snurkbeugel

De 5 beste snurkbeugels voor een rustige slaap

Snurken kan enorm vervelend zijn en staat ook wel bekend als de niet-zo-stille plaag van het samenwonen. Veel mensen (en hun partners) verliezen slaap door chronisch snurken. Snurken ontstaat wanneer je tong en de spieren in je mond en keel ontspannen. Als er lucht doorheen stroomt, ontstaan er trillingen in het weefsel, die het herkenbare snurkgeluid produceren. Snurken kan zeer storend zijn en kan ook wijzen op medische aandoeningen.

Snurkers vinden vaak verlichting door gebruik te maken van een snurkbeugel (ookwel: anti snurk beugel) die snurken tegen gaat. De snurkbeugel helpt het snurken tegen te gaan, zonder al te veel moeite te kosten voor degene die snurkt.

Beste snurkbeugel overzicht

Wil je direct weten wat de beste snurkbeugels zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per snurkbeugel.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
beste-snurkbeugelBeste algemene keuze Check Prijs
anti-snurk-beugelBest verkocht Check Prijs
snurkbeugelMeest comfortabel Check Prijs
anti-snurkGrootste kwaliteit Check Prijs
snurkenBeste prijs Check Prijs

Waarom snurk je en hoe werken snurkbeugels?

Omdat mensen snurken om verschillende redenen, is het belangrijk om de oorzaken achter je snurken te begrijpen. Als je eenmaal begrijpt waarom je snurkt, kun je de juiste oplossingen vinden voor een rustigere, diepere slaap voor zowel jou als je partner.

Leeftijd. Naarmate je een middelbare leeftijd bereikt wordt je keel smaller en vermindert de spierspanning in je keel. Je kunt er natuurlijk niets aan doen dat je ouder wordt, maar gelukkig kunnen veranderingen in je levensstijl, zoals nieuwe bedrituelen, keeloefeningen of een snurkbeugel wel helpen om snurken te voorkomen.

Overgewicht of een slechte conditie. Vetweefsel en een slechte spierspanning dragen bij aan snurken. Zelfs als je geen last hebt van overgewicht in het algemeen, kan het dragen van overtollig gewicht alleen rond je nek of keel wel al leiden tot snurken. Oefeningen doen en afvallen kan soms al voldoende zijn om een einde te maken aan jouw snurken. Als dit niet voldoende helpt dan kan ook in dit geval een snurkbeugel goed van pas komen. 

De manier waarop je bent gebouwd. Mannen hebben smallere luchtwegen dan vrouwen en snurken daarom ook vaker. Een nauwe keel, een gespleten gehemelte, vergrote adenoïden, en andere fysieke kenmerken die bijdragen aan snurken zijn vaak erfelijk. Nogmaals, hoewel je geen controle hebt over je lichaamsbouw of geslacht, kun je je snurken onder controle houden met de juiste veranderingen in levensstijl, bedtijd routines, en keel oefeningen of een snurkbeugel.

Neus en sinus problemen. Geblokkeerde luchtwegen of een verstopte neus maken inademing moeilijk en creëren een vacuüm in de keel, wat leidt tot snurken.

Alcohol, roken en medicijnen. Alcoholgebruik, roken en bepaalde medicijnen, zoals kalmerende middelen als lorazepam (Ativan) en diazepam (Valium), kunnen de spieren meer ontspannen, waardoor ook het snurken toeneemt.

Slaaphouding. Plat op je rug slapen zorgt ervoor dat het vlees van je keel zich ontspant en de luchtweg blokkeert. Verandering van slaaphouding kan helpen om snurken te voorkomen. Slaap jij toch altijd het liefst op je rug? Dan kan het helpen om gebruik te maken van een dik, hoog kussen of een snurkbeugel. 

Als het snurken dus wordt veroorzaakt doordat uw tong terugvalt in de keel, is een snurkbeugel om snurken te stoppen meestal het aangewezen hulpmiddel. Het zet de onderkaak onder lichte spanning en trekt hem naar voren. Daarmee komen ook de tongspieren en het weefsel in het onderkaakgebied onder spanning te staan en kunnen deze niet meer naar achteren in de keel zakken. Dankzij de snurkbeugel blijven luchtwegen vrij en is het snurkgeluid niet meer te horen.

