de-beste-airco-slaapkamer-getest-in-2021

Beste Airco Voor Je Slaapkamer (2021 Koopgids 🥇)

Over het algemeen is het niet echt heet in Nederland. Toch kan het in de zomer ook in ons landje nogal warm worden. De een houdt hiervan, terwijl de ander toch echt liever de herfst of zelfs de winter heeft. Wat dan ook je voorkeur heeft, we weten allemaal dat het nogal een strijd kan zijn om tijdens een hittegolf goed te slapen. Dit heeft met name te maken met de temperatuur in je slaapkamer. Met behulp van een airco slaapkamer kun je gelukkig dit probleem oplossen. Dit is zonder twijfel een slimme aankoop waar je veel plezier van zult hebben. Dat is natuurlijk alleen het geval als je de beste airco slaapkamer koopt. In deze blog geven we je meer informatie over de airco in het algemeen, terwijl de beste airco voor in de slaapkamer ook vermeld zal worden.

Beste airco voor de slaapkamer overzicht

Wil je direct weten wat de beste aircos zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per airco.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
beste-airco-slaapkamerBeste algemene keuze Check Prijs
krachtige-airconditionerMeest krachtig Check Prijs
airco-zonder-afvoerslangZonder afvoerslang Check Prijs
meest-luxe-aircoMeest luxe airco Check Prijs
veelzijdige-aircoMeest veelzijdig Check Prijs
handige-aircoMeest handig Check Prijs
energiezuinige-aircoEnergie zuinigste airco Check Prijs
budget-aircoBeste budget optie Check Prijs

De voordelen van een airco in de slaapkamer

Airconditioning is de beste manier om de temperatuur in huis te regelen. Het zorgt voor frisse en schone lucht en neemt tegelijkertijd niet te veel ruimte in beslag. Onmisbaar voor de zomer. Mensen slapen beter in koudere omstandigheden, waar een airconditioner voor zorgt. Met behulp van dit apparaat zul je immers niet de hitte van de buitenlucht ervaren in je slaapkamer. Het is daarom zeker de moeite waard om een airconditioner aan te schaffen voor je slaapkamer en misschien ook het hele huis.

Airconditioning voor betere slaap

Een onderzoek wijst uit dat de tijd om in slaap te vallen (slaap latentie) wordt verkort door een airconditioner in zowel de zomer als de winter, omdat het zorgt voor een betere, constantere temperatuur.1

Een ander onderzoek zegt dat een te warme temperatuur tijdens de slaap een negatief effect heeft op de lengte van je REM-slaap en je diepe slaap. Waar koude lucht er juist voor zorgt dat de kwaliteit van je REM-slaap en diepe slaap wordt beschermd. De studie concludeert dat het afkoelen tijdens je slaap belangrijker is dan het warm blijven.2

Niet alleen de feiten zijn belangrijk, ook hoe je je erbij voelt. We doorspitten ook de tientallen en soms wel honderden reviews op bol om erachter te komen welke airco’s goed zijn en wat het effect is op slaap:

Airco is binnen 2 dagen geleverd, precies op tijd om de warme dagen door te komen. Ik wil niet meer zonder, laat de hittegolf maar komen.

Review van de “Daewoo DA7KWE – Mobiele Airco

Wat voor airco’s heb je?

Als je inmiddels overtuigd bent van de voordelen van een airco slaapkamer en ook graag zo’n apparaat wilt kopen zodat je tijdens een hittegolf alsnog goed kunt slapen dan is het goed om te weten op welke factoren je moet letten bij het kopen van airconditioning. Voordat we deze factoren uitleggen, vind je eerst nog een uitleg over de vier verschillende soorten airconditioners.  

