Elektrische-deken

6 Beste Elektrische Dekens Getest – Koopgids 2021

Koude tenen? Koude vingers? Koude adem? Hoofd, schouders, knie en teen? Een elektrische deken kan uitkomst bieden. Dit is een elektrisch deken (ook wel: warmtedeken of verwarmingsdeken) die voorverwarmd is en het lichaam in de winter en gure dagen snel en grondig helpt op te warmen. Het opwarmen van het lijf aan de hand van een elektrisch deken was nog nooit zo simpel. Benieuwd naar de mogelijkheden en de beste verwarmingsdeken op de online markt? Je ontdekt alles over het warmtedeken in dit artikel.

De beste elektrische dekens in een overzicht

Wil je meteen weten wat de beste elektrische deken is? Hieronder vind je een uitgebreid overzicht, zoals je dat van ons gewenst is. Ben je nieuw op dit platform? Laat je dan vooral verrassen. In de blog vind je alle informatie die je over de warmte deken weten moet. Je vindt een uitgebreide analyse, we beantwoorden vragen en geven een analyse van voor- en nadelen.

AfbeeldingAwardActuele Prijs
Warmste-bij-voetenDe deken voor warme voeten Check Prijs
Op-afstand-bestuurbare-dekenBeste op afstand bestuurbaar Check Prijs
Extra-degelijke-dekenExtra degelijk deken Check Prijs
Deken-met-twee-warmte-standenTwee warmte standen Check Prijs
Boven-op-je-dekenBeste elektrisch bovendeken Check Prijs
KnuffeldekenHet knuffeldeken Check Prijs

Voordelen van een elektrische deken

Het heeft een aantal voordelen een elektrische deken aan te schaffen. Welke? Dat wordt hier besproken:

 • De elektrische onderdeken of bovendeken zorgt voor een betere slaapkwaliteit: in de winter kan het erg lastig zijn de slaap te vatten. Je ligt de hele nacht te voelen en hebt het koud. Een warmtedeken zorgt ervoor dat u snel warm wordt en comfortabel slaapt.
 • Last van pijnlijke spieren of een pijnlijke rug? De verwarmingsdeken biedt uitkomst. De deken zorgt er namelijk voor dat uw klachten afnemen, wat zorgt voor een betere nachtrust. Warmte kan de pijn verlichten, vandaar dat het baden en bronnen zo populair zijn.
 • Huisstofmijt verspreiding wordt ermee tegengegaan. Is dat echt waar? Jazeker, wist je dat bedden de beste broedplaats zijn voor mijten? De mijt is dol op dode cellen en op transpiratievocht. Dit maakt het bed een broeihard voor ongewenste diertjes. Het elektrische dekeninstituut heeft aangetoond dat de elektrische deken de mijt met 50% kan terugdringen. Vooral als je snel last hebt van allergieën, heb je hier veel baat bij.
 • Verlichting van de buikstreek: kou kan sinusproblemen verergeren, hitte maakt de problemen juist minder erg. Een elektrische onderdeken werkt uitstekend tegen problemen in de buikstreek, net als een mobiel verwarmingskussen. Hitte vermindert droogheid.
 • Geld besparing op de energierekening: jazeker, met een warmtedeken kunt u geld besparen. Als je het koud hebt, kun je ervoor kiezen de thermostaat warmer te zetten, maar het gebruiken van een verwarmingsdeken is stiekem een heel stuk goedkoper.

Een elektrische deken voor een betere slaap: de wetenschap

Een studie uit 2005 genaamd heeft de effecten van een warmte deken onderzocht op de slaap en de lichaamstemperatuur van jongemannen. Het werd aangetoond dat temperatuur in de dij, het been en de voeten warmer was bij de personen die met deken sliepen dan bij de personen die zonder verwarmingsdeken sliepen. De studie wijst in de richting van een verbeterde lichaamstemperatuur en minder koude stress. In 2020 is een andere studie verricht die de slaapkwaliteit en lichaamswarmte met een warmte deken onderzocht. Het artikel toont aan dat voldoende lichaamswarmte slaapproblemen kan tegengaan. Wel wordt er gewaarschuwd voor overmatige blootstelling aan hitte: dit komt de slaap dan weer niet ten goede.

Het draait natuurlijk niet alleen om de feiten die in het laboratorium zijn onderzocht, het gaat ook om de ervaringen van klanten die je zijn voorgegaan. Zij hebben de elektrisch deken zelf uitgeprobeerd en zijn veelal razend enthousiast. Elke keer dat we informatie verzamelen voor een blogartikel, gaan we tientallen, zo niet honderden reviews van bestaande klanten langs, zoals:


“je bed lekker warm
nooit meer koude voeten en niet kunnen slapen.”

