snurkbeugel

Snurkbeugel: Waarom Werkt Het? + 4 Best Geteste Snurkbeugels

Snurken kan enorm vervelend zijn en staat ook wel bekend als de niet-zo-stille plaag van het samenwonen. Veel mensen (en hun partners) verliezen slaap door chronisch snurken. Snurken ontstaat wanneer je tong en de spieren in je mond en keel ontspannen. Als er lucht doorheen stroomt, ontstaan er trillingen in het weefsel, die het herkenbare snurkgeluid produceren. Snurken kan zeer storend zijn en kan ook wijzen op medische aandoeningen.

Snurkers vinden vaak verlichting door gebruik te maken van een snurkbeugel (ookwel: anti snurk beugel) die snurken tegen gaat. De snurkbeugel helpt het snurken tegen te gaan, zonder al te veel moeite te kosten voor degene die snurkt.

Beste snurkbeugel overzicht

Wil je direct weten wat de beste snurkbeugels zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per snurkbeugel.

Beste Algemene Keuze: SleepiezZ PRO Anti Snurk Set


Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding: Mr. Sleep Snurkbeugel


Comfortabelste Model: SleepiezZ® PRO Anti Snurkbeugel


Beste Goedkope Keuze: MediCastle Anti Snurk Kit Snurkbeugel

Laatste update uitgevoerd op 15 juni 2022

De beste snurkbeugels onderzocht

Beste Algemene Keuze
SleepiezZ PRO Anti Snurk Set

Onderzoek wijst uit dat 90% van de gebruikers van de SleepiezZ snurkbeugel, direct stopt met snurken.

Met deze combinatie van 3 antisnurkproducten van SleepiezZ ben je verzekerd van een comfortabele nacht zonder gesnurk. De set is inclusief:

 • De 2 snurkbeugels vormen geheel naar jouw gebit, zo heb je er 's nachts totaal geen last van.
 • 8 neusspreiders in 2 verschillende maten, zo passen ze in iedere neus.
 • Een neusklem met magneetclip houdt je neus perfect open.
 • Stofvrije opberg doosjes voor alle producten

Natuurlijk bestaan de artikelen uit voedselveilig en BPA vrij materiaal.

Daarbij staat Sleepiezz achter de kwaliteit van zijn producten. Hierdoor beloven zij een 100% tevredenheidsgarantie. 

Voordelen:
 • Super veel goede reviews
 • Vormt naar jouw eigen gebit
 • Stofvrije bewaardoosjes voor alle producten
 • Beschermt je gebit tegen knarsen
 • Veilige materialen
 • Complete anti-snurk set
 • 100% tevredenheidsgarantie
Nadelen:
 • Even wennen
Check Prijs op Bol.com
Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding
Mr. Sleep Snurkbeugel

Als je niet bang wilt zijn dat je in zult moeten leveren op kwaliteit dan is deze snurkbeugel van Mr. Sleep een aanrader voor jou. Dankzij de 100% kwaliteits- en tevredenheidsgarantie hoef jij je namelijk geen zorgen te maken dat je een miskoop doet. Gaat de snurkbeugel bijvoorbeeld stuk terwijl jij hem wel normaal hebt gebruikt dan heb jij volgens Mr. Sleep gewoon recht op een nieuwe. En dat is natuurlijk heel erg fijn! 

Voordelen:
 • Makkelijk en snel in gebruik
 • Voordelig
 • Vormbaar
 • Werkt ook tegen tandenknarsen
Nadelen:
 • Minder comfortabele pasvorm
 • Even wennen in het begin
Check Prijs op Bol.com
Comfortabelste Model
SleepiezZ® PRO Anti Snurkbeugel - Set van 2

SleepiezZ heeft niet voor niks de hoogste beoordeling op Bol.com

De werking van de Antisnurkbeugels van SleepiezZ is klinisch bewezen. De onderzoeken wijzen uit dat bij 90% van de gebruikers het snurken direct stopt. Doordat deze modellen zicht perfect vormen naar jouw gebit, heb je totaal geen last van de beugel.

Daarbij staat SleepiezZ achter de kwaliteit van de producten. Hierdoor beloven zij een 100% tevredenheidsgarantie. 