 • Op het raam gemonteerde airconditioners. Het meest voorkomende type airconditioner is een op het raam gemonteerde unit, die tijdelijk in een raamopening verblijft. Je kunt zo’n airco slaapkamer voor alleen koelen gebruiken of een koelverwarmingsunit kopen voor bijverwarming als je woning zich in een gebied met gematigde temperaturen bevindt.
 • Aan de muur gemonteerde airconditioners. Deze airconditioners worden permanent gemonteerd door een metalen huls door de muur te bevestigen en van binnenuit in het airco chassis te schuiven. Aan de wand gemonteerde units zijn ook verkrijgbaar in varianten voor alleen koelen of koelen/verwarmen.
 • Raam/muur airconditioners. Dit veelzijdige type kan tijdelijk in een raam worden geïnstalleerd of permanent in een muur worden gemonteerd. Het is dus een combi van de twee typen die eerder al genoemd zijn.
 • Draagbare airconditioners. Dit is een mobiele airconditioner op wielen die van kamer naar kamer kan worden gerold en is voorzien van een buis om warmte uit een raam of door een opening in een muur af te voeren. Met behulp van deze airco slaapkamer kun je dus alle kamers in je huis verkoelen.
  Inmiddels weet je dus dat er vier verschillende airconditioners zijn waaruit je kunt kiezen bij het kopen van een airco slaapkamer. Hier moet je dus op letten bij het kopen van een airco, maar er zijn nog meer factoren die een rol zouden moeten spelen bij je overweging tussen de verschillende beschikbare opties. Hieronder vind je vier van de belangrijkste factoren.

Waar hebben we op gelet?

 • Efficiëntie: Als je wilt weten hoe energiezuinig een airco slaapkamer is moet je naar de Energy Efficiency Rating (EER) van de fabrikant kijken. Dit is de BTU, wat ook wel het koelvermogen genoemd wordt, gedeeld door het stroomverbruik in wattuur. In theorie, hoe hoger de efficiëntie, hoe minder je uitgeeft aan elektriciteitsrekeningen thuis. De Combined Energy Efficiency Ratio (CEER) is een maat voor de energie die wordt gebruikt wanneer het apparaat in werking is en wanneer het in de stand-bymodus staat. Om de zaken nog ingewikkelder te maken, gebruiken centrale airconditioners vaak een SEER-rating. Vergelijk EER-ratings met EER-ratings en CEER-ratings met CEER-ratings bij het kopen van een airco.
 • Stroomsterkte: Veel kamers hebben circuits met een vermogen van in totaal 15 ampère. Tenzij de ruimte waarin je je airconditioner installeert een speciale elektrische leiding heeft moet je op de ampères van de unit letten. Dit kan variëren van 5 tot 15 of nog meer. Grote airconditioners met 12 tot 15 ampère kunnen de stroomonderbreker uitschakelen. In dat geval zou het kunnen dat je een speciale lijn nodig hebt, maar over het algemeen is dat gelukkig niet nodig.
 • Ontvochtigen: Deze meting geeft je een ruwe schatting van hoeveel vocht de airco slaapkamer uit de lucht haalt. Het kan variëren van ongeveer 0,5 liter per uur tot maar liefst 5 liter vocht per uur. Eenheden met een hoger tarief zijn het beste voor mensen die in gebieden met een hoge luchtvochtigheid wonen.
 • Tonnage: Tonnage verwijst naar de koelcapaciteit van de airco, waarbij één ton wordt gedefinieerd als de hoeveelheid warmte die nodig is om één ton ijs in 24 uur te smelten. Het is essentieel om een airconditioner te kiezen met het juiste tonnage, wat afhangt van de grootte van de kamer waarin het gebruikt gaat worden. Voor kamers kleiner dan 130 vierkante meter is een systeem van 1 ton meer dan genoeg. Voor een kamer van ongeveer 185 vierkante voet is een airco slaapkamer van 1,5 ton echter beter geschikt om te zorgen voor een effectieve koeling.
 • Grootte: De grootte van de airco slaapkamer is een belangrijke factor om in gedachten te houden tijdens je zoektocht. Huiseigenaren met kleine kamers kunnen natuurlijk over het algemeen beter kiezen voor een airconditioningsysteem dat niet al te veel ruimte nodig heeft. Een airconditioner die op het raam gemonteerd wordt is namelijk vaak iets groter dan een raam/muur exemplaar, maar over het algemeen is een draagbare airco nog beter geschikt. Dit neemt niet extreem veel ruimte in beslag, terwijl het ook nog eens opgeborgen kan worden wanneer je de airconditioner niet gebruikt, bijvoorbeeld in de winter.

