Beste.zijslaapkussen

Beste Zijslaapkussens Onderzocht & Getest – Koopgids 2022 🥇

Een zijslaapkussen biedt extra steun tijdens het slapen. Hiermee is dit kussen vooral ideaal voor mensen met lichamelijke klachten bij het opstaan of vrouwen tijdens de zwangerschap. Het is echter ook een fijne toevoeging aan je slaapkamer wanneer je nergens last van hebt. Wij kijken naar de voordelen van een goed zijslaapkussen en hebben een selectie voor je neergezet van de beste zijslaapkussens op de markt.

Beste zijslaapkussen overzicht

Afbeelding Award Actuele Prijs
Litollo® Zwangerschapskussen XXL Beste algemene keuze Check Prijs
Telano Zwangerschapskussen Meest luxe keuze Check Prijs
Beste-Prijs-Kwaliteitverhouding-Zijslaapkussen Beste prijs-kwaliteitverhouding Check Prijs
Onze-Favoriet-Zijslaapkussen Beste J-vorm keuze Check Prijs
Litollo Zijslaapkussen C-vorm Beste C-vormige kussen Check Prijs
Ella Zijslaapkussen XXL C-vorm Beste design Check Prijs
Goedkoopste-Zijslaapkussen Goedkoopste keuze Check Prijs

Beste zijslaapkussens onderzocht

Beste Algemene Keuze
Litollo® Zijslaapkussen XXL
5.0

Het XXL zijslaapkussen van Litollo is een zeer groot u-vormig kussen. De vulling is zacht en stevig, zodat je lekker in een positie blijft liggen. Dit zijslaapkussen is gemaakt van hoge kwaliteit materiaal. De hoge kwaliteit polyester vezelbolletjes hebben een hogere dichtheid dan de goedkopere en Chinese zijslaapkussens. 

Voordelen:
 • In 7 verschillende kleuren verkrijgbaar
 • Ontworpen om in een gezonde, prettige houding te slapen
 • Behoud vorm dankzij de duurzame polyestervulling
 • Hoes is afneembaar en wasbaar
 • Heerlijk groot, dus omarmt je helemaal
Nadelen:
 • Erg groot kussen: in bed zal je partner dus ruimte moeten maken
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze
Telano Zijslaapkussen
5.0

Het zijligkussen van Telanon en is behalve een goed zwangerschapskussen een orthopedisch kussen voor mensen die hun bekken, onderrug, heup en benen willen ondersteunen. De vulling van het kussen bestaat uit duurzame D15-polyestervulling.

Voordelen:
 • Langste zijligkussen
 • Zachte wasbare hoes
 • Goed vormbaar voor iedere slaaphouding
 • Extra hoes en draagtas ingebrepen
 • De stof is heerlijk zacht en knuffelig
Nadelen:
 • Het is een vrij groot kussen, niet geschikt voor met een partner in bed
Check Prijs op Bol.com
Beste Prijs-Kwaliteitverhouding
Mikoala Body Pillow
4.5

De Mikoala Body Pillow is beschikbaar in een normale en een XL-versie. Dit ergonomische zijslaapkussen ligt niet alleen heerlijk, maar vermindert ook nek- en rugklachten tijdens de slaap, en houd je in een gezonde slaaphouding. Om het helemaal af te maken kan je hier een ergonomisch kussen bij bestellen.

Voordelen:
 • Beste prijs-kwaliteitverhouding
 • Verschillende maten beschikbaar
 • Voelt fijn aan
 • Stevig materiaal
 • Licht van gewicht
Nadelen:
 • Minder vormvast
Check Prijs op Bol.com
Beste J-vorm Keuze
Litollo® Zijslaapkussen (J-vorm)
5.0

Ons favoriete j-vormige zijslaapkussen is van Litollo. Het kussen biedt goede verlichting van pijn en druk. De vulling is gemaakt van polyester, daardoor past dit zijslaapkussen zich goed aan je lichaam en helpt jouw wervelkolom goed uit te lijnen. Dit kussen biedt een uitstekende temperatuurregeling. Het polyester absorbeert niet veel lichaamswarmte.

