slaap-oordopjes

De 5 Beste Slaap Oordoppen Voor Een Rustige Slaap

Je wordt moe wakker. Het duurt lang voordat je eindelijk ingeslapen bent. Je slaapt heel licht, waardoor je een paar keer per nacht wakker wordt. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Heel veel mensen hebben last van een slechte nachtrust. Dat is ontzettend vervelend aangezien slecht slapen ontzettend veel impact heeft op je gezondheid, immuunsysteem en gemoedstoestand. De reden dat veel mensen niet goed kunnen slapen is vanwege het feit dat je bewust of onbewust snel last hebt van allerlei soorten geluid. Denk aan het gesnurk van je man, overlast van de straat of stadsgeluiden ’s avonds laat. Om dit geluid weg te kunnen filteren schijnt met oordopjes slapen de ideale oplossing te zijn. In deze blog zal ik meer onderzoek doen naar slaap oordoppen, verschillende soorten vergelijken en belangrijke vragen over met oordopjes slapen beantwoorden.

Beste slaap oordoppen overzicht

Wil je direct weten wat de beste slaap oordopjes zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per oordop.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
oordopjes-slapenBeste algemene keuze Check Prijs
slaap-oordoppenMeest natuurlijk Check Prijs
siliconen-slaap-oordoppenBeste budget optie Check Prijs
beste-slaap-oordoppenMeest dempende oordoppen Check Prijs
oordopjesBeste pasvorm Check Prijs

Wat zijn slaap oordoppen?

Slaap oordoppen zijn een vorm van gehoorbescherming. Het zijn dopjes, vergelijkbaar met de dopjes van oortjes, die je in je oren doet bij het slapen. Vervelende geluiden worden gedempt door deze oordoppen, vooral snurken kan daarmee heel goed worden gedempt. Deze oordopjes voor het slapen zijn verkrijgbaar in alle soorten, maten en pasvormen. Verderop in deze blog zullen de slaap oordoppen worden vergeleken op het gebied van prijs, kwaliteit en comfort. En laat ik je zien waar je op kan letten bij de aanschaf van oordoppen voor het slapen.

Waarom zou ik slaap oordoppen gebruiken?

Oordoppen voor het slapen hebben verschillende voordelen. Ze zijn ideaal tegen geluiden van buitenaf, daardoor word je rustiger en kan je makkelijker inslapen. Met de oordoppen hoor je snurken niet meer. Buren overlast, straatgeluiden een laat feestje met oordoppen voor het slapen hoor je er niks meer van. Het is echt belangrijk om je slaap serieus te nemen aangezien een structureel tekort aan slaap als gevolg van geluid veel nare gevolgen kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan gewichtstoename, je huid veroudert sneller, concentratieproblemen en ga zo maar door. Door oordopjes bij het slapen te gebruiken neem je je slaap serieus, en is de kans op slaaptekort dus ook kleiner. Naast het feit dat oordopjes voor het slapen geluid wegfilteren, is uit onderzoek gebleken dat oordopjes het slapen in onrustige omgevingen met veel geluid en licht significant verbeteren. Ook blijkt uit onderzoek dat zowel slaapmaskers als slaap oordoppen de remslaap verdiepen. Kortom er zijn genoeg voordelen aan het gebruik van oordopjes bij het slapen.

Waar moet je op letten met het kopen van slaap oordoppen?

Bij het kopen van oordoppen voor het slapen zijn er een aantal belangrijke dingen die handig zijn om in de gaten te houden. Het belangrijkste is daarin het verschil tussen oordoppen die speciaal voor het slapen zijn, en oordoppen die bedoeld zijn voor als de gebruiker wakker is, bijvoorbeeld in het vliegtuig, op festivals of op het werk. Deze soorten oordopjes verschillen in kwaliteit en materiaal, daarom is het handig om goed te kijken naar de verpakking en de beschrijving van de betreffende oordoppen zodat je zeker weet dat je oordopjes voor het slapen koopt.

