slaaptrainer-de-beste-wekkers-van-2021-voor-baby-en-peuters

Slaaptrainer kopen? de 7 beste van 2022

Een slaaptrainer is een handig hulpmiddel om je kind te leren om langer in zijn bed te blijven. Om vier uur ‘s nachts een springende kleuter aan je bed. Herkenbaar? Heb je er al eens aan gedacht dat dit met slaaptrainer op te lossen is?

Een slaaptrainer is een slimme gadget die peuters en kleuters met visuele aanwijzingen eraan herinnert of het tijd is om in bed te liggen of om wakker te zijn. Het is een simpele doch effectieve oplossing die je heel wat extra uur slaap op kan leveren.

Om je het nodige zoek- en speurwerk uit handen te nemen, zetten we de 7 beste slaaptrainers voor peuters en kleuters op een rij.

De 7 beste slaaptrainers overzicht

Wil je direct weten wat de beste slaaptrainers zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per kinderwekker.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
Beste-algemene-slaaptrainerDe beste algemene keuze Check Prijs
Meest-luxe-slaaptrainerDe beste luxueuze slaaptrainer Check Prijs
konijn-slaaptrainer-besteBeste slaaptrainer voor baby’s Check Prijs
Beste-varkens-slaaptrainerBeste varken slaaptrainer Check Prijs
Beste-nijntje-slaaptrainer Leukste nijntje slaaptrainer Check Prijs
Beste-bumba-slaaptrainerBeste bumba slaaptrainer Check Prijs
Goedkoopste-slaaptrainerBeste goedkope keuze Check Prijs

Wat is een goede slaaptrainer?

Idealiter wil je een kindvriendelijke slaapwekker. Het design van de kinderwekker moet aanspreken en goed leesbaar zijn. Dat betekent dat je grote, heldere cijfers wilt met herkenbare kleuren die je kind vertellen of het bedtijd is of niet. De beste kinderwekkers kun je zo afstellen dat elke dag van de week aansluit op je eigen agenda.

Voordelen van een slaaptrainer

De strijd om een goede nachtrust te krijgen begint vanaf de geboorte en eindigt … we weten het niet zeker. Veel mensen blijven tot op volwassen leeftijd worstelen met gezonde slaapgewoonten. Wij adviseren dan ook vroeg te beginnen met gezonde slaapgewoontes aan te leren bij de kids. Het aanschaffen van een slaaptrainer kan je hier goed bij helpen en heeft dan ook meerdere mooie voordelen. Een slaaptrainerklok is een van de eenvoudigste manieren waarop ouders hun kleintjes kunnen helpen gezonde slaapgewoonten te ontwikkelen.

Gebruik van lichtjes en geluiden
Slaaptrainers gebruiken licht, geluiden of beide om aan te geven wanneer ze moeten slapen en wakker worden. Deze methoden helpen kinderen en ouders een consistente routine te ontwikkelen waarbij verwachtingen (het is tijd om te gaan slapen/wakker te worden) begrijpelijk zijn (de klok is rood/ de klok is groen). Hoewel het fantastisch zou zijn om te zeggen dat slaaptrainerklokken nieuwe ouders kunnen helpen hun baby’s te helpen de hele nacht door te slapen, zijn ze beter geschikt voor kinderen vanaf twee jaar die de klok en de instructies van hun ouders kunnen begrijpen.

Gestructureerde routine
Het maakt niet uit wat voor kind je hebt, er zijn hulpmiddelen die je kunt gebruiken om een goede nachtrust te bewerkstelligen. Het is bewezen dat een vaste en rustige bedtijdroutine leidt tot betere slaapgewoonten bij peuters en kleuters, net als dezelfde bedtijd elke avond. Kinderen hebben baat bij een gestructureerde routine, dus hoe meer u die in uw gezin kunt bijbrengen, hoe meer ze vertrouwd zullen raken met uw verwachtingen.

Helpt andere geluiden te blokkeren
Slaaptrainingsklokken zijn vaak voorzien van andere nuttige functies, zoals witte ruis of andere rustgevende geluiden die helpen geluiden te blokkeren terwijl uw kleintje slaapt. Er is ook een scala aan hulpmiddelen voor slaaptraining, gadgets die zijn ontworpen om kinderen beter te laten slapen en ouders minder zorgen te laten maken. Deze slaapmiddelen kunnen ook als nachtlampje fungeren als kinderen bang worden in het donker. Een van de belangrijkste eerste stappen die we hebben ontdekt bij het gebruik van slaaptrainingsklokken is dat je geen onmiddellijke verandering bij de kleintjes mag verwachten.

