de-5-beste-stille-ventilators-getest-in-2021

Beste Stille Ventilator Voor Je Slaapkamer (2021 Koopgids 🥇)

Normaal gesproken is het niet erg warm in Nederland. Toch komt een hittegolf de laatste jaren steeds vaker voor. Hartstikke vervelend natuurlijk, vooral ’s nachts. Gelukkig kun je ook tijdens warme dagen alsnog voor verkoeling zorgen met behulp van een stille ventilator. Zo kun je toch nog genieten van een koele lucht in je woning, terwijl je niet gestoord wordt door het geluid van de ventilator. Bovendien is een stille ventilator slaapkamer erg handig als je ook in de zomer wilt genieten van een koele nachtrust. In dit artikel kun je meer lezen over een ventilator stil, terwijl we ook alvast een paar modellen hebben getest. Door een van deze stille ventilators te kopen kun jij voorbereid een hittegolf tegemoet gaan!

Beste stille ventilator overzicht

Wil je direct weten wat de beste stille ventilatoren zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per ventilator.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
beste-stille-ventilatorMeest luxe ventilator Check Prijs
geruidloze-ventilatorMeest geruidloze ventilator Check Prijs
Stille-torenventilatorMooiste exemplaar Check Prijs
ventilatorHoogste ventilator Check Prijs
goedkope-stille-ventilatorGoedkoopste stille waaier Check Prijs
stille-tafel-ventilatorOpvouwbaar Check Prijs
Meest compacte geruisloze ventilator Check Prijs

De voordelen van een stille ventilator

Met name tijdens de warme zomerdagen zul je dus veel baat hebben bij een stille torenventilator. Toch zal zo’n geluidloze ventilator ook in de andere seizoenen een aanwinst zijn voor je huis, waarbij het vooral handig is in je slaapkamer. Een geruisloze ventilator zorgt er namelijk voor dat je comfortabeler slaapt, terwijl je ook nog een sneller in slaap valt met behulp van een stille ventilator slaapkamer. Toch zal dit product voornamelijk op de dagen wanneer het kwik boven de 30 graden Celsius stijgt echt zeer welkom zijn in je slaapkamer. Diverse onderzoeken hebben ondertussen aangetoond dat je het beste kunt slapen in een kamer die zowel donker als koel is. Ook moet er nog eens sprake zijn van voldoende luchtstroom, waar een stille ventilator dus voor zorgt. Een ventilator stil zorgt er bovendien voor dat het niet te warm wordt in je slaapkamer. Dat is van belang, want zelfs een temperatuurstijging van één graad Celsius zal je slaap al negatief beïnvloeden. In principe is 16 tot 18 graden Celsius een geschikte temperatuur voor je slaapkamer. Voel je dat het te warm is? Zet dan je stille torenventilator aan zodat de temperatuur daalt en je kunt genieten van een heerlijke nachtrust.

Stille ventilatoren voor een beter slaap: de wetenschap

Uit onderzoek blijkt dat lawaai een belangrijke oorzaak is van slaapstoornissen. Omgevingsgeluiden, waaronder het lawaai van een gewone ventilator, zorgt er dus voor dat je nachtrust slechter is.1

Een ander onderzoek toont juist aan dat het goed is om te slapen met een stille ventilator, vooral voor baby’s. Het verlaagt het risico op wiegendood namelijk met maar liefst 72 procent.2

Toch draait het natuurlijk niet alleen om de feiten, maar ook om je eigen gevoel. Voor elke test gaan we door honderden reviews om erachter te komen welke stille ventilators goed zijn en wat voor effect ze hebben op slaap:

We zijn er mee in onze nopjes, het zorgt voor een frisse huiskamer. De ventilator is nagenoeg geruisloos en past goed bij ons interieur. Ook het bedienen met de afstandsbediening vind ik grandioos.

Review van de “Clean Air Optima® CA-406B

De beste stille ventilators onderzocht

De kans is groot dat je op dit artikel hebt geklikt omdat je er graag achter wilde komen wat de beste stille ventilators zijn die je kunt kopen in 2021. Dat hebben wij namelijk onderzocht zodat we goede aanbevelingen geven. Zonder verder oponthoud, hieronder kun je de zeven allerbeste stille ventilatoren van dit jaar vinden. Het is zeker een goed idee om één van deze exemplaren aan te schaffen als je stille ventilator slaapkamer!

