melatonin-in-handpalm-voor-slapen

Melatonine Voordelen, Bijwerkingen, Gebruik en Dosering

Melatonine is een hormoon dat je pijnappelklier (die in je hersenen zit) aanmaakt. Dankzij melatonine word je moe. Je pijnappelklier is namelijk gevoelig voor activiteit en daglicht.

Wanneer het donker wordt maken je hersenen melatonine aan waardoor je moe wordt en lekker kunt gaan slapen.

Melatonine staat bekend als het slaaphormoon. Het is bijna overal te verkrijgen als slaapmiddel voor mensen die moeite hebben met inslapen, ADHD, insomnia, jetlag en andere slaapproblemen. Je hebt geen recept nodig om melatonine te bestellen.

Daarnaast heeft het ook andere voordelen sinds het een hormoon is, zo is het ook een antioxidant, werkt het bloeddrukverlagend en helpt het met je cortisol levels (cortisol is het stresshormoon in je lichaam).

melatonine slapen
melatonine voor het slapen

Melatonine om beter te slapen

Melatonine wordt terecht het slaaphormoon genoemd.

Je hersenen maken melatonine aan wanneer het donker wordt. Zo weten ze dat het avond is en dus tijd om te slapen.

Bij licht maken ze geen melatonine aan omdat het dan dag is. Als je ´s avonds laat voor een helder scherm zit voorkom je dat je hersenen melatonine aanmaken. Je hersenen denken dan dat het nog dag is en maken zo geen/minder van het slaaphormoon aan.1

Het hormoon zorgt ervoor dat je hersenactiviteit afneemt zodat je rustig wordt.2 Daar bovenop verlaagt het je dopamine niveau, een hormoon dat je wakker houdt.3

Meerdere studies tonen aan dat het ook werkt tegen insomnia, een aandoening die zorgt voor een (chronisch) slaaptekort.4

Melatonine is in te nemen in pilvorm en zorgt ervoor dat je op een natuurlijke wijze moe wordt. Het helpt ook de tegen nadelige effecten van het licht van je scherm in de avond.

Bijwerkingen

Veel Nederlanders gebruiken melatonine omdat het een natuurlijk middel is met weinig bijwerkingen. Onderzoek toont aan dat melatonine veilig en niet verslavend is voor zowel de korte als lange termijn.5

Onderzoek toont ook aan dat het nemen van extra melatonine geen effect heeft op de melatonine productie van het lichaam.6

Te goed om waar te zijn? Klopt. In sommige gevallen worden bijwerkingen gemeld. Het gaat hier om misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid.7 Al vind ik slaperigheid persoonlijk niet zo´n nare bijwerking voor een slaapmiddel.

Daarnaast heeft kan het slaapmiddel reageren op je bloedverdunners, anti depressiva en bloeddruk medicijnen. Ondanks dat het zonder recept is te verkrijgen, doe je jezelf altijd een plezier om je arts te raadplegen als je een van deze medicijnen slikt.

Gemiddeld heeft zo’n 20% van de Nederlanders slaapproblemen. Melatonine helpt hiermee. Bron: CBS.

Slaap je slecht? Wij vinden melatonine een van de meest effectieve slaapmiddelen om snel in slaap te vallen. Wij raden deze melatonine pillen aan via bol:

Dosering

De dosering van melatonine verschilt tussen de 0,1 en 10mg per dag.

Als je begint met het slikken van melatonine raad ik je aan om met een zo laag mogelijke dosis te beginnen. Begin dus met 0,5 of 1mg. Als dat niet werkt verhoog je de dosis naar 3 tot 5mg. Test voor jezelf wat het beste werkt.

Het beste is om het te nemen een half uur tot een uur voor het slapen gaan.

Volg altijd de maximale dosering van de melatonine die je hebt gekocht. Elke pil is anders. Sommige worden snel opgenomen en anderen zijn ‘time release’. Time release duidt aan dat de melatonine langzaam wordt afgegeven in je bloedbaan.

Als je last hebt van een verstoord slaapritme of een jetlag, dan doe je jezelf er goed aan om het 2-3 uur voor je gaat slapen in te nemen.

Melatonine bestellen bij bol.com

Deze melatonine hebben we zelf getest en is het beste qua smaak en prijs. Het feit dat het 0,3mg is, betekent dat je de dosis beter kunt doseren en altijd later nog meer kan nemen.

Wil je zwaardere melatonine? Dan raden we die van 5mg aan. Let op: gebruik dit alleen als je al eerder melatonine hebt gebruikt en een zwaarde dosis nodig hebt.

Veelgestelde vragen

Is melatonine verslavend?

Nee. Melatonine is niet verslavend.

Kan je overdosen met melatonine / teveel melatonine nemen?

Je kan niet ‘overdosen’ aan melatonine. Wel is het zo dat als je teveel melatonine neemt de kans op hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid toeneemt.

Kan ik melatonine innemen tijdens zwangerschap?

De echte effecten van melatonine op zwangerschap zijn nog niet goed aangetoond. Overleg met je dokter als je melatonine wilt nemen tijdens zwangerschap. Het is tenslotte ook een hormoon wat een effect kan hebben op het kind.

Werkt melatonine met alcohol?

We raden je af om melatonine in combinatie met alcohol te nemen. Alcohol heeft een negatief effect op de werking van je hormonen en kan in erge gevallen slecht uitvallen. Zo kunnen beiden zorgen voor duizeligheid en misselijkheid en kan dit elkaar versterken. Daarnaast heeft alcohol een negatief effect op je bioritme en kan dit het effect op melatonine opheffen.8

Heb je een recept nodig voor melatonine?

Nee. Melatonine is vrij verkrijgbaar in elke drogist, apotheek en online te bestellen.

Wat is melatonine?

Melatonine is van hormoon dat van nature ook door het lichaam zelf wordt geproduceerd. Zodra het donker begint te worden, maakt het lichaam melatonine aan.

Hoe lang werkt melatonine?

Melatonine werkt kort, ± 1-3 uur.

wanneer melatonine innemen

Melatonine kun je het beste 1 tot 2 uur voor het slapen in nemen.

Bronnen

1 Sleep, Hormones, and Circadian Rhythms throughout the Menstrual Cycle in Healthy Women and Women with Premenstrual Dysphoric Disorder
2 Functional MT1 and MT2 melatonin receptors in mammals
3 The roles of dopamine and serotonin, and of their receptors, in regulating sleep and waking
4 Studies related to Insomnia and Melatonin
5 The Safety of Melatonin in Humans
6 The amplitude of endogenous melatonin production is not affected by melatonin treatment in humans
7 The Safety of Melatonin in Humans
8 Are melatonin and alcohol safe to mix?

Gerelateerde berichten

Ga in discussie

2 reacties
  • Weer wat geleerd. Melatonine wordt dus minder aangemaakt als je teveel tijd achter blauwe schermen doorbrengt. Hmmm. toch maar die telefoon de slaapkamer uit!

Menu