Langzaam maar zeker
Het kan een paar dagen of weken duren voordat peuters en kleuters begrijpen hoe de nieuwe klok werkt. Als u de wektijd van uw kind instelt op een uur nadat het normaal gesproken opstaat, zal dat waarschijnlijk niet werken, maar als u de tijd om de paar dagen langzaam vijf tot tien minuten later instelt, kunt u kinderen (en ouders) helpen om een paar minuten langer te slapen

Experts over slaaptrainers

Wendy Sue Swanson, kinderarts en Chief Medical Officer, zegt dat slaaptrainers geweldig kunnen helpen bij het leren slapen voor de kids. “[Okay-to-wake klokken] lijken misschien een gimmick en toch houden veel peuters van en gedijen ze bij regels en duidelijkheid,” legt ze uit. “Deze klokken kunnen helpen bij het stellen van verwachtingen.” Haar advies aan ouders is om een realistisch doel te stellen voor je kind, zodat het kan slagen – met andere woorden, verwacht niet dat je vroege vogel ineens gaat uitslapen. Maar de klok op 6 uur zetten als je kind je gewoonlijk om 5.30 of 5.45 uur wakker maakt, is een goed begin.

Dr. Swanson wijst erop dat een slaaptrainingsklok alleen effectief zal zijn als je kind er klaar voor is. “De typische leeftijd waarop deze apparaten worden aanbevolen is tussen twee en drie jaar oud,” zegt ze. “Je baby moet oud genoeg zijn om het concept te begrijpen om het goed te laten werken.” En als je baby eenmaal een routine heeft, wil je dat die goede gewoonten blijven bestaan. “Moedig ze aan als ze slapen of in bed blijven tot het licht uitgaat,” voegt ze eraan toe.

Niet alleen de feiten zijn belangrijk, ook hoe je je erbij voelt. We doorspitten de tientallen en soms wel honderden reviews op bol om erachter te komen welke slaaptrainers goed zijn en wat het effect is op slaap:

Een slaapwekker die doet wat het beloofd, Gemakkelijk zelf in te stellen op welke uren het schaapje wakker moet worden en weer moet gaan slapen. Het snoetje van het schaapje op het scherm maakt het af, ons zoontje kijkt altijd spannend of het schaapje nog wakker is of al slaapt. Dit gebeurt ook volledig digitaal en geruisloos, ideaal!

Wij zijn er zeer tevreden van en raden dit zeker aan!

Review van Iris van R over de Daily Logix, schaap.

De 7 beste slaaptrainers onderzocht

Beste algemene keuze
Daily Logix - slaaptrainer schaap

De Daily Logix slaaptrainer helpt je kind wennen aan het tijdsbesef van “grote mensen”. Op een hele eenvoudige manier laat de slaaptrainer je kind zien wanneer hun ouders ’s ochtends blij zijn om hen te zien, en wanneer ze beter nog heel eventjes in bed kunnen blijven liggen. Doormiddel van verschillende kleuren displays wordt dit gedaan.

Voordelen:
 • Fraaie vormgeving
 • Geeft mooi licht
 • Gebruiksvriendelijk
 • Goede kwaliteit
Nadelen:
 • Melodie kan te zacht zijn voor diepe slapers
Check Prijs Bol
De beste luxueuze slaaptrainer
Zazu Pam - Slaaptrainer pinguin

De pinguïn kan gebruikt worden als nachtlampje. Laat PAM de hele nacht zachtjes oplichten of kies voor de timerfunctie. Zo gaat hij na een half uurtje automatisch uit. Je kleintje kan zelf de kleur van het nachtlampje kiezen: blauw, roze, wit of rood. PAMheeft een leuke bluetooth speaker. Koppel de pinguïn aan je telefoon of tablet en laat je kindje genieten van leuke vertelverhaaltjes, vrolijke liedjes of lieve slaap deuntjes.

Voordelen:
 • Verbinden met mobiel
 • Meerdere kleuren
 • Wordt niet warm
 • 3 functies
Nadelen:
 • Prijzig
Check Prijs Bol
Beste slaaptrainer voor baby's
Zazu - knuffel met hartslag Bibi het konijn

Deze zachte knuffel van Zazu heeft 6 verschillende slaapgeluidjes, zoals slaapliedjes, hartslag en watervalgeluiden. Hiermee valt je baby sneller in slaap.

Voordelen:
 • Rustgevend
 • Leuk ontwerp
 • Zeer zachte knuffel
 • Keuze uit geluidjes
Nadelen:
 • Minder geschikt voor oudere kinderen
Check Prijs Bol
Beste varken slaaptrainer
Yobby - slaaptrainer

Deze slaaptrainer heeft alleen maar 5 sterren reviews en blinkt uit op z’n mooie vormgeving en gebruiksvriendelijkheid. In de ochtend krijgt je kind een groen licht, waarmee het leert op vaste tijden op te staan. Een aanrader!

