Beste zijslaapkussen getest in 2021

Zijslaapkussens zijn niet zo bekend als gewone hoofdkussens, maar ze kunnen een grote bijdrage leveren aan goede slaap. Een zijslaapkussen, ook wel zijligkussen genoemd is een uitzonderlijk lang (120cm) kussen en kan de volledige lengte van een volwassen lichaam ondersteunen. Een zijslaapkussen kun je op veel verschillende manieren gebruiken. Je kunt het zijligkussen gebruiken om rechtop te zetten en je kunt je benen en armen om het kussen wikkelen.

Een goed zijslaapkussen helpt zijslapers, buikslapers, zwangere vrouwen en mensen met rugpijn kunnen veel baat hebben bij een zijslaapkussen. We hebben trouwens ook het beste zwangerschapskussen en beste kniekussen getest. Het beste zijslaapkussen die je kunt kopen is het zijslaapkussen van Litollo. Hieronder staan de beste zijslaapkussens voor volwassenen die je vandaag kunt kopen.

Beste zijslaapkussens volwassenen

Wil je direct weten wat de beste zijslaapkussens zijn? Hieronder een overzicht. Verder in dit artikel vind je alle achtergrond informatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per zijslaapkussen.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
beste-zijslaapkussenBeste zijslaapkussen (overall)Check Prijs
Beste zijligkussen (runner-up)Check Prijs
latex-zijslaapkussenLangste zijslaapkussenCheck Prijs
dons-zijslaapkussenGoedkoopste zijslaapkussenCheck Prijs
zijslaapkussenGoedkoopste zijslaapkussenCheck Prijs

Beste zijslaapkussen (overall)

Het beste zijslaapkussen is van Litollo. Het kussen is 145cm lang en biedt goede verlichting van pijn en druk. De vulling is gemaakt van polyester, daardoor past dit zijslaapkussen zich goed aan je lichaam en helpt jouw wervelkolom goed uit te lijnen. Dit kussen biedt een uitstekende temperatuurregeling. Het polyester absorbeert niet veel lichaamswarmte. De polyester vulling zorgt dat het kussen een prettige stevigheid heeft en zorgt ervoor dat het kussen niet inzakt. Dit zijslaapkussen wordt geprezen door zijn stevigheid en vulling op bol.com met 5 sterren reviews (lees ze gerust eens). Dit zijslaapkussen is goed vormbaar en zacht, dat maakt dit het meest comfortabele zijslaapkussen voor zwangere vrouwen en mensen die last hebben van been-, bekken- en rugklachten. Dit kussen ondersteunt optimaal van hals tot heupen. Een aanrader! De hoes van het zijligkussen is gemaakt van katoen wat heerlijk zacht aanvoelt, door dit ademende materiaal blijft het kussen de hele nacht fris. De hoes kan verwijderd worden om in de wasmachine te wassen. Je kunt trouwens altijd nieuwe hoezen kopen in allerlei mooie kleuren.

VoordelenNadelen
✔️ Ontspannen wakker worden🚫 Zalig slapen, kan worden ingepikt door partner.
✔️ Kussen zakt niet in ook niet na intensief gebruik
✔️ Goede prijs/kwaliteit
✔️ Geeft veel ondersteuning en stabiliteit

Beste zijligkussen (runner-up)

Het beste zijligkussen is van Telanon en is behalve een goed zwangerschapskussen een orthopedisch kussen voor mensen die hun bekken, onderrug, heup en benen willen ondersteunen. De vulling van het kussen bestaat uit duurzame D15-polyestervulling. De afneembare hoes is gemaakt van 100% katoen. Het kussen wordt door zwangere vrouwen geprezen door z’n zachte super zachte stof. Dit lichaamskussen komt met een extra hoes en een handige opbergtas voor als je het kussen mee wilt nemen.

VoordelenNadelen
✔️ Langste zijligkussen🚫 Geen
✔️ Zachte wasbare hoes
✔️ Goed vormbaar voor iedere slaaphouding
✔️ Extra hoes en draagtas ingebrepen

Langste zijslaapkussen

Het XXL zijslaapkussen van Litollo is maar liefst 280 cm lang en dat maakt het een zeer groot u-vormig kussen. De vulling is zacht en stevig, zodat je lekker in een positie blijft liggen. Dit zijslaapkussen is gemaakt van hoge kwaliteit materiaal. De hoge kwaliteit polyester vezelbolletjes hebben een hogere dichtheid dan de goedkopere en Chinese zijslaapkussens.

