slaaptrainer-de-beste-wekkers-van-2021-voor-baby-en-peuters

Slaaptrainer kopen? de 7 beste van 2021

Een slaaptrainer is een handig hulpmiddel om je kind te leren om langer in zijn bed te blijven. Om vier uur ‘s nachts een springende kleuter aan je bed. Herkenbaar? Heb je er al eens aan gedacht dat dit met slaaptrainer op te lossen is?

Een slaaptrainer is een slimme gadget die peuters en kleuters met visuele aanwijzingen eraan herinnert of het tijd is om in bed te liggen of om wakker te zijn. Het is een simpele doch effectieve oplossing die je heel wat extra uur slaap op kan leveren.

Om je het nodige zoek- en speurwerk uit handen te nemen, zetten we de 7 beste slaaptrainers voor peuters en kleuters op een rij.

Wat is een goede slaaptrainer?

Idealiter wil je een kindvriendelijke slaapwekker. Het design van de kinderwekker moet aanspreken en goed leesbaar zijn. Dat betekent dat je grote, heldere cijfers wilt met herkenbare kleuren die je kind vertellen of het bedtijd is of niet. De beste kinderwekkers kun je zo afstellen dat elke dag van de week aansluit op je eigen agenda.

Zazu Slaaptrainer

Zazu levert de leukste dieren slaaptrainers. Hier volgt een opsomming: Zazu Sam slaaptrainer (schaap), Zazu Beer wekker, Zazu Pam Slaaptrainer (pinguïn) of de Zazu knuffel (konijn). Uit de testresultaten van de Consumentenbond Sam het schaapje als best geteste slaapwekker uit de test.

Slaaptrainer top 7

Baby’s snappen het concept slapen nog niet en dat geldt ook voor peuters. Onderstaand vind je de 7 beste slaaptrainers.

1️⃣ Slaaptrainer schaap

‘s Nachts laat Sam zien hoelang het nog duurt voor je kind op mag staan. Een half uur voor het opstaan wordt de display groen. Omdat kleine kinderen nog geen klok kunnen lezen, werkt Sam met sterretjes. Er zijn 12 sterretjes die één voor één verdwijnen tot het tijd is om op te staan. Is het eindelijk zover? Dan opent Sam zijn oogjes en komt er een zon op het beeldscherm. Dit gebeurt zonder wekgeluid zodat je kind door kan slapen als het nog slaapt.

VoordelenNadelen
✔️ Fraaie vormgeving🚫 De klik van de ogen is luid
✔️ Geeft mooi licht
✔️ Gebruiksvriendelijk
✔️ Goede kwaliteit
✔️ Langer uitslapen 🙂

2️⃣ Nijntje slaaptrainer

Tot voorkort was de Nijntje slaaptrainer onze favoriet. Helaas is deze specifieke slaaptrainer niet meer leverbaar. Als je een leuk alternatieve slaaptrainer zoekt met een konijn dan is deze heel goed, deze konijnen kinderwekker heeft een 5 sterren beoordeling. Als alternatief is er nog een andere slaapwekker met een konijn.

VoordelenNadelen
✔️ Makkelijk in te stellen🚫 Felle verlichting
✔️ Degelijke wekker
✔️ Makkelijk aan te leren
✔️ Snel een beter slaapritme

3️⃣ Slaaptrainer aap

Deze kinderwekker werkt goed. Ik heb hem zelf getest bij mijn zoontje. Sinds deze slaapwekker staat hij om 7 uur naast z’n bed, in plaats van 6 uur. Als het aapje zijn oogjes dicht heeft ( blauw) “moet” je nog slapen of in bed blijven. Als het aapje zijn oogjes open heeft ( geel ) mag je ook uit bed komen .

VoordelenNadelen
✔️ Mooi design🚫 Felle verlichting
✔️ Lichtintensiteit is aan te passen
✔️ Duidelijke klok

4️⃣ Slaaptrainer varken

Deze slaaptrainer heeft alleen maar 5 sterren reviews en blinkt uit op z’n mooie vormgeving en gebruiksvriendelijkheid. In de ochtend krijgt je kind een groen licht, waarmee het leert op vaste tijden op te staan. Een aanrader!

VoordelenNadelen
✔️ Vormgeving🚫 Best wel felle verlichting
✔️ Geschikt voor oudere kindjes
✔️ Duidelijke klok

5️⃣ Slaaptrainer en konijnen knuffel

Deze zachte knuffel van Zazu heeft 6 verschillende slaapgeluidjes, zoals slaapliedjes, hartslag en watervalgeluiden. Hiermee valt je baby sneller in slaap.

VoordelenNadelen
✔️ Rustgevend
✔️ Leuk ontwerp
✔️ Zeer zachte knuffel
✔️ Keuze uit geluidjes

6️⃣ Slaaptrainer Bumba

Deze slaaptrainer zal snel geliefd zijn bij je zoon of dochter. Hij ziet er mooi uit en is “hufterproof”. De slaaptrainer is eenvoudig in gebruik.

VoordelenNadelen
✔️ Kindvriendelijk ontwerp🚫 Iets duurder
✔️ Leuk ontwerp
✔️ Je kan hem in bed leggen
✔️ Geeft mooi licht

7️⃣ Goedkoopste kinderwekker

Deze kinderwekker heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding en doet wat het moet doen. Deze kinderwekker ziet er mooi uit en helpt je kind aan een vast slaapritme.