Waar moet je op letten met het kopen van een snurkbeugel?

De belangrijkste overweging bij het kiezen van een anti snurk beugel (ook wel bekend als een gebitsbeschermer) is of je de voorkeur geeft aan de handmatige kaakverstelling van een MAD of de tongdempende zuigkracht van een TRD. Deze hulpmiddelen kunnen een gewenningsperiode nodig hebben om eraan te wennen, vooral tijdens het slapen.

De meeste vrij verkrijgbare MAD’s en TRD’s kosten tegenwoordig tussen de €10 en €125 per stuk. Je moet jouw arts raadplegen voordat je een van deze apparaten koopt om te bepalen welk type (indien van toepassing) voor jou geschikt zal zijn. Medische deskundigen kunnen je ook tips en advies geven over bepaalde modellen van snurkbeugels die het beste werken.

Er is geen natuurlijk genezing voor snurken, maar de beste hulpmiddelen zoals de snurkbeugel, ook wel bekend als, bitje tegen snurken, zal jouw symptomen aanzienlijk verminderen. Veel snurkers profiteren van het gebruik van een anti snurk beugel. Snurken treft heel veel volwassenen in ons land. Voor veel van deze slapers, is snurken een chronisch – oftewel iedere nacht – probleem.

Voor mensen met niet-apneu-gerelateerde snurkproblemen kunnen MAD- en TRD-mondstukjes het snurken ’s nachts verminderen. Deze snurkbeugels zijn veel betaalbaarder dan operaties aan de bovenste luchtwegen en andere medische procedures die worden gebruikt om snurken te behandelen. Bespreek dit wel met uw arts voordat u een MAD of TRD aanschaft of er voor het eerst een uitprobeert.

Hoewel ze voor velen effectief zijn, kan het zijn dat de snurkbeugel en andere gebitsbeschermers niet geschikt voor u zijn. Sommige mensen vinden deze apparaten ongemakkelijk en soms zelfs pijnlijk. Ze kunnen ook ineffectief zijn bij het behandelen van zwaar snurken als gevolg van aandoeningen zoals obstructieve slaapapneu.

#1 De beste algemene keuze

Als je op zoek bent naar een goedkope snurkbeugel die wel zeer effectief werkt dan is deze anti snurk beugel van TrueSleep echt wat jij nodig hebt. Deze snurkbeugel wordt met een handig bakje geleverd waarin je hem kunt bewaren als je hem niet gebruikt en dus ook makkelijk mee kunt nemen als je eens ergens anders slaapt. 

VoordelenNadelen
Deze snurkbeugel is op maat te maken Je kunt alleen kiezen tussen 5 of 6 stuks
Helpt tevens tegen tandenknarsen Alleen leverbaar in Nederland
Bevat geen schadelijke stoffen
BPA-vrij
Komt met handig opbergdoosje
Voordelig geprijsd

#2 De best verkochte snurkbeugel in Nederland

Soms is het fijn om te weten dat anderen een product al hebben uit kunnen testen, zodat je op basis van hun reviews de beste keuze kunt maken. Dit is absoluut het geval bij deze snurkbeugel van Mr. Anti Snurk, want dit is de anti snurk beugel die het meest is verkocht in Nederland. Als jij hoe dan ook wilt stoppen met iedere nacht snurken en je goede nachtrust weer terug wilt halen dan kan Mr. Anti Snurk jou ongetwijfeld van dienst zijn. 

VoordelenNadelen
Comfortabele snurkbeugel Niet te gebruiken in combinatie met gebitsprotheses
Inclusief stofvrij bewaardoosje Iets prijziger
Makkelijk schoon te maken
Direct resultaat
Makkelijk op maat te maken

#3 De meest comfortabele snurkbeugel

Het is natuurlijk even wennen als je plots weer een snurkbeugel of bitje tegen snurken in moet doen en al helemaal als dit tijdens je welverdiende nachtrust is. Daarom is het van groot belang dat je een snurkbeugel kiest die comfortabel zit. Het is immers niet de bedoeling dat je straks slapeloze nachten hebt van dat bitje in je mond, want dan is je slaapprobleem nog steeds niet verholpen. Deze anti snurk beugel van Go Comfort Pro Click is een variant die wij jou aanraden als je comfort erg belangrijk vindt. 

