Beste zwangerschapskussen 2021

Ben je op zoek naar meer slaapcomfort en ondersteuning met een zwangerschapskussen? We hebben meer dan twintig populaire zwangerschapskussens overwogen. Het spreekt voor zich dat slaap belangrijk is en al helemaal gedurende de zwangerschap. We hebben onlangs ook het beste zijslaapkussen en beste kniekussen getest. Op deze pagina ontdek je welk zwangerschapskussen iets voor jou zou kunnen zijn.

Beste zwangerschapskussen overzicht

AfbeeldingAwardActuele Prijs
beste-zwangerschapskussenBeste u-vormige zwangerschapskussen
Beoordeling: 9,6/10
Check Prijs
u-vorm-zwangerschapskussenMeest comfortabel u-vorm
Beoordeling: 9,5/10
Check Prijs
goedkoop-u-vorm-zwangerschapskussenGoedkoopste u-vorm
Beoordeling: 6,5/10
Check Prijs
beste-lichaamskussenBeste lichaamskussen
Beoordeling: 9,5/10
Check Prijs
mooi-lichaams-zwangerschap-kussenMooiste lichaamskussen
Beoordeling: 7,4/10
Check Prijs
lichaam-kussenZacht alternatief lichaamskussen
Beoordeling: 6,8/10
Check Prijs
goedkoop-lichaamskussenGoedkoopste lichaamskussen
Beoordeling: 6,2/10
Check Prijs
litollo-c-vorm-kussenBeste c-vormige zwangerschapskussen
Beoordeling: 9,6/10
Check Prijs
nagui-zwangerschapskussen-c-vormHandigste om mee te nemen
Beoordeling: 8,3/10
Check Prijs
ella-c-vorm-kussenMooiste c-vormige zwangerschapskussen
Beoordeling: 6,1/10
Check Prijs

Wat is een zwangerschapskussen?

Je hebt zwangerschapskussens in twee categorieën: zijslaapkussen of full body kussen. Deze zwangerschapkussens gebruik je om je buik te ondersteunen als je zijdelings slaapt. Zo voorkom je vervelende rugklachten. Bovendien is de zijwaartse houding aanbevolen tijdens de zwangerschap, vanwege een goede bloedtoevoer naar de baarmoeder. Onderzoek toont zelfs aan dat slapen op de zij – door deze betere bloedtoevoer – de kans op doodgeboorte afneemt.1

De verschillende zwangerschapskussens zijn ook te gebruiken als steun in de rug of tussen de knieën, wat weer helpt bij lage rugklachten. Als je last hebt van brandend maagzuur kun je de zwangerschapskussens gebruiken, zodat je bovenlichaam opwaarts ligt en symptomen verminderen.

Met het langwerpige zwangerschapskussen kun je het lichaam ondersteunen door het kussen om je heen te wikkelen.

Is een zwangerschapskussen zinvol?

De meeste (aanstaande) moeders waarderen de extra ondersteuning. Je kunt natuurlijk ook een hoofdkussen gebruiken om je buik te ondersteunen of tussen je knieën te leggen. Het grote voordeel van een zwangerschapskussen is dat het minder rondzwerft in bed en zo de nodige ondersteuning blijft geven gedurende de gehele nachtrust.

Welke soorten zwangerschapskussens zijn er?

We noemden al het full body kussen en de zijslaapkussens. Hieronder vallen verschillende vormen zoals de j-vormige, u-vormige en c-vormige varianten.