Voordelen:
 • Ontspannen wakker worden
 • Kussen zakt niet in, ook niet na intensief gebruik
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Geeft veel ondersteuning en stabiliteit
 • Ook geschikt voor zwangere vrouwen
 • Hoes is afneembaar en wasbaar
 • Ideaal voor met een partner in bed
 • In 11 verschillende kleuren verkrijgbaar
Nadelen:
 • Biedt relatief iets minder ondersteuning dan een c-vorm of u-vorm
Check Prijs op Bol.com
Beste Design
Ella Zijslaapkussen XXL C-vorm
4.0

Dit c-vormige kussen van Ella heeft de mooiste uitstraling betreft de andere c-vormige zwangerschapskussens. Het kussen heeft een zachte hoes en is dik gevuld.

Voordelen:
 • Elegant kussen
 • Snelle levering
 • Zachte hoes om het kussen heen (evt. te vervangen voor een ander kleurtje)
 • Te gebruiken als zwangerschaps- en als voedingskussen
 • Royaal gevuld kussen
Nadelen:
 • Relatief korte levensduur
 • Prijzig kussen
Check Prijs op Bol.com
Goedkoopste Keuze
Pepa Body Pillow
4.0

Er zijn 2 goedkopere zijslaapkussens die de moeite waard zijn om te kopen. Het zijn eenvoudige zijligkussens met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Er is wel iets bespaart op de kussenvulling. De onderstaande budget kussens zijn minder goed gevuld dan de kussens hierboven. Maar ondanks de dunnere vulling is het een goed zijslaapkussen. 

Voordelen:
 • Dik genoeg en toch zacht
 • Goedkoopste zijslaapkussen
 • Behoud een goede vorm tijdens het slapen
 • Eenvoudig maar goede kwaliteit
 • Ook geschikt voor zwangere vrouwen
Nadelen:
 • Iets dunnere vulling dan de andere kussens
Check Prijs op Bol.com

De beste zijslaapkussens vergeleken

Award Beste Algemene Keuze Meest Luxe Beste Prijs-Kwaliteitverhouding Beste J-vorm Keuze Beste C-vormige Kussen Beste Design Goedkoopste Keuze
Product Litollo® Zwangerschapskussen XXL Telano Zwangerschapskussen Mikoala Body Pillow Litollo Zijslaapkussen C-vorm Pepa Body Pillow Ella Zijslaapkussen XXL C-vorm Pepa Body Pillow
Algemene score 5/5 5/5 4.5/5 5/5 4/5 4/5 4/5
Kwaliteit 5/5 5/5 4.5/5 5/5 4/5 4/5 4/5
Stevigheid 5/5 5/5 4/5 5/5 4/5 3.5/5 4/5
Geschikt voor zwangerschap Ja Ja Ja Ja Ja Ja Ja
Vulling Polyester D15-polyester Polyester Polyester Polyester Polyester Polyester
Vorm U-vorm U-vorm J-vorm J-vorm C-vorm C-vorm Recht

Waar op te letten bij het kopen van een zijslaapkussen?