Voordelen:
 • Ontspant je kaakspieren waardoor knarsen ook voorkomen wordt.
 • Alleen maar goede reviews
 • Comfortabelste exemplaar uit de top
 • 100% tevredenheidsgarantie
 • Inclusief bewaardoosje
 • Gemaakt van voedselveilige en BPA-vrije materialen.
Nadelen:
 • Even wennen
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze
MediCastle Anti Snurk Kit Snurkbeugel
Voordelen:
 • Meerdelige kit
 • Mogelijkheid om verschillende middelen uit te proberen
 • Verschillende maten
 • Zeer goedkoop
 • Gemakkelijk voor beginners
 • Werkt direct
Nadelen:
 • Alleen in meerdelige kit te verkrijgen
Check Prijs op Bol.com

Updates:
10 juni 2022: MediCastle snurkbeugel toegevoegd

De beste snurkbeugels vergeleken

Beste algemene keuze Beste prijs-kwaliteit verhouding Comfortabelste model Beste goedkope keuze
SleepiezZ PRO Anti Snurk Set Mr. Sleep Snurkbeugel SleepiezZ® PRO Anti Snurkbeugel MediCastle Anti Snurk Kit Snurkbeugel
Algemene score
Maatwerk 5/5 4/5 5/5 4/5
Kwaliteit van het materiaal 5/5 5/5 5/5 4/5
Comfort 5/5 4/5 5/5 4/5
Aanpasbaarheid 4/5 4/5 4/5 4/5
Gemak van schoonmaken 5/5 5/5 4/5 4/5

Waarom je Slaapwijsheid kunt vertrouwen

Slaapwijsheid-kwaliteitscheck

Slaapwijsheid is niet voor niets een van de meest bezochte slaapwebsites. We spitten tientallen, soms wel honderden reviews door, zodat jij de beste snurkbeugel koopt. We houden rekening met verschillende factoren als prijs, maatwerk, kwaliteit, aanpasbaarheid en gemak van schoonmaken. Daarnaast stellen we vragen, zoals ”Hoe comfortabel is deze snurkbeugel” en ”Wat is de beste keuze voor een een vrouw met een klein gebit?” – zodat jij dit niet meer hoeft te doen. Ook telt bij ons de mening van anderen. We nemen andere reviews objectief mee in onze selectie, zoals de testresultaten van de Consumentenbond, om er zeker van te zijn dat we voor jou de beste keuze maken. Komt de beugel de Slaapwijsheid kwaliteits check niet door? Dan staat deze uiteraard niet in onze lijst.

Waar op te letten bij het kopen van een snurkbeugel

maatwerk-snurkbeugel
Maatwerk

Sommige snurkbeugels bieden meer aanpassingsmogelijkheden. De meeste van deze mondstukjes zijn kook-en-beet-modellen met trays die thermoplastic bevatten, zodat u een op maat gemaakte mal voor uw gebit kunt maken. Maar er zijn ook snurkbeugels die dit niveau van maatwerk niet kunnen bieden. De meeste modellen zijn universeel, maar sommige modellen zijn verkrijgbaar in meerdere maten om tegemoet te komen aan de wensen en maten van verschillende slapers.

Kwaliteit-snurkbeugel
Kwaliteit van het materiaal

De meeste bitjes tegen snurken zijn gemaakt van siliconenhars, kunststof of een combinatie van deze materialen. Beugels met bijtbescherming kunnen volledig van vormbare thermoplast zijn gemaakt, of alleen lagen van dit materiaal bevatten in de bovenste en onderste lades. De meeste anti-snurk mondstukjes die tegenwoordig gemaakt worden, bevatten geen latex of BPA plastic meer. De meeste modellen gaan tussen de zes maanden en twee jaar mee voordat ze vervangen moeten worden.

Comfort-snurkbeugel
Comfort

Sommige slapers verkiezen het kaakverruimende gevoel van een snurkbeugel boven de tongklem. Voor anderen is het tegenovergestelde waar. Misschien wil jij ze allebei overwegen om te bepalen welk apparaat comfortabeler is – in dat geval zijn modellen met slaaptests waarschijnlijk het meest geschikt. Het komt erop neer: vraag jouw arts naar verschillende soorten snurkbeugels om te weten te komen wat voor jouw situatie de beste opties zijn, en ga van daaruit verder.