  • U-vorm: De wigvormige zwangerschapskussens zijn klein van stuk, maar geven wel de nodige ondersteuning. Bijkomend voordeel is dat ze niet veel ruimte in beslag nemen in bed. Je kunt er zowel je buik, rug als onderrug mee ondersteunen. Het handzame formaat maakt het wigvormige zwangerschapskussen ook een ideale reismetgezel. Er worden meestal stevige foammaterialen gebruikt voor dit type kussen, die makkelijk meevormen met je zwangere lichaam. Het geeft je net dat beetje extra steun, waardoor je in veel gevallen door kunt slapen. Het u-vormige kussen geeft geborgenheid als je een nachtje alleen slaapt, maar maakt het op andere momenten lastig voor je partner om zijn of haar arm om je heen te slaan. Heb je een klein bed? Dan is dit zwangerschapskussen wellicht niet de beste optie.
  • C-vorm: De c-vormige zwangerschapskussens gebruik je met de uiteindes onder je hoofd en tussen je knieën, met in het midden steun voor je rug of buik, afhankelijk van of je het kussen achter je of voor je legt.
  • Lichaamskussen: Deze langwerpige zwangerschapskussens (ookwel: zijslaapkussens) spreken het meest tot de verbeelding en zijn ideaal voor de zijslapers. Je klemt jezelf om dit knuffelbare zwangerschapskussen heen. De kussens zijn doorgaans 120 tot 150 centimeter lang en je kunt ze naast of in plaats van je hoofdkussen gebruiken. Het lichaamskussen is meestal recht of lichtgebogen. Vaak koop je er ook een bijpassend kussensloop bij. Het kussen is gemaakt van schuimrubber en polyester, perfect om je zwangere contouren te ondersteunen.

Zowel in de u-vorm als in de c-vorm vind je bijpassende kussenslopen. Vaak zijn ze gemaakt van polyfill, wat ook betekent dat het uitgewassen kan worden. De total body-varianten nemen natuurlijk meer ruimte in bed in, maar daarvoor in de plaats krijg je ook het nodige comfort.

Beste algemene keuze U-vormige zwangerschapskussen

Het beste U-vormige zwangerschapskussen is van Litllo. We zijn groot fan van het merk want het neemt de top in beslag voor elk soort zwangerschapskussen. Ga je voor de kleur grjis? Dan raden wij de combi-deal aan met de extra wasbare hoes.

VoordelenNadelen
✅ Fijne zachte vulling🚫 Beperkte voorraad
✅ Best verkochte product
✅ Koele ademende katoenen stof
✅ Wasbare buitenhoes
✅ Verkrijgbaar in 6 kleuren
✅ Beoordeling: 9,6/10

Meest comfortabele stof

Dit kussen van Litollo heeft de meest zachte en fijne buitenkant. Het is net zoals de vorige perfect om beter te slapen en volledige lichaamsondersteuning te bieden.

VoordelenNadelen
✅ Fijne zachte vulling🚫 Duurder materiaal
✅ Geeft de juiste ondersteuning
✅ Stevige vulling
✅. Wasbare hoes
✅ Beoordeling: 9,5/10

Meest goedkope zwangerschapskussen u-vorm

Als u een tientje wilt besparen, dan raden we dit Ella zwangerschapskussen aan. Het heeft ook een afneembare hoes, maar is wel een stuk kleiner, waardoor je inlevert op comfort.

VoordelenNadelen
✅ Fijne zachte vulling🚫 Geen goede ondersteuning
🚫 Korte levensduur
🚫 Beoordeling: 6,5/10

Beste lichaamskussen

Dit lichaamskussen is wederom van Litollo. Het is het nummer 1 qua verkopen in de Benelux. Het heeft een J-vorm en ondersteunt je lichaam perfect. Het fijne van een zijslaapkussen tegenover een u-vormig kussen is dat je partner nog tegen je aan kan liggen.

VoordelenNadelen
✅ Stabiele zijligging🚫 Groot voor een klein bed
✅ Uniek gepatenteerde vorm
✅ Veel positieve reviews
✅ Behoud vorm dankzij de duurzame polyestervulling
✅ Beoordeling: 9,5/10

Mooiste lichaamskussen

Dit i-vormige kussen heeft het mooiste uiterlijk voor een mooie slaapkamer. Het heeft een erg stevige vulling van polyester en is ook handig te gebruiken als twee persoons hoofdkussen. Betreft de i-vormige lichaamskussens, komt deze als beste uit de test.

VoordelenNadelen
✅ Mooi uiterlijk
🚫 Wel erg stevig voor een lichaamskussen
✅ Beoordeling: 7,4/10🚫 Geen fijne hoofdondersteuning door i-vorm

Zachtste i-vormige lichaamskussen

Waar het vorige i-vormige lichaamskussen, de Ostemedix, nogal hard kan zijn, is deze wat zachter.