De beste airco slaapkamer onderzocht

Inmiddels weet je dus waar je op moet letten bij het kopen van een airco slaapkamer. Toch kan het dan alsnog best een lastige opgave zijn om de beste airco aan te schaffen. Gelukkig hebben wij van Slaapwijsheid alvast onderzocht wat nou echt goede airconditioners zijn. Hierbij kwamen de onderstaande vijf exemplaren als winnaars uit de strijd!

Beste prijs/kwaliteit

Laten we meteen beginnen met de beste algemene keuze. Deze airconditioner heeft bijna alles erop en eraan: bestuurbaar via de app, afstandsbediening en Google & Amazon Alexa spraakbesturing. Voor deze prijs heeft het een uitstekend koelvermogen (al helemaal voor deze prijs!) waardoor u uw slaap beschermt tegen elke hittegolf. Je kan al instellen dat uw huis wordt verkoeld vanuit uw kantoor of onderweg. Deze slimme en energiezuinige airconditioner verkoelt gemakkelijk ruimtes tot wel 50 m²! Hij is gemakkelijk te verschuiven naar andere ruimtes in uw woning.

VoordelenNadelen
Goed koelvermogen van 9000 BTU / 1kW Met afvoerslang
Komt met app om onderweg of op kantoor uw huis al te koelen
Strak ontwerp
Erg stil
Komt met afstandsbediening
Kan verwarmen én verkoelen

Meest krachtige airconditioner

Heb je een grote slaapkamer? Of wil je het écht heel koel hebben als je slaapt zodat je jezelf lekker in kan pakken? Een krachtiger model dan de Princess 352718 Air Conditioner 18000 is er niet. Slaapkamers van tot wel 65m2 worden zo goed gekoeld. Naast het meest krachtige koelvermogen is het voorzien van een ventilator- en koelfunctie waarmee je binnen 5 minuten al van jouw gewenste temperatuur kan genieten. Ook komt er een ontvochtigingsfunctie om het overbodige vocht uit je huis kan halen. Het opgevangen water wordt opgeslagen in het interne waterreservoir.

VoordelenNadelen
Goed koelvermogen van 9000 BTU / 1kW Met afvoerslang
Niet luider dan andere airco’s Ondanks de hoge prijs geen slimme functies
Inclusief nachtmodes en ontvochtigingsfuncti
Komt met afstandsbediening
Met raamafdischtingskit om warmte beter buiten te houden

Aircoconditioner zonder slang

Heeft u in de te verkoelen ruimte geen raam? Of wil je kosten wat kost geen contact met een raam vanwege geluid, licht, muggen of wat voor reden dan ook? Dit is de beste (en erg energiezuinige) airconditioner die we hebben gevonden die geen gebruik maakt van een afvoerslang. Het is de beste, maar heeft niet de grootste prijs. Het komt met een timer. Wat wel een nadeel is, is dat het ook de airconditioner is met het laagste koelvermogen uit deze lijst.

VoordelenNadelen
. Geen afvoerslang Laagste koelvermogen van 6000 BTU
Drie standen
Met timer
Komt met afstandsbediening

Meest luxe airco slaapkamer

Deze airconditioner heeft de kracht in zich om slaapkamers tot maar liefst 45m2 te koelen. Het heeft energielabel A, wat hem prima zuinig maakt. Omdat de airco gemakkelijk verplaatsbaar is, kun je hem ook verplaatsen naar je kantoor of woonkamer tijdens de zwoele zomeravond. Het apparaat besturen doe je via de afstandsbediening.

Wat dit de meest luxe keuze maakt is de kracht die in de airco zit. Dit is af te lezen aan de ‘BTU’ (het koelvermogen) en kW (elektrische vermogen). Deze is het hoogst van dit hele artikel. Veel reviews melden dan ook dat bij een temperatuur van 34,5 graden buiten het binnen slechts 20 graden was, dankzij deze airconditioner. Dit is mede door de raamafdichtingskit om zonder kieren de warme lucht naar buiten af te voeren.