Meest luxe ventilator stil

Dit model van Duux mag hoe dan ook een luxueuze stille ventilator genoemd worden. Dit komt onder meer doordat dit product volledig draadloos is, terwijl het natuurlijk ook nog eens compleet geruisloos is. Het is dan ook de eerste ventilator die deze twee functies combineert. Bovendien is de Duux ventilator stil ook luxe doordat je het kunt bedienen met een gratis app op je telefoon, al hoef je dit niet beslist te doen. Bij aankoop van dit product krijg je namelijk ook een afstandsbediening.

VoordelenNadelen
Kan volledig draadloos gebruikt worden Display kan niet gekanteld worden
Kan bediend worden met een app en een afstandsbediening Display onhandig geplaatst
Kan verplaatst worden Relatief kleine hoogte
Veel verschillende snelheden Gebruiksgemak kan tegenvallen
Zowel horizontale als verticale oscillatie

Stilste ventilator

AEen stille ventilator moet stil zijn, daar is het nota bene voor gemaakt. Bij deze stille statiefventilator van Duux zit dat wel goed. Dit product is zelfs zo populair geworden omdat het echt een volledig geluidloze ventilator is. Hooguit produceert het een geluidsniveau van 13 dB, wat zeer laag is. Bovendien heeft deze fan maar liefst 26 verschillende snelheden, dus je kunt zelf bepalen wat voor briesje geproduceerd wordt door de stille ventilator slaapkamer.

VoordelenNadelen
Erg stil Kan niet draadloos gebruikt worden
Kan bediend worden met een afstandsbediening Display onhandig geplaatst
Kan verplaatst worden Relatief kleine hoogte
Veel verschillende snelheden Gebruiksgemak kan tegenvallen
Komt met een lang snoer
Hoogte kan versteld worden

Mooiste stille ventilator

De Clean Air Optima CA-406B zorgt ervoor dat je niet alleen kunt genieten van een koel briesje in je woning, maar ook het uiterlijk van deze ventilator stil mag er zeker zijn. Bovendien is het een vrijwel geruisloze ventilator. Het heeft namelijk een geluidsniveau van maximaal 25dB, wat erg stil is. Ook heeft het exemplaar van Clean Air Optima een stoffilter. Hiermee zorgt het niet alleen voor een koele lucht, maar ook voor een schone en frisse lucht.

VoordelenNadelen
Relatief stil Kan niet draadloos gebruikt worden
Kan bediend worden met een afstandsbediening Maar drie verschillende snelheden
Kan verplaatst worden Hoogte kan niet versteld worden
90 graden en 360 graden oscillatie
Komt met een lang snoer

Hoogste geruisloze ventilator

WHet is zeker verstandig om deze statiefventilator van AirKing aan te schaffen als je graag een hoge geluidloze ventilator wilt aanschaffen. Het model van dit merk heeft een zwarte kleur en kan grote ruimte verkoelen doordat het zo hoog is. Dit komt ook doordat de bladen van de ventilator maar liefst 40 centimeter groot zijn. Het kan bovendien 85 graden van links naar rechts draaien, waardoor het een groot deel van de kamer vult met koele lucht.

VoordelenNadelen
Hoogte kan versteld worden Kan niet draadloos gebruikt worden
Kan bediend worden met een afstandsbediening Maar vijf verschillende standen
Kan verplaatst worden
Relatief hoog (115 tot 135 centimeter)
Komt met een lang snoer

Beste budget geluidloze ventilator

De stille tafelventilator van Cooler zeker een aanrader als je niet te veel uit wilt geven aan een ventilator stil maar graag alsnog een koelere woning wilt krijgen tijdens een hittegolf. Alhoewel dit product dus relatief voordelig is, betekent het niet dat deze stille ventilator slaapkamer van een slechte kwaliteit is. Sterker nog, het heeft als grote voordeel dat het draadloos gebruikt kan worden. Hierdoor kun je het dus eenvoudig in je woning plaatsen op diverse plekken.

