Zoeken
Zoeken
CPAP: Wat Is Het En Hoe Werkt Het?

CPAP: Wat Is Het En Hoe Werkt Het?

Wat is CPAP?

CPAP (continuous positive airway pressure) is een apparaat dat een milde luchtdruk gebruikt om de ademhalingswegen open te houden terwijl u slaapt.

Uw arts kan CPAP voorschrijven om slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen, waaronder slaapapneu, te behandelen. CPAP kan ook worden gebruikt bij premature kinderen met onderontwikkelde longen.

Waar bestaat een CPAP uit?

cpap-apneu-apparaat
CPAP-masker

Een CPAP-apparaat (ook wel: apneu apparaat) bestaat uit:

  • Een masker of ander apparaat dat over uw neus of uw neus en mond past.
  • Riemen om het masker te positioneren
  • Een slang die het masker verbindt met de motor van het apparaat.
  • Een motor die lucht in de slang blaast

Hoe werkt een CPAP?

U gebruikt een CPAP-machine elke keer als u thuis slaapt en op reis.

Wennen aan het gebruik van uw CPAP-machine kan tijd kosten en vereist geduld. Uw zorgverlener zal samen met u het meest comfortabele masker vinden dat voor u het beste werkt.

Mogelijk heeft u ook hulp nodig van uw arts om de bevochtigingskamer in uw machine te gebruiken of om uw drukinstellingen aan te passen. Mogelijk moet u ook een ander apparaat proberen dat meerdere of automatisch aanpassende drukinstellingen heeft.

Om ervoor te zorgen dat de behandeling blijft werken, is het belangrijk dat u uw masker en slang elke dag schoonmaakt en dat u uw medisch apparaat op het juiste moment bijvult om het masker en de slang te vervangen.

Wat zijn de voordelen van CPAP?

Na het starten van een CPAP-behandeling kunt u direct verbeteringen merken, zoals een betere slaapkwaliteit, minder of geen gesnurk en minder slaperigheid overdag.

Even belangrijk zijn de voordelen van CPAP op lange termijn, zoals:

  • Het helpen voorkomen of beheersen van hoge bloeddruk
  • Verlaging van het risico op een beroerte
  • Verbetering van het geheugen en andere cognitieve functies

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van CPAP?

Bijwerkingen van CPAP-behandeling kunnen zijn: verstopping, loopneus, droge mond of neusbloedingen.

Sommige maskers kunnen irritatie veroorzaken. Uw arts kan u helpen bij het vinden van manieren om deze symptomen te verlichten en bij het wennen aan het gebruik van uw CPAP-apparaat.

Als u last krijgt van maagklachten of een opgeblazen gevoel, moet u stoppen met het gebruik van uw CPAP-apparaat en meteen uw arts bellen.

Wordt CPAP vergoed door de verzekering?

Als uw arts CPAP voorschrijft voor slaapapneu (en dan met name voor obstructieve slaapapneu, voor centrale slaapapneu wordt het niet gebruikt) zal uw verzekering samenwerken met een bedrijf voor medische apparatuur om u te voorzien van een CPAP-apparaat en het masker en de slang.

Uw arts stelt het apparaat in met bepaalde drukinstellingen. Nadat u uw apparaat een tijdje hebt gebruikt, zullen uw arts en mogelijk uw verzekeringsmaatschappij de gegevenskaart van uw apparaat willen controleren om te bevestigen dat u uw CPAP-apparaat gebruikt en om te zien of het apparaat en de drukinstellingen werken om apneugevallen tijdens uw slaap te verminderen of te elimineren.

Veelgestelde vragen over de CPAP

Wat is een CPAP?

CPAP staat voor Continuous Positive Airway Pressure. Het is een behandeling voor slaapapneu, een aandoening waarbij de luchtwegen tijdens de slaap periodiek worden geblokkeerd, waardoor ademhalingsproblemen ontstaan. Een CPAP-apparaat levert een constante luchtdruk via een masker dat over de neus of mond wordt gedragen. Deze luchtdruk houdt de luchtwegen open en voorkomt dat ze tijdens de slaap dichtklappen.

Hoelang duurt het voordat een CPAP werkt?

De werking van een CPAP is vrijwel direct. Zodra je begint met het gebruik van een CPAP-apparaat tijdens het slapen, zal de luchtdruk de obstructies in de luchtwegen verminderen en je ademhaling verbeteren. Dit kan resulteren in onmiddellijke verlichting van de symptomen van slaapapneu, zoals snurken, verstoorde slaap en slaperigheid overdag.

Hoe lang duurt het om te wennen aan een CPAP?

De tijd die nodig is om te wennen aan een CPAP kan variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen ervaren direct comfort en wennen snel aan het dragen van het masker en de luchtstroom. Voor anderen kan het echter enige tijd duren om aan het gevoel en de sensatie van het dragen van het masker te wennen. Het kan enkele dagen tot enkele weken duren voordat je volledig gewend bent aan het gebruik van een CPAP-apparaat tijdens het slapen.

Hoeveel uur moet je slapen met een CPAP?

Het wordt aanbevolen om je CPAP-apparaat gedurende de hele slaapperiode te gebruiken, inclusief dutjes overdag. Dit betekent dat je het apparaat idealiter aanzet voordat je gaat slapen en uitzet wanneer je wakker wordt. Het exacte aantal uren dat je met een CPAP moet slapen, kan variëren afhankelijk van je slaappatronen en individuele behoeften. Het is belangrijk om de instructies van je arts of slaapspecialist op te volgen en regelmatig contact met hen op te nemen om de juiste behandeling en gebruikstijd te bepalen.

Geschreven door
Bram Speelman

Menu