De belangrijkste overweging bij het kiezen van een anti snurk beugel (ook wel bekend als een gebitsbeschermer) is of je de voorkeur geeft aan de handmatige kaakverstelling van een MAD of de tongdempende zuigkracht van een TRD. Deze hulpmiddelen kunnen een gewenningsperiode nodig hebben om eraan te wennen, vooral tijdens het slapen.

Aanpasbaarheid-snurkbeugel
Aanpasbaarheid

Bij sommige snurkbeugels kunt u instellen hoe ver het apparaat uw kaak vooruitbrengt. Dit kan variëren van bijvoorbeeld 1 mm tot een afstand van ongeveer 8 mm. Maar let op want niet alle soorten snurkbeugels kunnen handmatig worden aangepast. Als dit iets is wat jij zoekt in een snurkbeugel is het dus handig om je vooraf hierover goed in te lezen voordat je de aankoop doet. 

Schoonmaken-snurkbeugel
Gemak van schoonmaken

Voor de beste resultaten raden wij aan jouw anti-snurk mondstuk na elk gebruik in heet water af te spoelen. Bij sommige snurkbeugels moet je de bovenste en onderste trays regelmatig schrobben om te voorkomen dat bacteriën zich ophopen. Sommige merken bieden eigen reinigingsoplossingen voor hun beugels. Maar tandpasta en een tandenborstel kunnen ook werken. Veel anti snurk beugels worden geleverd met een beschermhoesje. Zo niet, zorg er dan voor dat het apparaatje in een schone omgeving wordt opgeborgen als het niet wordt gebruikt.

De beste snurkbeugel: wetenschappelijke voordelen

Omdat mensen snurken om verschillende redenen, is het belangrijk om de oorzaken achter je snurken te begrijpen. Als je eenmaal begrijpt waarom je snurkt, kun je de juiste oplossingen vinden voor een rustigere, diepere slaap voor zowel jou als je partner.

 • Leeftijd: naarmate je een middelbare leeftijd bereikt wordt je keel smaller en vermindert de spierspanning in je keel.1 Je kunt er natuurlijk niets aan doen dat je ouder wordt, maar gelukkig kunnen veranderingen in je levensstijl, zoals nieuwe bedrituelen, keeloefeningen of een snurkbeugel wel helpen om snurken te voorkomen
 • Overgewicht of een slechte conditie: vetweefsel en een slechte spierspanning dragen bij aan snurken. Zelfs als je geen last hebt van overgewicht in het algemeen, kan het dragen van overtollig gewicht alleen rond je nek of keel wel al leiden tot snurken. Oefeningen doen en afvallen kan soms al voldoende zijn om een einde te maken aan jouw snurken. Als dit niet voldoende helpt dan kan ook in dit geval een snurkbeugel goed van pas komen. 
 • De manier waarop je bent gebouwd: mannen hebben smallere luchtwegen dan vrouwen en snurken daarom ook vaker.2 Een nauwe keel, een gespleten gehemelte, vergrote adenoïden, en andere fysieke kenmerken die bijdragen aan snurken zijn vaak erfelijk. Nogmaals, hoewel je geen controle hebt over je lichaamsbouw of geslacht, kun je je snurken onder controle houden met de juiste veranderingen in levensstijl, bedtijd routines, en keel oefeningen of een snurkbeugel.
 • Neus en sinus problemen: geblokkeerde luchtwegen of een verstopte neus maken inademing moeilijk en creëren een vacuüm in de keel, wat leidt tot snurken.
 • Alcohol, roken en medicijnen: alcoholgebruik, roken en bepaalde medicijnen, zoals kalmerende middelen als lorazepam (Ativan) en diazepam (Valium), kunnen de spieren meer ontspannen, waardoor ook het snurken toeneemt.
 • Slaaphouding: plat op je rug slapen zorgt ervoor dat het vlees van je keel zich ontspant en de luchtweg blokkeert. Verandering van slaaphouding kan helpen om snurken te voorkomen. Slaap jij toch altijd het liefst op je rug? Dan kan het helpen om gebruik te maken van een dik, hoog kussen of een snurkbeugel. 
  Als het snurken dus wordt veroorzaakt doordat uw tong terugvalt in de keel, is een snurkbeugel om snurken te stoppen meestal het aangewezen hulpmiddel. Het zet de onderkaak onder lichte spanning en trekt hem naar voren. Daarmee komen ook de tongspieren en het weefsel in het onderkaakgebied onder spanning te staan en kunnen deze niet meer naar achteren in de keel zakken. Dankzij de snurkbeugel blijven luchtwegen vrij en is het snurkgeluid niet meer te horen.