VoordelenNadelen
Lichtgewicht Kan niet draadloos gebruikt worden
Erg stil Maar drie verschillende standen
Kan verplaatst worden Kan niet bediend worden met een afstandsbediening
Kan draadloos gebruikt worden
Komt met een lang snoer
Verticaal en diagonaal kantelbaar
Hoogte kan versteld worden

Opvouwbare stille tafelventilator

Ben je op zoek naar een kleine stille tafelventilator die je eenvoudig kunt gebruiken? Zoek dan niet verder dan dit product van Silvergear! Het is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren: wit en groen. Uniek is deze tafelventilator stil zeker, het is namelijk opvouwbaar. Zo kun je het dus eenvoudig meenemen naar het werk of op vakantie bijvoorbeeld. Bovendien is het ook nog eens oplaadbaar. Je kunt deze desktop stille ventilator dus echt overal opladen via een usb kabel die bijgeleverd wordt. Dit kun je eenvoudig aansluiten op de usb poort van je pc of laptop.

VoordelenNadelen
Kan draadloos gebruikt worden Hoogte kan niet veranderd worden
Komt met usb kabel voor het opladen Maar drie verschillende standen
Kan verplaatst worden
Compact
Opvouwbaar

Meest compacte geruisloze ventilator

De stille tafelventilator van Silvergear die zojuist is genoemd is compact, maar kleiner dan dit product van Northwall zul je ze niet vinden. Dit is echt een mini stille ventilator. Het heeft namelijk maar een diameter van 10 centimeter, terwijl het ook maar 0,3 kilogram weegt. Hierdoor kan dit product dus opnieuw eenvoudig meegenomen worden in je werktas of vakantiekoffer. Deze kleine geruisloze ventilator van Northwall zal desondanks alsnog wel voor een frisse bries zorgen.

VoordelenNadelen
Handig om mee te nemen Hoogte kan niet veranderd worden
Komt met kabel van 1,8 meter Maar twee verschillende standen
Kan verplaatst worden Komt zonder afstandsbediening
Zeer compact
Kantelbaar

Hopelijk zit er in dit overzicht met de stille ventilators die we getest hebben een model tussen die helemaal geschikt is voor jou! Is dit niet het geval? Wees niet getreurd. Online kun je nog veel meer verschillende opties vinden, dus het valt te verwachten dat je alsnog de perfecte stille ventilator vindt als je zelf even gaat zoeken op het internet.

Waar moet je op letten bij het kopen van een stille ventilator?

