5-htp, helpt het met betere slaap? Het bewijs.

Wat is 5-htp?

L-5 hydroxytryptophan, de lange (en moeilijke) naam van 5-htp, is een natuurlijke stof die je lichaam zelf aanmaakt. Onderzoek wijst aan dat het supplement je mentale gezondheid en kwaliteit van slaap verbeterd. Daarom duiken wij er even diep in om je een volledig beeld van 5-htp te geven.

De stof is een voorloper van serotonine, een ‘geluksstof’ voor je brein. Serotonine wordt net zoals dopamine gelinkt aan een gelukkiger humeur. Mensen gebruiken het als supplement om op een natuurlijke manier je serotonine een boost te geven.

Lage serotonine niveaus staan in verband met depressie, angst, slaapproblemen, gewicht en andere gezondheidsproblemen.1,2 Voor deze redenen worden 5-htp supplementen steeds populairder.

Fabrikanten halen de stof uit de Afrikaanse Griffonia simplicifolia plant. De stof kun je uitsluitend uit supplementen halen. Er is dus geen voedsel wat 5-htp bevat.

echte griffonia simplicifolia

Laten we eens gaan kijken naar alle voordelen van de humeur verbeterende en slaap kwaliteit verhogende stof.

5-htp om in slaap te vallen

5-htp produceert serotonine en dat kan weer worden omgezet in melatonine. Melatonine is het slaaphormoon dat een hele belangrijke rol speelt in je slaap. Het maakt je ‘s avonds moe en ‘s ochtends actief. Via 5-htp kan je melatonine productie dus worden opgeschroefd.

Een studie op muizen wijst aan dat je met een combinatie van supplementatie van 5-htp en GABA beter en langer slaapt.3 Dit terwijl de muizen eerst caffeïne kregen toegediend om ze juist slapeloos te maken. Dit positieve effect is ook aangetoond in een studie op mensen.4

Een andere bijkomstigheid voor je slaap is dat het nachtmerries en slaapwandelen vermindert.5

Hoe het komt dat dit supplement je beter laat slapen? Naast dat de melatonine productie wordt opgeschroef, zorgt de extra serotonine ook voor minder angst.6 Dit doet het door je cortisol (het stresshormoon) te verlagen. Deze studie is geheel gebaseerd op mensen.

Er is een wisselende hoeveelheid bewijs, zowel mensen studies als dierstudies. Ons advies is om het gewoon eens uit te proberen. Onderaan dit artikel hebben we een bol.com link staan om het te bestellen. We raden je wel eerst aan om eventuele bijwerkingen te lezen.

Nieuwsgierig of het je echt helpt slapen? Wij hebben heel bol afgestruind om de beste deal te vinden en hebben deze voor je uitgezocht:

5-htp bijwerkingen

Medicijnen tegen depressie of om beter te kunnen slapen verhogen de serotonine productie. Wanneer je deze medicijnen combineert met 5-htp, dat ook de serotonine in je lichaam verhoogt, kom je in een gevaarlijke situatie. Een teveel aan serotonine veroorzaakt het serotonine syndroom, een gevaarlijke iets.7

Het serotonine syndroom krijg je enkel door 2 of meer medicijnen te nemen die serotonine verhogend zijn. Daarom raden we het sterk af om dit te combineren met andere serotonine boosters.

Wat zijn dan serotonine verhogende medicijnen? Denk aan antidepressiva, pijnstillers waarvoor je een recept nodig hebt en sterke slaapmiddelen zoals benzodiazepines/diazepam.

Als je dus medicijnen slikt raden we je sterk aan je dokter of arts te vragen of je 5-htp kunt combineren met je medicijnen.

De juiste 5-htp dosering

Om beter te slapen neem je tussen de 100-300mg zo’n half uur tot drie kwartier voor je naar bed gaat. Begin met een zo laag mogelijke dosis.

In een notendop

Je lichaam zet 5-htp om in serotonine, wat weer zorgt voor een beter gevoel en wat de productie van melatonine verbetert. Als je medicijnen slikt is het handig om met je dokter contact op te nemen voor de veiligheid. Wil je 5-htp bestellen? Dan raden we onderstaande aan als beste (zelf geteste) deal!


Meer lezen? Wij hebben de beste slaapmiddelen op een rij gezet die je helpen om te slapen. Allemaal wetenschappelijk onderbouwd of zelf getest.

Bronnen

1 Insomnia, serotonin and depression
2 Brain serotonin, carbohydrate-craving, obesity and depression
3 Two combined amino acids promote sleep activity in caffeine-induced sleepless model systems
4 A randomized, placebo-controlled trial of an amino acid preparation on timing and quality of sleep
5 L-5-hydroxytryptophan induced increase in salivary cortisol in panic disorder patients and healthy volunteers
6 Therapeutic Symptomatic Strategies in the Parasomnias
7 Serotonin Syndrome

Gerelateerde berichten

Ga in discussie

2 reacties
  • Kan je 5HTP en Magnesium Citraat voor de nachtgewoon samen gebruiken?
    Ik slik nu al vanaf mei Temazapam, en daar wil ik heel graag vanaf, is dit een goed alternatief voor mij…??

    • 5-htp en magnesium is zeker te combineren. Je zou het ook kunnen combineren met GABA.

      Temazepam is een zwaar slaapmiddel, goed dat u er vanaf wilt komen!