Gaba voor rust

GABA’s Effect Op Slaap, Inname, Bijwerkingen & Best Geteste GABA Supplementen

Wat is GABA?

GABA, een belangrijke stof die net zoals melatonine bij elke slaapfunctie wel te maken heeft. Gamma-aminoboterzuur (de volle benaming) werkt als een soort rem op je brein. Het zorgt ervoor dat je rust krijgt in je hoofd. 

GABA zorgt voor veel verwarring bij mensen. Dit komt omdat het een lichaamseigen stof (neurotransmitter) is en een supplement. De GABA in het lichaam is dus anders dan de GABA als supplement, ook al hebben ze dezelfde werking. In contrast: de melatonine in je supplement is hetzelfde als het hormoon in je lichaam. GABA is niet zo goed bestudeerd als melatonine maar speelt wel een net zo belangrijke functie in je slaap. 

Hoe werkt het?

Alle zenuwactiviteiten in je hersenen worden verminderd. GABA heeft een direct effect op hoe neurotransmitters met elkaar communiceren. Het heeft een inhiberende werking, wat betekent dat de neurotransmitters minder met elkaar communiceren. Als ze minder met elkaar communiceren, gebeurd er minder in je hersenen. Bijna alle activiteit in je hersenen zijn neurotransmitters die met elkaar communiceren.

Als jij ‘s avonds lekker in je bed ligt en wilt slapen, is dit dus reuze positief. Zo zorg je ervoor dat je hoofd een versnelling lager gaat. Op weg naar dromenland!

GABA innemen om beter te slapen

De GABA receptoren in je brein spelen een belangrijke rol in je slaap en het beïnvloeden van deze receptoren kan voor beter slaap zorgen.1 Veel slaapmiddelen zoals de benzodiazepines (diazepam/valium, temazepam/normison) werken op het GABA systeem. Daardoor is het effect van de benzodiazepines kalmerend, verdovend en rustgevend. Dit helpt je om in slaap te vallen.

Slechte slapers hebben lage hoeveelheden GABA in het bloed, tot wel 30% minder. Deze slechte slapers hadden allemaal geen medicijnen gebruikt en kampten al erg lang met hun problemen, dat maakt de resultaten zo opmerkelijk.2

Dat het GABA systeem een belangrijke rol speelt voor slaapmedicatie en dat lage gaba levels worden gelinkt aan slapeloosheid is voor ons de reden om hierover te schrijven.

Het GABA systeem is echter belangrijk, maar wil je het GABA supplement innemen, dan is het onderzoek nog enigszins beperkt.

Uit een studie uit 2018 bleek dat deelnemers met insomnia die 300mg GABA een uur voor het slapen gaan namen, sneller in slaap vielen. Na vier weken rapporteerden ze zelfs beter te hebben geslapen en uitgeruster wakker te worden.3

In combinatie met 5-htp heeft het supplement zich bewezen door de testers betere slaapkwaliteit te geven en sneller in slaap te laten vallen.4

In combinatie met l-theanine (de stof die ook in thee zit), val je sneller in slaap en heb je meer diepe slaap.5

Een GABA supplement een keer uitproberen? Wij raden deze dosering en vorm aan van bol.com:

Beste geteste GABA supplementen

Best Werkend
GABA Plus Sublinguaal - Vitakruid

Dit supplement is het best opneembare GABA supplement. Het smelt direct, wat zorgt voor een betere opname. Het zorgt ook dat het beter werkt in combinatie met Magnesiumtauraat en vitamine B1. Zo is uiteindelijk een lagere dosis nodig.

Voordelen:
 • Smelttablet
 • Best opneembaar
 • Meest effectief
Nadelen:
 • Duurder
Check Prijs Bol
Beste Koop
GABA Poeder - 170 gram

Wil je het meeste GABA voor je geld? Dan is dit de te maken keuze. Terwijl het hetzelfde is als de beste algemene keuze, heb je 130% meer GABA voor een paar euro meer. Wel is poedervorm lastig te doseren, tenzij je hele kleine maatschepjes hebt of een micro weegschaal. Van GABA neem je niet snel te veel, dus mocht je inname twee of drie keer zo hoog zijn dan de aanbevolen hoeveelheid, maak je geen zorgen.

