Verzwaringsdekens: Waarom Werkt Het + De 4 Best Geteste Verzwaringsdekens

Wie houdt er niet van om te worden geknuffeld als ze slapen? Verzwaringsdekens zijn een steeds populairdere manier om sneller in slaap te komen, stress te verminderen en dieper te slapen.

Slaap gezonder met de zachte druk van een verzwaard deken die geschikt is voor je slaapgewoonten en -stijl. In het tijdperk waarin de slaapkamer steeds beter geoptimaliseerd wordt met het perfecte kussen-, matras– en beddenset, mag het verzwaringsdeken niet ontbreken voor die zoete sluimering en rustgevende dromen. 

Wat zijn verzwaringsdekens?

Gevuld met materialen zoals glaskralen of pollykorrels zijn verzwaarde dekens eenvoudigweg dekens met een gewicht van 3 tot 15 kilo. Ze zijn ontworpen om mensen te helpen ontspannen door het gevoel te geven van een knuffel.

Als je er een aan je bed toevoegt, kan dat een gevoel van rust geven aan je nachtelijke routine. Veel mensen houden van het gevoel van druk tegen hun lichaam en vinden deze druk heel ontspannend. Veel mensen houden ook van knuffels of massages, je kunt het vergelijken met de reden waarom we pasgeborenen inpakken. Liggen onder een zwaar deken kan heel rustgevend zijn.

De theorie is dat de diepe druk die je voelt als je onder al dat gewicht zit, een kalmerend effect heeft. Je voelt je als het ware ‘veiliger’, waardoor je minder angstgevoelens kan hebben. 

Daarnaast, als je altijd veel draait en woelt in bed, geeft een verzwaard deken je wat tegendruk. Ze maken het moeilijker voor je om te bewegen en dus moeilijker voor je om jezelf te storen terwijl je slaapt.

Werken verzwaarde dekens?

Uit een onderzoek van een universiteit uit Zweden kwam het volgende: “Objectief vonden we dat de slaaptijd toenam, evenals een afname van bewegingen van de deelnemers. Subjectief, de deelnemers sliepen graag met het deken, vonden het makkelijker om te gaan slapen en sliepen beter, waar ze zich ’s ochtends meer verfrist voelden. Over het algemeen hebben we ontdekt dat wanneer de deelnemers de verzwaarde deken gebruikten, ze een rustige nacht hadden geslapen.”1

In een studie van 32 volwassenen, gaf 63% aan minder angstgevoelens te hebben na onder een 15kg zwaar deken te hebben gelegen voor 5 minuten.2

Een andere studie testte verzwaringsdekens met mensen die net waren opgenomen voor een gestelijke gezondheidscrisis. 60% van de mensen gaf aan minder angst te hebben na gebruik te maken van een verzwaringsdeken.3

Een van de meest populaire toepassingen voor verzwaarde dekens is de behandeling van kinderen met aandoeningen zoals autisme en ADHD. Sommige kinderen profiteren van compressie, ofwel van verzwaarde dekens Een studie gepubliceerd in “The American Journal of Occupational Therapy vond dat basisschoolleerlingen die gewogen vesten droegen meer aandacht besteedden en minder friemelen in de klas.4

Dit gezegd zijnde, zijn er een paar nadelen aan gewogen dekens, vooral als het gaat om het feit dat kinderen ze gebruiken. Ze zijn zwaar, waardoor ze moeilijk zijn om mee te reizen, ze worden warm, en het kan moeilijk zijn voor kinderen om ze alleen te gebruiken zonder ouders. 

Of u nu warm of koud slaapt, met een partner of niet, wij hebben de perfecte deken om je snooze-sessies comfortabeler te maken. 

Klaar om er een uit te proberen? Hier zijn 5 verzwaringsdekens die het best geschikt zijn voor volwassenen en kinderen.

#1 Het meest comfortabele deken

Een verzwaard deken mag niet in de wasmachine. Gelukkig heeft het merk Simply Cosy hier een oplossing voor: een wasbare hoes. Je kan de hoes er zo afhalen en in de wasmachine stoppen. 

Bijkomend voordeel van de wasbare hoes is dat deze bij uitstek het meest zacht en comfortabel is.

Het comfortabele deken is beschikbaar voor 8kg (geschikt voor mensen met 60-85kg lichaamsgewicht) en 10kg (85kg- 120kg lichaamsgewicht).

#2 Het mooiste verzwaarde deken

Dit deken van bamboe is zeker ook een aanrader. Bamboo is een schoon en comfortabel materiaal. Dit komt omdat het ademend is, wat zorgt voor mindere zweterige toestanden in bed. Het past aan de seizoenen aan, lekker warm in de winter en verkoelend in de zomer.

Je levert iets in op comfortabelheid vergeleken met de nummer een, maar dat maak het deken ziet er wel veel mooier uit in je slaapkamer. Daarom verdient dit verzwaringsdeken de tweede plek.

Het deken van 8 kilo is geschikt voor mensen tussen de 60 en 85 kilo wegen.

#3 Het goedkoopste deken

We snappen dat deze zware dekens wat prijziger zijn dan een normaal dekbed. Daarom hebben we deze budget optie er ook tussen staan. Dit is het goedkoopste verzwaarde dekbed op bol.

Verzwaringsdeken voor uw kind

Uw kind kan natuurlijk niet overgeslagen worden. De dekens zijn er in verschillende vrolijke thema’s zodat deze met open armen wordt ontvangen door de kleine.

Dit deken van 2,5kg in vier verschillende printen is geschikt voor kinderen die 20-40kg wegen:

Het deken van 5,5kg is voor kinderen tussen de 40-70kg.

We hopen dat er wat voor je tussen staat! Zo kun je met meer comfort en met een fijner gevoel naar bed gaan. Onderzoek heeft aangewezen dat het je hoofd kalmeert door angstgevoelens weg te nemen. Dus willen we je graag een fijne nacht wensen met je nieuwe verzwaringsdeken.

Meer lezen over hoe je je slaapkamer kan verbeteren voor een betere nachtrust? Bekijk het artikel “Beste matras per slaappositie – Koopgids 2020”, waar je het juiste matras voor je eigen slaappositie vindt.

Bronnen

1 Positive Effects of a Weighted Blanket on Insomnia
2 Exploring the Safety and Therapeutic Effects of Deep Pressure Stimulation Using a Weighted Blanket
3 Evaluating the Safety and Effectiveness of the Weighted Blanket With Adults During an Inpatient Mental Health Hospitalization
4 Effects of Weighted Vests on Attention, Impulse Control, and On-Task Behavior in Children With Attention Deficit Hyperactivity Disorder