 • Budget. Natuurlijk is geld belangrijk in deze wereld, dat snapt iedereen. Ook bij het aanschaffen van een stille ventilator zul je dus rekening moeten houden met je budget, vooral als je graag op je centjes wilt letten. Je kunt dan kiezen voor een relatief goedkoop exemplaar, maar er zijn ook duurdere modellen die al snel meer dan 100 euro kosten. Natuurlijk merk je het verschil wel tussen de dure en goedkope stille ventilators, dus als je echt graag een model wilt kopen die daadwerkelijk stil is dan is het toch verstandig om een wat ruimer budget aan te nemen.
 • Eigenschappen. Daarnaast is het ook zeker een goed idee om te letten op de eigenschappen van de stille ventilators die je op het moment op het oog hebt. Deze kunnen per stille ventilator slaapkamer namelijk erg verschillen. Er zijn daarentegen wel een paar features die je geluidloze ventilator zou moeten hebben. Zo is het natuurlijk zeer handig om een afstandsbediening te hebben waarmee je je geruisloze ventilator kunt instellen, vooral als je in bed ligt. Een digitale display zorgt er juist voor dat de ventilator stil er een stuk moderner uitziet, terwijl je een uitschakeltimer kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat de stille ventilator automatisch uitgaat als je in slaap bent gevallen. Een ventilator die verstelbaar is in hoogte is bovendien geen overbodige luxe, terwijl een verstelbare kantelhoek ook zeker nuttig kan zijn. Hierdoor kun je de stille torenventilator immers precies op jou richten waardoor je optimaal zult profiteren van de koele lucht.
 • Kwaliteit. Veel mensen denken dat een bekende en grote producent direct ook een hoge kwaliteit betekent. Dat hoeft natuurlijk niet altijd het geval te zijn. Het is daarom juist beter om op zoek te gaan naar een merk dat echt alleen maar stille ventilators produceert, dus niet andere apparaten. Ook moet je in je zoektocht letten op bewijs van onderdelen die van een hoge kwaliteit zijn. De producten die aanbevolen worden in deze blog zijn natuurlijk hoe dan ook van merken die niet alleen geweldige stille ventilators maken, maar ook nog eens erg betrouwbaar zijn.
 • Uiterlijk. Natuurlijk is het uiterlijk van de stille ventilator ook van belang, wat vooral het geval is als je het product in je woonkamer plaatst. Het moet dan uiteraard wel passen bij de rest van je inrichting, wat nog wel eens lastig kan zijn. Er zijn namelijk genoeg ventilators op de markt die echt een ouderwetse uitstraling hebben. Dit past totaal niet bij een modern interieur, dat moet je echt niet willen. Gelukkig wordt het uiterlijk van een ventilator stil al steeds beter, wat vooral het geval is bij een stille torenventilator. Dit model zal totaal niet misstaan in je woonkamer, maar ook niet in je slaapkamer.
 • Gewicht. Het gewicht van de geluidloze ventilator die jij wilt kopen is niet altijd even belangrijk, maar in sommige gevallen moet je hier toch wel op letten. Dit is bijvoorbeeld het geval als je graag een stille torenventilator wilt kopen. De kans is groot dat je dan de ventilator in diverse ruimtes in je woning wilt gebruiken, wat mogelijk is aangezien de ventilator verplaatsbaar is. Natuurlijk wil je dan niet dat je elke keer een apparaat van 100 kilo of iets dergelijks moet sjouwen naar de volgende kamer. Het is dan dus slim om te kiezen voor een lichtgewicht geruisloze ventilator.
 • Garantie. Net zoals bij elk ander product, zou je bij het kopen van een geruisloze ventilator ook zeker moeten letten op de garantie. De meeste ventilators hebben over het algemeen een garantie van een jaar. In principe is dat prima, maar hoe langer de garantie is, hoe beter natuurlijk. Daarom kan het handig zijn om een stille ventilator te kopen die juist garantie aanbiedt met een veel langere looptijd. Dit is met name verstandig als je van plan bent om de ventilator die geen geluid maakt lang te gebruiken in je slaapkamer.

De verschillende soorten stille ventilators

 • Stille torenventilator. Je kunt onder meer een stille torenventilator kopen. Over het algemeen heeft zo’n model een modern ontwerp die niet al te opvallend is, waardoor je het eenvoudig toe kunt passen in je huidige interieur. Een ander pluspunt van zo’n ventilator is dat het zo goed als geen geluid produceert, wat met name komt doordat de meeste stille torenventilators werken zonder bladen. Dit zorgt er bovendien voor dat deze soort erg veilig is. De luchtkolom die een stille torenventilator projecteert is overigens verticaal.
 • Stille tafelventilator. Zoals de naam van een stille tafelventilator al doet vermoeden is zo’n geruisloze ventilator geschikt om neer te zetten op een tafel, al kan het ook geplaatst worden op een ander vlak oppervlak. Denk bijvoorbeeld aan de vloer, een nachtkastje of een dressoir in je slaapkamer. Een stille ventilator voor op de tafel projecteert de lucht op een erg directe wijze. Daarnaast is dit model ook nog eens zeer compact en kun je ze eenvoudig van de ene naar de andere plek verplaatsen.
 • Stille muurventilator. Als je graag ruimte wilt besparen in je woning omdat je woont in een klein huis dan kan het een goed idee zijn om een stille muurventilator aan te schaffen. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft is zo’n geluidloze ventilator geschikt om op te hangen aan een wand. Hierdoor kun je dus ruimte besparen terwijl je alsnog wel kunt genieten van een koele kamer. Een stille wandventilator heeft overigens wel een groot nadeel, het kan aannemelijk niet verplaatst worden.
 • Stille statiefventilator. Waar een stille muurventilator niet verplaatsbaar is, geldt dat wel voor een stille statiefventilator. Een ander pluspunt van dit model is dat het een zwenkbare kop heeft. Hierdoor kan het de koele lucht in diverse richtingen projecteren. Hierdoor is het geschikt als een stille ventilator slaapkamer, maar een stille statiefventilator kun je ook gebruiken voor het verkoelen van grotere ruimtes.
 • Stille plafondventilator. Ander type ventilator stil waarvoor je kunt kiezen is een stille plafondventilator, wat met name een geschikte keuze is in een slaapkamer. Dit komt onder meer doordat dit model echt extreem stil is, terwijl het net als de stille wandventilator ruimte bespaart. Helaas heeft een stille plafondventilator natuurlijk ook direct hetzelfde nadeel als het model dat opgehangen dient te worden aan een muur, het kan namelijk niet verplaatst worden. Gelukkig hoeft dit geen probleem te zijn als je de geruisloze ventilator precies boven je bed hangt. Het fungeert dan als een perfecte stille ventilator slaapkamer.