Voordelen:
 • Vormgeving
 • Geschikt voor oudere kindjes
 • Duidelijke klok
Nadelen:
 • Vrij felle verlichting
Check Prijs Bol
Leukste nijntje slaaptrainer
Easynights - bunny slaaptrainer

De slaaptrainer heeft een super leuk konijnen uiterlijk en kan tegelijk dienen als nachtlampje of wekker voor de kids. Je kind zal enorm trots zijn op zijn eigen Konijn Kinderklok!

Voordelen:
 • Makkelijk in te stellen
 • Degelijke wekker
 • Makkelijk aan te leren
 • Snel een beter slaapritme
Nadelen:
 • Felle verlichting
Check Prijs Bol
Beste Bumba slaaptrainer
Zazu & Bumba - slaaptrainer

Deze slaaptrainer zal snel geliefd zijn bij je zoon of dochter. Hij ziet er mooi uit en is “hufterproof”. De slaaptrainer is eenvoudig in gebruik .Het nachtlampje kan/mag de hele nacht branden, maar kan ook automatisch uit gaan na een uur. Opladen doe je met het meegeleverde USB kabeltje, of een eigen microUSB kabel.

Voordelen:
 • Kindvriendelijk ontwerp
 • Leuk ontwerp
 • Je kan hem in bed leggen
 • Geeft mooi licht
Nadelen:
 • Iets duurder
Check Prijs Bol
Beste goedkope keuze
Slaaptrainer baby - met nachtlampje

Deze kinderwekker heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding en doet wat het moet doen. Deze kinderwekker ziet er mooi uit en helpt je kind aan een vast slaapritme.

Voordelen:
 • Voordelig
 • Makkelijk in gebruik
 • Leuk ontwerp
 • Geeft mooi licht
Nadelen:
 • Licht niet in te stellen zonder wekkerfunctie
Check Prijs Bol Check Prijs Amazon

Waar let je op bij de aankoop van een slaapwekker?

 • Betrouwbaarheid – zoals bij alles dat peuters en kleuters aanraken is het mooi meegenomen als het tegen een stootje kan.
 • Design – Hoe meer je kind geboeid is door de looks van de klok, hoe beter deze werkt. Heeft je kind misschien een favoriet dier? Kun je er geluiden mee afspelen? Zit er misschien een zaklampfunctie op?
 • Wekkerfunctie – Heb je een slaperige kleuter? Let dan op de wekfunctie. Idealiter is het wekgeluid aangenaam en hard genoeg om wakker te worden. Heeft je kind moeite met zijn of haar dag-nacht-ritme? Kies dan voor een wekker die duidelijk aangeeft of het bedtijd is of tijd om wakker te zijn.
 • Leeftijd- De meeste slaapwekkers worden geadviseerd vanaf een jaar of 2 à 3. Experts adviseren vanaf 2.5 jaar. Daarvoor begrijpen de meeste kinderen het concept bedtijd nog niet zo goed.

Hoe we de slaaptrainers getest hebben

We hebben de slaaptrainers meerdere maanden getest. Welke functies zijn handig? Zijn ze gehard tegen dagelijks gebruik. Elke slaapwekker is meerdere weken getest om te zien hoelang het kind zijn of haar aandacht erbij kon houden en om er achter te komen of het kleuren-kloklezen werkte. We vergeleken de klokken op functionaliteit, set up, design, performance, kwaliteit en kindvriendelijkheid.

Reviews van de topmerken

“Zeer blij met deze slaaptrainer. Het instellen werkt logisch en is dus gemakkelijk. Heel fijn ook dat de knopjes “op slot” kunnen.
Hoeveelheid licht is instelbaar en kan dus ook zeer beperkt ingesteld worden waardoor je kind er niet wakker van wordt.

Review van Suzz1938, 30-39 jaar over Daily Logix-Schaap.

“Goed ding, precies als het ding groen wordt begint m’n zoontje van net 3 me te roepen. Daarvoor begon hij vaak al een uur eerder en wist hij niet wanneer hij er uit mocht”.

Emked, 30-39 jaar over Zazu Pam-pinguin

“Mijn baby is 8 weken te vroeg geboren en heeft dus 8 weken in het ziekehuis gelegen. Hij raakte helemaal gewend aan op het geluid te gaan slapen. Na 2 maanden slapenloze nachten deze als aanrader gekregen en hij slaapt al 3 nachten door! Ik ben er zo blij mee!”