VoordelenNadelen
Geschikt voor zware snurkers Snurkbeugel is aan de prijzige kant
Zeer comfortabele snurkbeugel
Uniek kliksysteem
Geen lepeltjes
Stel hem zelf af op de gewenste maat
Inclusief antibacteriële bewaarcase

#4 Beste kwaliteit

Als je niet bang wilt zijn dat je in zult moeten leveren op kwaliteit dan is deze snurkbeugel van Mr Sleep een aanrader voor jou. Dankzij de 100% kwaliteit- en tevredenheidsgarantie hoef jij je namelijk geen zorgen te maken dat je een miskoop doet. Gaat de snurkbeugel bijvoorbeeld stuk terwijl jij hem wel normaal hebt gebruikt dan heb jij volgens Mr Sleep gewoon recht op een nieuwe. En dat is natuurlijk heel erg fijn! 

VoordelenNadelen
Makkelijk en snel in gebruik Even wennen in het begin
Niet duur
100% kwaliteit- en tevredenheidsgarantie
Vormbaar bitje
Werkt ook tegen tandenknarsen

#5 Meest goedkope beugel

Als je niet te veel geld wilt uitgeven aan jouw snurkbeugel dan hoef je niet verder te zoeken. Veel goedkoper dan deze variant ga je ze namelijk niet tegenkomen. Deze snurkbeugel van MediCastle is de perfecte goedkope oplossing tegen snurken. Als je dit product hebt besteld krijg je een 4-delige kit thuis geleverd. Hierin zitten onder andere zachte en stevige neusspreiders, neusclip met magneet, neuspleisters en natuurlijk de anti snurk beugel zelf. 

VoordelenNadelen
Meerdelige kit Alleen in meerdelige kit te verkrijgen
Mogelijkheid om verschillende middelen uit te proberen
Verschillende maten
Zeer goedkoop
Gemakkelijk voor beginners
Werkt direct

Overwegingen met betrekking tot snurkbeugels

  • Maatwerk: Sommige snurkbeugels bieden meer aanpassingsmogelijkheden. De meeste van deze mondstukjes zijn kook-en-beet-modellen met trays die thermoplastic bevatten, zodat u een op maat gemaakte mal voor uw gebit kunt maken. Maar er zijn ook snurkbeugels die dit niveau van maatwerk niet kunnen bieden. De meeste modellen zijn universeel, maar sommige modellen zijn verkrijgbaar in meerdere maten om tegemoet te komen aan de wensen en maten van verschillende slapers.
  • Kwaliteit van het materiaal: De meeste bitjes tegen snurken zijn gemaakt van siliconenhars, kunststof of een combinatie van deze materialen. Beugels met bijtbescherming kunnen volledig van vormbare thermoplast zijn gemaakt, of alleen lagen van dit materiaal bevatten in de bovenste en onderste lades. De meeste anti-snurk mondstukjes die tegenwoordig gemaakt worden, bevatten geen latex of BPA plastic meer. De meeste modellen gaan tussen de zes maanden en twee jaar mee voordat ze vervangen moeten worden.
  • Comfort: Sommige slapers verkiezen het kaakverruimende gevoel van een snurkbeugel boven de tongklem. Voor anderen is het tegenovergestelde waar. Misschien wil jij ze allebei overwegen om te bepalen welk apparaat comfortabeler is – in dat geval zijn modellen met slaaptests waarschijnlijk het meest geschikt. Het komt erop neer: vraag jouw arts naar verschillende soorten snurkbeugels om te weten te komen wat voor jouw situatie de beste opties zijn, en ga van daaruit verder.
  • Aanpasbaarheid: Bij sommige snurkbeugels kunt u instellen hoe ver het apparaat uw kaak vooruitbrengt. Dit kan variëren van bijvoorbeeld 1 mm tot een afstand van ongeveer 8 mm. Maar let op want niet alle soorten snurkbeugels kunnen handmatig worden aangepast. Als dit iets is wat jij zoekt in een snurkbeugel is het dus handig om je vooraf hierover goed in te lezen voordat je de aankoop doet. 
  • Gemak van schoonmaken: Voor de beste resultaten raden wij aan jouw anti-snurk mondstuk na elk gebruik in heet water af te spoelen. Bij sommige snurkbeugels moet je de bovenste en onderste trays regelmatig schrobben om te voorkomen dat bacteriën zich ophopen. Sommige merken bieden eigen reinigingsoplossingen voor hun beugels. Maar tandpasta en een tandenborstel kunnen ook werken. Veel anti snurk beugels worden geleverd met een beschermhoesje. Zo niet, zorg er dan voor dat het apparaatje in een schone omgeving wordt opgeborgen als het niet wordt gebruikt.