Goedkoopste zijslaapkussen

Er zijn 2 goedkopere zijslaapkussens die de moeite waard zijn om te kopen. Het zijn eenvoudige zijligkussens met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Er is wel iets bespaart op de kussenvulling. De onderstaande budget kussens zijn minder goed gevuld dan de kussens hierboven. Maar ondanks de dunnere vulling is het een goed zijslaapkussen.

VoordelenNadelen
✔️ Dik genoeg en toch zacht🚫 Geen
✔️ Goedkoopste zijslaapkussen 🚫 Iets dunnere vulling
✔️ Behoud een goede vorm tijdens het slapen
✔️ Eenvoudig maar goede kwaliteit
VoordelenNadelen
✔️ Dik genoeg en toch zacht🚫 Iets minder vormbaar als de duurdere modellen
✔️ Comfortabel
✔️ Kussen blijft koel
✔️ Kussenvulling is dik genoeg
zijslaapkussen getest op stevigheid en ondersteuning
beste geteste zijslaapkussen op basis van stevigheid, ondersteuning, zachtheid, comfort en duurzaamheid.

Hoe kies je een goed zijslaapkussen?

Als je een zijslaapkussen gaat kopen moet je op de volgende punten letten.

  • Flexibel: Een goed zijslaapkussen kan buigen en kromtrekken – het moet niet voelen alsof je een boomstam omarmt. De meeste mensen veranderen minstens een paar keer per nacht van slaaphouding. Een zijslaapkussen mag je niet vastzetten in één houding, maar moet juist buigbaar en flexibel genoeg zijn om je tijdens je slaap gemakkelijk van houding te laten veranderen.
  • Ondersteunend en vormbaar: Een ondersteunend zijligkussen zal de juiste balans vinden tussen zachtheid en weerstand. Te dunne kussens zullen onder je lichaamsgewicht inzakken; te dikke of verende kussens laten je niet comfortabel wegzakken. 
  • Koel en comfortabel: Een goed zijslaapkussen moet iets zijn waar je elke nacht tegenaan wilt kruipen. We hebben gezocht naar kussens met een buitenkant van katoen of rayon/polyester, waarvan uit onze tests hoofdkussens is gebleken dat ze koel aanvoelen en goed vocht absorberen. De vulling van het kussen moet ook goed aanvoelen. 
  • De juiste vorm en grootte: Hoewel je zijligkussens in verschillende vormen kunt vinden, hebben we ons gericht op standaard, rechte kussens – de meest populaire, veelzijdige en algemeen verkrijgbare vorm. De door ons geteste kussens waren bijna allemaal 120 cm lang; voor slapers van gemiddelde lengte ondersteunt deze maat de armen en knieën, of de knieën en enkels (maar niet alle drie). Als je ondersteuning voor het hele lichaam nodig hebt, kunt je een 240 cm kussen overwegen, dat over de hele lengte van het lichaam past (soms ook onder het hoofd), zelfs als je langer bent dan gemiddeld. Maar deze grotere maat kan voor sommigen overweldigend aanvoelen.

Wat is een zijslaapkussen?

Zijslaapkussens zijn lange, smalle kussens. De meeste slapers gebruiken ze om een been op te steunen terwijl ze op hun zij slapen, wat de druk kan helpen verlichten en de heupen en ruggengraat in lijn kan brengen. Je kunt het zijligkussen ook gebruiken voor extra comfort en ondersteuning van je hoofd en armen. Er zijn verschillende vormen en stijlen zijslaapkussens, die elk hun eigen voordelen hebben. Sommige wikkelen zich rond het lichaam, terwijl andere slechts op één kant van de slaper rusten. U-vormige en C-vormige kussens kunnen aantrekkelijk zijn voor mensen die op zoek zijn naar ondersteuning voor het hele lichaam, terwijl rechthoekige kniekussens beter geschikt zijn voor mensen die alleen hun been willen stutten of tegen een kussen willen leunen. De vulling van een zijslaapkussen heeft een directe invloed op de ondersteuning, de demping en het ademend vermogen. Veel slapers kunnen baat hebben bij een zijligkussen, zoals mensen met rugpijn, zwangere vrouwen, zijslapers, buikslapers en iedereen die graag tegen een kussen aankruipt. 

