Zoeken
Zoeken
white noise machine featured image

De 6 Beste White Noise Machines van 2023

Een white noise machine, ook wel bekend als een witte ruis machine in het Nederlands, is erg populair onder mensen met slaapproblemen. Een white noise machine zorgt ervoor dat je ongewenste geluiden beter kunt filtreren, wat voor betere slaap zorgt. Vooralsnog wordt een witte ruis machine voornamelijk gebruikt voor baby’s, maar ook voor volwassenen kan het voor een betere slaap zorgen.

Er is tegenwoordig een groot aantal verschillende white noise generators op de markt. In dit artikel helpen wij je de beste white noise machines van het moment te vinden!

Beste White Noise Machine Overzicht

Wil je direct weten wat de beste white noise machines zijn? Hieronder een overzicht. Verderop in dit blog vind je alle achtergrondinformatie, een uitgebreide analyse en voor- en nadelen per white noise apparaat. 

Afbeelding Award Actuele Prijs
Beste Algemene White Noise Machine Beste Algemene Keuze Check Prijs
White Noise Machine met de Langste Batterijduur Meest Luxe Keuze Check Prijs
daglichtlamp whitenoisemachine wakeuplight Meest Multifunctionele Keuze Check Prijs
Beste Keuze Voor Baby White Noise Machine Beste Keuze Voor Baby’s Check Prijs
Beste Keuze Met App White Noise Machine Beste Keuze Met App Check Prijs
Beste Goedkope Keuze White Noise Machine Beste Goedkope Keuze Check Prijs

*Lees hoe we producten testen en beoordelen in onze onderzoeksverantwoording.

De voordelen van een white noise machine

Een white noise machine is niet voor niets populair onder de moeilijkere slapers. We zetten de voordelen hieronder voor je op een rijtje. 

 • Het traint je om slaperig te worden wanneer je witte ruis hoort.
 • Leidt af van geluiden buiten de slaapkamer
 • Je neemt de machine makkelijker overal mee naartoe
 • Stimuleert een betere slaapcyclus
 • Je slaapt vaster

Een white noise machine voor een betere slaap

De kennis rondom slaap blijft zich ontwikkelen. Helaas zijn er dus ook veel ’technieken’ die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn. Dat is zeker niet het geval bij white noise. 

Zo is uit onderzoek gebleken dat pasgeborenen sneller in slaap vallen wanneer er witte ruis op de achtergrond te horen1 is. 80% van de baby’s met een sleep machine met white noise op de achtergrond vielen binnen 5 minuten in slaap. Terwijl dat zonder een witte ruis machine slechts 25% was. 

Ook voor volwassenen heeft witte ruis een positief effect op slaap. Uit onderzoek2 blijkt dat mensen in New York City, waar omgevingsgeluid niet meer dan normaal is, beter slapen met witte ruis op de achtergrond. 

In de praktijk zorgt een white noise apparaat voor een groot verschil in slaapkwaliteit, zowel voor jong als oud. Dat blijkt ook uit de productreviews. Hieronder een voorbeeld van een tevreden klant:

“Ik gebruik deze dagelijks bij onze dochter. In haar bedje, in haar box.. Ze slaapt er echt megagoed op. En het fijne is dat er een timer op zit! Gaat dus vanzelf uit en oplaadbaar.”

Review van LianneBols (20-29 jaar) uit Hoogeveen over de Numsy Move White Noise Machine

De 6 Beste White Noise Machines

Beste Algemene Keuze 
DistinQ White Noise Machine
4.8

Deze White Noise Machine van Distinq komt als beste keuze uit onze test. Dit veelzijdige apparaat is zowel geschikt voor volwassenen als baby’s. 

Je kiest in totaal uit 29 unieke geluiden in de categorie natuur, wind en white noise. We vonden de geluidskwaliteit verrassend goed voor het compacte formaat, maar hoorden bij sommige geluiden een onprettige ruis. Dit was vrij zacht en het viel niet alle proefpersonen op.

