Zoeken
Zoeken
Experts maken zich zorgen: Nederlanders zoeken steeds vaker naar slaappillen.

Experts maken zich zorgen: Nederlanders zoeken steeds vaker naar slaappillen.

De interesse in slaapmiddelen zonder recept steeg de afgelopen 4 jaar explosief

AMSTERDAM, 15 mei 2023 – Het aantal zoekopdrachten in Nederland naar slaapmiddelen zonder recept is in 4 jaar tijd met 48% gestegen. In 2022 zochten Nederlanders via Google meer dan 1 miljoen keer naar slaapmiddelen zonder recept. Dat blijkt uit een onderzoek van slaapplatform Slaapwijsheid op basis van recent gepubliceerde data van Google. De populairste slaapmiddelen zonder recept zijn melatonine, droomsap en magnesium.

Volgens slaapexpert Irma Leijten van HalloSlaap weten steeds meer mensen dat klassieke slaapmiddelen op basis van benzodiazepines, kortdurend werken en nadelige bijwerkingen hebben. “Het alternatief van natuurlijke slaapmiddelen klinkt voor veel mensen aantrekkelijk en onschuldig.” “Toch blijkt die aanname niet altijd terecht, natuurlijke middelen kunnen de slaap negatief beïnvloeden”, zegt Karin van Rijn, somnoloog bij slaapcentrum SEIN.

Slaapmiddelen kunnen slaapproblemen versterken

Slaapmiddelen hebben geen blijvende invloed op je slaap en verslechteren in de regel de kwaliteit van je slaap. Een slaapmiddel kan nuttig zijn om uit de vicieuze cirkel van slapeloosheid te komen. “Het is een soort pleister, het geeft een tijdelijke boost”, licht Leijten toe. 

“Met een melatonine tablet ga je sleutelen aan je biologische klok. Dat is zonder advies over timing en dosis heel gevaarlijk en kan slaapproblemen alleen maar versterken.” zegt Van Rijn.

Het gevolg van de melatonine tablet is dat men ‘s avonds later moe wordt, moeilijker in slaap valt en ‘s ochtends moeilijker en later wakker wordt. Daarnaast zijn de lange termijn effecten van melatonine supplementen nog onvoldoende onderzocht.

“Dat het – ondanks al deze inzichten- nog steeds vrij verkrijgbaar is, vind ik onbegrijpelijk”, zegt Leijten.

“Het is pijnlijk dat het nog steeds zo is dat men toch in eerste instantie liever naar chemische hulpmiddelen grijpt dan te zoeken naar een gedragsmatige (niet-medicamenteuze) aanpak van het slaapprobleem” zegt slaapdeskundige Dr. Winnie Hofman.

Onderzoeksverantwoording

Het doel van dit onderzoek is zicht te krijgen op het zoekgedrag van Nederlanders met betrekking tot slaap-en kalmeringsmiddelen. De focus ligt hierbij op slaapmiddelen die zowel met als zonder recept in Nederland verkrijgbaar zijn.

We baseren ons op kwantitatieve data die door Google is verzameld onder de Nederlandse bevolking. Google’s keyword planner geeft de exacte ingevoerde zoektermen en volumes per maand en per jaar. In de volgende spreadsheet staan de zoekvolumes per zoekterm. De lijst met zoektermen bestaat zowel uit medische namen als merknamen (bijvoorbeeld: “valdispert” en “droomsap”. Voor de zoekterm “magnesium” zijn alleen de zoektermen  gebruikt die direct verband houden met slapeloosheid: namelijk: “magnesium bisglycinaat”, “magnesium glycinaat” en “magnesium tauraat”.

Voor de informatie in dit artikel sprak Slaapwijsheid met verschillende experts die input gaven. De wetenschappers vallen onder de drie grote slaap verenigingen van ons land. de Nederlandse Vereniging voor Slaap-en Waakonderzoek (NSWO), de Slaapgeneeskunde Vereniging Nederland (SVNL) en Vereniging Kind en Slaap.

Contact

Voor meer informatie: Bram Speelman, bram@slaapwijsheid.nl , 06 10803583

Volledig onderzoek en data op Slaapwijsheid: “Slaapmiddelen in Nederland

Geschreven door
Bram Speelman

Menu