VoordelenNadelen
Goed koelvermogen van 12000 BTU / 3,5 kW Slang is nodig
Geen waterbak die constant vervangen moet worden Meest prijzig
Middelen om ramen af te sluiten
Komt met afstandsbediening
Kan verwarmen én verkoelen

Meest veelzijdige airco

Deze airconditioner van Round zal zorgen voor een goede verkoeling in je slaapkamer tijdens de warmste dagen door het koelvermogen van 9 duizend BTU, wat gelijk staat aan 2,6 duizend watt. Goed koelen kan de airco van In Round dus zeker! Hierdoor zul je ook tijdens een hittegolf in een koele slaapkamer kunnen slapen, terwijl je dit mobiele apparaat overdag in de woonkamer neer kunt zetten zodat je in een koele lucht thuis kunt werken. Overigens kan deze airco niet alleen voor het koelen gebruikt worden. Dit exemplaar voert namelijk drie verschillende taken uit: koelen, blazen en ontvochtigen. De airconditioner van In Round haalt lucht van buiten met behulp van de slang, waarna het dit de ruimte in blaast. Ook onttrekt het dus vocht aan de lucht. Deze airco heeft overigens een formaat van 37 bij 35 bij 70 centimeter, waarmee het dus helemaal niet al te groot is. Hierdoor kan het eenvoudig verplaatst worden van kamer naar kamer.

VoordelenNadelen
Goed koelvermogen van 9000 BTU / 2,6 kW Slang is nodig
Drie verschillende standen; verkoelen, luchtontvochtigen en ventileren
Draagbaar en mobiel
Komt met afstandsbediening

Meest slimme airconditioner

Een slaapkamer verkoelen is geen probleem voor dit exemplaar van Daewoo, ook tijdens een hittegolf. We hebben hier weer te maken met een draagbare airco. Je kunt deze relatief kleine airconditioner namelijk gemakkelijk verplaatsen op zijn wielen in je huis, zodat niet alleen jouw slaapkamer gekoeld is maar ook die van je kinderen. Het heeft drie verschillende standen: koel, droog en ventilatie. Koel, oftewel cool, bestaat uit luchtcirculatie en koeling. Droog, of dry, is juist luchtcirculatie en ontvochtiging, terwijl ventilatie, ook wel fan, luchtcirculatie zonder koeling is. Wat de airco slaapkamer van Daewoo echt handig maakt, is dat het een smart functie heeft. Hierdoor kun je in een fris huis thuiskomen nadat je bijvoorbeeld naar het strand bent geweest op een warme zomerdag. Je kunt namelijk via je smartphone de airco op afstand in- en uitschakelen. Dit doe je met behulp van de gratis Smart Life app.

VoordelenNadelen
Goed koelvermogen van 9000 BTU / 2,6 kW Slang is nodig
Drie verschillende standen; verkoelen, luchtontvochtigen en ventileren
Makkelijk te verschuiven over het hele huis
Komt met app, waardoor je je huis koelt terwijl je nog op kantoor zit
Komt met afstandsbediening

Meest energiezuinige airconditioningsysteem

Als je wat minder koelcapaciteit nodig hebt om je slaapkamer te verkoelen in de zomer dan is het een goed idee om deze airco van het merk Argo aan te schaffen. Dit exemplaar heeft namelijk een koelvermogen van 8 duizend BTU, oftewel 2,34 kW. Dit is dus wel wat minder dan de drie airco’s die eerder genoemd zijn in deze blog. Gelukkig is dit over het algemeen alsnog voldoende om een kleine slaapkamer te verkoelen tijdens een hittegolf. Daarnaast is ook deze airconditioner van Argo in staat om niet alleen een ruimte te verkoelen, maar ook om het te ventileren. Het kan bovendien ingezet worden om de lucht te ontvochtigen. Het staat natuurlijk op wielen, waardoor het zonder moeite verplaatst kan worden naar een andere kamer in je huis. Je hoeft bovendien niet eens uit bed te komen om de airco aan of uit te zetten, hiervoor kun je namelijk de afstandsbediening gebruiken. Overigens kun je dit airconditioningsysteem ook bedienen met het LED scherm. Helaas kan het niet bediend worden met een app, zoals wel mogelijk was bij de eerder genoemde airco van Daewoo.