-Review van een elektrische deken


De beste elektrische deken onderzocht

Voor dit artikel hebben we de beste dekens onderzocht die op Bol.com te vinden zijn. We bespreken zowel de elektrische bovendeken als de elektrische onderdeken, een elektrische deken ie 2 persoons is en een elektrische deken met timer. Kortom: er is voor iedereen wat wils.

De Tomado TEB1501W is een 1 persoonsdeken die extra warm is bij de voeten

De eerste warmtedeken in de lijst is de Tomado TEB1501W. Met deze comfortabele deken lig je er ’s nachts lekker bij. De deken is 80 bij 150 centimeter en is geschikt voor 1 persoon. De dekens is voorzien van een extra warme voetenzone. De deken heeft drie standen, die zelfs in het donker te bedienen zijn dankzij de verlichte schakelaar. De dekens is 100% veilig in gebruik.

Voordelen
✅ De elektrisch deken heeft een extra warme voetenzone
✅ Drie unieke warmtestanden
✅ Bevordert je vitaliteit en bloedsomloop
✅ Geproduceerd in Europa en voorzien van veilig KEMA keurmerk
✅ Met extra dunne aansluiting
✅ Gemaakt van 5 dikke stoflagen

Extra comfortabel bij de voeten

De Tomado TEB1501W is super warm bij de voeten en lekker comfortabel. Heb je snel last van koude voeten en zit de kou vooral bij je voeten? Dan is deze elektrische deken iets voor jou.

De Alpina elektrische warmtedeken is op afstand bestuurbaar

Wist je dat de elektrische deken van Alpina op afstand bestuurd kan worden? Dit is een elektrische onderdeken die zorgt voor optimale ontspanning. Je plaatst deze deken voor 1 persoon over je matras. Doe dit naar onderen toe, niet naar waar je hoofd zich bevindt. De matraslegger is voorzien van ingebouwde thermastaat en geeft veilig en comfortabel hitte af.

Voordelen
✅ Verlicht direct knie-, rug- en heuppijn
✅ De deken is gemakkelijk te bedienen: je stopt de stekker gewoon in het stopcontact en gebruikt de afstandsbediening
✅ Is voorzien van 3 verwarmingsstanden (stand 3 is voor voorverwarming van het bed, net als een oven)
✅ De matrashoes is te wassen. Dat komt omdat de elektrische onderdelen volledig hermetisch zijn afgesloten
✅ De deken heeft een dubbele veiligheidsisolatie

Fijne, op afstand bestuurbare deken

Ben je op zoek naar gebruiksgemak? Dan zit je met de warmte deken van Alpina wel goed. Deze warmtedeken is op afstand te besturen en super gemakkelijk in het gebruik.

De Inventum HN135 deken is extra degelijk

Ook deze elektrisch deken is éénpersoons: 150 bij 80 centimeter. Hij heeft een vermogen van 60 watt en drie verschillende warmtestanden. Bovendien is de deken wasbaar in de machine, op maximaal 30 graden Celsius. Inventum is een merk dat producten maakt voor heel je huishouden, van de beste materialen. De producten van Inventum zijn ook nog eens duurzaam.

Voordelen
✅ De Inventum HN135 heeft drie handige warmtestanden
✅ De deken is machine wasbaar
✅ Je krijgt 2 jaar garantie op de deken
✅ Op afstand bedienbaar
✅ Heeft een schakelaar met sluimerlicht

De Medisana HU A63 heeft twee warmtestanden

De Medisana HU A63 is een deken die veilig is in het gebruik dankzij de beveiliging tegen oververhitting. Je kunt kiezen uit twee verschillende warmtestanden. Ook deze elektrisch deken is éénpersoons. Het omschakelen tussen de beide warmtestanden is eenvoudig dankzij de regelaar. 60 Watt zorgt voor voldoende vermogen om heel de nacht lekker warm te blijven.

Voordelen
✅ Verlicht direct knie-, rug- en heuppijn
✅ Is geheel veilig in gebruik
✅ Produceert hitte op 60 Watt
✅ Heeft twee verschillende warmtestanden
✅ Schakelen tussen de warmtestanden is heel eenvoudig

Makkelijk reguleren

De elektrische bovendeken van Medisana heeft twee standen die gemakkelijk te reguleren zijn, dankzij het fijne regulatiesysteem. Je hoeft nooit te stoeien om de juiste instellingen te vinden.