Veelgestelde vragen

Helpen snurkbeugels tegen snurken?

Ook al is het vaak niet mogelijk om een snurkprobleem helemaal te verhelpen, in sommige gevallen ook wel maar dit hangt af van jouw persoonlijke situatie en klachten, vallen snurkbeugels wel zeker in de categorie van meest effectieve methodes. Ze verminderen en beperken jouw klachten aanzienlijk dus snurkbeugels helpen absoluut om het snurken zo veel mogelijk te verminderen. 

Helpen snurkbeugels tegen slaapapneu?

Slaapapneu-mondstukjes zijn niet geschikt voor alle patiënten. Ze zijn over het algemeen effectiever bij milde tot matige slaapapneu, hoewel ze in sommige gevallen ook kunnen worden aanbevolen aan patiënten met ernstige slaapapneu die CPAP niet verdragen. Het kan echter ook zo zijn dat deze snurkbeugels in sommige gevallen dus niet werken in het geval van heftige slaapapneu (bron

Waarom snurk ik zou luid?

De weefsels in jouw keel kunnen zo ontspannen dat ze uw luchtweg gedeeltelijk blokkeren en gaan trillen. Hoe nauwer jouw luchtweg is, hoe krachtiger de luchtstroom wordt. Dit verhoogt de weefseltrilling, waardoor jouw snurken luider wordt. Er kunnen echter meerdere oorzaken zijn waardoor je snurkt. Als je hier nog meer over wilt weten lees dan nog eens het stukje onder het kopje ‘’Waarom snurk je en hoe werken snurkbeugels?’’.

Hoe slaap ik met een snurker?

Hier zijn zeven tips die je kunt proberen.
1. Concentreer je niet op het geluid van het snurken. (Ja, dit is misschien makkelijker gezegd dan gedaan.)
2. Draag oordopjes. 
3. Luister naar muziek of witte ruis. 
4. Verander de positie van uw partner. 
5. Moedig je partner aan om geëvalueerd te worden. 
6. Slaap in een andere kamer. 
7. Bestel een snurkbeugel voor je partner. 

Hoe hou ik mijn snurkbeugel schoon?

Goede mondhygiëne is essentieel! Als u eenmaal een bepaald snurk mondstuk heeft gekozen om snurken te voorkomen, is er een belangrijk punt om rekening mee te houden bij het dragen ervan: hygiëne. 
Als u het mondstuk elke dag draagt – wat aanbevolen wordt voor een blijvend therapeutisch succes – moet u ook zorgen voor een goede mondhygiëne. Kleine voedingsdeeltjes en voedselresten die ’s nachts in de mondholte achterblijven als gevolg van onoplettend tandenpoetsen, zijn een welkome prooi voor bacteriën in de mondflora. Als deze ook nog eens tegen de tanden worden gedrukt door het snurkende mondstuk, dan vinden cariësbacteriën uitstekende omstandigheden om zich voort te planten. Dit kan uiteindelijk de tand beschadigen en leiden tot tandbederf.
Bitjes tegen snurken moeten dagelijks na gebruik worden schoongemaakt en koel en droog worden bewaard. Voor de dagelijkse reiniging zijn er reinigingsgels, -spoelingen, -borstels en speciale tabletten te koop. Gebruik voor het reinigen van uw snurkbeugel geen kant-en-klare tabs voor kunstgebitten of gebitsprotheses. Deze zijn te agressief voor het oppervlak van het snurkmondstuk en zouden de levensduur van het apparaat drastisch verkorten. Hetzelfde geldt voor tandpasta: De schuurmiddelen daarvan zouden het oppervlak van het mondstuk na verloop van tijd beschadigen.

Gerelateerde berichten

Bronnen

1 Lugaresi E “Electroencephalography and Clinical Neurophysiology.

2 F Dalmasso, R Prota “Snoring: analysis, measurement, clinical implications and applications ” The Lancet 362.9396 (2003): 1599-1604.

Ga in discussie