verzwaringsdeken-kopen

Verzwaringsdekens: Waarom Werkt Het + De 6 Best Geteste Verzwaringsdekens

Wie houdt er niet van om te worden geknuffeld als ze slapen? Verzwaringsdekens zijn een steeds populairdere manier om sneller in slaap te komen, stress te verminderen en dieper te slapen.

Slaap gezonder met de zachte druk van een verzwaard deken die geschikt is voor je slaapgewoonten en -stijl. In het tijdperk waarin de slaapkamer steeds beter geoptimaliseerd wordt met het perfecte kussen-, matras– en beddenset, mag het verzwaringsdeken (ookwel: zwaartedeken of verzwaard deken) niet ontbreken voor die zoete sluimering en rustgevende dromen.

Beste verzwaringsdekens overzicht

Wil je direct weten wat de beste verzwaarde dekens zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit blog vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per zwaarte deken.

Daarnaast bespreken we ook de beste verzwaringsdekens voor uw kind onderaan deze pagina.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
beste-verzwaringsdeken-calmzyBeste algemene keuze
Beoordeling: 9,6/10
Check Prijs
verzwaringsdeken-nevaliBeste prijs/kwaliteit verhouding
Beoordeling: 9,2/10
Check Prijs
meest-koele-verzwaringsdekenBeste 4 seizoensdeken
Beoordeling: 8,9/10
Check Prijs
grootste-verzwaringsdekenBeste tweepersoons deken
Beoordeling: 8,5/10
Check Prijs
goedkoop-dekenGoedkoop alternatief met meeste reviews
Beoordeling: 6,1/10
Check Prijs

goedkoopste-zwaarte-deken
Goedkoopste verzwaringsdeken 5,9/10 Check Prijs

Wat zijn verzwaringsdekens?

Verzwaringsdeken zijn precies zoals ze klinken – het zijn zware dekens (tussen de 3 en 15kg) gevuld met een materiaal zoals plastic pellets of glaskralen. De theorie is dat de druk die je voelt als je onder al dat gewicht zit, een kalmerend effect heeft.

Als je er een aan je bed toevoegt, kan dat een gevoel van rust geven aan je nachtelijke routine. Veel mensen houden van het gevoel van druk tegen hun lichaam en vinden deze druk heel ontspannend. Het voelt net als een knuffel. Veel mensen houden ook van knuffels of massages, je kunt het vergelijken met de reden waarom we pasgeborenen inpakken. Liggen onder een zwaar deken kan heel rustgevend zijn.

De theorie is dat de diepe druk die je voelt als je onder al dat gewicht zit, een kalmerend effect heeft. Je voelt je als het ware ‘veiliger’, waardoor je minder angstgevoelens kan hebben. 

Daarnaast, als je altijd veel draait en woelt in bed, geeft een verzwaard deken je wat tegendruk. Ze maken het moeilijker voor je om te bewegen en dus moeilijker voor je om jezelf te storen terwijl je slaapt.

Werken verzwaarde dekens?

Uit een onderzoek van een universiteit uit Zweden kwam het volgende: “Objectief vonden we dat de slaaptijd toenam, evenals een afname van bewegingen van de deelnemers. Subjectief, de deelnemers sliepen graag met het deken, vonden het makkelijker om te gaan slapen en sliepen beter, waar ze zich ’s ochtends meer verfrist voelden. Over het algemeen hebben we ontdekt dat wanneer de deelnemers de verzwaarde deken gebruikten, ze een rustige nacht hadden geslapen.”1

In een studie van 32 volwassenen, gaf 63% aan minder angstgevoelens te hebben na onder een 15kg zwaar deken te hebben gelegen voor 5 minuten.2

Een andere studie testte verzwaringsdekens met mensen die net waren opgenomen voor een geestelijke gezondheidscrisis. 60% van de mensen gaf aan minder angst te hebben na gebruik te maken van een verzwaringsdeken.3

Een van de meest populaire toepassingen voor verzwaarde dekens is de behandeling van kinderen met aandoeningen zoals autisme en ADHD. Sommige kinderen profiteren van compressie, ofwel van verzwaarde dekens Een studie gepubliceerd in “The American Journal of Occupational Therapy vond dat basisschoolleerlingen die gewogen vesten droegen meer aandacht besteedden en minder friemelen in de klas.4

Dit gezegd zijnde, zijn er een paar nadelen aan gewogen dekens, vooral als het gaat om het feit dat kinderen ze gebruiken. Ze zijn zwaar, waardoor ze moeilijk zijn om mee te reizen, ze worden warm, en het kan moeilijk zijn voor kinderen om ze alleen te gebruiken zonder ouders. 