De beste slaap oordoppen onderzocht

In deze blog vergelijk ik een aantal soorten oordopjes voor het slapen aan de hand van voor- en nadelen. In deze sectie staan de beste oordopjes voor het slapen in een aantal verschillende categorieën. Zo kan je zelf kijken welke oordoppen voor het slapen het beste bij jou passen. Op een aantal kernkwaliteiten heb ik de slaap oordoppen met elkaar vergeleken, 

De beste algemene keuze

De Alpine Sleep Soft slaapoordoppen zijn budgetvriendelijke oordopjes voor het slapen die in een setje worden verkocht. Voor iets meer dan een tientje heb je zo’n setje waarmee de verwachting is dat je er 3 tot 4 maanden mee kan doen. Wat uniek is, is dat deze oordopjes wat extraatjes hebben. Deze oordoppen worden namelijk verkocht met een cleaner, en een minigrip waarmee je makkelijk de oordoppen uit je oren kan halen. Door deze minigrip lubberen de oordopjes niet snel uit en blijven ze lang stevig zitten. Met de cleaner is het makkelijk om de oordopjes hygiënisch te houden. De oordopjes zijn hypoallergeen en er worden geen siliconen gebruikt in het materiaal. Dit is heel fijn als je gevoelige oren hebt of allergisch bent voor bepaald materiaal. 

VoordelenNadelen
Budgetvriendelijk Eén maat, dus de pasvorm zit niet bij ieder oor prettig
1 setje gaat 3 maanden mee Niet alle geluiden worden gedempt (zoals hard snurken)
Inclusief cleaner en minigrip

De meest natuurlijke oordopjes voor het slapen

De Phonak Serenity Choice oordoppen zijn gebaseerd op een natuurlijk systeem wat lucht in het oor laat komen. Deze natuurlijke manier voelt heel fijn. Waardoor je geen last hebt van een kloppend geluid in je oren, of een heet irritatiegevoel en je oren juist goed worden geventileerd. Door het natuurlijke systeem blijf je je natuurlijke gehoor behouden, wat situationeel bewustzijn verbetert. In elke verpakking zitten drie pasvormen, zodat je zeker weet dat de oortjes in jouw oren passen. De luchtfilter in de oordopjes is van hoge, medische kwaliteit, uitgerust met mesh-technologie zodat de oordoppen vaker kunnen worden hergebruikt. Het design van deze oordopjes is zwart met oranje, waardoor ze makkelijk te vinden zijn en er stijlvol uitzien.

VoordelenNadelen
Hypo-allergeen en medisch verantwoord Aan de dure kant
Hygiënisch door de lucht filters Niet al het geluid wordt gefilterd waardoor harde geluiden hoorbaar blijven
Luchtfilterend waardoor geen kloppend geluid in oren

De beste budget optie

De premium siliconen vormbare oordoppen van Malezo kosten minder dan een tientje, met in ruil daarvoor 3 setjes prima kwaliteit oordoppen. Deze oordopjes voor het slapen zijn gemaakt van siliconen, die je kan kneden zodat ze precies in je oor passen. Hierdoor maakt het niet uit hoe groot of klein je oor is. De slaapoordoppen kan je namelijk in tweeën knippen, zo passen ze altijd.  Doordat de siliconen waterdicht zijn en een glad oppervlak hebben, kan je ze makkelijk afspoelen en zijn ze meerdere keren te gebruiken. De oordoppen houden hard snurken en andere geluiden goed tegen, waardoor het ’s nachts bijna stil is in je oren. Eén van de weinige nadelen van deze makkelijk vormbare oordoppen is, is dat na een nacht slapen ze niet bij iedereen meer in de oren zitten. Dit kan lastig en even zoeken zijn. Al met al leveren de premium siliconen vormbare oordoppen heel veel voordelen op voor de schappelijke prijs die je ervoor betaald. 

VoordelenNadelen
Budgetvriendelijk Blijven iets minder goed zitten, of kunnen ’s nachts uitvallen
Door het kneedmechanisme kan het elke pasvorm aannemen Gemaakt van siliconen materiaal
Afwasbaar en makkelijk schoon te maken

De meest dempende slaap oordoppen

De NoNoise oordopjes voor het slapen heten niet voor niets NoNoise oordoppen. Door deze oordoppen zijn snurken en andere harde geluiden niet meer te horen. Bij veel slaapoordoppen wordt het geluid vooral gedempt, maar deze oordoppen zijn uniek in het feit dat je helemaal geen geluid meer hoort ’s nachts. Dit komt door het precisie geluidsfilter wat voor totale rust zorgt. Alleen scherpe geluiden zoals een wekker of een babyfoon zijn wel te horen, zodat je daar niet helemaal van af wordt gesloten. Deze oordoppen zijn gemaakt van medisch verantwoorde, hypoallergene materialen en daarmee ideaal voor gevoelige oren. In een pakje van 34 euro zitten twee paar oordoppen, in één maat. De oordoppen vormen zich enigszins naar je oor, maar zijn niet kneedbaar zoals de siliconen oordoppen. Dit zijn de meest dempende slaap oordoppen die je kan vinden als je behoefte hebt aan totale stilte ’s nachts, wel komen die met een prijs.