Voor wie is een zijslaapkussen geschikt?

Een zijslaapkussen is geschikt voor iedereen die extra ondersteuning zoekt in de slaaphouding. De meeste zijslaapkussens worden gekocht door zwangere vrouwen, zijslapers, mensen met rugpijn, buikslapers, mensen die herstellen van een operatie en mensen met chronische pijn.

  • Zwangere vrouwen: De buik van een zwangere vrouw weegt zwaarder dan die van haar middenrif, wat rugklachten kan veroorzaken. Artsen adviseren zwangere vrouwen meestal om op hun zij te slapen, en een zijligkussen kan dit comfortabeler maken door extra ondersteuning te bieden. C-vormige en U-vormige zwangerschapskussens zijn vooral populair omdat ze zo lekker wiegen.
  • Zijslapers: Zijslapers ondervinden vaak ongemak in hun heupen, schouders en knieën als gevolg van hun slaaphouding. Slapen met een zijslaapkussen kan helpen voorkomen dat de bovenste schouder doorhangt, de knieën scheiden om druk te beperken en het bekken beter uitgelijnd te houden met de ruggengraat.
  • Mensen met rugpijn: zijslaapkussens kunnen de nek en de wervelkolom ondersteunen, waardoor rugklachten kunnen worden verlicht. Door deze extra ondersteuning kunnen de spieren zich ook beter ontspannen, waardoor pijn en kwalen worden voorkomen die vaak optreden wanneer een slaper onbewust zijn spieren aanspant om zijn ruggengraat in lijn te houden.
  • Mensen die herstellen van een operatie: Ongemak na een operatie kan het voor mensen moeilijk maken om in hun favoriete slaaphouding te liggen. Mensen die herstellen van een operatie kunnen een zijslaapkussen gebruiken om verschillende posities uit te proberen terwijl ze steun en demping krijgen.
  • Mensen met chronische pijn: Net als mensen die herstellen van een operatie, moeten mensen die lijden aan chronische pijn zich soms in meerdere posities bewegen en slapen dan de gemiddelde slaper. Een lichaamskussen kan de slaper de nodige steun geven om verschillende opties te verkennen, en hem beter uit te rusten om de slaaphouding te vinden die het beste is voor zijn huidige symptomen.

Veelgestelde vragen zijslaapkussens

Wat is een goed zijslaapkussen?

Het beste zijslaapkussen is van Litollo. Het kussen is 132cm lang  biedt goede verlichting van pijn en druk. De vulling is gemaakt van dons en daardoor past dit zijslaapkussen zich goed aan je lichaam en helpt jouw wervelkolom goed uit te lijnen.

Hoe gebruik je een zijligkussen?

Je gebruikt een zijligkussen als volgt:
1. leg het zijligkussen langs de lengte van je lichaam
2. Plaats het kussen tussen je benen 
3. Je kunt het zijligkussen met je armen omarmen.

Hoe werkt een zijslaapkussen?

Een zijslaapkussen is een lang slaapkussen wat je tussen je benen legt, waardoor je lichaam rechter komt te liggen en waardoor je de belasting van je onderrug, heup, knieën en benen verlicht.

Wat is het nut van een zijslaapkussen?

Zijslaapkussens zijn lange kussens die mensen tussen hun benen plaatsen als ze op hun zij slapen. Sommige mensen vinden dat zijligkussens de kwaliteit van hun slaap kunnen verbeteren door het comfort te verhogen en de druk op de gewrichten te verminderen.

Bronnen

Nusraningrum, D., & Gading, D. K. (2021). Purchase Intention of Pregnancy Pillow: Price, Brand Awareness, and Brand Image. Psychology and Education Journal58(2), 4536-4550.

Jeon, M. Y., Jeong, H., Lee, S., Choi, W., Park, J. H., Tak, S. J., … & Yim, J. (2014). Improving the quality of sleep with an optimal pillow: a randomized, comparative study. The Tohoku journal of experimental medicine233(3), 183-188.