VoordelenNadelen
✅ Stabiele zijligging🚫 Korte levensduur
🚫 Geen fijne hoofdondersteuning door i-vorm
🚫 Beoordeling: 6,8/10

Meest goedkope lichaamskussen

Het zwangerschapskussen van Meisterhome is een stuk goedkoper dan de rest. Je levert wel comfort in en slaapkwaliteit. Wij zouden zelf de anderen aanraden, maar mocht je echt op je portemonnee willen letter, dan heb je deze.

VoordelenNadelen
✅ Stabiele zijligging🚫 Matige ondersteuning
✅ Goedkoop🚫 Onhandig in gebruik
🚫 Beoordeling: 6,2/10

Beste C-vormige zwangerschapskussen

Dit c-vormige kussen van Litollo geeft de perfecte ondersteuning. het is multifunctioneel (ook te gebruiken op de bank) en de buitenkant is van een uitermate fijne stof.

VoordelenNadelen
✅ Stabiele zijligging🚫 Nooit in de aanbieding
✅ Goed verdeelde vulling
✅ Flexibele ligging mogelijk
✅ Beoordeling: 9,5/10

Handigste om mee te nemen

Dit C-vormige zwangerschapskussen komt met een meeneemtas en is makkelijker op te bergen. Als je reist of vaak verwisselt van slaapplek is dit een goed alternatief op de Litollo.

VoordelenNadelen
✅ Stabiele zijligging🚫 Stugge vulling
✅ Met meeneemtas🚫 Minder fijne hoes
✅ Beoordeling: 8,3/10

Meest luxe uitstraling c-vorm

Dit c-vormige kussen van Ella heeft de mooiste uitstraling betreft de andere c-vormige zwangerschapskussens.

VoordelenNadelen
✅ Mooi🚫 Korte levensduur
✅ Snelle levering🚫 Te warm, niet ademend
🚫 Beoordeling: 6,1/10

Dit waren alle zwangerschapskussens! Hopelijk zit er eentje voor je tussen.

Voordelen zwangerschapskussen

  • Het zwangerschapskussen geeft steun en verbetert de slaappositie.
  • Het zwangerschapskussen ondersteunt specifiek je rug, die nogal wat te verduren heeft tijdens de zwangerschap.
  • Na de zwangerschap gebruik je het als voedingskussen om je kindje op de juiste hoogte te brengen voor borstvoeding.

Waar let je op bij het kiezen van een zwangerschapskussen?

Weeg goed af welke extra’s je nodig hebt en welke niet. Onderstaand zetten we de belangrijkste overwegingen op een rijtje. Lees ook de gebruikersbeoordelingen voor je een zwangerschapskussen aanschaft.

Hoe ver in de zwangerschap ben je?

Aan het begin van de zwangerschap zul je weinig moeite hebben met je slaappositie. Dat geldt zelfs voor de buikslapers. Na een paar maanden zul je merken dat je lichaam meer ondersteuning nodig heeft, zeker als je ‘s nachts de neiging hebt om op of over je buik te draaien.

In welke seizoenen ben je zwanger?

Iedereen die weleens zwanger is geweest, weet dat zweten en opvliegers er nu eenmaal bijhoren, zeker in warme zomers. Hoewel erg comfortabel kunnen de full body-zwangerschapskussens te warm zijn. Vaak zijn er ook kussenslopen die wat verkoelender zijn, maar het meerendeel van de warmte zal in het zwangerschapskussen zelf vastgehouden worden.


Wat voor een slaper ben je?

Als je (noodgedwongen) een andere slaappositie aanneemt tijdens de zwangerschap, dan wil je zeker extra lichaamsondersteuning. De buikslapers en rugslapers moeten er laat in de zwangerschap toch aan geloven: zijwaarts liggen. Om daar aan te wennen is de omlijning van je rug of buik door een stevig kussen een aangenaam extraatje. Het voorkomt ook dat je probeert te draaien en daardoor wakker wordt. De zijslapers hebben vaak genoeg aan ondersteuning van hun zwangere buik, waarmee ze weer rugklachten voorkomen.

