CPAP
cpap-apneu-apparaat
cpap-apneu-apparaat

CPAP

Wat is CPAP?

CPAP (continuous positive airway pressure) is een apparaat dat een milde luchtdruk gebruikt om de ademhalingswegen open te houden terwijl u slaapt.

Uw arts kan CPAP voorschrijven om slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen, waaronder slaapapneu, te behandelen. CPAP kan ook worden gebruikt bij premature kinderen met onderontwikkelde longen.

Waar bestaat een CPAP uit?

Een CPAP-apparaat bestaat uit:

  • Een masker of ander apparaat dat over uw neus of uw neus en mond past.
  • Riemen om het masker te positioneren
  • Een slang die het masker verbindt met de motor van het apparaat.
  • Een motor die lucht in de slang blaast
cpap-apneu-apparaat
CPAP-masker

Hoe werkt een CPAP?

U gebruikt een CPAP-machine elke keer als u thuis slaapt en op reis.

Wennen aan het gebruik van uw CPAP-machine kan tijd kosten en vereist geduld. Uw zorgverlener zal samen met u het meest comfortabele masker vinden dat voor u het beste werkt.

Mogelijk heeft u ook hulp nodig van uw arts om de bevochtigingskamer in uw machine te gebruiken of om uw drukinstellingen aan te passen. Mogelijk moet u ook een ander apparaat proberen dat meerdere of automatisch aanpassende drukinstellingen heeft.

Om ervoor te zorgen dat de behandeling blijft werken, is het belangrijk dat u uw masker en slang elke dag schoonmaakt en dat u uw medisch apparaat op het juiste moment bijvult om het masker en de slang te vervangen.

Wat zijn de voordelen van CPAP?

Na het starten van een CPAP-behandeling kunt u direct verbeteringen merken, zoals een betere slaapkwaliteit, minder of geen gesnurk en minder slaperigheid overdag.

Even belangrijk zijn de voordelen van CPAP op lange termijn, zoals:

  • Het helpen voorkomen of beheersen van hoge bloeddruk
  • Verlaging van het risico op een beroerte
  • Verbetering van het geheugen en andere cognitieve functies

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van CPAP?

Bijwerkingen van CPAP-behandeling kunnen zijn: verstopping, loopneus, droge mond of neusbloedingen.

Sommige maskers kunnen irritatie veroorzaken. Uw arts kan u helpen bij het vinden van manieren om deze symptomen te verlichten en bij het wennen aan het gebruik van uw CPAP-apparaat.

Als u last krijgt van maagklachten of een opgeblazen gevoel, moet u stoppen met het gebruik van uw CPAP-apparaat en meteen uw arts bellen.

Wordt CPAP vergoed door de verzekering?

Als uw arts CPAP voorschrijft voor slaapapneu, zal uw verzekering samenwerken met een bedrijf voor medische apparatuur om u te voorzien van een CPAP-apparaat en het masker en de slang.

Uw arts stelt het apparaat in met bepaalde drukinstellingen. Nadat u uw apparaat een tijdje hebt gebruikt, zullen uw arts en mogelijk uw verzekeringsmaatschappij de gegevenskaart van uw apparaat willen controleren om te bevestigen dat u uw CPAP-apparaat gebruikt en om te zien of het apparaat en de drukinstellingen werken om apneugevallen tijdens uw slaap te verminderen of te elimineren.

Geschreven door
Bram Speelman