Het schoonhouden van jouw anti snurk beugel

Goede mondhygiëne is essentieel! Als u eenmaal een bepaald snurk mondstuk heeft gekozen om snurken te voorkomen, is er een belangrijk punt om rekening mee te houden bij het dragen ervan: hygiëne. 

Als u het mondstuk elke dag draagt – wat aanbevolen wordt voor een blijvend therapeutisch succes – moet u ook zorgen voor een goede mondhygiëne. Kleine voedingsdeeltjes en voedselresten die ’s nachts in de mondholte achterblijven als gevolg van onoplettend tandenpoetsen, zijn een welkome prooi voor bacteriën in de mondflora. Als deze ook nog eens tegen de tanden worden gedrukt door het snurkende mondstuk, dan vinden cariësbacteriën uitstekende omstandigheden om zich voort te planten. Dit kan uiteindelijk de tand beschadigen en leiden tot tandbederf.

Bitjes tegen snurken moeten dagelijks na gebruik worden schoongemaakt en koel en droog worden bewaard. Voor de dagelijkse reiniging zijn er reinigingsgels, -spoelingen, -borstels en speciale tabletten te koop. Gebruik voor het reinigen van uw snurkbeugel geen kant-en-klare tabs voor kunstgebitten of gebitsprotheses. Deze zijn te agressief voor het oppervlak van het snurkmondstuk en zouden de levensduur van het apparaat drastisch verkorten. Hetzelfde geldt voor tandpasta: De schuurmiddelen daarvan zouden het oppervlak van het mondstuk na verloop van tijd beschadigen. 

Veelgestelde vragen

Helpen snurkbeugels tegen snurken?

Ook al is het vaak niet mogelijk om een snurkprobleem helemaal te verhelpen, in sommige gevallen ook wel maar dit hangt af van jouw persoonlijke situatie en klachten, vallen snurkbeugels wel zeker in de categorie van meest effectieve methodes. Ze verminderen en beperken jouw klachten aanzienlijk dus snurkbeugels helpen absoluut om het snurken zo veel mogelijk te verminderen. 

Helpen snurkbeugels tegen slaapapneu?

Slaapapneu-mondstukjes zijn niet geschikt voor alle patiënten. Ze zijn over het algemeen effectiever bij milde tot matige slaapapneu, hoewel ze in sommige gevallen ook kunnen worden aanbevolen aan patiënten met ernstige slaapapneu die CPAP niet verdragen. Het kan echter ook zo zijn dat deze snurkbeugels in sommige gevallen dus niet werken in het geval van heftige slaapapneu (bron

Waarom snurk ik zou luid?

De weefsels in jouw keel kunnen zo ontspannen dat ze uw luchtweg gedeeltelijk blokkeren en gaan trillen. Hoe nauwer jouw luchtweg is, hoe krachtiger de luchtstroom wordt. Dit verhoogt de weefseltrilling, waardoor jouw snurken luider wordt. Er kunnen echter meerdere oorzaken zijn waardoor je snurkt. Als je hier nog meer over wilt weten lees dan nog eens het stukje onder het kopje ‘’Waarom snurk je en hoe werken snurkbeugels?’’.

Hoe slaap ik met een snurker?

Hier zijn zeven tips die je kunt proberen.
1. Concentreer je niet op het geluid van het snurken. (Ja, dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan.)
2. Draag oordopjes. 
3. Luister naar muziek of witte ruis. 
4. Verander de positie van uw partner. 
5. Moedig je partner aan om geëvalueerd te worden. 
6. Slaap in een andere kamer. 
7. Bestel een snurkbeugel voor je partner. 

Gerelateerde berichten

Menu