VoordelenNadelen
Goedkope aanschafprijs Slang is nodig
Drie verschillende standen; verkoelen, luchtontvochtigen en ventileren Minder koelvermogen van 8000 BTU / 2,34 kW
Goedkoopst (en milieuvriendelijkst) op de lange termijn, door lage energierekening
Draagbaar en mobiel
Komt met afstandsbediening

Beste budget airco

Als je graag op je centjes wilt letten dan is de kans groot dat je de andere airco’s die opgenomen zijn in dit overzicht te duur vindt. Als je alsnog een airconditioner wilt aanschaffen zodat je ook in de zomer in een koele slaapkamer kunt slapen dan is dit exemplaar van Daewoo een geschikte keuze. Hiervoor krijg je een airco met een koelvermogen van 7000 BTU, wat omgerekend 2,05 kW is. Hierdoor zal het alsnog zeker in staat zijn om een slaapkamer te verkoelen. Doordat deze airconditioner op wielen staat kan het gemakkelijk gereden worden naar een andere kamer. Dit exemplaar van Daewoo heeft bovendien opnieuw drie verschillende standen: koel, droog en ventilatie. Koel, oftewel cool, bestaat uit luchtcirculatie en koeling. Droog, of dry, is juist luchtcirculatie en ontvochtiging, terwijl ventilatie, ook wel fan, luchtcirculatie zonder koeling is. Dit zorgt er in principe voor dat je de airco helemaal naar je eigen wens kunt afstellen. Ook beschikt dit apparaat over een slaapmodus. Hierbij gaat de temperatuur ieder uur een graad omhoog, waardoor jij heerlijk kunt slapen.

VoordelenNadelen
Goedkoopste aanschafprijs Slang is nodig
Drie verschillende standen; verkoelen, luchtontvochtigen en ventileren Minder koelvermogen van 7000 BTU / 2,05 kW
Ingebouwde timer
Draagbaar en mobiel
Komt met afstandsbediening

Naar alle waarschijnlijkheid zit er tussen de vijf airco’s die als winnaars uit de bus zijn gekomen bij de test van Slaapwijsheid zeker een apparaat dat geschikt is om jouw slaapkamer te koelen. Als dit niet het geval is dan kun je zelf nog verder zoeken aan de hand van de belangrijke factoren die eerder genoemd zijn in deze blog.

Veelgestelde vragen

Welke airco is het beste voor in een slaapkamer?

Dat hangt maar net van de grootte van je slaapkamer af, terwijl ook je budget hier een rol in speelt. Een airco slaapkamer van Eugeen is daarentegen zeker een aanrader, net zoals twee exemplaren van Daewoo, een airconditioner van In Round en Argo.

Is slapen met een airco slecht voor je?

Nee! Het kan juist zelfs goed zijn om te slapen in een ruimte die verkoeld wordt door een airco slaapkamer. Hierdoor zul je niet alleen beter slapen, maar het kan ook gezonder zijn omdat zo schimmelvorming voorkomen kan worden.

Hoe kun ik mijn slaapkamer verkoelen?

Het is mogelijk om een slaapkamer te verkoelen met behulp van een airco. Hierdoor zul je ook tijdens een hittegolf alsnog in slaap kunnen vallen, wat nogal lastig kan zijn in een warme ruimte. De airconditioner zorgt er gelukkig voor dat het veel koeler is in je kamer.

Kun je met de airco aan slapen?

Over het algemeen zijn experts en wetenschappers het erover eens dat het aan laten staan van je airco slaapkamer tijdens de nacht veilig is. Sterker nog, het wordt zelfs vaak aangeraden om dit te doen doordat de optimale slaaptemperatuur zich bevindt aan de koelere kant van het spectrum.

Bronnen

1 Verification of the effect of sleeping environment and humidification on middle-aged people in whole-house air-conditioning ventilation system housing


2 Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm

Gerelateerde berichten