Of u nu warm of koud slaapt, met een partner of niet, wij hebben de perfecte deken om je snooze-sessies comfortabeler te maken. 

Klaar om er een uit te proberen? Hier zijn 7 verzwaringsdekens die het best geschikt zijn voor volwassenen en kinderen.

#1 Beste algemene keuze

Calmzy produceert al jarenlang verzwaringsdekens en is dankzij hun ervaring voor ons het #1 verzwaringsdeken. Dit is hun verbeterde (2.0) best seller en is hoogwaardig, comfortabel en met zeer ademend katoen. Daarnaast zijn de korrels ook beter verdeeld wat weer voor meer comfort zorgt.

VoordelenNadelen
Best verdeelde gewicht Aan de prijzige kant
Makkelijk vast te maken aan eigen hoes
De hoogste kwaliteit (ademend katoen)
Meest verkocht in Nederland & België
Beoordeling 9,6/10

#2 Beste prijs/kwaliteit verhouding

Het Litollo verzwaringsdeken heeft 7 lagen, een goede gewichtsverdeling en het verzwaarde deken heeft een vulling van glazen parels. Glazen parels houden minder lichaamswarmte vast dan de plastic korrels die in andere verzwaarde dekens worden gebruikt. Voor een scherpe prijs, krijg je een verzwaringsdeken die zowel in de zomer als winter comfortabel is. Een aanrader!

VoordelenNadelen
Comfortabel Even wennen in het begin
Hoge kwaliteit afwerking
Geschikt voor de zomer- en wintermaanden
Voelt fijn aan
Inclusief 2 jaar garantie
Beoordeling: 9,2/10

#3 Het beste deken voor de warme zomernacht

Heb je het vaak warm in bed? Dit zwaartedeken is extra luchtig door het ventilerende bamboe materiaal. Het is ademend en absorberend en daardoor perfect voor de lente en zomer. Het deken is verkrijgbaar in zowel 6, 8, 10, 12 en zelfs 16 kg.

VoordelenNadelen
Hoogste gemiddelde reviews Kan in de winter koel aanvoelen
Hypoallergeen
Reistas voor het deken inbegrepen
Koelste verzwaringsdeken (perfect voor de zomer!)
Beoordeling 8,9

#4 Het beste tweepersoons verzwaarde deken

Heb je een bed breder dan 200cm? Of pikt je partner altijd de dekens in? Met dit XL zwaartedeken is er genoeg deken voor iedereen! Deze is van Nevali, wat ook al de award won van beste prijs/kwaliteit. Dit deken is eigenlijk de grote variant hiervan, dus je geniet nogsteeds van 7 lagen en hoge kwaliteit vulling tegen een scherpe prijs.

VoordelenNadelen
Groter, maar dunner dan andere verzwaringsdeken Lastig met bed opmaken
Zelfde deken als beste prijs/kwaliteit maar dan groter
Stevig verpakt
Geschikt voor 2 personen
Verdeelt het gewicht optimaal
Beoordeling: 8,5/10

#5 Goedkoop alternatief met meeste reviews

We snappen dat deze zware dekens wat prijziger zijn dan een normaal dekbed. Daarom hebben we deze populaire budget optie er ook tussen staan.

VoordelenNadelen
Goedkoop Wordt snel warm
Veel en goede reviews Kwaliteit valt tegen
Stevig verpakt Beoordeling: 6,1/10

#6 Goedkoopste zwaartedeken

Dit is het goedkoopste verzwaarde dekbed op bol. Misschien komt Lucovitaal je wel bekend voor, het verkoopt namelijk slaap supplementen in de Kruidvat. Het is een optie als je voor je portemonnee kiest, maar we raden je wel aan om voor meer kwaliteit te gaan. Je slaapt tenslotte minstens 30% van je leven!

Groot nadeel is wel dat het gewicht van dit deken (5,5kg) te licht is voor iedereen boven de 60kg.