VoordelenNadelen
Hypoallergeen Aan de dure kant
Gepatenteerd precisie geluidsfilter Niet of nauwelijks vervormbaar
Siliconenvrij

De slaapoordoppen met de beste pasvorm

De MR. Panache premium siliconen oordopjes zijn oordoppen in de medium prijs klasse. De oordopjes voor het slapen worden geleverd in een opbergdoosje met 6 setjes. Wat uniek is aan de MR. Panache oordoppen is dat ze multifunctioneel zijn. Je kan de oordopjes naast het slapen ook gebruiken voor het sporten of op reis. Dit kan doordat de kernkwaliteit van deze oordoppen de pasvorm is. Zeker bij sporten is het ontzettend belangrijk dat ze goed in de oren blijven zitten, en daar heeft MR. Panache zich in gespecialiseerd. Door siliconen materiaal te gebruiken van goede kwaliteit is die pasvorm ontzettend goed, en aanpasbaar naar elk soort oor. Wel zorgt het materiaal ervoor dat niet alle geluiden volledig worden gedempt. Dit hoeft niet erg te zijn bij het sporten of het reizen, maar het kan wel vervelend zijn als je het volledig stil wil hebben tijdens het slapen. Al met al een solide keus waarbij je voor 20 euro multifunctionele, herbruikbare oordopjes hebt in een mooi doosje.

VoordelenNadelen
Mooie pasvorm die zich vormt naar je oren en goed blijft zitten Niet alle geluiden worden volledig gedempt
Meerdere setjes waar je lang mee doet Gemaakt van siliconen materiaal
Multifunctioneel

Zoals je kan zien zijn er allerlei verschillende soorten oordopjes bij het slapen die ieder op zijn beurt weer hun eigen voor- en nadelen hebben. De informatie hierboven kan zeker handig zijn bij het aanschaffen van oordoppen, maar uiteindelijk is het ook een kwestie van ontdekken welke oordopjes lekker slapen. Ik hoop in ieder geval dat het je goed informeert om de juiste keuze te maken voor slaap oordoppen die bij jou passen! 

Veelgestelde vragen

Er kunnen verschillende vragen in je opkomen over het gebruik van oordoppen bij het slapen. Ik heb de meest voorkomende vragen hieronder voor je beantwoord:

Is het slecht om oordoppen te dragen om te slapen?

Oordopjes bij het slapen dragen is helemaal veilig blijkt uit onderzoek. De slaap oordoppen beschadigen je oren niet, en je ondervindt er weinig nadelen van. Het enige wat kan gebeuren als je oordopjes bij het slapen draagt is dat je misschien wat extra oorsmeer aanmaakt. Gelukkig kan je dat zo weer weghalen. De nadelen die je kan ondervinden als gevolg van te weinig slaap door te veel geluid zijn echter veel groter. Daarom zeker een aanrader als je veel last van omgevingsgeluid hebt oordopjes bij het slapen te dragen.

Hoe voorkom ik geluid tijdens mijn slaap?