BBLOE, 14-19 jaar. over Zaz Bibi-konijn

“Sinds ik deze wekker heb, komt mijn dochter bijna 4j niet meer elke 3u uit haar bed. Het maakt ook geen lawaai als de oogjes opengaan. Leuk muziekje als wekkergeluid. Nachtlampje in verschillende kleuren. Helderheid van het scherm kan je veranderen. Makkelijk in gebruik. Beste uitvinding ooit!!

Davali1992, 20-29 jaar over Yobby.

“Heel handig in gebruik
En heel simpel voor de kids blauw en maan = slapen geel en zon= opstaan
Kids van 5 en 3 hadden het rap door en blijven ook mooi liggen tot de zon er is.”

Sophie89, 30-39 jaar over Easynights-bunny.

“Na een vorige de geest had gegeven, hebben we een nieuwe dienen te bestellen. Dit is vlot verlopen. De slaaptrainer is zeer eenvoudig in gebruik en de kinderen weten snel wanneer ze uit bed mogen en wanneer ze moeten blijven liggen. Een echte aanrader

MrBalou89, 30-39 jaar over Zazu & Bumba.

“Hele leuke wekker met een lampje, dat vindt mijn dochtertje helemaal geweldig. Er is wel een gebruiksaanwijzing bij nodig”

Brechtje098, 40-49 jaar over Konijn-nachtlampje.

Veelgestelde vragen slaaptrainers

Wat is een slaaptrainer?
beste-slaaptrainers-kinderwekker-2021

De slaaptrainer is een kinderwekker met een stoplichtsysteem. Er worden warme kleuren en visuals gebruikt om aan te geven dat het kind naar bed moet of op mag staan. Natuurlijk houdt dat een kind niet altijd in bed, maar je onderstreept wel wat de bedoeling is op een specifiek tijdstip van de dag. Dat helpt je kind bij de ontwikkeling van gewoontes.

Waarom een slaapwekker?

Het probleem met peuters en kleuters is dat ze vaak vroeg wakker worden. Omdat ze nog geen klok kunnen lezen, weten ze ook niet of ze al op mogen staan. Als ze zelf wakker zijn dan denken ze dat jij ook wakker zou moeten zijn.

Wat is de beste slaaptrainer?

De beste, geteste slaaptrainer was Sam het schaapje van Zazu. Deze slaapwekker helpt je kind met verschillende kleuren op de display. Bij bedtijd sluit Sam zijn oogjes en wordt het beeldscherm donkerblauw.

Is een slaaptrainer veilig?

Ja, slaaptrainers zijn kinderwekkers. Dat betekent dat veiligheid een belangrijk issue is. Toch is het soms slim om de wekker buiten bereik te zetten, tenzij de wekker bedoeld is om door kinderen bediend te worden, met grote knoppen. Als je een nieuwe Einstein in de box hebt, zou hij of zij wellicht de instellingen kunnen veranderen. Ook daarom kan het slim zijn om de wekker buiten bereik te plaatsen.

Werken slaaptrainers?

Absoluut. Bij onze kinderen werkt het. Natuurlijk moet je ook aan andere vereisten voor een goede nachtrust voldoen. De kinderwekker past bij een gezonde slaapstijl.

Wanneer begin ik met een klok bij mijn kinderen?

Je kunt een klok gebruiken vanaf ze cijfers kunnen lezen. De kleuren waar de meeste slaapwekkers mee werken helpen ook de jongere kinderen bij het ontwikkelen van een gezond slaapritme.

Hoeveel slaap hebben peuters en kleuters per nacht nodig?

Volgens GroeiGids.nl, aanbevolen door de GGD, slapen kinderen tussen de 2 en 4 jaar gemiddeld 10 tot 12 uur per nacht. Vaak gaat dat gepaard met dutjes overdag. 90 procent bij de tweejarigen en 50 procent bij de driejarigen. Hoe ouder kinderen worden, hoe minder slaap ze nodig hebben. Bij kleuters wordt het al moeilijker om er een exact getal op te plakken. De hoeveelheid slaap verschilt nu eenmaal per persoon.

Hoe introduceer ik het concept wekker bij een peuter?

Zoals veel nieuwe dingen zal je peuter of kleuter even moeten wennen aan de klok. Als je meerdere malen uit bed moest per nacht, dan zal het wat langer duren om dat af te leren. Stel je kind gerust en wees consistent. Je kind gaat vanzelf merken dat er een nieuwe routine is.

Gerelateerde berichten

Bronnen

Parenting advice books about child sleep: cosleeping and crying it out.

Baby Business: a randomised controlled trial of a universal parenting program that aims to prevent early infant sleep and cry problems and associated parental depression


Wat vinden onze lezers van dit artikel over Slaaptrainer?
3.9 sterren rating gebaseerd op 86 reviews.
Schrijf een review

Product - Slaapwijsheid

Menu