elk interieur
 • Groot waterreservoir van 2,2L voor langdurig gebruik
Nadelen:
 • Niet geschikt voor grotere ruimtes
 • Handleiding alleen beschikbaar via QR-code
 • Vereist stabiele wifiverbinding voor optimale werking
Check Prijs op Bol.com

Dit waren de beste luchtbevochtigers van dit moment. We hopen dat er een goede keuze voor jou bij zit.

Waar moet je op letten bij het kopen van een vochtverspreider?

 • Het bereik: let goed op de kracht van de luchtbevochtiger. Sommige luchtbevochtigers zijn geschikt voor kamers niet groter dan 20 m2, andere tot 60 m2. 
 • Geluid: sommige luchtbevochtigers maken geluid, andere maken helemaal geen geluid. Staat de luchtbevochtiger in de slaapkamer, kies dan een apparaat die geen geluid maakt.
 • Met of zonder lucht reinigingsfunctie: een standaard luchtbevochtiger reinigt de lucht niet en voegt alleen verse lucht toe. Sommige luchtbevochtigers doen dit echter wel en filteren vervuilde lucht. Deze luchtbevochtigers hebben een krachtig filter om de lucht niet alleen te bevochtigen, maar ook te reinigen. 
 • Automatisch uitschakelen: de meeste luchtbevochtigers schakelen automatisch uit na een bepaalde (vooraf ingestelde) tijd. Hiermee voorkom je dat je het apparaat vergeet uit te zetten en je onnodig stroom verbruikt.
 • Inhoud waterreservoir: sommige luchtbevochtigers schakelen automatisch uit wanneer het water op is. Meestal geldt: hoe groter het reservoir, hoe langer het product vocht produceert. Het is aan te raden om dagelijks water te verversen.
 • Verschillende standen: let op: niet alle luchtbevochtigers beschikken over meerdere standen. Vind je het fijn om controle te houden, koop dan een apparaat met meerdere instellingen.
 • Op afstand bedienbaar: luxere luchtbevochtigers zijn op afstand bestuurbaar met een app of afstandsbediening. Basis luchtbevochtigers niet.
 • Batterij of accu: veel (goedkopere) modellen gebruiken nog batterijen, dit is op de lange termijn minder voordelig dan wanneer je voor een meter met een oplaadbare accu gaat.
 • Batterijduur: je wilt uiteraard niet elk dagdeel de luchtvochtigheidsmeter opladen. Let er dus op dat de batterijduur minstens 22 tot 24 uur meegaat.
 • Gebruiksvriendelijkheid: wil je alleen het luchtvochtigheidspercentage aflezen? Dan heb je geen behoefte aan ingewikkelde grafieken of extra cijfers. Kijk goed naar wat het display van de luchtvochtigheidsmeter aangeeft op de productpagina.
 • Design: ben je van plan de luchtvochtigheidsmeter ook in de woonkamer te gebruiken, dan is het uiterlijk van de meter ook van belang. Let er op of het design je aanspreekt.

Luchtbevochtigers van andere merken

Buitenom onze selectie zijn er nog andere merken die luchtbevochtigers aanbieden. We hebben deze niet in onze top 7 meegenomen.

Luchtbevochtiger Hema

Hema heeft een aroma geur diffuser in het assortiment. Dit is een handig apparaat, maar met beperkingen. Het grote nadeel van dit product is het kleine waterreservoir van maar 60 ml en dat het product maximaal drie uur meegaat.

Luchtbevochtiger Coolblue

Ook Coolblue heeft luchtbevochtigers in het assortiment. Coolblue heeft een groot assortiment, maar is wel prijzig. Voor betere varianten met een prettigere prijs is Bol.com een betere optie.

Alle ervaringen op een rij

Wij vinden het belangrijk om goede producten aan te bevelen en spitten daarom alle reviews goed door. Hieronder staan de meest relevante reviews per product:

‘’Simpel in gebruik, 3 standen, met een lichte aanraking kun je van stand wisselen. Apparaat hebben wij in de woonkamer staan op een centrale plek (bijv. op de tafel). Luchtstroom kun je bovendien verschillende kanten op sturen door aan de bovenkant te draaien.”
Review van Vera (20-29 jaar) over Qumax Luchtbevochtiger met Aromatherapie

‘’Prima aankoop: stil, design vind ik mooi, wieltjes handig, doet zijn werk, tevreden! Het is wel een prijzig apparaat.”
Review van MBN (40-49 jaar) uit Zutphen over Philips 2-in-1 Luchtreiniger & Luchtbevochtiger

‘’Deze luchtbevochtiger heeft een grote watertank waardoor hij met gemak 2 dagen zonder bij te vullen aan kan staan. Ook is de aroma ring een uitkomst. Je kan hier zelf iedere geurolie aan toevoegen, zonder dat deze het apparaat aantast. De bediening op afstand is erg fijn, net als het kinderslot. Er zit zelfs een lampje in waardoor je hem in het donker niet omver loopt. Ik ben blij met mijn aankoop!”
Review van Mirjam (20-29 jaar) over UpLiving Luchtbevochtiger met Aromatherapie