Naast geluid dempen met oordopjes bij het slapen, zijn er ook een aantal andere tactieken om om te gaan met geluid tijdens het slapen;
1. Allereerst probeer het geluid te vergeten, dit klinkt misschien wat basic. Maar constant focussen op het geluid zorgt ervoor dat je alleen nog maar meer gestrest raakt. Daarom is erkennen dat het geluid er is en daarna proberen te vergeten een handige tip. 
2. Probeer op iets anders te focussen, dit kan door middel van ademhalingsoefeningen, het één voor één ontspannen van je spieren of nadenken over je dag.
3. Het afleiden van je oren door middel van het afspelen van ander geluid. Denk bijvoorbeeld aan een chille Spotify lijst met natuurgeluiden of het geluid van een ventilator wat rustgevend kan zijn.
4. Maak jezelf moe voordat je naar bed gaat. Als je heel moe bent, zal je sneller in slaap vallen geluid of geen geluid. Daarom is sporten en genoeg zonlicht key om sneller in slaap te vallen. 
5. Een routine voor het slapen gaan kan helpen om je hoofd te helpen afwikkelen voor het slapen gaan, en meer rust te vinden. Deze routine kan bestaan uit het uitzetten van blauw licht apparaten, een boek lezen, stretchen of bijvoorbeeld je kleren alvast klaar leggen voor de volgende dag.
6. Herschik je meubels zodat je verder van het geluid afzit. Dit kan je doen door bijvoorbeeld je bed zo ver weg mogelijk te zetten van het geluid of verder van de deur af.
7. Plaats geluidsblokkeringen. Door kasten te zetten voor de muur waar het geluid vandaan komt of dekens in scheuren te doen, kan je het geluid enigszins dempen. Ook zijn er speciale meubels of tegels die geluid verminderend zijn, deze zou je kunnen overwegen om aan te schaffen als het echt heel erg is.

Welke oordoppen zijn het beste om mee te slapen?

Eerder heb ik gekeken naar welke oordopjes fijn voor slapen zijn. Waarbij ik verschillende soorten oordopjes voor het slapen heb vergeleken met elkaar. Ieder setje oordopjes heeft weer zijn eigen specialiteit. De beste oordopjes voor het slapen verschillen dus per kernkwaliteit. Het is aan jou om te bepalen welke kwaliteit je het zwaarst laat wegen, want dat zullen de beste oordopjes voor het slapen voor jou zijn. Wel is het goed om te ontdekken wat bij jou past. Sommige oordopjes voor het slapen zijn er namelijk om alle geluiden te dempen, andere soorten slaapoordoppen zijn er juist om een wat meer natuurlijk gevoel te geven waarin niet alles volledig wordt gedempt. Ook is het goed om te weten of je gevoelige oren hebt of niet, aangezien voor gevoelige oren de hypoallergene oordoppen wel aan te raden zijn. Als laatste is het goed om te bedenken hoeveel budget je voor de oordoppen over hebt, en hoe belangrijk pasvorm voor je is. Zo kom je er vanzelf uit welke van deze oordoppen voor het slapen voor jou gemaakt zijn. Hier nog alle oordoppen nog even op een rij:
1. De Alpine Sleep Soft slaapoordoppen zijn de beste algemene keuze, door de extraatjes die erbij worden geleverd weet je zeker dat je een goed stel, solide oordoppen voor het slapen hebt tegen een schappelijke prijs. 
2. De Phonak Serenity Choice oordoppen zijn de meest natuurlijke optie. Doordat ze hypo-allergeen zijn, kunnen ook gevoelige oren er goed tegen. De oordoppen bevorderen de luchttoevoer naar je oren maar dempen niet al het geluid. 
3. De premium siliconen vormbare oordoppen van Malezo zijn de beste budget optie. Je zal voor deze oordoppen een prima prijs-kwaliteit verhouding krijgen. Ook zijn ze makkelijk te vervormen naar je oor. Ze zijn alleen wel gemaakt van siliconen wat niet voor ieder oor even fijn is.
4. De NoNoise oordopjes voor het slapen hebben de meeste demping. Dus als je houdt van volledige stilte bij het slapen zijn deze de beste optie voor jou. Wel zit je in een wat hogere prijsklasse als je voor deze oordopjes voor het slapen gaat.
5. De MR. Panache premium siliconen oordopjes, hebben de beste pasvorm. Voor een schappelijke 20 euro heb je een goed paar solide oordopjes die multifunctioneel te gebruiken zijn. Daardoor kunnen de oordopjes bij het slapen alleen wel omgevingsgeluid doorlaten wat niet voor iedereen fijn is.

Helpen slaap oordoppen tegen het geluid van gesnurk?

Met oordopjes in slapen zal het geluid van snurken zeker verminderen. Wel is het belangrijk dat de oordoppen goed in je oren zitten, en goed passen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de kwaliteit van de oordoppen en de snurkende persoon in kwestie. Probeer daarom oordoppen te kopen met een hoog NRR dan zou je nergens last van moeten hebben. Mocht je partner heel hard snurken, dan is een slaaponderzoek aan te raden.

Gerelateerde berichten

Menu