VoordelenNadelen
✔️ Goedkoopste kinderwekker🚫 licht niet in te stellen zonder wekkerfunctie
✔️ Makkelijk in gebruik
✔️ Leuk ontwerp
✔️ Geeft mooi licht
slaaptrainer of slaapwekker kopen? dit zijn de best geteste slaaptrainers van 2021
slaaptrainer helpt je kind langer in bed te blijven

Slaaptrainer kopen? onze tips

Waar let je op bij de aankoop van een slaapwekker? Betrouwbaarheid – zoals bij alles dat peuters en kleuters aanraken is het mooi meegenomen als het tegen een stootje kan. Design – Hoe meer je kind geboeid is door de looks van de klok, hoe beter deze werkt. Heeft je kind misschien een favoriet dier? Kun je er geluiden mee afspelen? Zit er misschien een zaklampfunctie op? Wekkerfunctie – Heb je een slaperige kleuter? Let dan op de wekfunctie. Idealiter is het wekgeluid aangenaam en hard genoeg om wakker te worden. Heeft je kind moeite met zijn of haar dag-nacht-ritme? Kies dan voor een wekker die duidelijk aangeeft of het bedtijd is of tijd om wakker te zijn.

Vanaf welke leeftijd begin je met een wekker?

De meeste slaapwekkers worden geadviseerd vanaf een jaar of 2 à 3. Experts adviseren vanaf 2.5 jaar. Daarvoor begrijpen de meeste kinderen het concept bedtijd nog niet zo goed.

Hoe we de slaaptrainers getest hebben

We hebben de slaaptrainers meerdere maanden getest. Welke functies zijn handig? Zijn ze gehard tegen dagelijks gebruik. Elke slaapwekker is meerdere weken getest om te zien hoelang het kind zijn of haar aandacht erbij kon houden en om er achter te komen of het kleuren-kloklezen werkte. We vergeleken de klokken op functionaliteit, set up, design, performance, kwaliteit en kindvriendelijkheid.

Veelgestelde vragen slaaptrainers

Wat is een slaaptrainer?
beste-slaaptrainers-kinderwekker-2021

De slaaptrainer is een kinderwekker met een stoplichtsysteem. Er worden warme kleuren en visuals gebruikt om aan te geven dat het kind naar bed moet of op mag staan. Natuurlijk houdt dat een kind niet altijd in bed, maar je onderstreept wel wat de bedoeling is op een specifiek tijdstip van de dag. Dat helpt je kind bij de ontwikkeling van gewoontes.

Waarom een slaapwekker?

Het probleem met peuters en kleuters is dat ze vaak vroeg wakker worden. Omdat ze nog geen klok kunnen lezen, weten ze ook niet of ze al op mogen staan. Als ze zelf wakker zijn dan denken ze dat jij ook wakker zou moeten zijn.

Wat is de beste slaaptrainer?

De beste, geteste slaaptrainer was Sam het schaapje van Zazu. Deze slaapwekker helpt je kind met verschillende kleuren op de display. Bij bedtijd sluit Sam zijn oogjes en wordt het beeldscherm donkerblauw.

Is een slaaptrainer veilig?

Ja, slaaptrainers zijn kinderwekkers. Dat betekent dat veiligheid een belangrijk issue is. Toch is het soms slim om de wekker buiten bereik te zetten, tenzij de wekker bedoeld is om door kinderen bediend te worden, met grote knoppen. Als je een nieuwe Einstein in de box hebt, zou hij of zij wellicht de instellingen kunnen veranderen. Ook daarom kan het slim zijn om de wekker buiten bereik te plaatsen.

Werken slaaptrainers?

Absoluut. Bij onze kinderen werkt het. Natuurlijk moet je ook aan andere vereisten voor een goede nachtrust voldoen. De kinderwekker past bij een gezonde slaapstijl.

Wanneer begin ik met een klok bij mijn kinderen?

Je kunt een klok gebruiken vanaf ze cijfers kunnen lezen. De kleuren waar de meeste slaapwekkers mee werken helpen ook de jongere kinderen bij het ontwikkelen van een gezond slaapritme.

Hoeveel slaap hebben peuters en kleuters per nacht nodig?

Volgens GroeiGids.nl, aanbevolen door de GGD, slapen kinderen tussen de 2 en 4 jaar gemiddeld 10 tot 12 uur per nacht. Vaak gaat dat gepaard met dutjes overdag. 90 procent bij de tweejarigen en 50 procent bij de driejarigen. Hoe ouder kinderen worden, hoe minder slaap ze nodig hebben. Bij kleuters wordt het al moeilijker om er een exact getal op te plakken. De hoeveelheid slaap verschilt nu eenmaal per persoon.

Hoe introduceer ik het concept wekker bij een peuter?

Zoals veel nieuwe dingen zal je peuter of kleuter even moeten wennen aan de klok. Als je meerdere malen uit bed moest per nacht, dan zal het wat langer duren om dat af te leren. Stel je kind gerust en wees consistent. Je kind gaat vanzelf merken dat er een nieuwe routine is.

Bronnen

Ramos, Kathleen D., and Davin M. Youngclarke. “Parenting advice books about child sleep: cosleeping and crying it out.” Sleep 29.12 (2006): 1616-1623.

Cook, Fallon, et al. “Baby Business: a randomised controlled trial of a universal parenting program that aims to prevent early infant sleep and cry problems and associated parental depression.” BMC pediatrics 12.1 (2012): 1-10.