Naast geluid, kies je ook voor sfeerverlichting in acht kleuren, die in helderheid aanpasbaar is. We vinden het fijn dat er keuze is en zeker voor jonge kinderen is het fijn om niet volledig in het donker te slapen. De white noise machine heeft een timer voor het geluid, die je instelt op 30, 60 of 90 minuten.

De batterij gaat gemiddeld lang mee, zo’n 10 uur. We misten een batterij indicator, waardoor we lastig konden inschatten wanneer het tijd was om op te laden. Opladen doe je alleen met de meegeleverde kabel. We vonden het jammer dat dit niet mogelijk is met een universele oplader, zoals die van onze telefoon.

We raden dit apparaat van Distinq aan als je op zoek bent naar een white noise machine met uitgebreide geluids- en kleurkeuze. Als je ook eigen muziek wilt afspelen, kies je voor een exemplaar met bluetooth-functie.

Voordelen:
 • Goede geluidskwaliteit voor compact apparaat
 • Timer in te stellen op 30, 60 en 90 minuten
 • Ruime keuze uit 29 rustgevende geluiden
 • 8 lichtkleuren met aanpasbare helderheid
 • Gebruiksvriendelijk: makkelijk in te stellen
 • Zowel voor kinderen als volwassenen
Nadelen:
 • Niet op te laden met universele oplaadkabels
 • Geen indicator voor stand van batterij
 • Geen bluetooth-functie
Check Prijs op Bol.com
Meest Luxe Keuze
EysLife Original White Noise Machine
4.7

Als je op zoek bent naar een luxe white noise machine met veel geluiden en een lange batterijduur, is dit model van EYSLife uitermate geschikt.

Deze white noise machine beschikt over 34 geluiden. Voor baby’s en kleine kinderen zijn er slaapliedjes en baarmoedergeluiden, terwijl volwassenen naar white noise of natuurgeluiden luisteren. We waren onder de indruk van de keuze en vonden de geluidskwaliteit goed. Je stelt het volume naar wens in. We vonden het jammer dat er geen bluetooth-verbinding mogelijk was om eigen geluiden af te spelen.

Het apparaat kan 7 kleuren aannemen, waarbij je qua helderheid uit drie standen kiest. We vonden de white noise machine gebruiksvriendelijk en makkelijk in te stellen. De timerfunctie die op 30, 60 of 90 minuten ingesteld kan worden, is naar onze mening een pluspunt.

We waren met name onder de indruk van de extreem lange batterijduur van 36 uur. Als de batterij leeg is, laadt je deze in slechts 1,5 uur op.

We raden deze white noise machine van EYSLife aan als je op zoek bent naar een luxe exemplaar met een aantrekkelijk ontwerp. Echter, deze white noise machine is een stuk duurder dan veel andere modellen in deze top 7.

Voordelen:
 • Speciaal voor baby’s zijn er slaapliedjes en baarmoedergeluiden
 • Natuurgeluiden, white noise en meer voor volwassenen
 • Extreem lange batterijduur van 36 uur
 • Batterij-indicator geeft aan wanneer opladen
 • 7 kleuren met instelbare helderheid
 • Timerfunctie: 30, 60 of 90 minuten
Nadelen:
 • Geen bluetooth-verbinding voor eigen geluid mogelijk
 • Prijzig
Check Prijs op Bol.com
Meest Multifunctionele Keuze
Liroma Daglichtlamp, Wake up Light, White Noise Machine
4.3

Deze White Noise Machine van Liroma is tevens een daglichtlamp en een wake-up light. Daarmee komt dit apparaat als meest multifunctionele keuze uit onze test.

Je kiest bij dit apparaat uit acht verschillende geluiden, wat we weinig vinden vergeleken met andere white noise machines. Daar staan gelukkig veel andere functionaliteiten tegenover, zoals een wake-up light die zonsopkomsten en zonsondergangen simuleert. We merken dat we makkelijker in slaap vallen en makkelijker wakker worden met deze functie.