Voordelen:
 • Meeste GABA voor je geld
 • Even prima opneembaar als beste algemene keuze
Nadelen:
 • Poeder vorm
 • Lastig te doseren
Check Prijs Bol

Andere voordelen

Hulp tegen angst en stress. Omdat GABA werkt als een rem op het brein, helpt het je om te ontspannen. Bij stress of angst zit je brein in een (te) hoge versnelling waar je niet snel uit kunt. Hierdoor slaap je hoogstwaarschijnlijk ook beter.

Een onderzoek heeft aangetoond dat GABA effectief kan zijn als ontspanner.6 Als nog een klein bijkomstig effect blijkt het je immuunsysteem te versterken in momenten van stress.

In nog een onderzoek namen mensen die 100mg GABA en maten de onderzoekers langzamere hersengolven bij de deelnemers. Langzame hersengolven zijn een teken van een verlichting van stress. Hierdoor hadden de deelnemers minder stress tijdens het doen van moeilijke wiskundige sommen.7

GABA verlaagt de bloeddruk. In een studie die onderzocht of de GABA in chlorella hielp tegen hoge bloeddruk, is ondervonden dat na 12 weken de bloeddruk significant is verminderd.8 Een verlaging van de bloeddruk kan op zijn beurt weer helpen om te slapen. Een hoge bloeddruk is een teken van een staat van alertheid, wat je tegenhoudt om ‘s avonds te slapen.

Afbeeldingsresultaat voor dreaming and sleeping

GABA dosering

Dit zijn de doseringen die gebruikt zijn in de wetenschappelijke onderzoeken. We raden je altijd aan zo laag mogelijk te beginnen en geleidelijk meer te gebruiken wanneer je geen effect voelt.

Voor slaap, stress en angst: begin met 200mg 1 uur voor het slapen gaan.

GABA bijwerkingen

Het supplement wordt over het algemeen goed verdragen door volwassenen. Toch zijn er altijd bijwerkingen mogelijk. De mogelijke bijwerkingen zijn:

 • Vermindering van eetlust
 • Duizeligheid
 • Vermoeidheid
 • Verstopping
 • Brandende keel
 • Misselijkheid

Slik je medicijnen? Dan kan het voorkomen dat deze een werking hebben op het GABA systeem of een wisselwerking met GABA als supplement. Slik je een van de volgende medicaties, neem dan contact op met je dokter voor dat je GABA als supplement neemt:

 • Hoge bloeddruk medicatie. GABA kan je bloeddruk verlagen. Neem je het in combinatie met andere medicatie voor bloeddruk, dan kan je bloeddruk te laag worden.
 • Antidepressiva. Deze medicijnen kunnen werken op het GABA systeem.
 • Medicatie die effect heeft op hersenactiviteit. 

In het kort

Ondanks dat GABA als supplement zeker nog meer onderzocht moet worden, zijn de eerste resultaten veelbelovend. GABA speelt ongetwijfeld een enorm belangrijke rol in je slaap, we weten alleen nog niet 100% of het supplement dat ook doet. Wil je het zelf uitproberen? Dan raden we je aan dat te doen via bol.com via de onderstaande link. Dit supplement hebben we zelf getest.

Bronnen

1 GABA mechanisms and sleep
2 Reduced Brain GABA in Primary Insomnia: Preliminary Data from 4T Proton Magnetic Resonance Spectroscopy (1H-MRS)
3 Safety and Efficacy of Gamma-Aminobutyric Acid from Fermented Rice Germ in Patients with Insomnia Symptoms: A Randomized, Double-Blind Trial
4 Sleep-promoting effects of the GABA/5-HTP mixture in vertebrate models
5 GABA and l-theanine mixture decreases sleep latency and improves NREM sleep
6 Relaxation and immunity enhancement effects of gamma-aminobutyric acid (GABA) administration in humans
7 Oral intake of γ-aminobutyric acid affects mood and activities of central nervous system during stressed condition induced by mental tasks
8 Anti-hypertensive effect of gamma-aminobutyric acid (GABA)-rich Chlorella on high-normal blood pressure and borderline hypertension in placebo-controlled double blind study

Gerelateerde berichten


Wat vinden onze lezers van dit artikel over Gaba?
4.8 sterren rating gebaseerd op 114 reviews.
Schrijf een review

Wieg Matras: De 7 Best Geteste & Veiligste Voor Uw Baby

Een goedkoop, veilig en duurzaam wieg matras vinden is niet altijd makkelijk. Wij hebben de 7 beste voor je uitgezocht en onderzocht.

Ga in discussie