Veelgestelde vragen

Zijn stille ventilators echt stil?

Ja! Er zijn daadwerkelijk ventilators verkrijgbaar op de markt die zo goed als stil zijn. Natuurlijk zullen deze apparaten altijd wel wat geluid maken, maar over het algemeen produceren ze niet zoveel geluid dat jij niet kunt slapen. Hierdoor is een stille ventilator slaapkamer dus zo handig!

Welke stille ventilator is het stilst?

In de zomer wil je in een koele slaapkamer kunnen slapen natuurlijk, wat mogelijk is met een stille ventilator. De Duux Whisper is hierbij een geschikte keuze, deze geruisloze ventilator is namelijk erg stil. Dit geldt ook voor het model van Cooler en AirKing. Daarnaast zou je nog kunnen kiezen voor de Clean Air Optima CA-406B of de Duux Whisper Flex.

Hoe komt het dat de stille ventilators wel stil zijn?

Een stille ventilator is stil doordat hier rekening mee gehouden wordt bij het produceren van deze apparaten. De producent wil de ventilator zo weinig mogelijk decibel laten produceren. Hier moet je dus beslist op letten als je van plan bent om een geluidloze ventilator aan te schaffen. Hoe lager het geluidsniveau, oftewel het aantal geproduceerde decibel, is, hoe stiller de ventilator is.

Waar moet ik op letten met het kopen van een stille ventilator?

Allereerst moet je letten op het geluidsniveau van de stille ventilator, dit moet zo laag mogelijk zijn. Daarnaast is het ook van belang om rekening te houden met handige eigenschappen. Zo kan een afstandsbediening nuttig zijn, net zoals een timer. Vergeet bovendien niet te letten op het uiterlijk en de kwaliteit van het product.

Zijn ventilators zonder bladen stiller?

Er zijn ventilators verkrijgbaar op de markt die geen bladen bevatten. Deze exemplaren zijn een stuk stiller dan een normale ventilator, terwijl je ze ook nog eens veel eenvoudiger kunt schoonmaken. Terwijl de lucht door de waaier omhoog gaat, komt deze naar buiten door een zeer dunne gleuf die de hele cirkel van de ventilator zelf beslaat, dus niet alleen de basis.

Welk DB is stil voor een ventilator?

Als je graag een stille ventilator wilt aanschaffen dan moet je letten op het aantal decibel dat geproduceerd wordt door het apparaat. Dit moet eigenlijk onder de 35 DB vallen. Hoe lager dit aantal is, hoe stiller de ventilator is natuurlijk. Het is daarom verstandig om een ventilator stil met zo weinig mogelijk DB aan te schaffen.

Naast het kopen van een stille ventilator om in de zomer te kunnen genieten van een goede nachtrust, is het verstandig om nog wat hulpmiddelen aan te schaffen. Zo kun je natuurlijke slaapmiddelen gebruiken in combinatie met een stille ventilator slaapkamer om beter te slapen, maar hierbij is het ook zeker slim om een verzwaringsdeken te gebruiken. Dit geldt bovendien voor een blauw licht filter bril.

Bronnen

1 Environmental noise and sleep disturbances: A threat to health?


2 Use of a Fan During Sleep and the Risk of Sudden Infant Death Syndrome

Gerelateerde berichten