Bij de daglichtlamp kies je voor drie kleuren, waaronder blauw licht. We merken dat dit helpt om onze biologische klok te reguleren en op de juiste momenten energie te hebben. Je kiest uit meerdere lichtsterktes.

We vinden het ronde ontwerp van de lamp aantrekkelijk, maar merken dat de losse voet wat wiebelig is. Je gaat dus voorzichtig om met deze white noise machine. Hierdoor is het apparaat minder geschikt voor kinderen. We vinden het jammer dat de white noise machine niet draadloos te gebruiken is.

We raden dit model van Liroma aan als je een multifunctionele white noise machine wilt, die ook uitgebreide (dag)lichtfuncties heeft. Als je veel keuze qua geluiden wilt, kies je beter voor een ander model.

Voordelen:
 • Multifunctionele lamp (daglichtlamp, wake up light en white noise)
 • Gebruiksvriendelijk: makkelijk in te stellen en te bedienen
 • Meerdere lichtsterktes instelbaar
 • Timerfunctie bij daglichtlamp
 • Bluetooth-verbinding mogelijk
 • Heeft afstandsbediening
Nadelen:
 • Hoge prijsklasse door functies die je wellicht niet zoekt
 • Minder keuze uit geluiden dan bij concurrerende producten
 • Losse voet maakt de white noise machine wat wiebelig
 • Niet draadloos te gebruiken
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Voor Baby's
Boostiv White Noise Machine Baby
4.5

De white noise machine van Boostiv komt als beste keuze voor baby’s en jonge kinderen uit onze test. De verschillende geluiden en kleuren zorgen voor rust, waardoor je kleintje makkelijker in slaap valt.

De white noise machine heeft zeven standaard-geluiden, zoals een kampvuur, regen of de golven van de zee. We vinden het super dat er een bluetooth-verbinding mogelijk is, waardoor we ieder gewenst geluid af kunnen spelen. De geluidskwaliteit is matig en minder dan bij sommige concurrerende producten.

De twaalf kleuren licht brengen sfeer in de ruimte. We vinden het fijn dat er drie helderheidsniveaus mogelijk zijn, waardoor het licht goed te dimmen is. Het licht werkt ademend en we merkten dat baby’s en jonge kinderen automatisch op een rustig tempo mee ademen, waardoor ze makkelijker in slaap vallen.

De batterij gaat lang mee en is goed voor tien uur draadloos streamen. Met de timer stelden we in hoe lang de white noise geluiden afgespeeld worden, waardoor het apparaat niet onnodig de hele nacht aan blijft. We vonden het jammer dat er een bijna lege batterij aangegeven wordt met een hard geluid waar baby’s van schrikken.

We raden deze white noise machine van Boostiv aan voor baby’s en jonge kinderen vanwege de handige functies zoals het ademende licht en de rustgevende geluiden.

Voordelen:
 • Geluiden van Spotify of YouTube afspelen via bluetooth-verbinding
 • Ademend licht zorgt ervoor dat kindjes rustiger ademen
 • Batterijduur van 10 uur lang draadloos streamen
 • 12 kleuren sfeerlicht en 3 helderheidsniveaus
 • Instelbare timer voor geluiden
Nadelen:
 • Bijna lege batterij wordt aangegeven met hard geluid waar baby’s van schrikken
 • Matige geluidskwaliteit
Check Prijs op Bol.com
Beste Keuze Met App
Diley Dreams Lumy Smart
4.5

De Lumy Smart van Diley Dreams is een white noise machine met een app en een slimme wekker.

Deze white noise machine heeft 34 geluiden in de categorieën natuur, ruis, slaap en objecten. We vonden met name de eerste twee categorieën rustgevend, terwijl geluiden zoals ‘café sfeer’ of ‘trein’ dit effect niet hadden.