Wil je het kussen voor verschillende doeleinden gebruiken?

De meeste zwangerschapskussens worden tijdens de zwangerschap gebruikt. Erna kan het kussen ook gebruikt worden als voedingskussen. De meeste zwangerschapskussens zijn prima te gebruiken voor meerdere slaapposities. De wigvormige kussens zijn voor een wat specifieker gebruik, zoals ondersteuning van je buik.

Slaapposities gedurende de zwangerschap

Welke slaappositie je van nature ook hebt, zodra de baby groter wordt en je lichaam verandert, ga je anders slapen. De meeste zwangere vrouwen zweren bij een zijwaartse slaappositie. Daarin lig je het comfortabelst, zeker wat later in de zwangerschap. De meeste zwangerschapskussens zijn ook met aandacht voor die slaappositie ontwikkeld.

Als je hoogzwanger bent kun je het beste op je linkerzij slapen, omdat de bloedtoevoer dan optimaal is. Zijwaarts slapen geeft ook de minste rugklachten. De veelvoorkomende klacht van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap los je het beste op met een zwangerschapskussen dat je hoofd en bovenlichaam wat hoger positioneert.

Met een zwangerschapskussen tussen je knieën en tegen je onderrug, of zelfs onder je nek, zorg je ervoor dat de druk in je ruggengraat evenredig verdeeld wordt.

Behoeftes van rugslapers

Als je op je rug slaapt is het belangrijk om je nek en hoofd in één lijn met de rest van je ruggengraat te houden. Normaliter is een wat dunner hoofdkussen de beste oplossing. Draai je vaak naar de zij, dan kun je onderrugklachten krijgen en heb je een iets hoger kussen nodig.

Behoeftes van zijslapers

De zijslaper kan gedurende de zwangerschap lang in haar favoriete houding liggen zonder klachten. Als de buik wat groter wordt, kan deze tijdens de slaap aan je rug trekken, met vervelende pijntjes als gevolg. Het wordt ook lastiger om klachtenvrij met de knieën zijdelings op elkaar te liggen. Een total body-zwangerschapskussen kan van pas komen door dit tussen je knieën te leggen en je rug of buik te ondersteunen.

Veelgestelde vragen over het zwangerschapskussen

Wat is een zwangerschapskussen?

Een zwangerschapskussen geeft een zwangere vrouw ondersteuning in haar buik, rug en nek, zodat de nachtrust wordt verbeterd.

Wanneer begin ik met een zwangerschapskussen?

We raden aan om dit vanaf week 20 te doen, als de zwangere buik beduidend groter begint te worden. Ook dan zullen de pijntjes aan gewrichten en rug beginnen.

Werken zwangerschapskussens echt?

Ja, het zwangerschapskussen geeft meer comfort dan een extra hoofdkussen onder je buik, tussen je kniën of in je rug. Het helpt je zelfs na de bevalling. Ook dan zul je moeten wennen aan je slaappositie en slaapgewoontes.

Werkt het zwangerschapskussen tegen rugpijn?

De meeste zwangere vrouwen geven aan dat het zwangerschapskussen helpt tegen hun rugpijn of het verlicht. Daarnaast kan het zwangerschapskussen helpen bij gewrichtsklachten, ischias en oprispingen als gevolg van maagzuur.

Is het c-vormige of u-vormige zwangerschapskussen beter?

Dat ligt natuurlijk ook aan je eigen voorkeuren. We kunnen beide vormen aanbevelen voor zijslapers. De rugslapers zullen doorgaans meer baat hebben bij een u-vormig zwangerschapskussen, dat zowel de rug als de buik ondersteunt.

Op welke zijde slaap je tijdens je zwangerschap?

Doorgaans wordt zwangere vrouwen aangeraden op de linkerzij te slapen. Hierdoor drukt de baby minder op de holle aders en de lever, wat weer goed is voor de bloedsomloop in je lichaam.

Bronnen

1 Mega study confirms pregnant women can reduce risk of stillbirth by sleeping on their side

Gerelateerde berichten