De LifeGoods Elektrische Bovendeken is speciaal voor bovenop je bed

Op zoek naar een fijne elektrische bovendeken? Dan zou van LifeGoods weleens ideaal voor je kunnen zijn. Dit is een elektrische deken met timer en 3 afzonderlijke standen. De deken schakelt zichzelf na drie uur automatisch uit. Gemaakt van super zacht materiaal (flanel).

Voordelen
✅ Verschillende standen (inclusief timer)
✅ De deken schakelt zichzelf automatisch uit
✅ Gemaakt van heerlijk acht flanel
✅ De deken is beschermd tegen oververhitting
✅ Het zachte, ademende flanel kan met de hand gewassen worden.

Wordt heerlijk snel warm

Als de gure herfst en koude winter beginnen en het buiten koud wordt, blijf jij binnen lekker warm. Kou verspreidt zich snel en kan al snel in je botten kruipen gelukkig blijf jij daar geen last van hebben. Niet met deze fijne deken van hoge kwaliteit: je voelt de warmte bezit van je nemen.

De ProfiCare PC-WZD 3061 is een echte knuffeldeken

Deze warmtedeken mag met recht een “knuffeldeken” worden genoemd. Het is een deken die lang warm blijft en de warmte geleidelijk verspreidt. De stof is soepel en werkt vriendelijk op de huid. Het is een elektrische deken met timer die zich weer automatisch inschakelt.

Voordelen
✅ Verlicht direct knie-, rug- en heuppijn
✅ Voorzien van timer (je stelt de automatische uitschakeling in voor 1-9 uur)
✅ Heeft maar liefst 10 verschillende temperatuurstanden
✅ Het display is met led-licht verlicht
✅ De warmtedeken is afneembaar en kan in de machine worden gewassen
✅ Heeft maar liefst 180 watt vermogen
✅ Is beschermd tegen oververhitting
✅ Deze knuffeldeken is een elektrische deken 2 persoons

Knuffeldeken voor 2 personen

Op zoek naar een elektrische deken die 2 persoons is? Je vindt hem in de ProfiCare PC-WZD. Deze deken is namelijk geschikt voor twee personen: een koppeltje, dat gezellig lepeltje-lepeltje wil liggen. Blijf gezamenlijk lekker warm, niet alleen met lichaamswarmte, maar ook met de hitte van een verfijnde warmtedeken. Deze deken is ideaal voor jongere en oudere lovebirds.

De juiste warmte deken kunnen vinden?

Hierbij de beste elektrische dekens die er op Bol.com te vinden zijn, zowel voor over als voor onder het laken (maar van geen enkele stoot de prijs onder de gordel). We hopen dat ook voor jou de juiste warmte deken ertussen zit. Het aanbod is breed en de kwaliteit is hoog.

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische deken?

Er zijn een taal zaken die fout kunnen gaan bij de aankoop van een warmte deken, of dat nu een elektrische onderdeken, een elektrische bovendeken of een elektrische deken 2 persoons is:

 • Het aansluitsnoer moet op de goede plek zitten: soms zit het namelijk in de linker- of rechterbovenhoek, vlakbij de schouder van de gebruiker – dat is onprettig, maar kan ook leiden tot elektrisch gevaar.
 • Kies een warmtedeken met een lange levensduur: een warmtedeken dient minimaal enkele jaren mee te gaan. Een deken van een goedkoop merk zal minder lang meegaan. Op de korte termijn ben je dan goedkoper uit, op de lange termijn juist duurder.
 • Let er op dat het systeem niet gebrekkig is: een slecht ontwerp kan zorgen voor een gebrek aan slaap bij de gebruiker (bijvoorbeeld als de hittestand veel te hoog is). Er kan ook sprake zijn van een fel indicatielampje dat de slaap verstoort of een lastige bediening.
 • Hoe is de bedrading geplaats? Sommige elektrische dekens zijn slecht gemaakt. Je kunt de bedrading tijdens het slapen voelen, wat weer kan zorgen voor slapeloze nachten. Bij een goede deken hoor je de bedrading niet te kunnen voelen zitten.
 • Let ook op te korte snoeren. Het probleem kan zijn dat je met het snoertje niet bij het stopcontact kunt. Je hebt dan een extra verlengsnoer nodig om je deken aan te sluiten.
 • Een onprettige stof kan zorgen voor irritatie, bijvoorbeeld kriebeling. Hoewel je warm bent, kan de onprettige stof ervoor zorgen dat je alsnog niet makkelijk in slaap valt.
 • Niet genoeg instellingen: soms heeft de bediening niet genoeg instelknoppen om bij elke verwarmingszone te komen. Zo kan de verwarming net te koud of weer te warm zijn.
 • Een deken die te langzaam warm wordt: ook dit is een groot probleem. Als de deken maar langzaam warm wordt, zul je hem voor je gaat slapen al aan moeten zetten, of het duurt heel lang voordat je eindelijk warm genoeg bent om in slaap te kunnen vallen.
 • Een te kleine deken: zorg ervoor dat de deken je voeten niet onbedekt laat, dat zou zonde zijn.