VoordelenNadelen
Meest populaire deken Slechts één gewicht beschikbaar
Goedkoop Minder ademend
Matige kwaliteit
Beoordeling: 5,9/10

Verzwaringsdekens voor kinderen

Je kind kan natuurlijk niet overgeslagen worden. De dekens zijn er in verschillende vrolijke thema’s zodat deze met open armen wordt ontvangen door de kleine.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
verzwaringsdeken-kindBeste keuze voor uw kind
Beoordeling: 9,4/10
Check Prijs
Litollo-zwaarte-deken-kidsMeest koele verzwaringsdeken
Beoordeling: 9,0/10
Check Prijs
zwaarte-deken-kinderenBeste prijs-kwaliteitverhouding
Beoordeling: 8,9/10
Check Prijs
verzwaarde-deken-kindGoedkoopst
Beoordeling: 7,1/10
Check Prijs

#1 Beste algemene keuze voor uw kind

Dit deken van Calmzy is ook voor de volwassenen de beste algemene keuze. De editie komt in een harstikke vrolijke uitvoering, zodat uw kind het nog leuker vind om hiermee lekker in slaap te vallen. Het voordeel is ook de hoes; mocht uw kind vaak in bed plassen of vaak een smeerboel veroorzaken? Dan gooi je de hoes gewoon in de was.

VoordelenNadelen
Goedkoop Aan de prijzige kant
Uitstekende kwaliteit (hypoallergene, niet giftige glazen korrels en milieuvriendelijk polyester)
Snelle klantenservice
Ademende en comfortabele stof
Beoordeling: 9,4/10

#2 Meest koele deken voor uw kind

Ideaal om uw kleine het comfort te geven wat hij/zij verdient. U kan er een mooie dierenhoes bij bestellen die er perfect omheen past.

VoordelenNadelen
Ideaal voor kinderen die het snel warm hebben Kan in de winter koel aanvoelen
Erg goed afgewerkt Aan de prijzige kant
Mooie, zachte bamboe stof
Beoordeling: 9,0/10

#3 Kinderdeken met beste prijs/kwaliteit verhouding

Dit is al de derde keer dat we een zwaarte deken van Nevali op deze pagina aanraden en dat heeft een reden!

VoordelenNadelen
Leuk patroon op de verzwaringsdeken Komt zonder hoes
Erg goede prijs-kwaliteitverhouding
Snel geleverd
Beoordeling 8,9/10

#4 Goedkoopste verzwaringsdeken kind

Dit deken van Diley dreams is een goed alternatief als je op je portemonnee wilt letten. Wordt geleverd met een wasbare hoes.

VoordelenNadelen
Prachtig verpakt Kan in de winter koel aanvoelen
Komt standaard met een hoes Aan de prijzige kant
Scherp geprijsd Beoordeling: 7,1/10

We hopen dat er wat voor je tussen staat! Zo niet, kun je altijd eens kijken op de verzwaringsdeken overzichtspagina. Zo kun je met meer comfort en met een fijner gevoel naar bed gaan. Onderzoek heeft aangewezen dat het je hoofd kalmeert door angstgevoelens weg te nemen. Dus willen we je graag een fijne nacht wensen met je nieuwe verzwaringsdeken.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van een verzwaarde deken?

Verzwaarde dekens zijn een vorm van thuistherapie die vergelijkbare voordelen kan bieden als dieptedruktherapie. Deze dekens hebben positieve resultaten aangetoond voor verschillende aandoeningen, waaronder autisme, ADHD, en angst. Ze helpen je door je te kalmeren, gevoelens van angst te verminderen en slaapproblemen te verbeteren.

Hoe werkt een verzwaarde deken?

Verzwaarde dekens werken op een manier die vergelijkbaar is met het krijgen van een knuffel. Druk op het lichaam kan de afgifte van serotonine in de hersenen verhogen. Deze neurotransmitter wordt ook wel het “gelukkigsstofje” genoemd omdat het een gevoel van kalmte en welzijn opwekt.

Wat is een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdeken zijn precies zoals ze klinken, zware dekens (tussen de 3 en 15kg) gevuld met plastic pellets of glaskralen. De theorie is dat de druk die je voelt als je onder al dat gewicht zit, een kalmerend effect heeft waardoor je sneller en dieper in slaap valt.

Wat is een verzwaringsdeken kind?

Een kleiner verzwaard deken tussen de 2 en 6kg. Het helpt vooral kinderen met ADHD en autisme ’s avonds te kalmeren waardoor ze beter slapen.

Is het OK om elke nacht met een verzwaarde deken te slapen?

Volwassenen en oudere kinderen kunnen verzwaarde dekens gebruiken als bedovertrek of om overdag te ontspannen. Ze zijn veilig om te gebruiken om de hele nacht door te slapen. Ze zijn echter niet voor iedereen geschikt. Ze worden bijvoorbeeld niet aanbevolen voor kinderen jonger dan 2 jaar.