Flexibel: een goed zijslaapkussen kan buigen en kromtrekken – het moet niet voelen alsof je een boomstam omarmt. De meeste mensen veranderen minstens een paar keer per nacht van slaaphouding. Een zijslaapkussen mag je niet vastzetten in één houding, maar moet juist buigbaar en flexibel genoeg zijn om je tijdens je slaap gemakkelijk van houding te laten veranderen.
Ondersteuning en vormbaarheid: een ondersteunend zijligkussen zal de juiste balans vinden tussen zachtheid en weerstand. Te dunne kussens zullen onder je lichaamsgewicht inzakken; te dikke of verende kussens laten je niet comfortabel wegzakken. 
Koel en comfortabel: een goed zijslaapkussen moet iets zijn waar je elke nacht tegenaan wilt kruipen. We hebben gezocht naar kussens met een buitenkant van katoen of rayon/polyester, waarvan uit onze tests hoofdkussens is gebleken dat ze koel aanvoelen en goed vocht absorberen. De vulling van het kussen moet uiteraard goed aanvoelen. 
De juiste vorm en grootte: hoewel je zijligkussens in verschillende vormen kunt vinden, hebben we ons gericht op standaard, rechte kussens – de meest populaire, veelzijdige en algemeen verkrijgbare vorm. De door ons geteste kussens waren bijna allemaal 120 cm lang; voor slapers van gemiddelde lengte ondersteunt deze maat de armen en knieën, of de knieën en enkels (maar niet alle drie). Als je ondersteuning voor het hele lichaam nodig hebt, kunt je een 240 cm kussen overwegen, dat over de hele lengte van het lichaam past (soms ook onder het hoofd), zelfs als je langer bent dan gemiddeld. Maar deze grotere maat kan voor sommigen overweldigend aanvoelen.

Hoe hebben wij de zijslaap kussens getest?

Kwaliteit: kwaliteit, en dus ook duurzaamheid, is belangrijk. In onze test zijn uitsluitend beschermers gebruikt die lang mee gaan en in het algemeen van hoge kwaliteit zijn.
Zwanger: de meeste mensen die een zijlig kussen aanschaffen zijn zwanger. Omdat dit het grootste deel van de klanten is, hebben wij deze factor meegenomen in de test: hoe prettig is het kussen voor zangere vrouwen?
Vulling: de ventilatie, oftewel ademend vermogen, zorgt ervoor dat je niet in een nat bed wakker wordt. Dit is belangrijk zodat je ’s nachts niet oververhit raakt. Al onze keuzes hebben deze test doorstaan.
Vorm: is het kussen een C-vormig, J-vorming of U-vormig? Het ligt aan persoonlijke voorkeur wat iemand het prettigst vindt.

Voor wie is een zijslaapkussen geschikt?

Een zijslaapkussen is geschikt voor iedereen die extra ondersteuning zoekt in de slaaphouding. De meeste zijslaapkussens worden gekocht door zwangere vrouwen, zijslapers, mensen met rugpijn, buikslapers, mensen die herstellen van een operatie en mensen met chronische pijn.

Zwangere vrouwen: de buik van een zwangere vrouw weegt zwaarder dan die van haar middenrif, wat rugklachten kan veroorzaken. Artsen adviseren zwangere vrouwen meestal om op hun zij te slapen, en een zijligkussen kan dit comfortabeler maken door extra ondersteuning te bieden. C-vormige en U-vormige zwangerschapskussens zijn vooral populair omdat ze zo lekker wiegen.
Zijslapers: zijslapers ondervinden vaak ongemak in hun heupen, schouders en knieën als gevolg van hun slaaphouding. Slapen met een zijslaapkussen kan helpen voorkomen dat de bovenste schouder doorhangt, de knieën scheiden om druk te beperken en het bekken beter uitgelijnd te houden met de ruggengraat.
Mensen met rugpijn: zijslaapkussens kunnen de nek en de wervelkolom ondersteunen, waardoor rugklachten kunnen worden verlicht. Door deze extra ondersteuning kunnen de spieren zich ook beter ontspannen, waardoor pijn en kwalen worden voorkomen die vaak optreden wanneer een slaper onbewust zijn spieren aanspant om zijn ruggengraat in lijn te houden.
Mensen die herstellen van een operatie: Ongemak na een operatie kan het voor mensen moeilijk maken om in hun favoriete slaaphouding te liggen. Mensen die herstellen van een operatie kunnen een zijslaapkussen gebruiken om verschillende posities uit te proberen terwijl ze steun en demping krijgen.
Mensen met chronische pijn: net als mensen die herstellen van een operatie, moeten mensen die lijden aan chronische pijn zich soms in meerdere posities bewegen en slapen dan de gemiddelde slaper. Een lichaamskussen kan de slaper de nodige steun geven om verschillende opties te verkennen, en hem beter uit te rusten om de slaaphouding te vinden die het beste is voor zijn huidige symptomen.