Een groot pluspunt aan dit apparaat is de ruime keuze aan kleuren. Via de app stel je 16 miljoen kleuren in op verschillende helderheden. We vonden de keuze prettig, maar merkten dat zelfs de laagste helderheid nog vrij fel was voor een nachtlampje. Ook bij donkere kleuren zoals blauw of paars belemmerde ons dit tijdens het in slaap vallen. Je kunt de kleur uitzetten.

Instellen via de app vonden we handig, maar handmatig is dit minder gebruiksvriendelijk. Het apparaat staat vrij instabiel, waardoor het al snel omvalt als je op de knopjes drukt. We waren onder de indruk van de batterijduur van 28 uur. Wel vonden we het vervelend dat het oplaadlampje aan de voorkant zit en we dit ‘s nachts zagen knipperen.

We raden de Lumy Smart aan als je een white noise machine met veel geluiden en kleuren zoekt. Als je een eenvoudiger te bedienen model wilt, kies je voor een andere white noise machine.

Voordelen:
 • Combinaties van geluid en kleur kun je opslaan en makkelijk opnieuw afspelen
 • Instelbaar waar tijdens de geluid-kleurcombinatie het alarm afgaat
 • Ruime keuze uit 34 geluiden in vier verschillende categorieën
 • Geluiden en kleuren instelbaar via handige app
 • Werkt met Alexa en Google Assistant
 • Lange batterijduur van 28 uur
Nadelen:
 • Staat niet zo stevig en valt snel om bij indrukken knopjes
 • Oplaadlampje aan de voorkant knippert en is irritant
 • Licht op laagste helderheid alsnog vrij fel
Check Prijs op Bol.com
Beste Goedkope Keuze
Numsy Mini White Noise Machine
4.0

De Numsy Mini komt als beste goedkope keuze uit onze test. Het compacte formaat maakt het makkelijk om deze white noise machine mee te nemen.

Je kiest bij dit apparaat uit 27 geluiden, wat iets minder is dan bij andere white noise machines van Numsy. Er zijn 7 ventilatorgeluiden, 13 natuurgeluiden en 7 white noise geluiden. We vinden de natuurgeluiden prettig, maar vinden het jammer dat er niet meer slaapliedjes beschikbaar zijn. Helaas is er geen bluetooth-functie.

Deze white noise machine heeft 9 kleurkeuzes en kan gedimd worden. We vinden het prettig dat het licht ademend is, zodat baby’s en jonge kinderen de rustige ademhaling overnemen. De Numsy Mini biedt een simulatie van de baarmoeder met rood ademend licht en baarmoedergeluiden. We merkten dat baby’s hier goed op reageren.

Je probeert deze white noise machine 30 dagen gratis uit, gebruikt het ophangkoord voor onderweg en geniet van 18 uur batterijduur. We vonden het jammer dat de timer niet in het geheugen opgeslagen kon worden, bijvoorbeeld voor een logeerpartij.

We raden de Numsy Mini aan als je op zoek bent naar een voordelige en compacte white noise machine. Voor de hoogste kwaliteit en ruimste keuze, kies je voor een ander model.

Voordelen:
 • Baarmoeder simulatie met rood, ademend licht en baarmoedergeluiden
 • Compact formaat en makkelijk mee te nemen
 • Keuze uit 9 kleuren en 4 helderheidsniveaus
 • Lange batterijduur van 18 uur
 • 30 nachten uitproberen
 • Inclusief ophangkoord
Nadelen:
 • Timerfunctie kan niet in het geheugen worden opgeslagen
 • Minder hoge kwaliteit dan concurrerende modellen
 • Weinig slaapliedjes voor baby’s beschikbaar
 • Geen bluetooth-functie
Check Prijs op Bol.com