De verschillende soorten elektrische deken


Er zitten een paar verschillen in de soorten elektrische dekens die je aan kunt schaffen:

 • Onder- of bovendeken: sommige dekens zijn bedoeld voor bovenop het laken en anderen juist voor eronder
 • Er zijn elektrische dekens voor 1 persoon en voor 2 personen (“knuffeldekens”)
 • Er zitten ook verschillen in de bediening: bijvoorbeeld of een deken een timer en verschillende standen heeft.

Veel gestelde vragen

Kan een warmte deken in combinatie met een Memory Foam matras worden gebruikt?

Ja, maar ook nee. Meestal is dit niet praktisch, omdat de dikke warmtedeken de vorm van je memory foam kan beïnvloeden. Sommige matrassen kunnen door hitte beschadigd raken, al komt dit gelukkig niet veel voor. Als je toch een deken wil gebruiken, kan het het beste een deken zijn die je bovenop je laken legt in plaats van eronder.

Hoe gebruik je een warmtedeken op je matras?

Het matras heeft hier meestal ingebouwde functies voor. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van elastieken om het matras vast tee maken. Soms kun je hem vastmaken met behulp van een hoes.

Wat zijn de elektriciteitskosten van een deken?

Het grote voordeel van een warmtedeken is dat je hiermee elektriciteit bespaart. Het warm maken van een matras is een stuk goedkoper dan het warm maken van een hele kamer met de verwarming. De meeste elektrische dekens gebruiken relatief weinig energie en worden niet te heet.

Is een warmte deken veilig?

Ja, nieuwe modellen zijn altijd uitgebreid getest en veilig bevonden. Hou er rekening mee dat oudere dekens sporen van verval kunnen vertonen. Een deken die 10 jaar oud is, kan niet meer voor veilig doorgaan. Zorg ervoor dat je je deken op tijd vervangt. Een deken met scheuren of andere vormen van beschadiging kan ook niet als veilig worden bestempeld.

Kun je een warmte deken de hele nacht gebruiken?

Jazeker, hier zijn de dekens juist voor ontworpen. Ze zijn voorzien van thermostaten en gaan oververhitting tegen. Zo kun je veilig en rustig slapen, zonder bang te zijn dat je je verbrandt.

Kun je ook een deken gebruiken als je zwanger bent?

Jazeker, dat kan. Het is een mythe dat de warmtedeken een zogenaamd EMV: Elektro Magnetisch Veld afgeeft wat schadelijk kan zijn voor een ongeboren kindje. Het klopt dat de deken zo’n EMV afgeeft, maar dit veld is niet sterker dat van andere apparatuur in je huishouden.

Kun je ook als diabeticus een warmte deken gebruiken?

Het is het beste om de deken alleen te gebruiken om het bed op te warmen en deze uit te zetten zodra je erin stapt. Dat heeft te maken met de kans op het ontwikkelen van neuropathie.

Kun je een deken gebruiken als je een pacemaker hebt?

Ook dat kan. Een warmte deken heeft namelijk geen invloed op pacemakers.

Hoe maak je een warmte deken schoon?

De meeste dekens zijn zo ontworpen dat je ze in de wasmachine kunt wassen (niet te heet: let op de voorschriften).

Wanneer moet je een warmte deken vervangen?

Een deken met scheuren erin, of die een andere manier beschadigd is, is niet meer veilig. Vervang deze. Een deken die 10 jaar oud is, moet ook vervangen worden. Hou een veilige marge aan.

Bronnen elektrische deken


Kazue Okamoto-Mizuno, Kazuyo Tsuzuki, Yasushi Ohshiro & Koh Mizuno (2005), ‘Effects of an electric blanket on sleep stages and body temperature in young men’, Ergonomics 48:7, 749-757, DOI: 10.1080/00140130500120874.

Cong Song, Tingting Zhao, Zhiyuan Song, Yanfeng Liu (2020), Effects of phased sleeping thermal environment regulation on human thermal comfort and sleep quality’, Building and Environment 181, 107-108, DOI: 10.1016/j.buildenv.2020.107108.