Veelgestelde vragen

Wat is een zijslaapkussen?

Zijslaapkussens zijn lange, smalle kussens. De meeste slapers gebruiken ze om een been op te steunen terwijl ze op hun zij slapen, wat de druk kan helpen verlichten en de heupen en ruggengraat in lijn kan brengen. Je kunt het zijligkussen ook gebruiken voor extra comfort en ondersteuning van je hoofd en armen. Er zijn verschillende vormen en stijlen zijslaapkussens, die elk hun eigen voordelen hebben. Sommige wikkelen zich rond het lichaam, terwijl andere slechts op één kant van de slaper rusten.

Wat is een goed zijslaapkussen?

Het beste zijslaapkussen is van Litollo. Het kussen is 132cm lang  biedt goede verlichting van pijn en druk. De vulling is gemaakt van dons en daardoor past dit zijslaapkussen zich goed aan je lichaam en helpt jouw wervelkolom goed uit te lijnen.

Hoe gebruik je een zijligkussen?

Je gebruikt een zijligkussen als volgt:
1. leg het zijligkussen langs de lengte van je lichaam
2. Plaats het kussen tussen je benen 
3. Je kunt het zijligkussen met je armen omarmen.

Welke soorten zijslaapkussens zijn er?

Er zijn verschillende vormen en stijlen zijslaapkussens, die elk hun eigen voordelen hebben. Sommige wikkelen zich rond het lichaam, terwijl andere slechts op één kant van de slaper rusten. U-vormige en C-vormige kussens kunnen aantrekkelijk zijn voor mensen die op zoek zijn naar ondersteuning voor het hele lichaam, terwijl rechthoekige kniekussens beter geschikt zijn voor mensen die alleen hun been willen stutten of tegen een kussen willen leunen.

Hoe werkt een zijslaapkussen?

Een zijslaapkussen is een lang slaapkussen wat je tussen je benen legt, waardoor je lichaam rechter komt te liggen en waardoor je de belasting van je onderrug, heup, knieën en benen verlicht.

Wat is het nut van een zijslaapkussen?

Zijslaapkussens zijn lange kussens die mensen tussen hun benen plaatsen als ze op hun zij slapen. Sommige mensen vinden dat zijligkussens de kwaliteit van hun slaap kunnen verbeteren door het comfort te verhogen en de druk op de gewrichten te verminderen.

Is een zijslaapkussen alleen voor zwangere vrouwen?

Nee, zéker niet! Ondanks dat zijslaapkussens bekend zijn geworden als iets voor zwangere vrouwen, kan iedereen ervan genieten. Zo zijn de kussens ook geschikt voor mensen met rugpijn, zijslapers, mensen die herstellen van een operatie of mensen met chronische pijn. Daarnaast ligt het gewoon heel erg lekker, dus het is ook prima voor mensen die het gewoon simpelweg fijn vinden.

Bronnen

1 Nusraningrum, D., & Gading, D. K. (2021) Price, Brand Awareness, and Brand Image. Psychology and Education Journal, 58(2), 4536-4550.

1 Jeon, M. Y., Jeong, H., Lee, S., Choi, W., Park, J. H., Tak, S. J., … & Yim, J. (2014 Jeon, M. Y., Jeong, H., Lee, S., Choi, W., Park, J. H., Tak, S. J., … & Yim, J. (2014

Gerelateerde berichten

Ga in discussie