Hoe werkt een verzwaarde deken?

De theorie is dat de diepe druk die je voelt als je onder een verzwaringsdeken ligt, een kalmerend effect heeft. Je voelt je als het ware ‘veiliger’, waardoor je minder angstgevoelens kan hebben.  Daarnaast, als je altijd veel draait en woelt in bed, geeft een verzwaard deken je wat tegendruk. Ze maken het moeilijker voor je om te bewegen en dus moeilijker voor je om jezelf te storen terwijl je slaapt.

Wie mag geen verzwaringsdeken gebruiken?

Ouders moeten hun kinderarts raadplegen voordat ze een verzwaard deken gebruiken voor kinderen van elke leeftijd. Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen kunnen ook beter geen verzwaarde dekens gebruiken. Deze omvatten chronische aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma, chronische obstructieve longziekte (COPD), en slaapapneu.

Maken verzwaarde dekens je warm?

Het houdt zeer weinig of geen warmte vast. Het voelt altijd koel aan, en hoewel het zwaar is, maakt het je niet warm. Heb je het toch vaak warm? Dan raden we het Luna verzwaringsdeken aan, die is het meest luchtig en koel.

Zijn verzwaarde dekens goed voor zijslapers?

Ongeacht je slaapstijl kunnen verzwaarde dekens voordelig blijken te zijn. Aangezien het gewicht niet gelijkmatig over het lichaam wordt verdeeld als u een zijslaper bent, kunt u overwegen een minder zware deken te kopen dan de aanbevolen specificaties van de fabrikant.

Wordt het deken vergoed door de verzekeraar?

Een verzwaard deken is geen officieel geneesmiddel en wordt gezien als alternatief geneesmiddel. Hierdoor wordt het (helaas) niet vergoed door de verzekeraar.

Hoeveel kilo moet mijn deken zijn?

De vuistregel is dat de deken wordt verzwaard tot 10% van het lichaamsgewicht van de gebruiker + 1-2 pond; tegelijkertijd moet de gebruiker de deken naar makkelijk kunnen verplaatsen (waardoor verzwaarde producten ongeschikt zijn voor kinderen onder de 2 jaar). 
Voor kinderen geldt de vuistregel ‘10 procent van het lichaamsgewicht + 0.5-1 kilo’ gebruikt. Zo is het deken zwaar genoeg om de therapeutische werking te veroorzaken.

Wat zorgt voor het gewicht in het deken?
poly-pellets-verzwaringsdeken2-150x150

Poly-pellets (links) hebben meestal een plastic textuur of glaskralen (rechts) hebben meer een zanderige structuur. Overigens merk je hier geen verschil van als het in je deken zit en zijn ze beide volledig veilig voor gebruik.

Waar moet ik aan denken voor een verzwaringsdeken voor mijn kind?

Betreft gewicht: Voor kinderen geldt de vuistregel ‘10 procent van het lichaamsgewicht + 0.5-1 kilo’ gebruikt. Zo is het deken zwaar genoeg om de therapeutische werking te veroorzaken. Als een kind een verzwaarde deken gebruikt, moet het deze zelf kunnen verplaatsen en verwijderen. Probeer het hoofd en nek ten allen tijde vrij te houden. Laat je kind ook instemmen met het gebruik van de dekking. Als het niet instems (verbaal of non-verbaal), kan het averechts werken. Het kalmerende effect van een verzwaarde deken werkt het beste wanneer je deze zelf toedient.

Kinderen mogen geen dekens gebruiken die verzwaard zijn voor een volwassene of een kind dat veel groter is dan ze zijn. Gebruik nooit een verzwaarde deken bij baby’s of kinderen jonger dan 2 jaar. Als ze moeite hebben met slapen, neem dan contact op met uw arts voor andere opties.

Dat was alles over verzwaringdekens! Meer lezen over hoe je je slaapkamer kan verbeteren voor een betere nachtrust? Bekijk het artikel “Beste matras per slaappositie – Koopgids 2020”, waar je het juiste matras voor je eigen slaappositie vindt.

Bronnen

1 Positive Effects of a Weighted Blanket on Insomnia
2 Exploring the Safety and Therapeutic Effects of Deep Pressure Stimulation Using a Weighted Blanket
3 Evaluating the Safety and Effectiveness of the Weighted Blanket With Adults During an Inpatient Mental Health Hospitalization
4 Effects of Weighted Vests on Attention, Impulse Control, and On-Task Behavior in Children With Attention Deficit Hyperactivity Disorder

Gerelateerde berichten