‘’Voldoet aan mijn verwachtingen, het werkt meteen en in een slaapkamer werkt het super goed. Rond het apparaat wordt het niet nat, dat was ik bang voor maar het is gelukkig niet. Tot nu heel erg tevreden!”
Review van Jeff over Aigostar Misty Luchtbevochtiger

‘’Heel fijn apparaatje, de kinderen vinden de veranderende sterrenhemel geweldig (welke overigens ook op 1 stand of uit gezet kan worden) en hij blaast continu vocht de ruimte in zonder neerslag op je meubels. Mijn zoon hoest sinds dit apparaat gelijk al niet meer ‘s nachts. Er staat dat het apparaat ongeveer 8 uren vocht blaast en dan automatisch uitschakelt, maar volgens mij doet hij het nog wel langer. Je kunt ook alleen de sterrenhemel aan zetten en de vochttoevoer uit laten. Top apparaatje voor een mooi prijsje.”
Review van Marjolein (30-39 jaar) uit Leeuwarden over Alecto Luchtbevochtiger

‘’Werkt naar behoren en is gebruiksvriendelijk. Ook het navullen is gemakkelijk. Het water wordt verstoven en neemt ook het stof uit de lucht. Gezondere lucht uiteraard, maar waar het naar beneden komt dienen de meubelen dagelijks te worden afgestoft.”
Review van Roger (70+ jaar) over Clean Air Optima Luchtbevochtiger

‘’Mooi apparaat wat goed werkt. Iets kleiner dan ik had verwacht qua formaat, maar nog steeds erg tevreden. Een aanrader.”
Review van Cherry over Stano Luchtbevochtiger

Veelgestelde vragen

Waar is een luchtbevochtiger goed voor?

Een luchtbevochtiger voegt vocht aan de lucht toe om uitdroging te voorkomen die irritatie veroorzaakt op je huid. Luchtbevochtigers zijn bijzonder effectief voor de behandeling van droge huid, neus, keel en lippen. Ze verlichten ook symptomen die worden veroorzaakt door griep of verkoudheid.

Maken luchtbevochtigers de lucht schoon?

Nee, mits de luchtbevochtiger een reinigende functie heeft. Luchtbevochtigers verbeteren niet de kwaliteit van de lucht en verminderen ook niet de deeltjes erin. In plaats daarvan zijn luchtbevochtigers apparaten die waterdamp of stoom in de lucht afgeven om de luchtvochtigheid in een kamer of door het hele huis te verhogen.

Is het aan te raden om een luchtbevochtiger in de slaapkamer te gebruiken?

Ja. Met een luchtbevochtiger in de slaapkamer is de lucht frisser, waardoor je minder last hebt van warmte, droge huid, niezen en hoesten. Vooral in de winter wanneer de verwarming aan staat.

Is een luchtbevochtiger goed voor je longen?

Luchtbevochtigers helpen, indien correct gebruikt, om de perfecte vochtigheidsgraad in de lucht te behouden (tussen 30 – 50%). Dit zorgt voor een betere ademhaling, verminderde irritatie van de neusholtes en het vermogen om effectiever slijm te verdrijven bij hoesten.

Waar kun je het best de luchtbevochtiger plaatsen?

Het is aan te raden om de luchtbevochtiger op een kleine tafel of een ander meubelstuk te plaatsen dat minstens 60 cm boven de grond staat.

Zijn luchtbevochtigers geschikt om etherische oliën toe te voegen?

Niet alle luchtbevochtigers zijn hier geschikt voor. Lees goed de productomschrijving van het product dat je wil aanschaffen. 

Kan ik normaal kraanwater toevoegen aan mijn luchtbevochtiger?

Doorgaans is huishoudelijk kraanwater geschikt voor de luchtbevochtiger. Kraanwater bevat wel mineralen die mogelijk je luchtbevochtiger kunnen aantasten. 

Wat is een hygrometer?

Een hygrometer is de technische naam voor een luchtvochtigheidsmeter. Dit zijn dus dezelfde apparaten!

Wat is de ideale luchtvochtigheid in de slaapkamer?

Uit onderzoek is gebleken dat 40-60% luchtvochtigheid ideaal is voor een goede nachtrust.

Hoe verhoog ik de luchtvochtigheid in de slaapkamer?

Dat kan het makkelijkst door simpelweg (meer) planten in de slaapkamer te nemen. Ook kun je het probleem oplossen door een luchtbevochtiger te kopen.

Hoe verlaag ik de luchtvochtigheid in de slaapkamer?

Dit doe je door elke dag je slaapkamer te luchten of een luchtontvochtiger te kopen (ze hebben ook overal een apparaat voor!). 

Bronnen

1 Humidifier Use in the Home Environment and Its Effects on Respiratory Health

2 Performance Evaluation of Portable Mist Humidifier

3 Indirect health effects of relative humidity in indoor environments.

Gerelateerde berichten

Menu