De beste white noise machines vergeleken

Award Beste Algemene Keuze Meest Luxe Keuze Meest Multifunctionele Keuze Beste Keuze Voor Baby's Beste Keuze Met App Beste Goedkope Keuze
Beste Algemene White Noise Machine White Noise Machine met de Langste Batterijduur daglichtlamp whitenoisemachine wakeuplight Beste Keuze Voor Baby White Noise Machine Beste Keuze Met App White Noise Machine Beste Goedkope Keuze White Noise Machine
Product Distinq White Noise Machine EYSLife Original White Noise Machine Liroma White Noise Machine Boostiv White Noise Machine Diley Dreams Lumy Smart Numsy Mini White Noise Machine
Algemene score 4,8/5 4,7/5 4,3/5 4,5/5 4,5/5 4/5
Kwaliteit 4,5/5 4,5/5 4,5/5 4,1/5 4/5 3,5/5
Gebruiksgemak 5/5 4,5/5 5/5 4/5 4/5 3,5/5
Batterijduur 4,8/5 5/5 n.v.t. 4,5/5 5/5 4,5/5
Geluiden 4,5/5 4,6/5 3,8/5 5/5 4,8/5 4/5
Sfeerlicht 5/5 5/5 4/5 5/5 4,5/5 4,2/5
Prijs

€€

€€€

€€€

€€

€€

Waar moet je op letten met het kopen van een White Noise Machine

Voorkom een miskoop en kies de white noise machine die bij je past en aansluit op je wensen. We zetten de belangrijkste aandachtspunten hieronder op een rij. 

 • Geluidsfunctie: Zowel de kwaliteit van het geluid als de variatie in geluiden zijn hierbij belangrijk. Niet ieder geluid bevordert jouw of je baby’s slaap. Belangrijk dus dat je een ruime keuze hebt!
 • Sfeerlicht: Veel witte ruis machines hebben een lichtfunctie. Een warm oranje licht is voor de meeste mensen ideaal om in slaap te vallen, maar je kunt je ook beter voelen bij andere tinten. Kijk dus altijd naar de mogelijkheden qua licht. 
 • Batterijduur: Sommigen hebben het liefst een witte ruis machine die heel de nacht aan blijft. Niet elke white noise machine is hiervoor geschikt. Het batterijverbruik kan daarnaast afhangen van de hoeveelheid functies die je gebruikt. 
 • Timer: Met een timerfunctie stopt de witte ruismachine vanzelf na een ingestelde tijd. De timer opties liggen voornamelijk tussen de 30 minuten en 3 uur. 

Veelgestelde vragen

Wat is white noise?

Witte ruis zijn geluiden die je normaal gesproken op de achtergrond hoort. Deze leiden je af van storende geluiden in de omgeving en brengen je tot rust. Oorspronkelijk is het geluid van de ruis van een oude TV wat men witte ruis noemt. Dit is een geluid waar veel mensen gemakkelijk bij in slaap vallen. 

Kan ik mijn witte ruis machine heel de nacht aanlaten?

Dat kan zeker! Zolang dit je beter helpt slapen is dit geen probleem. Let er wel op dat veel witte ruis machines een batterijduur hebben van rond de 10-12 uur. 

Werkt een witte ruis machine echt?

Iedereen is anders. Het kan dus zijn dat een witte ruis machine niet werkt of dat het geluid niet geschikt is voor jou. Experimenteer met de verschillende geluiden om te kijken of er een geluid is dat jou helpt slapen. Lukt dat niet? Dan heeft een witte ruis machine geen effect op je slaap. Uit onderzoek is gebleken dat het merendeel echter een positief effect ervaart met het gebruik van een white noise machine. 

Welke kleur is het meest geschikt om bij in slaap te vallen?

Hiervoor raden wij een warme kleur aan, zoals oranje. Dit geeft een kalmerend effect en zorgt ervoor dat je ogen tot rust komen na een dag vol impulsen. 

Bronnen

1 White noise and sleep induction

2 The effects of white noise on sleep and duration in individuals living in a high noise environment in New York City

Gerelateerde berichten

Menu